tisdag, september 22

Vecka 39, Tankar inför Partistämman

God morgon.

På torsdag åker jag upp till Centerpartiets Partistämma i Falun. Den pågår från torsdag-söndag 24/9-27/9.
Från Östergötland åker ett ombud från varje kommun (13) samt 8 st valda av distriktsstämman (jag en av dem), totalt blir vi 21 st östgötar.

Efter anförande mm så startar stämman med kommittéarbete. Det finns 15 st kommittéer som berör 11 områden, Jobb, Miljö, Utveckla hela landet, Välfärd, Utbildning, Migration/Integration, Jämställdhet, Försvar/Utrikes, Rättspolitik, Bostad, Kultur/Konstitution.

Jag är med i kommitté Jämställdhet.

Jag och Centerpartiet vill att makten ska ligga så nära dem den berör som möjligt. Det är närodlad politik. Vi vet att det mesta som växer, växer underifrån, så också ett jämställt Sverige. Vägen till jämställdhet ser olika ut för människor beroende på livssituation och var man bor. Familjer måste till exempel ha frihet att själva, hemma vid köksbordet, planera både familjens tid och ekonomi. Centerpartiet strävar efter jämställdhet mellan könen, värnar individens frihet och tror på människors förmåga att ta ansvar för sina val.

Därför är min självklara ståndpunkt att RUT och LOV ger fler kvinnor möjlighet att starta företag, vilket leder till fler kvinnor på ledande positioner. Genom LOV, lagen om valfrihet, som öppnar för privata aktörer inom välfärden, kan kvinnor som arbetar inom offentlig sektor lättare byta arbetsgivare och därmed påverka sin lön.

Så här står det i programmet inför stämman och jag håller helt med. "För alla barns bästa och barnens rätt till båda sina föräldrar vill Centerpartiet se en enkel, modern och flexibel barn- och föräldraförsäkring som ger alla föräldrar möjlighet att kombinera arbete med föräldraskap. En försäkring som också tar hänsyn till att familjer ser olika ut och måste ha frihet att själva, hemma vid köksbordet, bestämma hur de ska fördela föräldradagarna. Centerpartiet värnar denna valfrihet och vill inte öronmärka fler månader. För att alla föräldrar ska kunna delta i en jämställd arbetsmarknad vill Centerpartiet tredubbla dagens jämställdhetsbonus. För att föräldrar i större utsträckning ska ta gemensamt ansvar för VAB-dagarna behövs ekonomisk uppmuntran att fördela dessa jämställt. Vi vill därför införa en VAB-bonus som motsvarar den tidigare nämnda jämställdhetsbonusen."

När det gäller Vårdnadsbidraget föreslår partistyrelsen att det skall tas bort. Jag har inte bestämt mig där. Jag vill ha det kvar och tycker att det skall vara upp till föräldrarna att bestämma, Valfrihet. Men det får inte drabba jämställdheten samt våra barn, får barnen svårare att komma in i förskolegrupperna efter att varit hemma till tre års ålder? Jag kan komma att yrka på att vårdnadsbidraget skall vara kvar.


Här kommer några andra frågor som jag brinner för:

Miljö, Därför är det särskilt prioriterat att skapa en giftfri utveckling för våra kommande generationer och arbeta för att miljön i förskolor, skolor och hem är giftfria. Det har visats att knappt hälften av landets förskolor arbetar för att skapa giftfria miljöer. Kommuner och landsting har en stor möjlighet att skapa en giftfri miljö genom att ställa miljökrav i upphandlingar liksom att skapa handlingsplaner för att fasa ut farliga ämnen ur barns närmiljö. Vi har en motion som är under behandling om just Giftfri Kommun i Åtvidaberg. Det viktigaste att göra anser jag är en kartläggning av kommunens verksamheter och att ställa miljökrav vid upphandlingar.

Utveckla hela landet, Oavsett var man bor – på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller innerstaden – ska man ha likvärdiga möjligheter att bosätta sig, arbeta och driva företag. Likvärdiga möjligheter innebär en bra skola, tillgång till mobiltelefoni och bredband, drivmedel, livsmedel, offentlig service, kommunikationer, kultur och natur. Likvärdiga möjligheter i hela landet innebär inte per automatik likformighet. Samma utmaning kan lösas på olika sätt i olika delar av landet. Politiken behöver därför utformas efter att förutsättningarna och utmaningarna ser olika ut i olika delar av landet. En närodlad politik, där beslut fattas så nära människor som möjligt, möjliggör en sådan utveckling.

Välfärd, Centerpartiet skall driva att möjligheterna bör ses över för anhöriga och/eller anhörigvårdare att vid andra sjukdomstillfällen än vid livets slutskede, kunna ta ut sjukpenningsgrundande dagar för vård av närstående (VAN), på liknande sätt som vård av barn (VAB). Exempel 2-5 dar/år.


Andra heta frågor på stämman:

Nato, Partistyrelsen (med några reservationer) är för att gå med i Nato. Så var också tongångarna på vårt möte i lördags(östgöta centern). Jag är för men det kräver mycket tanke och syn från många olika vinklingar.

Bostad, Punkt från partistyrelsen. "Underlätta för unga att äga sin bostad genom att erbjuda möjlighet att reducera kravet på kontantinsats, förutsatt att de i motsvarande mån ökar amorteringsgraden på sitt bolån". Detta tror inte vi på och kommer begära avslag på den punkten. Kan leda in ungdomar i skuldfälla, att sätta sig i en bostad de ej klarar av, kan också göra så att bopriserna höjs. Dennis Edström från vår Åtvidabergs Krets är i den kommittén.

Migration/Integration. Sveriges just nu bristfälliga mottagande av människor som sökt sig hit från krig och förföljelse har på senare år utvecklats till en av de stora samhällsutmaningar vårt land står inför. Centerpartiets utgångspunkt är att vi behöver hitta konstruktiva lösningar på de praktiska problem som uppstår när flyktingströmmarna ökar. Detta avspeglas också i den integrationsrapport vi presenterade i januari 2015 och som innehåller 20 konkreta förslag för en mer närodlad integration.

Staffan Danielsson har en motion med flera punkter i.
6.2.1 Sverige inte ensidigt ska gå före övriga länder och bevilja asyl i stor skala på sina ambassader. Denna väg ska istället öppnas tillsammans med övriga EU-länder.
6.2.2 Sverige i likhet med övriga EU-länder ska ge temporära uppehållstillstånd som huvudregel. Permanenta uppehållstillstånd som grundprincip bör införas i takt med övriga EU-länder.
6.2.3 Sverige ska se över sina regler för anhöriginvandring till de med uppehållstillstånd i riktning mot praxis i övriga EU-länder. Mer generösa regler bör sedan införas tillsammans med övriga EU-länder.
6.2.4 Sverige ska anpassa sina regler för åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn till EU-praxis. Många är betydligt över 18 år och ska då söka asyl som vuxna och inte som barn, klassas de ändå som barn är detta orättvist både mot de vuxna som söker asyl som vuxna och mot de barn som placeras tillsammans med betydligt äldre.

Vid partistämman i Karlstad beslutade Centerpartiet att verka för att utländska medborgare ska kunna söka asyl vid svenska ambassader utomlands. Partistyrelsen medger att det i områden där det råder krigstillstånd skulle medföra betydande svårigheter att hantera asylärenden på ett säkert sätt. Om det ens är möjligt att hålla ambassaden öppen. Samtidigt finns goda skäl att öppna möjligheten att söka asyl på ambassader i länder där sådan verksamhet kan bedrivas på ett säkert och rimligt sätt.
Gällande åldersbestämning har partistyrelsen skrivit "Åldersbestämning av barn och ungdomar måste ske på ett rättssäkert sätt och i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet."
När det kommer till anhöriginvandring kan partistyrelsen "konstatera att någon generell praxis inte finns i EU. Det är dock viktigt att familjer som splittrats till följd av krig, konflikter och förföljelse kan återförenas i Sverige. Emellertid finns skäl att se över dagens regelverk, vilket också beskrivs närmare i det av partistyrelsen föreslagna migrations- och integrationsprogrammet."

Distriktsstämmans beslut var att tillstyrka motionens att-sats 1, att tillstyrka motionens att-sats 2 samt dessa skrivelser "Att Sverige ser över sina regler för anhöriginvandring och i vilken omfattning de också efterföljs utifrån Sveriges egna förutsättningar att klara detta. Att se över metoden hur Sverige gör sin åldersbestämning för att säkerställa rätt ålder. Inget beslut togs angående att-sats 5". Jag reserverade mig till förmån för att avstyrka att-sats 1 och 2 liksom många fler. Siffrorna på distriktsstämman blev 59-28, i procent 68-32 för Staffans formuleringar. Men nu till partistämman hoppas jag att det är fler mot Staffans motion än de som är för den av oss ombud från Östergötland.

Det var allt jag tänkte skriva om partistämman inför den.
Det skall bli roligt och spännande att vara med på plats samt att ta stora viktiga beslut.
Vi hörs under stämman, hoppas jag får tid att skriva ett par blogginlägg under tiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar