onsdag, september 20

Vecka 38, med fokus på Regeringens budget.

God dag!

Denna vecka har vi haft Barn- och Utbildningsutskott.
Vi hade ett beslutsärende. Vi tog vi ett förslag till beslut gällande ett målpaket för BUF för detta läsår.
Flera bra verksamhetsmål som förvaltningen arbetat fram.

För övrigt så var vi i Planering- och Ekonomiutskottet på besök i Vallastaden i Linköping.
Det var ett bra besök som planterade lite frön i hur man kan gå till väga för att få en bra bebyggelse med ett blandat utbud.


Gällande Regeringens budget:

Dessvärre är det så att klyvningen av Sverige fortsätter. Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor, framväxande underklass som inte alls får ta del av högkonjunkturen. Det är dags att regeringen börjar prata om det bortglömda Sverige. Vi borde använda de goda tidernas medvind till att göra nödvändiga förändringar på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Nu missar man den chansen helt. Regeringen slösar bort den rådande högkonjunkturen.

Regeringen har höjt skatterna på jobb i tre år, och det har slagit mycket hårt mot de som har allra svårast att få ett jobb. Vänsterpolitiken ökar klyftorna och kommer samtidigt med överbud på en rad områden. Dessutom riskerar regeringen bränna pengar de inte har, när de använder ett reformutrymme till stor del byggt på glädjekalkyler. Det är inte trovärdigt.

Det är bra att satsningar görs. Alla partier har en lång rad satsningar i sina budgetar. Men regeringens satsningar kommer efter tre år av massiva skattehöjningar. Den rödgröna regeringen har sedan förra valet höjt skatterna på jobb och företagande med över 30 miljarder, och det har slagit mycket hårt mot de som har allra svårast att få ett jobb.

Tittar man på hur skattetrycket har rört sig sedan regeringen Löfven tog över har skattetrycket ökat. Det är lätt att minska skattetrycket när man ägnat tre år åt att höja det.

Regeringens satsning som handlar om att göra det billigare att anställa är en dålig kopia av ett förslag som Centerpartiet har drivit i flera år. Men i stället för att ta bort arbetsgivaravgiften för den första anställde, som vi vill, sänker man den bara. Därtill är satsningen tidsbegränsad, vilket inte skapar långsiktiga förutsättningar för företagen att växa. Sänkningen är en droppe i havet jämfört med de massiva skattehöjningar man också genomfört.

Det är förstås bra att regeringen vill sänka skatten för pensionärer. Vi i Centerpartiet vill också sänka skatten för pensionärer. Vår satsning är ännu större än regeringens nästa år och riktar sig mot de pensionärer med lägst inkomster. Regeringen har också delvis finansierat dessa sänkningar genom att höja skatten på äldre som arbetar, genom att införa en särskild löneskatt för äldre. Det är orimligt i en tid när fler måste jobba längre.

Just nu går ekonomin med stora överskott. Överskotten är en effekt av högkonjunkturen. I själva verket skulle överskotten ha varit ännu större utan regeringens politik, enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst.

Enligt regeringen kommer arbetslösheten att sjunka och sedan bromsas upp, för att sedan sluta sjunka. Både Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Ekonomistyrningsverket har betydligt mindre optimistiska prognoser än regeringen. De tror inte att arbetslösheten kommer sjunka lika mycket, för att sedan börja stiga.

Det här är regeringens sista budget innan valåret och det syns dessvärre på alla sätt. De öser ut pengar de inte har och mycket på åtgärder som inte kommer gynna Sverige och våra medborgare på lång sikt. NÄ, en dålig budget av en dålig vänsterstyrd regering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar