lördag, september 13

Enkät från Corren

God morgon.

Vi har svarat på en enkät som Lotta på Corren skickat ut.

En del av svaren har publicerats i Corren, men inte alla, och eftersom valet är i morgon så får ni svaren på alla frågorna här nedan.

Skola: Åtvidaberg har legat i bottenskiktet av landets kommuner i undersökningen ”Bästa skolkommun”. Vilken nivå bör Åtvidabergs skolor hålla och hur ska kommunen nå dit?
Vi vill att Åtvidabergs skolor skall vara över genomsnittet för jämförbara kommuner.
Vi skall ha ett tydligare ledarskap. Vi vill sätta till mer resurser för att öka stödinsatserna till våra elever samt öka kompetensutvecklingen för våra lärare. Skolan är det området som vi omedelbart vill sätta till mer resurser på.

Omsorg: Kommer ditt parti att verka för högre andel privata utförare inom vård och omsorg? Hur?
Ja, vi vill införa LOV.
Vi vill se fler trygghetsboenden och då gärna utanför tätorten.

Näringsliv: Nyföretagandet inom kommunen är lågt jämfört med övriga riket. Hur vill ditt parti jobba för att öka andelen nya företag?
Genom att införa LOV.
Genom att styra kommunens upphandlingar mot mer närodlad mat men även när det gäller andra varor och tjänster.
Genom att underlätta för företagarna. Det skall vara korta handläggningstider, det skall vara bra bemötande, vi skall se till så att arbetsförmedlingen och näringslivet har en bra kontakt med varandra och det skall bara vara en ”väg in” för företagarna när de pratar med kommunen.

Miljö: Kommunen har idag ingen egen produktion av energi. Vill ditt parti att kommunen inför förnybar energi , exempelvis solenergi på sina egna fastigheter?
Ja, vi skall jobba för just detta. Vi vill även ha en etablering av en biogasmack samt laddningsstolpar för elbilar. Då kan vi som kommun byta ut våra fordon till att gå på förnybara bränslen. Tänk om alla 290 kommuner skulle göra detta, vilken miljökraft det skulle vara.

Befolkning: Befolkningen minskar i Åtvidaberg? Hur ska kommunen bryta trenden?
Allt hänger egentligen ihop. Alla våra punkter i vårt handlingsprogram skulle bidra till detta.
Exempel: Bättre marknadsföring, ta fram attraktiva tomter i bra lägen, öka företagandet och framför allt se till så att våra barn och äldre får äta närodlad bra mat i våra kommunala verksamheter. Detta skulle locka fler till sköna gröna Åtvidaberg.

Integration: Migrationsverket vill att kommunerna ökar sitt mottagande av människor som fått uppehållstillstånd. Kan och bör Åtvidaberg öka sitt mottagande? (Frågan avser inte asylsökande boende på hotell Stallet)
Tyvärr inte. Detta enbart beroende på att vi har dessvärre inte det fastighetsbeståndet som skulle behövas.

Kultur: Planerna på ett Kulturcentrum har funnits i flera år. Hur omfattande anser ditt parti att satsningen ska bli och när kan den genomföras?
Det skall EJ växa mera. Vi vill häva köpet av den tilltänkta lokalen för biblioteket. Vi vill att biblioteket skall vara i redan kommunägda fastigheter. Till exempel vid gymnasiet. Vi vill istället satsa medborgarnas skattepengar på skolan.

Skattesatsen: Kommer ditt parti medverka till en höjning av kommunalskatten?
NEJ.

Medborgarinflytande: Vill ditt parti verka för en ökad dialog med medborgare inför beslut? Hur isåfall?
Ja. Gilla-knappar på hemsidan? Ha ”veckans fråga” på hemsidan?
Vi är för alla typer av åtgärder som kan bidra till mer dialog med medborgarna.

Samarbete: Med vilka partier vill ditt parti samverka?
Självklart vill vi ha en borglig allians.

Viktigaste valfrågan?
Den konkretaste viktigaste valfrågan är: Frys kultursatsningen. Vi vill häva köpet av lokalen för biblioteket. Vi vill lägga medborgarnas skattepengar på att förbättra skolan.

Anta: Hur många mandat får ditt parti i kommunvalet?
5

Detta var hela enkäten.

Flera inlägg kommer under dagen där jag skall sammanfatta vad vi i Åtvidabergs Centerparti vill göra.

Rösta på Centerpartiet!

Sätt gärna ett kryss för mig när du röstar!

Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar