söndag, september 7

Forts 2 debatt om "Mat och Upphandling"

God kväll

Varför närodlat?
Läs nedan.

Hur vi producerar, transporterar och konsumerar mat påverkar klimatet.
Det gör maten till en miljöfråga. De ekologiska fotavtrycken måste minskas.
Det gör vi genom att välja närodlat.


Sverige har världens strängaste djurskydd och hårda miljölagar för matproduktion. Här sjunker antibiotika användningen. Men djur i andra länder får stora mängder antibiotika för att vi skall kunna köpa billigt kött. Idag är det så illa att friska djur får mer antibiotika än sjuka människor.
Detta vill vi i Centerpartiet ändra på. Vi vill att kött skall vara fritt från antibiotika. Vi vill att penicillin ska komma från apoteket, inte från fläskfilén vi äter. Enklast att ändra på detta är genom att svenska folket äter mer svenskt kött som producerats enligt svensk lagstiftning.


Maten är också en fråga om jobb och företagande.
Vi behöver fler matföretagare, öka den svenska matexporten, öka självförsörjningsgraden och skapa fler jobb i de gröna näringarna.

Jag pratade med Thomas Collin, Åtvidabergs Hotell, efter debatten.
Jag bollade vår synpunkt på att vi vill ha tillagningskök på varje enhet. Den var Thomas mycket positiv till.
Han hade ett färskt exempel från en kommun söder om Stockholm där de gick från 4 kök till cirka 30 stycken. De sparade till och med på första året efter ändringen.
Med rätt personer i hela kedjan, från den som gör upphandlingen och fram till serveringspersonalen, så skulle det fungera fint.

Han var också mycket positiv till mina funderingar på att dela upp kommunens upphandlingar i mindre delar.
Idag så är det så att de som får hemtjänst i Åtvidaberg får mat från Åtvidabergs Hotell. Jag frågade Thomas om det skulle fungera lika med våra äldreboenden, skolor samt förskolor. Med rätt styrning från kommunen via sina upphandlingar och med en långsiktighet då är han säker på att det skulle bli både en ekonomisk förbättring för kommunen samt att våra barn och äldre i de kommunala verksamheterna skulle få bra närodlad mat. Detta både genom att nuvarande företag får mer uppdrag av kommunen samt att nya inom livsmedelsbranschen kan startas. Både vad gäller produktion av livsmedel samt tillagandet av detsamma.

Jag vill ge Åtvidabergs näringsliv den förutsättningen.
Jag vill att vi skall dela upp våra upphandlingar så att fler företag kan startas i de gröna näringarna i Åtvidaberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar