måndag, september 6

Miljöpolitik

God kväll.

Alliansen har under mandatperioden höjt den svenska klimatambitionen. Även om vänsterkartellen försöker säga något annat.

Nedan följer lite kommentarer ur Centerpartiets granskning av vad de rödgröna partierna lovar i sitt valmanifest.

Språkrören för (Mp) har aktivt vilselett svenska folket. Efter några månader in i denna mandatperiod påstod Maria Wetterstrand att regeringens klimatpolitik innebar att klimatutsläppen ökar. I dag vet vi att utsläppen minskat mer under alliansregeringen än under Miljöpartiets tid som regeringsstödjande parti.

Vänsterkartellen, särskilt miljöpartiet, har gett sken av att ambitionen borde höjas. Under de senaste fyra åren har förslag för detta inte presenterats. I vänsterkartellens valmanifestet finns dock löften som att ”minska utsläppen från biltrafiken” men detta skall endast ske genom bidrag för att årligen ställa om gamla törstiga bensinbilar till etanoldrift, med fortsatt lika hög bränsleförbrukning och utsläpp. Dessutom utlovas pengar som räcker till motsvarande konvertering av ett 20-tal tunga fordon årligen – alltså endast ett 20-tal! De skriver också ”vi vill också stödja utvecklingen av el-bilar” men det visar sig vara enbart ord, helt utan handling, för det saknas både konkreta förslag eller budgetmedel.

Det som beskrivs som klimatsatsningar i deras valmanifest är dyra åtgärder, utan märkbar effekt på klimatutsläppen. Enbart tre förslag har direkta, mätbara utsläppseffekter till år 2020: bensinskattehöjning, kilometerskatt (som dock är skatt på transporter och ej på utsläpp) och klimatinvesteringar. Förslag som järnvägsinvesteringar och energieffektivisteringar är
motiverade av flera skäl och kan ha betydelse för att nå de långsiktiga målen bortom år 2020, men har ingen effekt på utsläppen i Sverige de närmaste tio åren. Föreslagna åtgärder ger 0,8 miljoner ton av den utlovade minskningen på ytterligare 9 miljoner ton, inte ens en tiondel av oppositionens klimatlöfte!

Vänsterkartellen är inte i närheten av att uppfylla sitt eget vallöfte. Ett exempel på vad som krävs är en ordentlig höjning av koldioxidskatten som skulle innebära 10 kronor av drivmedelspriset. Priset vid pump skulle bli ungefär 23 kronor för bensin och 22 kronor för diesel. Det är 20 gånger mer än den höjning på 50 öre som de hittills har presenterat.

Det är fortfarande bara miljösnack och ingen handling hos vänsterkartellen.

Centerpartiet och alliansen vill inte och ska inte höja bensinskatten.

Rösta på Centerpartiet, för en miljöpolitik värd namnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar