lördag, september 19

Vecka 38, Public Service

God morgon

Denna vecka har jag skrivit ledaren i Länstidningen Östergötland.

Varsågoda och ha en trevlig helg!

Public Service

 

I Åtvidaberg där jag är kommunalråd pratar nu oppositionen om sig själva som, vi i oppositionen. Yrkanden sker ibland gemensamt och åsikterna är ofta detsamma. Det är Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som benämner sig som oppositionen. Ser vi till den senaste av alla opinionsundersökningar så är de nämnda tre partierna nära att kunna ha regeringsmakten i Sverige tillsammans efter nästa val. Då är det dags att belysa en stor fråga som dessa tre partier har samma åsikt om. Nämligen Public Service.

 

De vill nämligen alla tre se ett mindre Public Service. Hur litet kan man bara gissa. Nyligen presenterade den parlamentariska tryck- och yttrandefrihetskommittén sitt betänkande. Där ville alla riksdagspartier förutom dessa tre att Public Service oberoende skulle grundlagsskyddas. Det anser jag visar på deras viljeinriktning. De säger sig vilja få ett högre förtroende för Public Service genom att renodla uppdraget. De vill att huvuduppdraget ska vara att säkra oberoende nyhetsbevakning och inte göra nöjesprogram. Skall politiken besluta om vad innehållet ska vara? Kan politiken bestämma vilket innehåll som är ”krimskrams” och vilket som är av allmännyttigt värde? Kommer innehållet variera då beroende på vilken politisk majoritet det är i Riksdagen?

 

Är det rätt väg att gå?

 

Nej, oberoende medier är en av grunderna för en demokrati. Sverige är ett land som länge varit demokratiskt, vi har haft allmän rösträtt länge och vi ser yttrandefriheten som självklar. Vi bor i ett demokratiskt välfärdsland och ofta glömmer vi bort att det inte är många som har det så bra som vi. Public Service är nu ifrågasatt i många delar av Europa. Då måste vi stå upp, vara tydliga och visa på nyttan av Public Service.

 

Public Service är radio och tv som ska vara till allmänhetens nytta. Då skall den vara oberoende från både politiken och marknaden. Den skall också självklart bevaka hela landet och granska samhället ur så många perspektiv som möjligt. Det är viktigt att samhället granskas, så att du ska kunna veta vilka beslut vi i politiken i din kommun tar och hur de påverkar dig. Då är en förutsättning att så många som möjligt skall se Public Service som en bra informationskanal. Det är därför det är viktigt att Public Service ska ha många olika typer av program, så att många tycker att det är intressant att höra eller se på programmen. Det handlar om allt från nyheter, barnprogram, underhållningsprogram och sport med mera. Skulle man smalna av de uppdrag som Public Service har blir det svårt att kunna skapa en relation till Sveriges medborgare. En relation som bygger på att så mycket information skall till så många av oss medborgare som möjligt. En relation som har byggts upp under många år. En relation som i mitt fall startar med barnprogram, till underhållningsprogram och sport, till behovet att följa nyheterna, som sen kommer sluta i behovet av bra underhållningsprogram på ålderns höst. Speciellt i Covid-19 tid ser vi nu nyttan för alla som på något sätt är tvingade till fysisk distansering, för sällskap i tystheten, men även av att vi får den informationen vi behöver för vårt samhälles bästa. Det är nämligen så att för utbildningsnivån i samhället så krävs ett bra Public Service som når ut till så många som möjligt. Det gör man genom ett brett utbud som bygger ralationer.

 

Kunskap, engagemang samt omtanke om varandra. Det för vårt samhälle framåt!

 

Joakim Magnusson (C)

Kommunalråd Åtvidaberg

Distriktsstyrelseledamot Centerpartiet Östergötland

fredag, september 11

Vecka 37, Budget 2021 samt uppstart efter sommaren

God dag!

Nu har det gått cirka 1 månad sen vi började med de politiska mötena efter sommaren. Sommaren har varit bra för min egen del. Mycket hemma, knappt något åkande, förutom flera vändor till Återbruket samt Återvinningen i vågorna av förändringar av våra utrymmen hemma. Men nu är hösten här med höstförkylningar och höstarbete i trädgården. Våra politiska möten är i full gång och med utmaningar att ta hand om. 

Covid-19 är fortfarande här. Just nu i något mildare grad när det gäller antalet sjuka och som får intensivvård. Men vår ekonomi och samhällets utveckling är till stort beroende av var pandemin tar vägen. Flera satsningar, mycket välkomna, har kommit från regeringen och samarbetspartierna. Kostnaderna för Covid-19 har sammanställts och äskats ersättning för. Men prognoserna om mindre skatteintäkter framöver äter upp en stor del av de tillskott som kommer. Det är bara att göra det bästa av situationen och försöka påverka så att samhället står stadigt. Som vanligt gäller det att se alla möjligheter och utveckla dem till det positiva.

I Åtvidabergs politiken så har utskotten kommit igång, så även kommunstyrelsen mm. Kommunfullmäktige har vi vårt första efter sommaren nu i slutet av september. Det blir ett KF med alla ordinarie ledamöter sen så får vi se hur många ersättare som kommer. Vår politiska överenskommelse under Covid-19 har ju sagts upp av moderaterna, så nu ser förvaltningen över så att vi kan sammanträda enligt rekommendationerna. Vi i majoriteten kommer bara med de som skall tjänstgöra, något annat tycker inte vi är ansvarstagande. Speciellt inte eftersom KF nu websänds och då kan ersättare följa debatt och beslut digitalt. Samtidigt som vi möjliggör för att flera kommunmedborgare som vill följa oss på plats i lokalen skall kunna göra det med liten risk för smitta.

Det som jobbats mest fram till nu är Budget 2021. Vi i majoriteten la fram vårt förslag på Planering- och Ekonomiutskottet i måndags. Ett spännande och givande arbete har det varit. Det är som jag sagt tidigare första året med en ny budgetprocess. Den är mycket mer öppen nu än vad den varit tidigare 3 mandatperioder. En sak som vi gick in i vår majoritet med var och är att politiken skall vara mer öppen än vad den varit tidigare. Det tycker jag vi har lyckats med!

Istället för som tidigare då den dåvarande majoriteten och tjänsteorganisationen tog fram ett förslag till budget som lades på bordet på Planering- och Ekonomiutskottet sen fick vi i oppositionen reagera efter det. Med egen budget eller med förändringsförslag. Med den angivna budgeten och siffrorna som underlag.

Det var inget bra.

Nu gör vi så här istället. Förvaltningen arbetar fram ett underlag som heter Planeringsförutsättningar. Där anger de olika verksamheterna sina utmaningar mm inför kommande år och lägger ett äskande om budgetram. Detta dokument redovisades i maj lite översiktligt. Sen så har det varit dialoger i utskotten samt i kommunstyrelsen. Lika förutsättningar majoritet som opposition. Efter det så beslutades det om dessa planeringsförutsättningar i juni. Sen har vi kunnat fundera hela sommaren. Nu i höst har vi i majoriteten haft ett par möten med tjänstepersoner om budget 2021. Likaså vet jag att oppositionen har haft.
Med hjälp av allt detta skall vi sen då ta fram en budget.
Det har vi i majoriteten gjort. Vi satt ned och arbetade fram ett budgetförslag för 2021 som vi la fram på veckans P o E. Jag saknade oppositionens förslag.....jag menar eftersom vi haft samma underlag.

Mer om Budget 2021 blir i kommande inlägg när debatten och beslut har varit i KF.
Men lite kort så från 2020 års budget så kunde vi öka ramarna med 17 Mkr. (Det är inte mycket) men så är läget med de intäkter vi beräknas få. Det är det vi har gjort enligt en viss fördelning. Sen så har vi sett över vilka investeringarna skall bli kommande år.

Jag är i alla fall stolt över processen, vad vi har kommit fram till så här långt. Sen blir det spännande att se hur det här året blir och vad prognoserna för kommande år är. Vi har ett lite mer ovisst läge nu än tidigare.

Jag hoppas ni haft en bra sommar och jag önskar er välkomna till en spännande höst.
Jag har från och med augusti startat med Instagram. Följ mig gärna där.

Trevlig helg!

onsdag, juni 17

Vecka 25, Kommunfullmäktige mm

God dag!

Denna vecka har det varit invigningarnas vecka. I alla fall två invigningar som jag har deltagit på.

Den ena gäller kommunens nya äventyrsgolfbana i Folkparken. Lars-Åke, ordförande för Samhällsbyggnad, höll ett bra tal kopplat till engagemang över generationsgränser. Det var roligt att få vara en del av denna invigning och även prova banorna. Nu blir det att åka tillbaka som gäst och spela under sommaren.

Den andra var egentligen ingen invigning utan det var ett första spadtag. Det var av etapp 3 på vårt SÄBO. En stor ära för mig att vara med och ta första spadtaget gällande utbyggnationen av kommunens välfärd. Det är också ett projekt som innehåller alla delarna av hållbarhet. Social-, Miljömässig- och Ekonomisk hållbarhet.

Veckan har sett ut enlig följande:
Måndag, PLG samt invigning av minigolfbanan (äventyrsgolf).
Tisdag, Första spadtag för etapp 3 SÄBO inom RKHF Kopparsvanen.
Onsdag, Kommunfullmäktigemöte.

Ett av ärendena som vi hade på dagens KF var det om våra "Planeringsförutsättningar 2021-2023". Dessa ligger till grund för den budget för 2021 som nu skall arbetas fram. Detta var vad jag sa i talarstolen.

"Från och med budgetarbetet inför 2021 så tillämpas kommunens nya styrmodell. Som Robert sa i sin dragning så innebär den att kommunens budgetarbete inleds med att förvaltningen tar fram dokumentet ”Planeringsförutsättningar” för den kommande budgetperioden.

Det innebär att alla partier oavsett majoritet eller opposition får samma förutsättningar inför budgetarbetet. Så att alla vet det aktuella läget.

Planeringsförutsättningarna är övergripande och för in många av de olika synsätt som vi behöver ha vid arbetet med en ny budget.

Vi ser till den ekonomiska utvecklingen, den demografiska utvecklingen, till befolkningsprognoser, till bostadsförsörjning och näringsliv.

Alla dessa bitar är av stor vikt och därför är det så bra att alla vi förtroendevalda nu får det serverat från förvaltningen.

Sen så går vi in på de olika verksamheterna och ser över behovet i skolan, vården, samhällsbyggnad och personal/kompetensförsörjning mm.

Genom diskussioner i utskotten och nämnder så får vi förtroendevalda diskutera vilka utmaningarna är, vilka förutsättningar som finns och vilka möjligheter vi har. Som sagt så får alla förtroendevalda oberoende av majoritet eller opposition den möjligheten.

Just i år, första året vi kör detta, så är det lite speciellt med tanke på Covid-19 och vår överenskommelse att vara färre deltagare på våra möten.

Men jag måste säga att diskussionen och underlaget som vi hade på förra Barn- och Utbildningsutskottet var väldigt bra och givande.

Mycket av det vi gör och kommer fram till skall så klart vara väl förankrade med våra övergripande mål samt våra framgångsförhållanden i Vision 2030.

Så jobbar vi för Social-, Miljömässig- och Ekonomisk hållbarhet!"


Ett annat ärende vi behandlade idag var en revidering av Reglementet för kommunstyrelse, nämnder, utskott.

Där vi skriver in om att kunna delta på distans om en "extraordinär händelse" föreligger. Vi anser också att ärenden som berörs av sekretess heller inte får handläggas med ledamöter på distans. 

Moderaterna ville ej ha med tillägget om sekretess samt ville ej skriva om "extraordinär händelse" utan bara om "särskild skäl". 

Det tycker inte jag är tillräckligt samt ej okej. Så bra att beslutet blev som vårt förslag. Läser man SKR promemoria om Covid-19 och hur sammanträden skall ske så är det mer stöd för vår beslutade linje.

Moderaterna ville också lägga till om att Kommunfullmäktige skall kunna ha möten på distans. 

Det är samma där att från SKR så betonar de vikten av att distansdeltagande är bara ett komplement till fysiska möten och att demokratins funktion kan bli sämre. Dessutom så är innebär deltagande på distans stora omfattande krav på tekniken, så i just Kommunfullmäktige kan man köra med fysiska möten så skall man göra det.


Nu är det slut med förutbestämda politiska möten för detta halvår.

Nu blir det en sommar med några besök i kommunhuset, politik i andra sammanhang, men kanske framför allt med att njut i hemmets ljuva tillvaro och med några mindre resor enligt folkhälsomyndighetens råd.

Jag hoppas ni alla får en trevlig sommar, trots omständigheterna, och tar tillvara på tillfällen att koppla av. För er som arbetar större delen eller delar av sommaren hoppas jag på återhämtning och semester när det blir, för den kommer, och då önskar jag er den allra underbaraste av ledigheter.

Vi ses här i bloggen till hösten.

Ta hand om er!

tisdag, juni 9

Vecka 23 och 24.

God dag!

Denna vecka 24 är det utskottsvecka. Äntligen har vi ett Barn- och Utbildningsutskott och ett Personalutskott.

Veckan ser ut så här:

Måndag, PLG med diskussion om bostäder, detaljplaner och aktuella ämnen. På eftermiddagen hade vi Planering- och Ekonomiutskott med ekonomiprognos (maj) för året. Den ser bättre ut än budget, för tillfället, vi skall komma ihåg vilket läge vi är i och att allt är väldigt osäkert. Kostnaderna syns tydligt och kan planeras för dessvärre är det inte så med intäkterna. Intäktsprognosen varierar gång efter gång med tanke på nya SKR-prognoser samt nya beslut från Regering och Riksdag. Men i nuläget har vi en positiv intäktsprognos, vilket är bra. På kvällen hade jag också ett digitalt möte med Centerpartiet i Östergötland med hur vi ytterligare skall kunna stärka vår medlemsvård. Medlemsvård är väldigt viktigt för oss, vi säger alltid "Roligast vinner". Självklart blir det vi gör i livet så mycket enklare om man kan ha roligt och trivas. Så varmt välkommen som medlem.

Tisdag, Barn- och Utbildningsutskott med ett ärende om att utreda förutsättningarna för Fritidshemsverksamhet i Falerum. Sedan tidigare har Falerums förskola löst omsorg för ett fåtal barn som åker med den ordinarie skolskjutsen till och från skolan. Det har inte varit ett fritidshem i skollagens bemärkelse och numera så blir det pedagogiska ansvaret i fritidshemmen mer och mer betonat. Verksamheten har varit ett sätt att lösa tillfälliga behov och har blivit ohållbar med tanke på den mer konkreta kopplingen mellan fritidshemn och skolan. Idag bedrivs fritidshem där kommunen har grundskolor. Behovet av ett fritidshem i Falerum har dock uppmärksammats och det är därför jag anser att det är viktigt att utreda alla förutsättningar för att kunna ha en fritidsverksamhet i Falerum eller någon lösning som fyller det behovet. Nu tog vi beslut om en utredning så får vi se till hösten vad den leder fram till. 

Onsdag, förberedelser inför torsdagens intervju.

Torsdag, Personalutskott på förmiddagen med löneprocessen samt Covid-19/Corona situationen i fokus. På eftermiddagen skall jag intervjuas av två forskare vid LIU. De "undersöker lokal implementering av Globala målen med fokus på kommuner samt hur kommuner kan bidra till dessa mål utifrån ett regionalt samverkansperspektiv." De frågor som jag skall svara på kretsar kring: "hur ni arbetat med Agenda 2030 i kommunen, både inom kommunorganisationen men också externt (lokalt/regionalt) samt politiken och bolagens roll i ett arbetet med Agenda 2030. Fokus för oss är kommunens roll i arbetet med Agenda 2030". Det skall bli mycket spännande.

Fredag, Fullmäktige med Sydarkivera på förmiddagen. Detta sker digitalt så jag sparar in en resa till Alvesta och bidrar till ett mer hållbart samhälle, känns mycket bra. På eftermiddagen skall jag ha möte med Centerpartiets Kommunalasektion i Östergötland. där kommer vi lägga mycket fokus på "Kommunutredningen" som vi är en remissinstans till. Vi i Åtvidaberg samt Valdemarsvik är de två kommunerna i Östergötland som skall svara under remissförfarandet. På måndagens Planering- och Ekonomiutskott tog vi beslut om att skicka förvaltningens förslag till remissvar vidare till Kommunstyrelsen. Innan nästa Kommunstyrelsemöte skall alla vi partier ha inkommit med våra åsikter till förvaltningen så att våra svar kan beaktas. Roligt att just vi är med och bidrar.

Förra veckan såg ut så här:

Måndag, PLG samt ärendeberedning till Planering- och Ekonomiutskottet.

Tisdag, Ärendeberedning till Barn- och Utbildningsutskottet samt pressträff inför KS.

Onsdag, hel dag KS med planeringsförutsättningar inför budget 2021 på förmiddagen. 
Planeringsförutsättningarna gäller många olika synsätt som vi behöver ha vid arbetet med en ny budget. Vi ser till den ekonomiska utvecklingen, den demografiska utvecklingen, till befolkningsprognoser, till bostadsförsörjning och näringsliv. Sen så går vi in på de olika verksamheterna och ser över behovet i skolan, vården, samhällsbyggnad och personal/kompetensförsörjning mm. Mycket av det vi sen gör och kommer fram till skall så klart vara väl förankrade med våra övergripande mål samt våra framgångsförhållanden i Vision 2030.

Torsdag, arbete på (ordinarie) jobbet.

Fredag, politik vid köksbordet.

onsdag, maj 27

Vecka 21 och 22, KF med årsredovisning för 2019

God dag!

För dessa två veckor tänkte jag bara belysa er om mitt anförande gällande årsredovisningen 2019 som vi behandlade på dagens Kommunfullmäktigemöte.

Här nedan kan ni se vad jag sa.

"Ordförande, Ledamöter, Åhörare
I årsredovisningen för 2019 så står det om viktiga händelser efter årets slut. Där står det om Corona/Covid-19. Det kommer ta tid innan vi ser alla effekter av den verklighet vi nu lever i men att vi lever mer dag för dag är nu ett faktum. Dock planeras det så mycket som möjlig, sedan när planeringen behöver revideras då får vi gör det, så är allas vår vardag just nu.
Jag tänkte i mitt anförande här ge lite sidtips, ungefär som ett boktips, det blir min sammanfattning över 2019. Då är det med lite helhetsfokus, samt fokus på Barn- och Utbildning samt gällande Personal.
Så när det gäller omvärldens påverkan kan ni läsa på sid 15-16. Där står det om de utmaningarna vi står inför och då redan innan Covid-19. Skatteunderlagsutvecklingen mattas av samtidigt som kommunerna står inför stora investeringar. Den demografiska förändringen. Vi siktar på ett resultat på 2 procent, men SKR räknar med att kommunerna kommer få nöja sig med 1 procent. Utmaningar finns.
Vad har vi då gjort under 2019. Det kan ni läsa på sidorna 5-7. Satsningen och planeringen av SÄBO med ytterligare 41 platser, fokuset på fler trygghetsboenden….som dessvärre än så länge ej resulterat men arbetet fortgår, utvecklingen av kulturcentrum med Ungdomens Hus, utvecklingsarbetet inom Bildningscentrum Facetten, förbättring av resultaten i grundskolan, fortsatt arbete med Grebo Norrby samt fortsatt arbete med Fibernätet på landsbygden är lite av det som skett under 2019, och som jag är stolt över.
Vi har även utfört många företagsbesök som nu renderar i ett Näringslivsråd. Mycket bra.

Då så. Då går vi till sidorna 8-14. Målen för 2019.
Då som en del av beslutet om en ny, Vision 2030, som jag är mycket glad över, så har vi nu ett nytt målpaket. Det innebär att vi nu har mål gällande ekonomisk-, social- och nu även miljömässig hållbarhet. Det är nytt att vi nu även har miljömässiga mål, vi måste se till framtiden, vi måste arbeta och leva hållbart, vi måste bekämpa klimatförändringarna och vi måste jobba aktivt med Agenda 2030.
Vi når 2 av 3 interna miljömässiga mål, det tredje skulle vi givetvis ha nått men vi får jobba mer med det. Gällande det externa målet så har vi nu gröna påsen och det bådar gott inför framtiden.
Vi når som Thomas sa 1 internt finansiellt mål och 4 av de övriga interna målen. Vi har ett arbete nu under 2020 för att nå fler av våra övergripande mål.
När det gäller totalekonomin så kan ni läsa om det på sidorna 17 och framåt samt sidan 38 och framåt.
Vi skulle för 2019 nå ett resultat på 2,7 procent, vi når 1,5 procent, det är över vad SKR beräknar att kommunerna kommer att nå. Men tyvärr inte tillräckligt. Kostnader och intäkter för 2019 har följt samma mönster som det gjort under många år bakåt, nämligen dessvärre att intäkterna har ökat mindre än vad kostnaderna har gjort. Det arbetas för att ändra på detta men mycket arbete återstår.
Det som är bra gällande ekonomin för 2019 det är att verksamhetenskostnader totalt överstiger bara med 1170 Tkr, det innebär 0,18 procent. Vilket visar på att verksamheten på allvar ser till helheten framför delarna. Kommundirektören har ett ansvar att parera mellan verksamheterna och det har utförts på ett bra sätt.

Nu till Barn- och Utbildningsverksamheten. Sidan 51-57.
Skolans uppdrag styrs av nationella styrdokument och lagar. Utgångspunkten är alla barn och elevers lika rätt till en god utbildning i en trygg miljö. Det är mycket viktigt!
En av årets händelser är att vi har byggt en ny förskola i Falerum.
Ser man till antalet barn/avdelning så har vi samma snitt som riket. Undervisningsuppdraget i förskolan skall stärkas och vi har en utmaning med att få fler i organisationen med förskollärarexamen.
Fritidshemmens pedagogiska uppdrag har också lyfts och synliggjorts.
Det genomsnittliga meritvärdet i åk 9 2019 blev 225. Det är i samma höga nivå som det varit i något år. Trenden är bra.
Vi har ett högre snitt än riket gällande årsarbetande lärare med pedagogisk högskoleexamen. Vi är 1:a i länet och 6:a i landet gällande behöriga lärare enligt skolverket. Vi har även en högre lärartäthet än riket.
Nettokostnadsavvikelsen för vår gymnasieskola är dessvärre hög. Men vad får vi…jo vi får en gymnasieskola i kommunen som gynnar på många olika sätt. Min övertygelse är att en gymnasieskola i kommunen gynnar både kommunen, medborgarna och näringslivet. Vi ser redan nu att trots att vi avvecklar 2 program så ser antalet elever ut att bli kring samma totala som tidigare.

När det gäller Personal så kan ni läsa sidorna 35-37. Vi som nästan alla organisationer har en utmaning i kompetensförsörjningen. Kompetensförsörjningen är en strategisk fråga där vi som politik har ett stort ansvar. Det är därför vi har våra sociala mål. Vi måste lägga förutsättningar för en bra arbetsmiljö, en bra gemenskap, en lärande organisation. Vi är en lagom stor kommun där påverkansmöjligheten skall vara stor och ses som en fördel. Vi når 2 av våra 3 interna övergripande sociala mål. Sjukfrånvaron minskade 2019 men vi nådde ej målet. Allt hänger ihop och utan våra medarbetares stora engagemang vore organisationen ingenting.

Med de orden och med tillförsikt om framtiden vill jag slutligen rikta ett stort tack till förvaltningen för ett bra utfört arbete för 2019."

söndag, maj 17

Vecka 19 och 20, lite tankar om framtiden

God dag!

Så var snart två veckor till snart tillända.

Förra veckan såg mitt vardagliga liv som förtroendevald ut så här:
Måndag, PLG samt ärendeberedning till Planering- och Ekonomiutskottet. På PLG hade vi förutom vanliga ärenden och Covid-19 relaterade diskussioner en genomgång av "Kommunutredningen" som nu vi som 2 kommuner i Östergötland skall vara remissinstanser till. Vi tittade främst på syftet och slutsatserna. Det finns en del att tycka till om. Nu blir det mer inläsning av vad utredningen föreslår sen så skall vi ta beslut om remissvaret. Återkommer till detta.
Tisdag, Pressträff inför KS. Detta skedde över telefon och vi gick igenom de ärenden som kommer upp på onsdagens KS.
Onsdag, KS. Med beslut bland annat om Näringslivsråd och prioriteringsordning för fiberutbygganden på landsbygden.
Torsdag, (arbete på ordinarie jobbet)
Fredag, politik vid köksbordet samt ett testmöte med Sydarkivera via Zoom inför kommande Sydarkivera fullmäktige.

Den här veckan ser mitt schema ut så här:
Måndag, PLG med fokus på Vård- och Omsorg. Vi gick igenom grundligt ekonomin för denna verksamhet samt vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att få en bättre ekonomisk hållbarhet. Alltså konkreta åtgärder för att nå budget för verksamheten. Nu lever vi i en ständigt föränderlig verklighet med Covid-19 som innebär mer utmaningar och att stor flexibilitet behövs, men planering skall ske i möjligaste mån och åtgärder skall vidtas för att hålla budget. Vi har en ekonomisk verklighet som vi måste förhålla oss till samtidigt som så bra verksamhet för medborgaren som möjligt självklart skall gälla.
Vi hade även Planering- och Ekonomiutskott på måndagen där vi bland annat beslutade om samråd för detaljplan Edberga och vi tittade också närmare på planeringsförutsättningarna för budget 2021.
Tisdag, nästintill en heldags Zoom-möte med Leader Folkungaland, innehållande ordinarie LAG-möte(styrelse), årsstämma samt tillhörande konstituerande möte.
Onsdag, politik vid köksbordet samt ytterligare ett testmöte över Zoom med Sydarkivera.
Torsdag, förberedelser inför revisionsmöte gällande personalutskottet, samt förberedelser inför kommande KF där Årsredovisningen 2019 skall behandlas.
Fredag, blir politik vid köksbordet. Det brukar vara inläsning handlingar, förberedande av möten, diverse (många) mailkontakter samt telefonavstämningar.


Då så. Nu är det dags för nästa dos Covid-19/Corona tankar. Det blir mycket siande om framtiden och allt vad det innebär. Utmaningar finns alltid men nu har de blivit lite mer konkreta i och med pandemin. Vi är mitt uppe i den, början, mitten, eller slutet, vem vet?? Men jag vill ändå skriva ned lite om de tankeställare som situationen innebär. Vissa har alltid funnits hos mig och vissa är nya. Mycket bottnar i de värderingar jag har.

Först vill jag klarlägga, pandemin är dålig, verkligheten hade varit bättre utan den och så är det!
Nu måste vi förhålla oss till verkligheten och vad gör vi då?
Självklart skall vi minska smittspridningen för att minska antalet som drabbas av denna sjukdom, oberoende av hur mycket den drabbar oss från små förkylningssymptom till alla dessa olyckliga dödsfall. Vi måste se till alla konsekvenser för folkhälsan som smittan och de åtgärder vi tar för att minska smittan innebär, det är därför som jag landar i att det vi gör/har gjort som land har varit i rätt nivå. Detta kommer självklart det finnas många åsikter om och vad de bästa åtgärderna har varit kommer vi troligtvis aldrig kunna se eller i alla fall kommer det ta tid innan vi har hela bilden klar och jämförbar.

Till tankeställarna nu då.

Vi måste öka vår självförsörjelsegrad!
Självklart gäller det vår livsmedelsproduktion men även gällande andra viktiga samhällsfunktioner.
Vårt land har stor möjlighet att göra detta. Men då måste vi förtroendevalda på alla nivåer samt myndigheter skapa förutsättningar för och i handling visa att vi tror på svenskt jord- och skogsbruk. Kommuner och andra offentliga kök måste i största möjliga mån upphandla svensk och närproducerad mat. Vi behöver också att forskning och innovation inriktas på att lantbruket ska bli ännu mer hållbart. Regler och lagar måste utformas så att de ger svenskt lantbruk realistiska förutsättningar. För en hållbar framtid så måste det gröna näringslivet bli så lönsamt att unga människor söker sig till det för en framtida försörjning. Detta krävs för en hållbar framtid och jag hoppas många inser det.
När det gäller andra samhällsviktiga funktioner som reservdelar till elkraft/distribution, kommunikationer, komponenter och produkter för vård och omsorg mm, listan kan göras lång, så skall det bara fungera även i en kris. Vad kan vi då göra? Vi kan stimulera att detta finns inom landet eller så kan vi säkra upp att leveranserna fungerar. Självförsörjande kan vi aldrig bli men åtgärder måste till för att säkra upp de samhällsviktiga funktionerna mer. Säkra kommunikationsvägar och ha beredskapslager är några av de åtgärder som borde till.

När det gäller vår hälsa för stunden.
Det är många som är friskare än vanligt i och med att sjuka håller sig hemma, vi följer råden om distans samt tvätt av händer.
Det är säkert också så att fler som skulle drabbas av sjukdomar med dödlig utgång finns, men det väger tyvärr inte upp de som drabbats av Corona/Covid-19 negativt.

När det gäller vårt klimat och miljö.
Den globala aktiviteten har reducerats till följd av Corona/Covid-19 och det är knappast förvånande att även utsläppen relaterade till energi och transport tillfälligt minskats. Dock är det så att vi måste vara försiktiga med att hylla Corona/Covid-19 för att vara gynnsam för miljön, eftersom situationen är temporär och bidrar till enorma press på både sjukvård och samhälle. Dessutom kan det bli en motsatt effekt om allt förutom att återgå till det (normala) skall ta igen det som skulle producerats mm.

Det är där mina värderingar och synpunkter kommer in.

Vi måste se till ekonomisk-, social- och miljömässighållbarhet!

Det innebär att vi skall inte gå in i samma gamla hjulspår.

Vi måste ändra vårt sätt att leva så att alla aspekter av hållbarhet tas på allvar.

När det gäller socialhållbarhet så ser vi idag många bra exempel på att vi är mer hänsynstagande och ser till samhällets bästa. Det måste fortsätta samt öka. Ekonomiska resurser behöver gå mer till omsorg och utbildning för att säkra en socialhållbarhet. Tjänster som kan utöka vår sociala hållbarhet måste tillåtas öka. I vår nuvarande verklighet med mer social distansering så ökar kravet på samhället att vara mer lyhörd för de personer som drabbas eller riskerar att drabbas av till exempel misshandel. Något som drabbar många är också ensamhet och vad det innebär. Det kan vi motverka genom att sträva efter enbart fysisk distansering eller träffas men enligt råden från Folkhälsomyndigheten. Vi måste upprätthålla våra kontakter men på ett mer hållbart sätt. Det innebär att vi kanske inte behöver resa lika mycket....eller framför allt resa men på ett miljömässigt hållbart sätt. Mer klimatsmarta beteendemönster behövs. Då kommer vi in på miljömässighållbarhet. Med lite tur inser vi kanske till exempel fördelarna med distansmöten som leder till färre onödiga arbetsresor och mindre koldioxidutsläpp. Positivt kan det också vara att inse att det är möjligt att göra stora förändringar om bara viljan finns.
Den ekonomiska hållbarheten måste också så klart finnas där. Det här är en unik stund. Så här har inte läget varit förut där det bara inte är en nedgång utan till och med att stora delar av ekonomier varit nedstängda. Nu måste vi så snart som möjligt få igång allt...…...nej jag menar inte allt. Det som varit skadligt för mänskligheten skall det återupptas, nej tycker jag, och vad har varit skadligt...det ligger i betraktarens öga. Det kan vara skadligt likväl ur social-, ekonomisk- eller miljösynpunkt. Vi måste ha öppna samhällen med så mycket individuell frihet som möjligt. Demokrati skall vara en självklarhet och rättighet. Turismen måste fungera, resa måste man kunna göra, men med fokus på ett mer hållbart sätt. Produkter måste produceras men vissa typer av produkter vi har idag kanske borde upphöra, med tanke på hållbarhet, och ersättas av andra mer hållbara. Nu är det dags att se över gamla vanor och införa nya som tar hänsyn till alla typer av hållbarhet.

onsdag, april 29

Vecka 17 och vecka 18

God dag!

Så är snart ytterligare 2 veckor i denna (för tillfället) nya verklighet till ända.

Corona/Covid-19 och dess hälso- samt ekonomiska effekter fortsätter att påverka samhället och den värld vi lever i.

Jag vill uppmana till det som jag skrivit om tidigare om vikten av att minska smittspridningen, under omständigheterna hålla samhället i gång så mycket som möjligt samt till att lyssna och agera efter vad våra myndigheter råder oss till.

Mina veckor består nu i lite mindre möten än tidigare samt speciellt mindre fysiska möten.

Vecka 17:
Måndag, PLG med agerande och beslut efter det rådande läget.
Tisdag, politik vid köksbordet.
Onsdag, möte med Revisonen om Kommunstyrelsen, Ekonomin mm.
Torsdag, arbete på (ordinarie) arbetet.
Fredag, möte med kommunala sektionen för Centerpartiet i Östergötland. Mest fokus på hur Covid-19 påverkar oss i kommuner och regionen samt vilka åtgärder vi vidtar.

Vecka 18:
Måndag, ärendeberedning till KS. KSO och mitt möte med Kommundirektören där vi la mest fokus på Covid-19 åtgärder, läget mm. Möte med Lärarförbundet i Åtvidaberg. Anledningen till mitt möte med representanter för Lärarförbundet, där även vice ordförande för Barn- och Utbildningsutskottet deltog, var Skolverkets undersökning om lärarbehörigheten i landet. Vi ligger väldigt bra till där som 1:a i länet och 6:a i landet bland kommuner som huvudmän. Jag anser att storleken på vår kommun, att vi redan har många lärare med behörighet samt bra arbetsmiljö är några av de faktorer som ligger bakom våra positiva siffror. Så anser även Lärarförbundet men dock inte om arbetsmiljön. De anser att kollegor samt kommunens närhet mm är stora orsaker till vår höga andel lärare med behörighet. Men när det gäller arbetsmiljön så finns det mycket som kan förbättras. Jag tackar väldigt mycket för dialogen vi hade och ser framemot att jobba än mer för en bättre arbetsmiljö i våra skolor. Det kan ske i form av mer resurser, kort sagt mer vuxna i skolan. Ekonomin och läget vi är i innebär utmaningar men fler vuxna i skolan har och kommer vara i mitt fokus.

Tisdag, politik vid köksbordet.
Onsdag, KF samt Årsstämma med Åtvidabergs Sparbank.
Torsdag, politik vid köksbordet.

Som sagt så hade vi idag KF-sammanträde.
Ett av de ärenden vi hade var gällande projektekonomin för Grebo Norrby.

Här nedan ser ni vad jag sa.

"Ordförande, ledamöter, åhörare

Genomförandeekonomin för Grebo Norrby, det är flera dokument med i underlaget, det har diskuterats vid flertalet tillfällen, så egentligen behövs inte så mycket mer sägas än.....Jag yrkar bifall till förslaget.

Men….lite till måste jag självklart säga.

Det är ett verksamhetsviktigt beslut. Det är ett projekt som vi prioriterar och vi vill fortsätta arbetet med att satsa på Grebo som ort och kommunen som helhet. Det visar på att vi är kommunen med framåtanda och det visar på långsiktighet, mod och helhetssyn.

Det visar på att vi arbetar för att nå målen i bostadsförsörjningsprogrammet, men inte minst visar det på att vi arbetar i linje med vår Vision 2030.

Allt är enligt flera av våra fyra framgångsfaktorer, men kanske främst med de två framgångsfaktorerna ”Lev och Upplev” samt ”Trygg och Robust”. Det genom en hållbar utveckling av kommunen, nära till naturen, samt hållbar samhällsplanering med ett varierat boendeutbud.

Det är också ett beslut i linje med social-, miljömässig- men kanske framför allt ekonomisk hållbarhet!

Som sagt jag kan inte förklara ekonomin bättre än vad som står i de bifogade dokumenten.

Dock när det gäller våra övergripande mål, och då tänker jag främst nu på våra tre interna ekonomiska mål. Soliditeten skall öka. Resultatmålet. Investeringsmålet.
Dessa är väldigt bra och genomtänkta för att kunna utvärdera samt styra vår kommunala verksamhet på ett hållbart sätt. De skall fortsätta gälla.

Men Grebo/Norrby är ett extraordinärt projekt där i och för sig det skall vara självfinansierat men där intäkter och kostnader ser olika ut över tid. Soliditet, resultat och investeringarna kommer påverkas och variera i större omfattning än vanligt. Därför behöver projektet ha en särredovisning och därmed inte följas upp mot våra övergripande mål.

Vi ser till helheten och hela kommunens verksamhet. Men att dela upp redovisningen kommer göra så vi både har en bättre uppföljning av all vår ordinarie verksamhet och att den utvärderas mot våra mål, samt även att projektet kommer kunna få mer fokus då det redovisas separat.

Det är ju där vi har olika åsikter.

Genom att lägga projektet vid sidan om den ordinarie verksamheten kommer skattebetalarna ha möjlighet till en jämn kommunal service under hela projektets tid. Fram till 2035.
Om projektet läggs inom ramen för de ekonomiska målen kommer den ordinarie verksamheten i ett investeringsperspektiv ges mindre utrymme och ett svår planerat och varierande resultat för den ordinarie driften. Med mindre utrymme för investeringar under en period finns en risk för att utveckling och reinvesteringar blir lidande, vilket i sin tur inte är ekonomiskt hållbart.

Svår planerad drift är heller inte ekonomisk hållbarhet."

Jag sa också...ungefär så här

"Ordförande, ledamöter, åhörare

Genom att lägga projektet utanför de ekonomiska målen så kan varje mandatperiod utvärderas utifrån vad de presterat i den ordinarie verksamheten opåverkat av projektet. Det är mycket viktigt! Eftersom vi värderar våra mål högt och deras förmåga att styra verksamheten.

Om projektet inkluderas i målen så kommer vi för denna mandatperiod och även i framtiden till 2035 behöva minska investeringsvolymen.

Med projektet utanför målen så har vi efter hur situationen ser ut idag med tänkta investeringar på 118 Mkr och med de nya besluten samt överskridningar, inkl matsal i Björsäter med bedömda 5 Mkr samt med ett gruppboende till inom mandatperioden på 20 Mkr, då har vi ytterligare 3,5 Mkr som kan investeras.

Skulle vi ha projektet innanför målen med de resultatförändringar det innebär så skulle vi behöva stryka 27 Mkr, bara för denna mandatperiod. Vill ni göra detta så nämn gärna vilka av investeringarna som skall prioriteras bort.

Det värsta är den ekonomiska uppföljningen, det ekonomiska ansvaret och den ekonomiska långsiktigheten.

Om projektet inkluderas i målen så kommer vi ha mindre utrymme för investeringar fram till 2035, men vi kommer också få ett väldigt varierande tillskott till driften för de olika åren. Det kommer gör det väldigt svårplanerat för den ordinarie verksamheten. För ser man till mandatperioden 2023-2026 så tillkommer det 19,5 Mkr att göra drift för, 2027-2030 blir det 32,2 Mkr och 2031-2034 bara 2,8 Mkr, till sist för enbart 2035 så mycket som 11 Mkr. Väldigt svårplanerat med andra ord och detta innebär ingen ekonomisk hållbarhet.

Om projektet inkluderas i målen men förstärker resultatet så kommer vi behöva stryka 14,4 Mkr i investeringar för denna mandatperiod. Det kanske inte är någon katastrof men vi kommer också få mycket mer positiva resultat kommande mandatperioder att ställas inför faktum om, ett ökat investeringsutrymme på 123,4 Mkr till 2035. Det kommer innebära om det används högre avskrivningskostnader (6 Mkr), en högre skuldsättning och ökade räntekostnader.
Detta är inte ekonomisk hållbarhet.


För att vi skall ha en ekonomisk hållbarhet, för att vi skall kunna mäta så vi har en god ekonomisk hushållning, då måste projektet vara utanför våra övergripande ekonomiska mål.

Och som sagt för att vi skall kunna utvärdera och styra vår nuvarande verksamhet mot de ekonomiska målen vi har, som är bra, då måste projektet vara utanför dessa."


torsdag, april 16

Vecka 15 och 16

God dag!

Förra veckan och nu ett tag framåt märks det tydligt att antalet möten har blivit starkt begränsat.

Det blir mycket arbete hemma vid köksbordet för min del. Råden är att de som kan skall jobba så mycket hemifrån som möjligt och då skall vi följa dem. Flera digitala möten utförs men det är också så att antalet möten har minskats ned och skjutits på framtiden. Jag är lite kluven till detta med minskat antalet möten för att lika viktigt som det är att minska smittspridning så lika viktigt är det att samhället hålls igång. Allt för att vi skall ha en så bra folkhälsa som möjligt.

Förra veckan bestod min vecka av:
Måndag, PLG på förmiddagen och Planering- och Ekonomiutskott samt Krisledningsnämnd på eftermiddagen.
Tisdag, Distriktsstyrelsemöte.
Onsdag-Torsdag, inga formella möten.
Det skulle ha varit både Barn- och Utbildningsutskott samt Personalutskott för mig. Men eftersom det inte fanns några akuta ärenden och inga ärenden som var tvungna att tas i april så beslutade vi att inte ha några utskott. Det för att minska ned på antalet möten med hänsyn till smittspridningen mm.

På PLG fick vi förutom en uppdatering om det aktuella läget samt diskussion om aktuella frågor, en större inblick i ekonomin för 2020. När det gäller ekonomin så har det som sagt från Regeringen aviserats om rätt så stora satsningar varav också till oss kommuner. Dock så innebär det i stort sett att de intäkterna som aviseras kommer att försvinna lika fort i mindre skatteintäkter. Kostnaderna för Corona i form av skyddsutrustning, personalkostnader mm har ju också aviserats om att kommuner och regioner skall kompenseras för, så det är av stor vikt att hålla koll på dem. Så framtiden när det gäller både kostnader och intäkter är mer oviss än vanligt vilket bidrar till en mer osäker prognos för året. Men så är det just nu.

På Planering- och Ekonomiutskottet så hade vi ärendet om fortsatt fiberutbyggnad på landsbygden. Mycket bra att vi fortsätter skapa bättre förutsättningar för hela kommunen att utvecklas och att vi skapar lika möjligheter var vi än bor. Det finns en föreslagen prioriteringsordning framtagen av ITSAM som grundar sig i, kostnadseffektivitet, tekniska förutsättningar, antalet företag och intresse mm. Vi kör enligt det förslaget.

På krisledningsnämnden så beslutade vi bland annat att kommunen kan göra avsteg gällande vissa taxor för företag och föreningar.


Denna vecka har jag haft:
Tisdag, PLG med fokus på nuläget, Presidiemöte med Barn- och Utbildning, samt under kvällen telemöte med riksdagsledamöter inom Centerpartiet om aktuella situationen samt även inför framtiden med fokus på transporter, infrastruktur och telecom.
Onsdag, Telemöte med RTÖG.
Torsdag-Fredag, inga formella möten.


Igår kom då vårändringsbudgeten i sin helhet.
Det är en historisk stor budget som tillsammans med de extra ändringsbudgetarna innehåller krisåtgärder för över 100 miljarder kronor. Fokus på att smittspridningen skall begränsas, att svenska jobb och företag ska räddas samt till trygghet för arbetslösa och fler möjligheter till utbildning. Utöver detta så var det också med pengar för kamp mot samhällsproblem som brott och pengar för att öka takten i klimatomställningen. Ett bra steg i rätt riktning tycker jag.

Så vill jag än en gång säga:
- Tvätta händerna ofta i minst 30 sek!
- Stanna hemma om du känner dig minsta krasslig!
- Minska dina sociala kontakter, jobba hemifrån om du kan.
- Följ utvecklingen på krisinformation.se - där samlar myndigheterna det senaste.

Ta hand om er!

fredag, april 3

Vecka 14, Ungdomens hus samt statliga medel

God dag!

Som vanligt en vecka som domineras av Corona, men här nedan skall jag skriva om något väldigt trevligt och som jag ser framemot.

I onsdags hade vi Kommunstyrelsemöte. Eftersom tiderna är som de är så var det bara 15 tjänstgörande förtroendevalda som var på plats + 1 med insynsplats, vi hade också minimerat antalet föredragande tjänstepersoner.

För trots att tiderna är som de är så skall den ordinarie verksamheten drivas, frågor måste lösas och politiska ståndpunkter måste klarläggas. Allt för att vi inte skall stanna i ett vakuum där vi bygger upp ett berg av ärenden framför oss eller att vi försvårar för oss i framtiden med en än mer avstannad ekonomi, ett avstannat samhälle mm. Det offentliga måste fungera och framförallt nu när tiderna är lite svårare.

Så det är med stor glädje som jag kan säga att vi beslutade som det var sagt gällande vårt kommande Ungdomens hus. Kommunstyrelsen gav förvaltningen i uppdrag att starta upp Ungdomens hus så att det kan vara igång innan 2020 är slut.

Det är ledsamt att Moderaterna nu vill avvakta med allt till framtiden och därför yrkade de på att Ungdomens hus inte skulle bli av nu. De ville göra samma som de anser med Grebo Norrby, de vill skjuta frågan på framtiden och därmed riskerar det att aldrig bli av.

Jag tycker det är fel inställning. Jag anser att det är nu om inte förr som Kommuner, Regioner, Staten, skall ta ansvar och vara en drivkraft för utveckling av vårt samhälle.

Det tycker jag också man ser på många håll, många olika insatser som görs för att det svenska samhället skall vara så öppet som möjligt och med så mycket utveckling som möjligt.
Det är med stor glädje i denna lite ovissa tid som jag välkomnar Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas satsning på Kommuner och Regioner som kom igår. För vår del i Åtvidaberg handlar det nya som kom igår om 11,7 miljoner kronor i tillskott. Mycket av det, om inte allt, kommer behövas för att täcka upp för mindre skatteintäkter och kostnader som uppstår i och med Corona. Men i och med det tillskottet så kan vi fortfarande göra satsningar och investeringar som behövs för att vi skall fortsätta utveckla hela Åtvidabergs Kommun. Med det menar jag då självklart också start av Ungdomens hus!

Varför behövs då ett ungdomens hus?
Nedanstående är från utredningen, vilket jag ställer mig bakom till fullo.

"Vision och syfte

Syfte - Ungdomens hus ska vara en plats där unga i Åtvidabergs kommun upplever glädje, kreativitet och delaktighet. Ungdomens hus skapar förutsättningarna för en meningsfull fritid för unga i Åtvidaberg genom att möjliggöra, tillgängliggöra och synliggöra kultur och fritidsaktiviteter som utgår från vilja och önskan hos de unga.

ska Ungdomens hus arbeta med en vision där

- Kreativa och aktiva ungdomar är medskapare av lokalsamhället
- Förutsättningar för aktivt deltagande skapas genom att:
o Möjliggöra
o Tillgängliggöra
o Synliggöra

Ungdomens hus ska vara ett nav för Glädje, Kreativitet och Delaktighet.

Verksamheten skall utgå från följande fyra centrala utgångpunkter.
- Barn och ungas behov och önskemål
- Inte mer av samma
- Bredda och utmana
- Synliggöra, tillgängliggöra, möjliggöra"

Jag ser det som en bra förutsättning att verksamheten ska utgå från att barn och ungdomar är direkt involverade i att utforma verksamheten i ett medskapande. Tanken är att i god tid innan Ungdomens hus öppnar behöver därför planering tillsammans med ungdomar i Åtvidaberg starta. Planeringen behöver bygga på att man ger ungdomarna möjlighet att undersöka ramarna för ett ungdomens hus; vad kan ett ungdomens hus vara när man lämnar tänket om den traditionella fritidsgården?

Det är också viktigt med kopplingen till övriga samhället med föreningar, befintliga verksamheter mm. Särskilt behöver man bygga starka relationer till befintlig verksamhet, både kommunal och ideell. Detta kan handla om att Ungdomens Hus delvis fungerar som ”mäklare” mellan ungdomar och befintliga verksamheter samt uppmärksammar nya behov och möjligheter.

Jag ser också positivt på att Ungdomens Hus kan också utgöra plattform för ett framtida ungdomsråd och vara utgångspunkt för den ungdomsdialog som startats i kommunen.

Kort sagt så tror jag detta blir väldigt bra och det skall ske nu. Det är inget som vi skall skjuta på framtiden, för behovet finns nu och om vi skall utveckla vår kommun tillsammans med kommande generationer, vilket jag ser som en självklarhet, så är detta ett bra steg på vägen.

Nu önskar jag er alla en trevlig helg!

fredag, mars 27

Vecka 13, Trots allt så jobbar vi på

God dag!

I måndags hade vi gruppledarträff där vi kom fram till en överenskommelse som alla i politiken i kommunen ställde sig bakom. Det är absolut inget unikt utan så här gör man i riksdagen, regioner och i många kommuner.

Det vi kom överens om är följande:

"Gruppledarna för de i kommunfullmäktige representerade partierna är överens om nedanstående.

1. Samtliga sammanträden för instanser som inte är beslutsfattande, det vill säga beredningar, råd och kommittér, ställs in.

2. Kommunstyrelsens, nämndernas och utskottets presidier, vid behov tillsammans med kommundirektör/förvaltningschef, bedömer inför varje sammanträde vilka ärenden som är verksamhetsviktiga och därför behöver handläggas. För det fall inga verksamhetsviktiga ärenden föreligger ska sammanträdet ställas in.

3. Antalet förtroendevalda som tjänstgör under sammanträdet minskas till ledamöter och tjänstgörande ersättare. Balansen mellan de valtekniska samarbetena ska bibehållas. Om förtroendevald tillhör riskgrupp, dvs äldre än 70 år eller med nedsatt immunfunktion, uppmanas ersättare att tjänstgöra i dennes ställe. (Kd och Mp har insynsplatser i KS).

4. Antalet medverkande tjänstpersoner under sammanträdena minskas till det minimum som krävs för att genomföra sammanträdena. Detta innebär bland annat att föredragningar av tjänstepersoner inte genomförs.

5. Kommunfullmäktiges presidium bedömer och avgör inför varje sammanträde vilka ärenden som är verksamhetsviktiga och därför behöver handläggas av kommunfullmäktige. För det fall inga verksamhetsviktiga ärenden föreligger ska sammanträdet ställas in.

6. Antalet förtroendevalda som tjänstgör under sammanträdet minskas till ledamöter och tjänstgörande ersättare till miniminivån för att sammanträdet ska kunna genomföras. Balansen mellan de valtekniska samarbetena ska bibehållas. Om förtroendevald tillhör riskgrupp, dvs äldre än 70 år eller med nedsatt immunfunktion, uppmanas ersättare att tjänstgöra i dennes ställe.

7. Denna överenskommelse gäller tillsvidare, till dess att gruppledarna upphäver densamma."

Detta är vad vi alla kom överens om och det anser jag vara väldigt bra. Det funkade också väldigt bra på onsdagens Kommunfullmäktige möte. Då istället för att vara 35 ordinarie och 25 ersättare i KF-lokalen så var vi bara 21 förtroendevalda som var närvarande och som tjänstgjorde. Det gör att vi har en långsiktighet samt att vi kunde sitta med breda mellanrum för att minska risken för smittspridning.

Jag hoppas att Corona-smittan tar slut så snart som möjligt så att vi kan återgå till det normala, men detta ovan gäller nu tillsvidare. Det är mycket viktigt att vi visar att vårt demokratiska system klarar av det här. Viktiga beslut måste tas och så mycket som möjligt skall vara (normalt) för att inte vi ska få svårigheter när väl detta är över. Men ändock skall vi vara försiktiga, minska ned på våra möten, allt för att skydda riskgrupper och äldre. En bra prioritering kommer krävas men det är det vi förtroendevalda och kommunens tjänstepersoner kommer att göra, för det förväntas av oss.

Till nästa veckas Kommunstyrelse har vi minskat ned från hel dag till att bara ha möte på eftermiddagen. Vi kommer ha mycket mindre informationer om de ärenden som måste upp, samt så kommer vi minimera antalet personer som behöver vara i salen.


Så gjordes också på onsdagens Kommunfullmäktige. Det var inga informationer och mötets hölls kort.

Där var det tänkt att vi skulle beslutat om projektekonomin för Grebo Norrby.
Dock så ville Moderaterna och Sverigedemokraterna annorlunda. Så de yrkade på bordläggning vilket det också blev fram till nästa möte.
Det är just detta vi måste undvika. Vi måste ta de beslut som förväntas av oss förtroendevalda annars får verksamheten det svårt.
Vi är överens om att verksamhetsviktiga beslut skall tas men dessvärre anser inte då M och Sd att utveckling av Grebo, landsbygden och Åtvidabergs kommun vara verksamhetsviktigt.
Att M är skeptiska till utförande av Grebo Norrby och förslaget till ekonomihanteringen av projektet, det visste vi om. Men att Sd sällat sig till den skaran det fick vi veta på förmiddagen i onsdags. Jag är ledsen för att det blev som det blev, för varje stopp i en verksamhet är ett stopp och kan innebära svårigheter.

Eftersom Sd ändrade sig så snabbt kan jag bara fundera på vad M sa som fick Sd att yrka på bordläggning. Jag tror dessvärre att det blir dyrköpt för M att få med Sd på detta. Det kommer med säkerhet krävas mycket kompromissande av M, till Sd fördel, frågan är bara när det gäller vad. Framtiden får visa detta är jag rädd.

torsdag, mars 19

Vecka 12, Stöd ditt lokala näringsliv om du kan

God dag!

Ännu en vecka som domineras av Corona och hur den påverkar vårt samhälle. På vissa håll är det mer påtagligt än på andra, både om man ser nationellt som globalt.

Det kommer en tid efter Corona också och det är nu vi lägger grunden till vår framtid.

Det är svåra avvägningar som måste göras. Vad skall vi göra för att minska antalet människor som drabbas hårt eller avlider till följd av smittan? Hur mycket och när skall vi göra åtgärder, för att så länge som möjligt upprätthålla ett samhälle som fungerar och som lägger en bra grund för framtiden när det gäller allt från ekonomi, hälsa, välfärd och demokrati?

Vi är inte Kina. Det är jag stolt över. Vi lever i en demokrati och ett öppet samhälle. För att vårt samhälle skall kunna fortsätta vara det så måste vi begränsa smittspridningen men de som är friska skall kunna fortsätta nyttja vårt näringsliv och de samhällsfunktioner som vi kan hålla igång. Där kommer du in som medborgare. Stöd alla företagare. Köp lunch från lokala restaurangen, inventera hemma och se om det är något som behöver inhandlas till våren/sommaren eller varför inte som julklappar. Gör dessa inköp nu i så fall. Det är nu samhället och näringslivet behöver det som mest!

Lika självklart som jag anser det är att hålla igång så mycket av samhället som möjligt är det lika självklart att när åtgärder behöver tas så skall vi göra dem! Men då skall de självklart baseras på fakta, kunskaper, experter samt med alla delar inräknade såsom hälsa, välfärd, demokrati, ekonomi, hållbarhet......ja allt som kan vara med i beräkningen skall vara där.

Låt mig då ta skolan som ett exempel.
För mig är det självklart att kommer det riktlinjer från regering, myndigheter och experter att ytterligare skolstängning behövs, då skall vi göra det! Även att jag hoppas att de åtgärderna dröjer så länge som möjligt.
Men, då skall vi se till att barnomsorg och skola fungerar för de som har samhällsviktiga funktioner. De vårdnadshavarna skall kunna jobba och hålla i gång vårt samhälle. Vi skall också se till behovet av barnomsorg med hänsyn till särskilda behov fungerar. Eftersom det kommer rapporter från bland annat Kina om mer våld i hemmet vid karantän mm så måste vi även se till det när vi planerar våra beslut om neddragning av samhällsfunktioner.
Det är också av yttersta vikt att alla åtgärder leder till minimerad risk för äldre och riskgrupper, till exempel så att inte mor-far-föräldrar kommer att ta på sig fler risker än de behöver.
Likaså så skall våra beslut vara grundade i vår verklighet i Östergötland och Åtvidaberg. Beroende på läget så skall anpassning ske till de lokala förutsättningarna.

Med det sagt om vikten av ett fungerande samhälle, så ja, sjukdomar som leder till lidande eller till döden är fruktansvärda. Det är samhällets ansvar att se till så att dessa kan minimeras. I just detta fall är det äldre och riskgrupper som skall skyddas för att inte bli smittade. Det vi alla kan göra är att hålla huvudet kallt. Minska smittspridningstakten.
Så fortsätt:
- Tvätta händerna ofta i minst 30 sek!
- Stanna hemma om du känner dig minsta krasslig!
- Minska dina sociala kontakter, jobba hemifrån om du kan.
- Följ utvecklingen på krisinformation.se - där samlar myndigheterna det senaste.

Några ord på vägen.
Det är viktigt att vi nu om inte förr har tillit, mod och källkritik.
Tillit: Lita och lyssna på våra myndigheter! De sitter på betydligt mer information än du och jag. Låt dem göra bedömningarna om vad som behöver göras just nu där just du befinner dig. Och ha förståelse för att förändringarna går snabbt.
Källkritik: Var kritisk till övriga källor. Det är mycket ryktesspridning i gång och många som vill utnyttja situationen och vill sprida panik.
Mod att tänka flera saker samtidigt: Vi måste göra allt för att upprätthålla samhällets funktioner samtidigt som vi ska göra allt för att minska smittspridningen för att skydda riskgrupperna samtidigt som vi måste vara beredda på snabba förändringar och förbereda dem på ett så bra sätt som möjligt.

TA HAND OM VARANDRA och se FRAMÅT!





fredag, mars 13

Vecka 11, lite tankar om Corona-situationen

God dag!

Varje dag nu så handlar mycket om Coronaviruset. Det är en svår situation vi är uppe i men ett lugn och reson måste råda och vi skall bygga våra åtgärder på fakta. Det jag ogillar är att många (läs Trump, Sverigedemokraterna med flera) spär på oron och nyttjar den för egen del. Jag förstår att flera kommer till den slutsatsen att vissa saker måste stängas ned för att hålla spridningen under kontroll. Så kan det vara men då skall det bevisas att det är åtgärder som gör nytta.

Det som skall vara i fokus för utom själva spridningen det är de människor som är i riskgrupp och äldre människor som riskerar att dö om de smittas. Övriga lär uppleva smittan som en lindrigare förkylning eller som en vanlig influensa. Det är därför det är så viktigt att vi alla nu sköter vår hygien och tar ansvar för alla i vårt samhälle. Nysningar i armvecket, tvätta händerna med mera skall nu och för alltid vara en självklarhet!

Självklart ska man ta denna pandemi på allvar, kriser kräver dock ett bra ledarskap. Bristande ledarskap i detta är särskilt förödande. I Sverige har regeringen hittills visat på ansvarstagande och Folkhälsomyndigheten har manat till lugn. Det är bra, tycker jag! Det vi skall göra är precis motsatsen till vad Sd´s ledare anser, han anser att ”en regering som bara förlitar sig på expertkunskaper inger inget förtroende”. Självklart skall vi förlita oss på expertkunskaper! Antalet (nya) experter som nu träder fram i alla typer av sociala medier med mera undanbedes. Ni skapar mer oro och felaktiga bilder som dessvärre kan spä på utmaningarna för samhället.

I det läge som vi befinner oss i nu måste jag ändå säga att jag känner mig trygg med att såväl våra myndigheter som regering och riksdag visar lugn och handlingskraft. Man arbetar systematiskt, ger tydlig uppdaterad information och tar de beslut som krävs och är möjliga. Hoppas nu bara att vi medborgare tar till oss och följer de råd som ges!

När det gäller oss i Åtvidaberg:

Med anledning av Coronaviruset så följer vår kommun noga Folkhälsomyndighetens riktlinjer som hela tiden uppdateras. Det innebär i nuläget att endast de barn och de anställda som är helt fria från symptom ska vara i våra skolor. Detta för att stoppa smittspridningen och för att skydda de riskgrupper som är mest utsatta. Det betyder att barn som har snuva, hosta, feber och andra influensa- /förkylningsliknande symptom inte ska vara på skolan till dess att smittspridningen lagt sig - hur lindrig snuvan än är, hur piggt barnet än är. Även personalen ska vara helt symptomfria för att gå till jobbet.

Jag vill därför vädja till er alla att verkligen respektera detta.
Det är även just detta ovan som Barn- och Utbildningsförvaltningen påtalar och lyfter fram i ett mail/brev som idag gått ut till alla vårdnadshavare till barn/ungdomar i kommunens skolor. Mycket bra initiativ. Kommunikation är alltid viktigt.

Jag vill passa på att rekommendera er alla att följa uppdateringarna på kommunens hemsida, där det tydligt framgår vad som gäller just nu. Observera att det är verkligen just nu. Det kan alltså komma nya besked med kort varsel och då är det de nya som gäller.

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan oavsett om man rest eller inte. De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta efter kontakt med en infekterad individ och därför fått instruktion om hemkarantän.
Stänga skolor är en väldigt komplicerad fråga, det händer väldigt mycket när man stänger skolor. Sjukvården och väldig många samhällssektorer blir av med personal.
Utöver att det blir svårt att hålla i gång viktiga samhällsfunktioner om föräldrar måste ta hand om hemmavarande barn är risken också stor att mor- och farföräldrar kallas in som barnvakter. Därigenom skulle risken öka att mer utsatta grupper som personer över 75 år som riskerar att få den allvarliga formen av corona med andningspåverkan drabbas.
Om äldre elever stängs ute från skolan är det dessutom osannolikt att alla skulle stanna hemma. Risken är stor att de skulle umgås och då kan det vara mindre exponering för smitta i en medveten skolmiljö.

Vi känner ännu inte till några konstaterade fall av coronasmittade i Åtvidabergs kommun. Det som sker är att vi följer utvecklingen i vår omvärld och fortsätter vårt arbete med förebyggande åtgärder för att motverka smittspridning till och i vår kommun. En av dessa förebyggande åtgärder är att vi, från och med idag, ber anhöriga att avstå från att besöka våra äldreboenden. Åtgärden vidtas för att skydda våra äldre som är en riskgrupp, men även för att undvika att våra medarbetare drabbas.


Ta hand om er och ha en trevlig helg!





lördag, mars 7

Vecka 10, Kommunens yttrande på Tågplan 2040

God morgon.

I veckan tog Kommunstyrelsen beslut om yttrande på Tågplan 2040 som Regionen haft ute på remiss.

Jag anser att yttrandet är väldigt bra och bifogar därför det i sin helhet i detta inlägg.

”Yttrande
Goda och effektiva kommunikationsmöjligheter till och från Linköping och Västervik är viktigt för Åtvidabergs kommun, framför allt i frågan om bostadsutveckling och arbetspendling.

Det är för oss tråkigt och oväntad att läsa om förslaget att lägga ned Tjustbanan, med tanke på tidigare remiss av Tågutvecklingsplanen hösten 2018, i tillägg till förslag om Fördjupat översiktsplan för Linköpings ytterstad (remissvar skickat in hösten 2019). Nedläggelse av banan har inte varit aktuellt i tidigare remisser. Det är för oss tydligt att strategin har klart fokus på stambanan Motala – Mjölby – Linköping – Norrköping, och att andra områden i regionen inte är prioriterat.

För Åtvidabergs kommun är både buss och tåg viktiga för kollektivtransporten inom kommunen och ur kommunen.

Effektiva och hållbara kommunikationer är viktigt för att vara en attraktiv kommun att bo eller arbeta i. Som vi ser av figur 1 är pendlingsbenägenheten mycket känslig för restidsförändringar mellan 15 och 50 minuter. Statistiska beräkningar visar att effekterna på pendlingen är stor inom detta tidsintervall. Därav blir restiden en viktig faktor och avgörande i vart man önskar bosätta sig.

Det skrivs i strategin att man sparar 5 minuter med tåg Linköping - Västervik. Enligt Östgötatrafikens tidtabeller tar tåget som snabbast 36 minuter Åtvidaberg - Linköping, respektive 46 minuter med expressbuss på morgonen. Det är 10 minuter skillnad. Det ska läggas till att buss också drabbas av rusningstrafiken i Linköping som ökar pendlingstiden ytterligare på morgon och eftermiddag. Busstrafiken är därmed mindre pålitlig och kan påverkas av flera osäkra faktorer, jämfört med tåg.

Vad gäller pendlingsbenägenheten är det viktigt för Åtvidaberg att tjäna in minuter när vi redan ligger så långt ned på kurvan vad gäller pendling till Linköping. 10 minuter är därmed mycket i det här sammanhanget. Statistik från ”Regional Strukturbild (2014)” visar att 54 % av Åtvidabergs arbetande nattbefolkning arbetspendlar ut av kommunen till Linköping. Det motsvarar 1617 personer. Siffror från 2017 visar att 1808 personer pendlar ut av kommunen (LA-Linköping-projektet), alltså en klar ökning.

Kustpilen stannar i dag i Basthagen och Falerum.
Vad gäller Basthagen är resan med tåg till Linköpings resecentrum 35 minuter, och här finns ingen bussförbindelse som kan ersätta den restiden. Det tar 25-30 minuter att gå till närmsta busshållplats från Basthagen. Basthagen station täcker kollektivbehovet till en stor del av Åtvidabergs boende i den norra delen av tätorten. Vad gäller Falerum är tåg det ända sättet att ta sig kollektivt till Åtvidaberg/Linköping i dag. Och det är inte bara Falerum som påverkas, även mindre närliggande orter som till exempel Kvarnvik/Hannäs där det nu planeras nya bostäder, samt områden ned mot Valdemarsvik blir drabbad av en eventuell nedläggning. Det är därför väldigt oroväckande när det i förslaget står att Basthagen och Falerum ”skulle hamna utanför ett bussystem och får eventuellt lösas på annat sätt”.

När vi pratar med kommuninvånarna upplever vi att många väljer att åka buss istället för tåg om det är ett alternativ, och att statistiken därför visar ett lågt antal resande som medför att nettokostnad per resenär blir hög. En viktig orsak är att vi inte har kunnat lita på att tågen går i tid och att det ofta har varit inställt. Då väljer den resande om möjligt bussen. En tillförlitlig tågförbindelse skulle sannolikt öka resandet med tågen. Det är också känt att det varit problem med registrering av resande på tåget, något som också påverkar statistiken som strategin bygger på.

Ett osäkert moment är hur förslaget i den fördjupade översiktsplanen för Linköpings ytterstad kommer påverka Åtvidabergs kommun, med förslag om kollektivknutpunkt beläggande utanför staden, omkring Braskens bro/Tannefors. Ett eventuellt byte förlänger restiden, och det gäller båda buss och tåg. En ny tågstation utan anknytning till resecentrum kommer också göra det svårt, om inte omöjligt för godstrafik på Tjustbanan i framtiden.

Vad gäller bussförbindelse är det viktigt för oss att båda expressbuss 30 och lokalbuss 530 har regelbundna avgångar. Speciellt är det viktigt nu under pågående planering av nya bostäder i Grebo – Norrby, att ha kollektivmöjligheter också inom tätorten Grebo. Det är också viktigt med en bra bussförbindelse i samband med att riksväg 35 byggs om till högre hastighet, något som kommer korta ned restiden in till Linköping. Busstrafik är dock inte en lika stabil planeringsförutsättning för kommunernas bostadsplanering som spårbunden trafik kan vara. Anledningen är att busslinjer ibland dras in, att busshållplatser flyttas och att förutsättningarna för kollektivtrafikförsörjning därmed kan förändras. För Åtvidabergs kommuns utveckling finns därför behov av en långsiktig strategi även för busstrafiken.

Trots Trafikverkets upprustning på delar av sträckan mellan Linköping och Åtvidaberg måste vi påpeka att trafiksäkerheten på riksväg 35 är dålig, bland annat saknas viltstängsel. Sträckan är en av de mest drabbade vägarna i landet vad gäller viltolyckor. Vi hoppas att flera delar av sträckan blir bättre inom kort tid, det finns fortfarande flera mil kvar som behöver rustas upp om säkerheten ska bli bättre för bilister och kollektivåkande med buss. Järnvägen är ett tryggare alternativ så som det ser ut i dag, och tåg har också bättre komfort.

Vi tycker det är bra att miljöfrågan vägs in och att äldre dieseltåg inte är hållbart i framtiden, men det finns framtida lösningar som kan göra att persontrafik och godstrafik kan köra på järnvägen. Tjustbanan skulle med fördel kunna uppgraderas på sikt för att bli miljömässigt mer hållbar och fortsätta vara ett effektivt och säkert färdsätt till Linköping från de södra delarna av länet. En lösning är redan under planering, då Region Kalmar står inför en upphandling av nya fossilfria tåg. En sådan investering kräver också att Trafikverket anpassar signalsystemet på banan. Den här utvecklingen skulle ge ett stort lyft för Tjustbanan redan i nära framtid, också miljömässigt. Att investera och sen lägga ned banan är inte en klok lösning ur hållbarhetsperspektivet.

Vikten av goda förbindelser till Västervik bör också vägas in tydligare. Åtvidaberg ligger inom LA-Linköpings arbetsmarknadsregion, men nära Västerviks arbetsmarknadsregion. God kommunikation i båda riktningar är viktigt också i framtiden. I tillägg till dagliga resenärer önskar vi också att lägga till rätta för en framtida ökande turistnäring i Åtvidaberg och vidare mot Västervik och kustnära stråk i Kalmar. Hållbara transporter ökar i betydelse, och då är tåg bättre i jämförelse med buss eller bil.

I strategin står det att
”Syftet är att visa en samlad målbild för att tillgodose resursbehovet med tågtrafik …bidrar starkt till en hållbar region.
Region Östergötland har högt ställda mål i det som rör samhällsutvecklingen… …driva utvecklingen mot en hållbar framtid där tågen har en central roll.”

Att komma med förslag om nedläggelse av Tjustbanan verkar för Åtvidabergs kommun inte gå i linje med strategins syfte. Åtvidaberg är en ort med över 7000 invånare och hög pendlingsstatistik. Orter över 4000 invånare borde enligt strategin prioriteras till att ha en station – Åtvidaberg är en sådan ort. Vi vill därför att planerna ändras så att vi behåller järnvägen Linköping-Västervik, med både Basthagen och Falerum som aktiva stationer.”

Min vecka har varit enligt följande:
Måndag, PLG samt Ärendeberedning till Planering- och Ekonomiutskottet.
Tisdag, Ärendeberedning till Barn- och Utbildningsutskottet samt pressträff inför KS.
Onsdag, Kommunstyrelsemöte hela dagen. Med flera informationer och besök av arbetsmiljöverket, samordningsförbundets centrala Östergötland samt CKS.
Fredag-Lördag, Distriktsstyrelsemöte med behandling av inkomna motioner, verksamhetsberättelse mm inför kommande stämma.

fredag, februari 28

Vecka 9, Ledare i Länstidningen

God dag!

Denna veckan har jag skrivit ledaren i Länstidningen.

Detta är min ledare:

"Samverkan omkring barn och unga.

De centrala utgångspunkterna för välfärden är hur samhället kan skapa en långsiktigt hållbar välfärd genom att säkerställa att människor håller sig friska, kan delta i arbete och samhällsliv och inte hamnar i utanförskap. Viktiga frågor är hur samhället bättre kan nå barn och unga som far illa samt hur det hälsofrämjande arbetet kan stärkas. Allt tyder på att det förebyggande arbetet är mycket viktigt. Skolans och socialtjänstens arbete har stor betydelse när det gäller att fånga upp barn och unga som riskerar att hamna på glid. Barn och unga som växer upp med sociala problem och utanförskap löper större risk än andra för svårigheter senare i livet. Ett övergripande mål för samhället måste därför vara att alla barn och unga ska växa upp under trygga och goda förhållanden.

De flesta barn och ungdomar har det bra i Sverige. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan inom den generationen. Den trenden måste brytas. Det är en mycket viktig samhällsfråga där man måste ta initiativ och kunna agera – tidigt. Det minskar det personliga lidandet för både den drabbade och dennes familj. När vi misslyckas med att göra tidiga insatser blir behoven mer omfattande och mer resurskrävande. De samhällsekonomiska kostnaderna blir också betydligt större än att lägga mer resurser tidigt.

Såväl barns och ungas som vuxnas psykiska hälsa har också koppling till möjligheten att få känna sig behövd och delaktig i ett sammanhang. Trygga och nära relationer till föräldrar eller andra vuxna kan inte ersättas av samhällets insatser, men såväl förskola, skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård måste bli bättre på att erbjuda stöd åt dem som drabbas. Ökat samarbete inom kommuner, mellan kommuner, med regioner och med föreningsliv för tidigt stöd till barn och ungdomar med psykiska besvär är ett måste.

Det är en stor utmaning att hitta former för välfungerande samverkan som förhindrar att barn hamnar mellan olika ansvarsområden. Barnets behov måste kartläggas utifrån ett helhetsperspektiv. Då barnet behöver stöd ska, vid behov, alla aktörer identifieras och involveras för att samordna insatserna för barnet och även vårdnadshavaren. Föräldrarna har det grundläggande ansvaret. Barnet och dess föräldrar behöver ses som medaktörer under hela processen och vara delaktiga i planering, genomförande och uppföljning av stöd och insatser. Men utöver det måste alla berörda myndigheter och andra samhällsorgan ta ett gemensamt ansvar för att uppmärksamma barn som kan behöva särskilt stöd. Ofta behövs samarbete för att kunna tillgodose barnens behov.

Att stärka varje enskilt barns livschanser bör vara det överordnade målet för offentlig verksamhet. Den enskilt viktigaste faktorn för att stärka barns livschanser är att de får förutsättningar att lyckas i skolan. Alltför ofta klarar inte samhället möta behoven av stöd hos de barn för vilka rätt insatser skulle betyda allra mest. Ofta beror det på en oförmåga att samarbeta mellan socialtjänst och skola.

Det gäller att förstå att barn och unga i behov av särskilt stöd inte är någon enhetlig grupp. Det kan vara barn som är asylsökande eller som har funktionsnedsättning, kroniska sjukdomar eller psykisk ohälsa. Det kan också vara barn med sviktande stöd från sina vårdnadshavare eller barn vars familj har drabbats av en tillfällig kris som en skilsmässa eller en allvarlig sjukdom hos en förälder. Ibland sammanfaller flera faktorer som var och en för sig kan innebära att barnets utveckling försenas eller hindras.

Samverkan behövs och då som sagt på många nivåer. För att underlätta samverkan så finns det flera utgångspunkter att ta hänsyn till. Det gäller att man på ledningsnivå driver frågor om samverkan gällande mål, mandat och resurser samt även efterfrågar utvärdering. Det skall också vara tydligt vilka elever som man ska samverka omkring, varför samt hur ansvarsfördelningen ser ut. Till sist måste man ha respekt och förståelse för de som samverkar gällande uppdrag, resurser och begränsningar.
Samverkan är inget mål i sig utan barnets eller den unges behov av insatser för sin utveckling avgör vilka verksamheter som utifrån en helhetssyn behöver samverka och på vilket sätt. Så för den samverkan skall det inte finnas några hinder. Allt för våra barn och ungas bästa.

Joakim Magnusson (C)
Kommunalråd Åtvidaberg
Distriktsstyrelseledamot Centerpartiet Östergötland"

För övrigt så har jag gjort följande denna vecka:
Måndag, Ärendeberedning till KS, Träff med ordförande och vice ordförande i utskott, nämnder och bolag. På kvällen också styrelsemöte med Centerpartiet i Åtvidaberg.
Tisdag, Frukostmöte med Näringslivscentrum, Möte med Skolchefen, Möte med Kommundirektören samt på kvällen var jag inbjuden till en Viltskadeträff som LRF i Åtvidaberg anordnade. Mer om denna kommer senare.
Onsdag, Styrelsemöte med RKHF Kopparsvanen och Kommunfullmäktige. Mer om detta kommer också senare.
Torsdag, Deltog jag på en dag som CKS, Centrum för kommunstrategiska studier, anordnade i Norrköping. Den handlade om "Utmaningar för stad och land, en interaktiv dag om samverkan."
Fredag, möte med Centerpartiets kommunala sektion i Östergötland.

torsdag, februari 20

Vecka 8, Bra infrastruktur i fokus

God dag!

Infrastruktur och kommunikationer är en nyckelfråga för kommunen. Tillgängligheten behöver förbättras inom kommunen, mellan kommuner och i länet samt mellan regioner. Transportsystemets utformning, funktion och användning måste medverka till att ge invånare, besökare och näringsliv en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela kommunen.

Det är därför det är självklart för mig att för att hela landet ska leva måste du ha möjlighet att välja var du vill bo och jobba. Att kunna ta sig mellan hem och jobb, skola och fritidsaktiviteter på ett smidigt, miljövänligt sätt ska vara en självklarhet.

I dag så har vi i Kommunstyrelsens presidium träffat dito från Västervik. Där bland annat vi diskuterat infrastruktur och kommunikationer. Dagens möte ligger också som grund för Åtvidabergs remissvar på ”Tågplan 2040”. Ett mycket bra möte idag. Där Västervik lyft vikten av Tjustbanan ännu mer. Jag tycker det är bra att Region Kalmar också inser vikten av både Tjustbanan och Stångådalsbanan.

För mig som Centerpartist, vet jag vad Centerpartiet står för, och det är:
Att åka tåg är ett av de mest miljövänliga och säkra sätten att transportera sig på. Därför vill vi satsa på att bygga ut och underhålla järnvägen.
Centerpartiet vill:
Rusta upp lokala och regionala järnvägsbanor.
Stärka punktligheten på järnvägen och satsa på regionalt viktiga banor.
Bygga nya stambanor för höghastighetståg.

Det är detta jag också vill jobba för.
Jag anser att alla färdslag är viktiga. Det är därför jag arbetar för satsningar på både vägnätet samt Tjustbanan.

Som representant för Åtvidabergs kommun och som kommuninvånare så ser jag självklart att kommunikationer behövs i alla former. Både Rv 35 i sin helhet med bussar samt Tjustbanan är viktiga för oss. Jag vill därför poängtera att båda färdslagen är i mitt fokus. Av lika samt olika anledningar så är de väsentliga för kommunens framtid och jag ser gärna att Regionen samt även Rikspolitiken inser behovet av det regionala tågnätet runt om i landet. För inte så många är sedan (2018) sas det att Tjustbanan och Stångådalsbanan skulle vara kvar i lika omfattning som idag. Tyvärr så gäller detta ej längre vad jag förstår, och det beklagar jag.

På Kommunstyrelsen om ett par veckor så kommer vi att besluta om vårt remissvar gällande "Tågplan 2040". Det är flera saker som man kan tycka till om. På ett ställe i Regionens förslag till Tågplan 2040 kan man läsa detta: "Falerum (cirka 250 invånare) och station Basthagen i Åtvidaberg skulle hamna utanför ett bussystem och får eventuellt lösas på annat sätt." Detta är helt oacceptabelt och visar på ett ointresse från Region Östergötland gentemot kommunens medborgare på dessa ställen, anser jag. Samma gäller för (andan) som Tågplanen har gällande utveckling av Regionen i vårt område samt mot Kalmar län. Skulle Regionen ha intresse av tillväxt även i vår del av regionen samt samverka över regionens gränser, även till Region Kalmar, så skulle det vara mer satsningar i vårt område. Det ligger i Centerpartiets linje att hela Östergötland skall utvecklas och inte bara stråket längs E4, anser jag.

Jag anser också att det är självklart att man skall se till nuvarande underlag och ekonomi, men inte enbart, jag anser att viljan om utveckling skall vara med mer än viljan av avveckling. När det gäller Rv 35, så ser jag positivt på alla investeringar där och anser att skälen finns för investeringar för hela Rv 35, detta oberoende av Tjustbanans vara eller icke vara. Båda färdsätten behövs för kommunens framtid och utveckling.

För övrigt har min vecka varit enligt följande:
Tisdag, Träff med skolchefen och vice ordförande för Barn- och Utbildningsutskottet.
Onsdag, Företagsbesök samt möte med revisionen gällande Barn- och Utbildning.
Torsdag, möte med KS-presidium från Västervik om kommunikationer mm.

så har jag även skrivit en ledare som skall komma i Länstidningen i nästa vecka.

Jag önskar er ett bra veckoslut.

torsdag, februari 13

Vecka 7, utskottsvecka

God dag.

Denna vecka är det utskottsvecka.

Så veckans möten består av:

Måndag, PLG, Planering- och Ekonomiutskott samt årsmöte med Centerpartiet i Åtvidaberg
Tisdag, Barn- och Utbildningsutskott samt distriktsstyrelsemöte med Centerpartiet i Östergötland
Onsdag, Arkivtillsyn med Sydarkivera samt UF-mässan
Torsdag, Personalutskott

Trygghetsboende är något som vi diskuterar mycket i PLG och vår strävan är att det skall finnas fler trygghetsboenden i Åtvidaberg. Sen är det en resa för att det skall kunna bli fler trygghetsboenden. Skall vi enbart stimulera privata initiativ eller skall kommunen vara mer aktiv. Självklart föredra jag det första men det har gått så lång tid så det är det andra som är mest rimligt. Skall det då vara biståndsbedömt trygghetsboende eller (ordinärt) trygghetsboende? Skall kommunen bygga detta genom RKHF Kopparsvanen? Som sagt arbetas det mycket med detta och något konkret skall verkas fram. Självklart ur ett långsiktigt, ekonomiskt och hållbart perspektiv.

Något som också går framåt är arbetet med Grebo Norrby. Nu ser man över projektekonomin och planerar mer konkret vad som komma skall. Målsättningen är att investeringen skall helt täckas av sina egna intäkter, så det skall vara +-0. Det är bra och en rimlig målsättning anser jag. Även om förhoppningen är förutom utveckling av Grebo, Landsbygden och Kommunen i sin helhet att projektet skall stärka den kommunala ekonomiska situationen.

På måndagens årsmöte blev jag omvald som styrelseledamot. Jag tackar för förtroendet och ser framemot att fortsätta utveckla Centerpartiet och Åtvidaberg.
Nu väntar ett år med många samtal och flera aktiviteter som politikercaféer mm. Som sagt är det, Samtalsåret 2020, så vill någon av er ta en kopp kaffe och prata om hur vi kan utveckla Åtvidabergs kommun, hör av er. Maila mig på joakim.magnusson@centerpartiet.se
Jag ser framemot alla givande samtal och trevliga stunder.

I onsdags hade vi en arkivtillsyn. Kommunalförbundet som vi är med i "Sydarkivera", det är vår arkivmyndighet. Det innebär att Sydarkivera har övertagit ansvaret för tillsyn utifrån Arkivlagen när det gäller arkiv och informationshantering hos kommunens verksamheter. Tanken med arkivtillsynen som var igår är att få en inblick i hur verksamheten fungerar men också se vad kommunen kan behöva hjälp med för att utveckla vår verksamhet på bästa sätt. Tillsynen genomfördes i två delar, genom en enkät samt genom ett tillsynsbesök.

Igår besökte jag också UF-mässan och jag blev glad över allt engagemang som eleverna har gällande entreprenörskap. Jag blir också lite extra glad över att mycket i år handlade om hållbarhet. Mycket bra affärsidéer och en framåtanda som visar på att vår gymnasieskola sätter mycket fokus på entreprenörskap, kopplingen till näringslivet och miljömedvetenhet. Bra jobbat alla inblandade!

Nu är det snart Personalutskott.



fredag, februari 7

Vecka 6, utvärdering "Samma koll" mm

God dag!

I förra veckan var jag på Centerpartiets Kommundagar.
Ett mycket bra evenemang där nätverkande och kunskapsbyggande är i fokus.
Jag var på tre bra seminarier om Skolan, Kompetensförsörjning samt om Kommunalekonomi.

Seminariet om skolan hade tyngdpunkten på rörelse i skolan. De flesta undersökningar visar ju på att barn rör sig mindre och mindre samt att för få når upp till Folkhälsomyndighetens rekommendation om 60 minuter fysiskt aktivitet per dag. Flera saker kan skolan göra för att öka rörelsen för barnen i skolan, gemensam morgonrörelse, elev leder elever, organiserade rastaktiviteter, samarbete med idrottsförening på fritids samt insatser i ute- och innemiljö. Flera bra saker som man kan göra och jag har för avsikt att se över vad vi gör och sätta mer fokus på ökad rörelse för våra barn i skolan. Det för att öka barnens självförtroende och måluppfyllelsen, det tror jag nämligen går hand i hand med ökad rörelse.

Kompetensförsörjningen, där låg fokus på hur Linköpings kommun arbetar med detta samt så var det en föreläsning om ett projekt i Norge "Menn i Helse". Det projektet handlade om att få tillbaka personer i arbetslivet och då genom att få fler män att arbeta inom vården. Ett mycket lyckat projekt som nu även skall provas i Sverige. Jag ser mycket fram emot att höra om hur detta går.

Kommunalekonomi, handlade om hur Kävlinge kommun arbetar för en bra kommunal ekonomi. Som vanligt är det bra när positiva exempel tas fram och sen att alla deltagande kan diskutera runt det. Det är då man lär sig.

Kort sagt så var kommundagarna utvecklande och bra.

För övrigt så bestod förra veckan av:
Måndag, PLG och ordförande samt vice ordförandeträff.
Tisdag, Löpande arbete inkl avstämning Barn och Utbildning mm.
Onsdag, Direktionsmöte RTÖG.
Torsdag-Lördag, Kommundagar.


Denna vecka har jag:
Måndag, PLG samt ärendeberedning till både Planering- och ekonomiutskottet och Personalutskottet.
Tisdag, Intervju med PWC om kommunens krisberedskap samt ärendeberedning till Barn- och Utbildningsutskottet. Även pressträff inför Kommunstyrelsen.
Onsdag, Frukostmöte om "Samma koll" samt på eftermiddagen Kommunstyrelsemöte.
Torsdag, Löpande arbete.


I onsdags var det frukostmöte med BUF och VOF angående utvärderingen av det 3-åriga projekt "Samma Koll".

Jag som ordförande för Barn- och Utbildningsutskottet fick äran att säga några ord och tacka av projektdeltagarna.

Här är vad jag sa:

"De centrala utgångspunkterna för välfärden är hur samhället kan skapa en långsiktigt hållbar välfärd genom att säkerställa att människor håller sig friska, kan delta i arbete och samhällsliv och inte hamnar i utanförskap. Viktiga frågor är hur samhället bättre kan nå barn och unga som far illa samt hur det hälsofrämjande arbetet kan stärkas.

Jag anser att det förebyggande arbetet är mycket viktigt. Skolans och socialtjänstens arbete har stor betydelse när det gäller att fånga upp barn och unga som riskerar att hamna på glid. Barn- och unga som växer upp med sociala problem och utanförskap löper större risk än andra för svårigheter senare i livet.

De flesta barn och ungdomar har det bra i Sverige. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan inom den generationen. Den trenden måste brytas.

Det är en mycket viktig samhällsfråga där man måste ta initiativ och kunna agera – tidigt.

Det minskar det personliga lidandet för både den drabbade och dennes familj. När vi misslyckas med att göra tidiga insatser blir behoven mer omfattande och mer resurskrävande. De samhällsekonomiska kostnaderna betydligt större än att lägga mer resurser tidigt.

Ökat samarbete inom kommuner, mellan kommuner, med regioner och med föreningsliv för tidigt stöd till barn och ungdomar med psykiska besvär är ett måste.

Såväl barns och ungas som vuxnas psykiska hälsa har också koppling till möjligheten att få känna sig behövd och delaktig i ett sammanhang. Trygga och nära relationer till föräldrar eller andra vuxna kan inte ersättas av samhällets insatser, men såväl förskola, skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård måste bli bättre på att erbjuda stöd åt dem som drabbas.

Det är där projektet ”Samma koll” gör skillnad.

Det är ett 3-årigt projekt som nu är över och mycket gott kommer utav det.

Att skapa en skola som är mer tillgänglig utifrån ett pedagogiskt, socialt och fysiskt perspektiv är helt rätt.

Att oron i klassrummet minskar och arbetsron ökar när eleverna är trygga är välkänt och detta projekts insatser är hjälpsamma för många elever och som det står i årsredovisningen för 2019, helt nödvändiga för en del.

Jag ser framemot den fortsatta implementeringen av resultatet.

Det är med stor glädje som jag tar del av resultatet från projektet.
Ni som deltagit i projektet och i projektgruppen har gjort något som kommer göra stor skillnad i flera av våra barn och ungas vardag.

Jag vill härmed rikta ett stort tack alla inblandade i projektet."

Jag önskar er alla en trevlig helg!

onsdag, januari 22

Vecka 4, Hur var 2019 och vad komma skall.

God morgon!

Då var det nya året här och de politiska mötena är i full gång.

Förra året var mitt första år i en politisk majoritet. Eftersom jag är förtroendevald, och valt att vara det, så vill jag påverka så mycket som möjligt enligt de värderingar mm som jag har och som Centerpartiet har. Det för att göra rättvisa till alla som har gett mig och oss i Centerpartiet sin röst i valet 2018. Självklart är den största strävan att ta beslut som gynnar oss medborgare i Åtvidabergs kommun.

I det vardagliga livet finns det alltid kompromisser, förhandlingar, ta hänsyn till andras synsätt mm, ge och ta, kalla det vad ni vill, lika så i våra politiska partier är det olika viljor men som sen blir en gemensam vilja. Allt enligt sann demokratisk anda.

Lika så i en politisk majoritet, vilken den än är, så kommer det vara olika synsätt beroende på vilka personer som är med, men sen så blir det ett gemensamt beslut som kommer att gälla, i sann demokratisk anda. Efter ett första år i majoritet så anser jag att vi i Åtvidabergs politiska majoritet har ett gemensamt synsätt där vi diskuterar alla olika frågor och ärenden grundligt. Vi belyser dem, med hjälp av kommunens tjänstepersoner, ur alla olika vinklar sen tar vi beslut efter det. Allt med fokus på det bästa för alla oss kommuninvånare. Ett tillvägagångssätt som jag gillar väldigt mycket.

Vilka frågor var då stora under 2019 och vilka kommer under 2020:
Jo, det som jag är allra mest stolt över att få ha bidragit till är kommunens nya "Vision 2030". Den andas Hållbarhet, välkomnande, livskvalitet, samarbete, bra kommunikationer, fokus på kärnverksamheterna, ja och ännu mera Hållbarhet. Våra framgångsförhållanden, våra övergripande mål, vårt hållbarhetsprogram, våra budgetdirektiv skall gemensamt leda oss mot visionen och allt skall genomsyras av våra värdeord mod, långsiktighet och helhetssyn. Det är det som är vår framåtanda!Våra framgångsförhållanden är, Lev och Upplev, Trygg och Robust, Innovation och Lokal Handlingskraft samt Utveckling och Livslångt Lärande. Visionstexten sammanfattar våra framgångsförhållanden och var vi vill vara 2030 på ett konkret och bra sätt. Den visar på vårt förhållningssätt för att vara en hållbar kommun, nu och i framtiden.

Under 2019 har vi jobbat mycket med att få nya bostäder. Önskan är så klart fler än vad som har blivit, men övertygelsen är att allt arbete för mer bostäder i alla former kommer snart att bära frukt så att vi kan bli fler kommuninvånare. Vi har flera detaljplaner som är klara, vi har flera områden för bostäder till försäljning, vi har markanvisat områden till intresserade, vi har vårt SÄBO RKHF Kopparsvanen som skall bygga etapp 3.

Vi har lagt och kommer så i fortsättningen att göra sätta fokus på kommunikationer. Det i form av Rv 35, Tjustbanan samt fiberutbyggnad. Vi lägger tryck för att få en säkrare Rv 35 och det så snart som möjligt. Vi jobbar för att behålla Tjustbanan och den service som den innebär. Vi kommer fortsätta bygga ut fiber på landsbygden.

Vi har varit på många företagsbesök som under 2020 skall rendera i ett "Näringslivsråd".

Vi kommer under 2020 att uppdatera vår måltidspolicy till en "Måltidsplan".

Vi kommer så småningom att uppdatera vårt "Hållbarhetsprogram".

Vi kommer ha en mer tydlig budgetprocess som innebär att det politiken prioriterar syns mer och att alla partier får samma planeringsförutsättningar.

Arbetet med budget för 2020 samt justeringen av skattesatsen tog mycket tid och arbete under 2019. De beslut vi tog var det som vi är övertygade om är bäst för oss kommunmedborgare. Vi ser att det demografiska behovet i samhället ökar. Det innebär kostnadsökningar. Vi hör höjda röster i samhället för mer resurser till vård och skola. Vi skall såsom alla andra kommuner effektivisera och prioritera. Vi skall bibehålla en fortsatt bra service till oss kommunmedborgare samtidigt som vi måste se framåt och inte ta beslut som försvårar för oss i framtiden. Vi valde att höja intäkterna samtidigt som vi ser över och gör de effektiviseringarna vi kan för att ha en fortsatt hållbar utveckling.

Inom Barn- och Utbildning där jag är ordförande så har vi jobbat vidare med ökad måluppfyllelse. Det ser vi ger resultat då allt tyder på en fortsatt hög resultatnivå för våra elever som går ut Åk 9. Det är nu tre år i rad som det är högre resultat än vad som varit tidigare. En snabbtitt på den nya medarbetarenkäten säger också att inom BUF så är det en positiv ökning generellt över hela enkäten. Vi sätter fokus på högre närvaro av vuxna i skolan, med tänkta mer budgetmedel för kommande år. Falerums förskola har nyss öppnat och skall troligtvis invigas formellt i mars. Vi ser över hur matsal/kök skall lösas i Björsäter, med inriktningen på att vara i själva skolbyggnaden. Vår politiska vilja är också att se över renoverings-, inventarie- samt behovet av grupprum samtidigt, då några omlokaliseringar inom byggnaden högst troligt behövs i och med om matsal/kök skall inrymmas i den.
Jag kommer också att delta i en utvärdering av det avslutade projektet "samma koll". Det under ett av de frukostmöten som äger rum där BUF samt VOF träffas. Dessa frukostmöten är ett av resultaten av projektet och som jag tolkar det en av de bästa nya åtgärderna för en bättre samverkan mellan verksamheterna.

I Personalutskottet har vi haft många informationer och utbildningar för oss i utskottet. Bland annat om kompetensförsörjning, arbetsmiljö-social och organisatorisk, om löneprocessen och om arbetsgivaransvaret. Kompetensförsörjningen är en av våra största utmaningar och vi skall göra allt för att Behålla, Utveckla och Attrahera. Det gör vi bland annat genom att ha en bra arbetsmiljö, samt att medarbetarpåverkan skall vara så hög som möjligt.


Med detta sagt om 2019 och 2020 så ser jag positivt på det nya året och de utmaningar det bär med sig.

Som sagt har de politiska mötena börjat och jag har för avsikt att fortsätta med ett blogginlägg varje vecka för att beskriva vad jag gör samt förklara och beskriva vissa politiska beslut.

Dock så är jag på Centerpartiets Kommundagar under stor del av nästa vecka så vi får se om det blir något inlägg då. Jag skall i alla fall på några spännande seminarier. Bland annat om skola, om kompetensförsörjning samt om kommunala ekonomi.

Jag önskar er en fortsatt trevlig vecka.