torsdag, september 26

Vecka 39, efter beslut i KF om Vision 2030 och dess målpaket

God dag.

Igår hade vi som sagt KF med flera viktiga ärenden.

Jag är glad att vi tog beslut om vår nya Vision 2030 samt vårt nya målpaket.

Här nedan kan ni se en del av det som jag sade i talarstolen under dessa ärenden.

Vision 2030
”Jag yrkar bifall till liggande förslag för vision 2030!

Under oktober 2016 fick förvaltningen i uppdrag att revidera den nuvarande visionen. Uppdraget var att behålla strukturen och styrmodellen men att göra visionen mer aktuell.

Det har nu gått tre år. Ett nytt förslag till vision har arbetats fram och skall beslutas om här och nu. Det har varit konsulter som har gjort en omvärldsanalys, dialoger har utförts inom förvaltningen, med föreningsliv, med näringsliv, med ungdomar, med våra strategiska orter, med medborgarna genom en enkätstudie samt med oss förtroendevalda.

Vi som förtroendevalda har fått chansen att lämna remissvar, vilket en del har gjort, vi hade en gruppledarträff där alla partier deltog för att få information om förslaget till den nya visionen.

Vi har lite olika synpunkter men nu står vi i Kommunfullmäktige och skall besluta om vår nya vision och eftersom inga andra yrkanden har kommit under utskottsmöte samt kommunstyrelsemöte så uppfattade jag att vi alla är eniga om förslaget till vision 2030. Det hade gjort mig både stolt och glad. En vision är ett av de mest strategiska besluten vi kan ta som förtroendevalda och trots att ni i Moderaterna yrkar på avslag så jag ser framemot beslutet här idag.

Det som är nytt i visionen är dels själva visionstexten men också våra framgångsförhållanden. Styrmodellen är som sagt samma men visualiseras på ett annat sätt…..det är nu vi skulle ha kvar overheaden…..men det är så här styrmodellen visualiseras vilket jag hoppas alla närvarande har sett.

Våra framgångsförhållanden, våra övergripande mål, vårt hållbarhetsprogram, våra budgetdirektiv skall gemensamt leda oss mot visionen och allt skall genomsyras av våra värdeord mod, långsiktighet och helhetssyn. Det är det som är vår framåtanda!

Våra nya framgångsförhållanden är som sagt, Lev och Upplev, Trygg och Robust, Innovation och Lokal Handlingskraft samt Utveckling och Livslångt Lärande.

Visionstexten sammanfattar våra framgångsförhållanden och var vi vill vara 2030 på ett konkret och bra sätt. Den visar på vårt förhållningssätt för att vara en hållbar kommun, nu och i framtiden.

I framgångsförhållandena så finns det många värdeord och vissa av dem återkommer på flera ställen.
Lite som lyfts fram är kärnverksamheterna, hållbar utveckling, föreningslivet, trygghet, välkomnande, hållbar samhällsplanering, boendeutbudet, samverkan, det lokala näringslivet, utveckling och lärande, kommunikationer……..ja mer om hållbarhet, social-, miljömässig-, och ekonomisk hållbarhet.

På gruppledarträffen som vi hade när visionen gick ut på remiss så fick vi alla en genomgång av visionen. Under genomgången betonades vad som hade kommit in från alla dialoger, alltså från våra medborgare, föreningslivet och näringslivet i kommunen. De värdeord som framkommit ur dialogerna sågs i en stapel till vänster i presentationen och förslaget till texter (alltså vision) sågs till höger.
För mig blev kopplingen tydlig och jag är stolt över att visionen är så förankrad i vad som framkommit under resans gång. Alltså arbetet med visionen från oktober 2016 fram till idag september 2019.

Jag anser att vision 2030 är genomarbetat och väl förankrat hos medborgaren i vår kommun.

Den politiska förankringen anser jag också är väldigt tydlig. Kopplingen mellan våra värdeord och visionen är tydlig. Att allt skall genomsyras av hållbarhet är för mig självklart och att vad vi i politiken anser vara viktigt det finns med i visionen och kan inte vara tydligare.


Yrkar återigen på bifall till liggande förlag!”



Målpaket

”Jag yrkar bifall till liggande förslag.

Likt vision 2030 så har det inte funnits några andra yrkanden under beredningen i utskottet eller på kommunstyrelsen. Men jag vill ändå passa på att prata lite om de målen som vi skall besluta om.

Allt arbete i kommunorganisationen ska utgå från den visionen vi nyss antog.

På så sätt så är det social-, miljömässig-, samt ekonomisk hållbarhet som ska genomsyra hela vår verksamhet. Att arbeta med alla tre typer av hållbarhet innebär att vi strävar efter en hållbar utveckling.

Genom att arbeta med hållbar utveckling känns det självklart att vi ska ha mål som berör alla de olika delarna. Därför kommer vi nu ha 4 mål var för varje område.
Vi kommer alltså inte bara ha ekonomiska mål, de personalmässiga (alltså de sociala målen), utan vi kommer även ha miljömässiga mål.
De miljömässiga målen utgår från våra framgångsförhållanden och ska bidra till att kommunen påverkar utvecklingen av både miljö och klimat i en positiv riktning.

Vi har mål som ska minska vår klimatpåverkan, Målet om tjänsteresor samt Målet om el och uppvärmning.

Vi har mål för vår kostverksamhet, att andelen svensk tillverkat skall öka. Det här målet bidrar inte bara till miljö och klimat genom minskade resor, utan även till minskad användning av antibiotika, till en säkrare livsmedelsförsörjning såsom ökad självförsörjelsegrad. Utöver detta bidrar det till våra öppna landskap samt en bättre ekonomi.

Vi har också för alla tre områden externa mål och för just miljömässig hållbarhet så tar vi ett mål om andelen hushållsavfall och materialåtervinning.

Självklart ska vi ha och sträva efter God Ekonomisk Hushållning. För oss så ska God Ekonomisk Hushållning vara uppfyllt när de tre interna ekonomiska målen är uppfyllda samt huvuddelen av de andra interna målen.

Gällande det ekonomiska så är det fortfarande fullt fokus på stabil ekonomi.

Vi har uppnått en genomsnittlig soliditet för kommunen så resultatet anser vi kan ligga i nivå med vad SKL betraktar som God Ekonomisk Hushållning. Alltså på 2 %, vi utför ändringen i flera steg, till 2 %.

Nu utökar vi tänket till att gälla hela koncernen. Så soliditetsmålet skall gälla för hela koncernen och målet är att soliditeten skall öka.

Investeringarna ska fortsatt att ligga på samma totala nivå i jämförelse till resultatet, vilket innebär att max 250 % av mandatperiodens resultat får investeras för. Eftersom vi hädanefter likställer de gamla kommunala och de kommersiella investeringarna, till att bara benämnas investeringar och att de behandlas lika så tar vi på så sätt ett större ansvar för helheten.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar