onsdag, september 6

Vecka 36, Motion till partistämman samt LRF-resa med Kommunstyrelsen

God dag!

Idag har vi haft hel dag med Kommunstyrelsen.

Under förmiddagen har vi varit på mycket givande företagsbesök i och runt om Björsäter. Vi började med att Patrik, Ylva och Inga-Britt från LRF presenterade sig under turen till Sunnebo lantbruk. Patrik hann understyrka vikten av att handla Svenskt kött och Svenska mjölk-produkter. Förutom alla andra fördelar med svenska produkter och livsmedel så är det kött- och mjölkproduktionen som håller våra landskap öppna. Samtidigt som det svenska är mycket bättre ur klimatsynpunkt. Dessutom behöver Sveriges självförsörjningsgrad öka.

När vi var på Sunnebo lantbruk hos Dennis och Åsa så trots att de är EKO- och KRAV-producenter så förespråkade de Svenskt framför utländsk EKO. Förutom kött-produktion så säljer de ved, säljer sol-el samt att Dennis jobbar med att göra skogsbruksplaner. Detta visar på att för att kunna vara en lantbrukare i dag så behöver man ha flera olika ben att stå på. Tack för ett mycket trevligt bemötande och informativt besök.

Därefter på väg mot Öö-gård så stannades bussen och Ylva pratade om antibiotika och antibiotikaresistens. Ingen blev gladare än jag att Ylva belyste detta problem som kan drabba världen hårdare och snarare än vad man tror.
Jag kommer att vara ombud på Centerpartiets partistämma i slutet av månaden. Det ser jag mycket fram emot och jag håller just nu på att läsa in mig på de cirka 1500 sidorna som skall behandlas på stämman. Jag har lämnat in en motion om "att Centerpartiet ska verka för att samtliga animaliska produkter som finns på livsmedelsmarknaden skall märkas med huruvida antibiotika använts förebyggande vid råvarans produktion eller inte." Läs hela motionen nedan.

När vi kom fram till Öö-gård så får vi av mjölk-producenten Oskar en bra insyn i hur företaget fungerar och drivs. De har 3 mjölkrobotar, producerar cirka 5000 liter per dag till Arla och har 6 anställda. De har växt mycket på senare tid men de ser en utmaning med framtiden. Det är att som i så många andra yrken så måste kompetensförsörjningen tryggas. Det är av mycket stor vikt för att behålla de lantbruk vi har. Tack för ett mycket bra besök.

Tack också LRF för en mycket bra förmiddag.

Innan mötet började var vi också på besök hos affären i Björs. Bra att Kommunstyrelsen får mer inblick hur viktigt det är med lanthandeln i våra strategiska orter och på landsbygden.


Här ser ni min motion som partistämman skall besluta om:

"Motion, Märkning av antibiotikaanvändning på animaliska livsmedel.

Vi konsumenter har idag ett mycket stort utbud av livsmedel att välja på när man ska handla i dagligvaruhandeln, på restaurangen eller caféet. Det finns alla möjliga sorter och former av varje produkt. Som exempel finns kött i många former, från många olika leverantörer och ursprungsländer. När man står där som konsument för att välja livsmedel saknas många gånger kunskapen om vilka konsekvenser valet av livsmedel kan få längre fram i livet.

En av de allra största upptäckterna i vår moderna historia är upptäckten av antibiotikans läkande kraft. Sjukdomar som halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion behandlas idag relativt enkelt med penicillin vilket gör att vi blir ganska snart friska igen. Det är inte säkert att antibiotikan kommer kunna erbjuda oss människor samma skydd i framtiden. Mycket av dagens animaliska livsmedel är producerade genom att djuren i förebyggande syfte ges antibiotika för att kunna drivas fram och födas upp fortare, hårdare, på mindre yta, ja kort sagt effektivare och därmed billigare. Detta är ett förfarande som inte är tillåtet inom svenskt jordbruk, men även på svenska tallrikar finns dessa livsmedel när maten importerats till Sverige.

Genom att djuren under sin levnad får i sig denna antibiotika utvecklar bakterier som finns i och kring djuren en resistens mot antibiotika. Dessa resistenta bakterier kan sedan finnas i köttet när det slaktas och följer med hem till konsumenten. Att utsättas för sådant livsmedel kommer påverka våra kroppar när vi sedan själva behöver behandling för diverse sjukdomar. Även de människor som arbetar med djuren i stallar och andra miljöer utgör väldigt stor risk av att vara bärare av resistenta bakterier, vilket de kan smitta vidare till andra människor.

Det gäller att man som konsument är väl informerad för att kunna fatta bra beslut när man gör val i sin vardag. De som köper dessa livsmedel behöver veta riskerna.

Med bakgrund av ovanstående föreslår jag partistämman att besluta följande:

att Centerpartiet ska verka för att samtliga animaliska produkter som finns på livsmedelsmarknaden skall märkas med huruvida antibiotika använts förebyggande vid råvarans produktion eller inte."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar