söndag, augusti 31

Bättre mat

God morgon.

Igår presenterades Måltidslyftet som en del av Alliansens valmanifest.

Det handlar om att bra mat med hög kvalitet är en viktig aspekt i äldreomsorg och förskola. Centerpartiet har nu drivit igenom satsningen Matlandet Sverige som handlar om att värna om den svenska maten.

Annie Lööf sa igår:
- Jag vill se bättre mat för barn och äldre i förskolan och i äldrevården. När man inte själv kan välja sin mat måste vi säkerställa att kvalitén är hög både vad gäller smak, djurskydd och miljö.

Det håller jag självklart med om. Det är precis det vi vill i Åtvidaberg. Att våra barn och äldre skall få en bra mat som dessutom är närodlad och enligt svensk lagstiftning.

Svenska livsmedelsproducenter har höga krav på miljö- och djurskydd. Det gör att vi som konsumenter kan känna oss trygga med att mat som producerats i Sverige är hållbar, sund och fri från onödig användning av antibiotika. Satsningen som presenterades igår kommer att kunna ge de som driver äldreomsorg och förskola att i ännu högre utsträckning välja lokalproducerad mat som håller hög kvalitet i både smak och tillverkning. Satsningen möjliggör också för kommuner och fristående aktörer som driver äldreomsorg eller förskolor att söka stimulansbidrag för att utveckla och förbättra kvaliteten på måltiderna och för ökad delaktighet. 100 miljoner kommer att satsas varje år på de kök som vill förbättra kvalitén på maten.

Annie Lööf säger:
- Livsmedelsverket har en enhet som heter måltidscentrum, och man kan söka medel för att höja kvaliteten. Man kan satsa på olika saker, till exempel att köpa in råvaror eller att kompetenshöja personalen. Vi kommer att återkomma med kriterier under hösten. Men 75 procent ska gå till äldreboenden och 25 procent till förskolor.

Centerpartiet har fått igenom många av våra förslag i budgetförhandlingarna detta är ett av dem och jag som värnar om maten i våra kommunala verksamheter är väldigt glad för just detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar