onsdag, september 27

Vecka 39, Partistämma, Inlägg 1, Gällande min motion

God dag!

I morgon bär det av mot Centerpartiets Partistämma!

Jag har lämnat in en motion som jag skrivit i tidigare inlägg.

Här nedan ser ni lite av mina tankar om just antibiotikaresistens mm.


Antibiotikaresistens är när en bakterie som tidigare oskadliggjorts av antibiotika slutar att göra det. Antibiotikaresistens är en naturlig följd av användning av antibiotika, men hur snabbt bakterier blir resistenta beror på hur mycket det används och på vilket sätt. Ju mer antibiotika som används, desto större är risken för antibiotikaresistens.

Antibiotika används idag både för att bota vanliga sjukdomar som halsfluss, lunginflammation, urinvägsinfektion och för att förhindra bakteriella infektioner i samband med operationer och strålbehandling av cancerpatienter. Om antibiotika skulle bli verkningslöst kommer betydligt fler människor dö framöver. Ett vanligt litet sår skulle kunna bli livshotande.

Antibiotikaresistens är ett verkligt problem som kan innebära att människor kan börjar dö, Det kan handla om dig, mig, eller våra barn och barnbarn.

Bakterier som utvecklat motståndskraft, resistens, mot antibiotika är ett växande folkhälsoproblem som orsakar ökad sjuklighet och dödlighet. Det medför också stora kostnader för sjukvården bland annat i form av förlängda vårdtider och dyrare läkemedel. Resistenta bakterier äventyrar inte bara behandlingen av svåra bakterieinfektioner. Vår moderna sjukvård är beroende av effektiva antibiotika.

På sjukhusen jobbar man för att minska resistensproblematiken, men samtidigt gynnas resistensutvecklingen genom att den mat som serveras är importerad.

Antibiotikaanvändning är kopplat till såväl uppkomst som spridning av resistens. Därför är det viktigt att antibiotika används rationellt – bara när det behövs och på rätt sätt.

Resistenta bakterier kan spridas mellan människor, djur och i miljön. Det otäcka är inte att bakterierna smittar utan att generna smittar. Resistensgener kan plockas upp i stort sett var som helst och så fort resistens blir en evolutionär fördel så kan problemet bli allt mer världsspritt.

I Sverige har vi en unikt låg användning av antibiotika inom djurhållningen.

På många håll ges antibiotika till köttproducerade djur för att få flocken att överleva. Men om behandling på det viset behövs så är flocken för stor för den yta de lever på. Det är samma sak med oss människor, ju hårdare vi packar djuren eller människorna desto snabbare kommer resistenta bakterier orsaka infektioner som är svåra eller rentav omöjliga att behandla.

Ur antibiotikaresistensens synpunkt så är det inte från vilket land maten kommer ifrån som är det huvudsakliga utan det är om djuret har fötts upp med en restriktiv användning av antibiotika.

Den svenska låga antibiotikaanvändningen inom djuruppfödningen skall ses som en tydlig konkurrensfördel. Handeln och det offentliga bör ta ställning till att bara sälja eller köpa svenskt kött med hänsyn till problematiken med antibiotikaresistens.

Svenska köttdjur utfodras inte med antibiotika i förebyggande syfte. Inte heller ekologiskt lantbruk, oavsett land, får använda antibiotika i förbyggande syfte i djurhållningen.

I Sverige håller vi våra djur friska med hjälp av våra mindre gårdar, vårt landskap, all uppföljning, rutiner och den bevarande skötseln!

HEJA Svenska råvaror!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar