onsdag, september 30

Ytterligare sammanfattning från Partistämman

God morgon!

Som ni redan har anat så tycker jag att Centerpartiet redan har en bra politik för jobb och företagande och utveckling av hela landet, men stämman handlade mycket om att bredda politiken. Totalt är det elva program som det har beslutats om, så nu har vi väldigt mycket ny politik.

Ett ax-plock av vad som beslutades är:

Integration
Stämman gav stort stöd åt programmet om närodlad integration, som bygger på att jobben är nyckeln till en framgångsrik integration. Bland annat vill Centerpartiet införa en jobbfixarpeng, inventering och validering av kompetenser från dag ett samt bättre tillgång till yrkesanpassad SFI.

Nato
Nato-debatten var stämmans mest uppmärksammade fråga och omröstningen var jämn. Stämman ställde sig positiv till att driva på för ett medlemskap i Nato.
Vi vill se en bred politisk enighet när det handlar om att söka medlemskap och vi vill göra det i ett nära samarbete med Finland.
Redan idag är Danmark, Island och Norge medlemmar i Nato. Norge har villkorat sitt medlemskap med att kärnvapen och stationär trupp inte ska få finnas på norsk mark. Vi vill att samma villkor ska gälla för ett svenskt medlemskap.

Jobb
Centerpartiet fortsätter att utveckla en ännu spetsigare jobbpolitik för att öka möjligheterna för företag över hela landet att anställa fler. Detta gjordes bland annat genom beslut om ett jobbpaket för småföretagen, där bland annat introduktionsjobb med lärlingslön ingår. Centerpartiet vill också underlätta för företagen när det gäller att rekrytera och behålla nyckelpersoner, bland annat genom att förenkla och sänka beskattningen av delägarskap.
Stämman beslutade också om en rad åtgärder för att göra det enklare och billigare att anställa, särskilt riktade mot små företag.
Centerpartiet ska arbeta för att lagen om anställningsskydd ses över så att fler delar av den blir dispositiv samtidigt som man värnar det som gäller diskriminering, tvister, skadestånd och äldres rättigheter i lagen.

Välfärd
Centerpartiet vill flytta makten från politiker till patienter, brukare och anhöriga.
Stämman har beslutat om en översyn av Socialtjänstlagen, för att ge äldre rätt till hjälp med vardagsbestyr via hemtjänsten utan att detta ska prövas av kommunen. Systemet med så kallade biståndsbedömningar skulle betyda att äldre personer kan få hjälp direkt från kommunen eller en privat utförare.
Centerpartiet vill också att vården ska drivas mer decentraliserat. Alla människor måste kunna ta del av vård och omsorg av hög kvalitet oavsett var i landet de bor. Tillgången till grundläggande välfärdstjänster är en förutsättning för att en ort eller bygd ska kunna utvecklas.

Rättspolitik
På rättsområdet beslutade partiet att driva på för att straffrabatten för den som döms för fler brott ses över. Vi vill även införa en ny brottsrubricering för systematiska stölder, så att straffen kan bli hårdare.

Kultur
Centerpartiet kommer att driva på för en roterande kulturhuvudstad. Det är ett grepp för att ge kulturen högre status. En stad som får status som kulturhuvudstad har också goda möjligheter att locka besökare och med det skapa tillväxt och jobb. Den moroten tror vi kan få fler att satsa på att utveckla den kommunala kulturscenen.


Det var min (troligtvis) sista rapport från stämman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar