lördag, december 1

Budget 2019

God dag!

Jag vet att det var ett tag sen jag skrev något här..........men hur jag kommer driva den här bloggen kommer ge sig under början av 2019. Jag har för avsikt att skriva lite om vad jag kommer göra i mina uppdrag, skriva lite om tagna beslut, vid behov förklara hur besluten berör medborgarna och varför de tagna besluten är de bästa för medborgarna. Men konkret hur jag gör detta får sätta sig under kommande år.

Här kommer i alla fall ett inlägg från onsdagens Kommunfullmäktige.


Så då har jag varit med om att besluta om en budget i majoritet!

Det är en bra känsla att vara med i framtagandet av en budget sen få den beslutad i Kommunfullmäktige.

Nedan kan ni läsa vad jag sa i talarstolen om budget 2019.

Efter det så ser ni mina tankar om Sd´s budget samt gällande en simhall i kommunen.

"Budget 2019.

Jag yrkar bifall till liggande förslag.

Ramar.

Det ekonomiska utrymmet är inte stort och kanske dessvärre blir mindre inom en nära framtid. Löner och övriga kostnader beräknas öka med 2,8 % enligt (PKV) vilket innebär att det ökar mer än vad som finns i budgetutrymme. Kommunen måste göra prioritering av de medlen som man förfogar över och det anser jag att liggande beslut till budget för 2019 gör.

Att höja ramarna för Barn- och Utbildningsförvaltningen och Vård- och Omsorgsförvaltningen med cirka 2,1 % var är att ta ansvar i båda våra stora verksamheter.

Att gå med ett KS oförutsett med 3 Mkr är en bra avvägning.

Att resultatet för 2019 skall vara 21 Mkr anser jag vara bra.

Det är också bra att ej nyttjat investeringsutrymme för innevarande mandatperiod skall tas med till kommande mandatperiod. Det visar på ett ansvarstagande mellan mandatperioder och mellan olika politiska majoriteter. Vi har behov av akuta investeringar och då är det bra om dessa kan slutföras. Till exempel det planerade gruppboendet nu närmast i Åtvidaberg samt ny byggnad för förskola i Falerum.

När jag ändå är inne på ansvarstagande mellan olika politiska majoriteter. Det har varit ett valår och vi har nu en ny politisk majoritet. Det innebär att budgetdirektiven som ligger till grund för budget 2019 är enligt den tidigare majoriteten.

Vi i nya majoriteten har gjort vissa ändringar i investeringsbudgeten. Däremot har vi inte gjort några ändringar i driftsbudgeten. Det för att det ekonomiska utrymmet är begränsat sen så anser vi att det är ett bra förslag som har arbetats fram. När det gäller de budgetdirektiv som ligger bakom budget 2019 så hade vi i Centerpartiet inget avslagsyrkande när dessa behandlades på KF i mars. Vilket gör att vi anser att framarbetat förslag till driftsbudget för 2019 är bra.

Investeringar.

Vi har ett antaget mål om att de kommunala investeringarna ej skall överstiga resultatet för en mandatperiod. Det är viktigt att vi som kommun ser till en långsiktig hållbar ekonomi där ordning och reda skall vara ledord.

De investeringarna som är med i förslaget till budget för 2019 är av sådan art.

Jag kan speciellt lyfta fram satsningen på bredband på landsbygden. Det är av stor vikt, både för privatpersoner samt företag, att kunna ha tillgång till fiberuppkoppling. Företagen på landsbygden behöver det för att kunna driva sina företag och vi kommunmedborgare behöver det för att ha ett samhälle utan klyftor mellan stad och land.

Landsbygden är lika viktig för tätorten såsom tätorten är viktig för landsbygden. Mycket bra att posten ”Landsbygdsutveckling” är med i investeringsbudgeten.

Det finns satsningar för exploatering, åtgärder för en bra avfallshantering i våra kommunala verksamheter, satsningar för ett aktivitetshus för ungdomar samt en tanke på solenergi.

Återigen så yrkar jag bifall till förslaget till budget för 2019 i sin helhet."


När det gäller Sd´s budget och när det gäller en simhall anser jag så här:

Sd´s budget.
Ett sportcenter. För kanske 150 Mkr. Det vill de prioritera. Det har de lagt i sin budget under kommunala fastigheter. Det blir ju spännande. De lägger in det som kryss. Det är lite fegt tycker jag, de borde kunna skriva in sina 150 Mkr. Men skall de ha en investering på 150 Mkr under 2020-2021 så är det bara att styrka alla andra investeringar under 2 hela mandatperioder……om de vill att kommunala investeringar skall uppgå till mandatperiodens resultat vill säga. Eller vill de investera hur mycket som helst? Eller vill de höja skatten med flera kronor för att på så sätt få ett skyhögt resultat som ger ett högt investeringsutrymme?
Nä, deras budget var inget för mig.


Jag vill ha en simhall i Åtvidabergs kommun.
Jag tror inte det är många som inte vill ha det.
Men i nuläget vill inte jag att kommunen skall äga och driva en simhall. Det anser inte jag tillhöra en kommuns kärnverksamheter.
Vi är i det läget vi är med en allt bättre ekonomi, men långtifrån tillräckligt stark för att ha en egen simhall. När resurserna finns behöver vi först lägga mer på att lösa vår bostadsbrist, ge mer resurser till skolan, till omsorgen, fiber till alla var man än bor, miljöåtgärder, stimulera vårt lokala näringsliv och se över behovet av mer resurser för att alla våra barn och äldre skall få en bra måltidsupplevelse.
En simhall är nyttig för en kommun. Men vi i Centerpartiet anser inte att det skall finnas pengar i Budget 2019 till en simhall. Men en bra dialog med föreningen och i framtiden möjligtvis ett driftbidrag i någon form.

måndag, oktober 8

Vecka 40-41, efter valet.

God dag!

Denna vecka består mina politiska möten i Åtvidaberg av Planering- och Ekonomiutskott samt Barn- och Utbildningsutskott.
På Planering- och Ekonomiutskottet idag fick vi information om förslaget till budget för 2019.
På Barn- och Utbildningsutskottet imorgon skall vi besöka Björsäter skola. Mycket roligt tycker jag, det är ju min hemort. Vi har besökt många skolor med utskottet så nu är det dags för mig att vara på hemmaplan, skolan jag går till flera dagar i veckan och lämnar dottern. Det blir bra att få vara där med utskottet också.
Det är väldigt få ärenden för övrigt men så kan det vara i slutet av en mandatperiod.


Valet 2018. Mina korta tankar om valresultatet.

Nu har kommunen styrts av Socialdemokraterna och Moderaterna under tre mandatperioder.
Valresultatet kan innebära lite olika förslag till majoriteter eller styrande minoriteter för kommande mandatperiod 2019-2022.

S+M får ihop en majoritet med ett mandat. Men då sker det ingen förändring. En förändring tror och anser jag är viktig.

S+C+några till.....idag vet vi att S+C+L+V förhandlar om en ny blivande majoritet. Det är för mig första valet och den bästa nya majoriteten för Åtvidabergs kommun. Förhandlingar har utförts och för oss i Centerpartiet så kommer vi att ha en kretsstämma där medlemmarna tar beslutet om att ingå i en politisk majoritet. Det är en förändring mellan att vara i opposition eller i en politisk majoritet och då anser vi i Centerpartiet att medlemmarna skall vara involverade i det beslutet.

Skulle de borgliga gå ihop och de rödgröna ihop så blir det 14-14 och Sd har 7 som är vågmästare i Kommunfullmäktige, samma förhållande skulle då även gälla i nämnder och utskott. Det är för mig inget alternativ! Det innebär en ostabilitet som är otänkbar och om jag känner mitt parti som jag företräder rätt så kommer Centerpartiet aldrig medverka till detta.
Lika så alla olika typer av styrande minoriteter som skulle kunna bildas så är förhållandet detsamma. Det är inget som kan bli verklighet och inget som skall bli verklighet. Det är inget som jag anser skulle föra Åtvidabergs kommun Framåt.

Kort sagt med valresultatet vi har så är en majoritet med S+C+L+V enligt mig det bästa för Åtvidabergs invånare. Med Centerpartiet i en politiska majoritet så kommer våra värderingar och politiska åsikter vara en del av den politiken som skall styra kommunen framåt under de kommande fyra åren.

onsdag, september 26

Vecka 37-38-39, efter valet.

God dag!

Nu har valdagen varit och jag börjar landa lite i valresultatet.
Det krävdes en vecka för att analysera och ta det lite lugnt efter alla valaktiviteter så därför inget tidigare blogginlägg.

Nu har resultatet till kommunfullmäktige i Åtvidaberg blivit klart. Jag är oerhört glad, tacksam och ödmjuk inför det förtroende som alla era kryss innebär. Det är en stor ära att få representera Centerpartiet och en stor ära att få så stort förtroende som jag känner från många håll.

Nu när det har gått ett tag så måste medborgarna i Åtvidabergs kommun få veta hur framtiden ser ut. Jag kan efter det blivit officiellt idag säga att Centerpartiet förhandlar om att sitta i majoritet. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna samt Vänsterpartiet i Åtvidabergs kommun förhandlar med målsättningen om att bli den nya politiska majoriteten i kommunen. Jag ser med stor nyfikenhet, stor glädje samt stor ödmjukhet inför att sitta i majoritet fram emot vad förhandlingarna kan leda till. Alla har vi viljan och målsättningen att bli den nya politiska majoriteten.

Vi har i dagsläget pratat mellan oss partier samt haft vårt första förhandlingsmöte. Våra valprogram och politiska vilja är väldigt lika. Vi har ett mycket bra samtalsklimat och allas viljor respekteras. Jag tror det här blir bra.

Vi i de olika partierna har olika tillvägagångsätt för att besluta om detta skall bli Åtvidabergs framtid. Vi i Centerpartiet skall ha en kretsstämma där medlemmarna slutgiltigt skall besluta om vi skall ingå i en majoritet med den överenskommelse som förhandlingarna leder till. Min självklara målsättning är att förhandlingarna och dess resultat leder till en ny politiska majoritet med (S), (C), (L) och (V) som skall ta Åtvidabergs kommun, Framåt.

fredag, september 7

Vecka 36, Nu är det dags att ta ställning

God dag!

Nu är det fredag och många har redan förtidsröstat.
Men på söndag är det valdagen och det är då det avgörs.
Sveriges, Östergötlands, Åtvidabergs och DIN framtid skall avgöras.
Ja, det är val vart 4:e år men politiken som förs rör inte bara de kommande fyra åren utan politiken som förs lägger grunden för allas våran framtid under all evighet. Allt vi gör sätter spår. Allt vi gör spelar roll. Det är därför jag är medlem i Centerpartiet och tänker rösta på Centerpartiet!

Här nedan ser ni 10 skäl till att rösta på Centerpartiet.

1. För att medmänsklighet för Sverige framåt!

2. För att landsbygden ska utvecklas!

3. För att små företag behöver stora möjligheter!

4. För trygg och tillgänglig vård i hela landet!

5. För renare hav och en vardag utan gifter!

6. För att stoppa utsläppen, inte utvecklingen!

7. För att jobb är vägen till integration!

8. För trygghet från brott och övergrepp!

9. För att jämställdhet för Sverige framåt!

10. För att Sverige behöver ett nytt ledarskap!

Korta meningar med mycket innebörd, tillräckligt för att kunna ta ställning.


Åtvidaberg...........vad vill vi ska ske här.

Jo en röst på Centerpartiet och en röst på undertecknad (kryssa gärna mig) innebär att jag kommer att kämpa för:

1. Fler trygghetsbostäder, i hela vår kommun!

2. Snabbare utbyggnad av fiber på landsbygden!

3. Smidigare kommun som ser till den enskilda individen!

4. Mer resurser till skolan!

5. En tryggare äldreomsorg med mer valfrihet!

6. Bättre kontakt mellan Åtvidabergs näringsliv och kommunen!

7. Mer närodlade råvaror i maten som serveras till våra barn och äldre!

8. Mat som tillagas närmare den som äter den i kommunens skolomsorg och äldreomsorg!

9. En bättre bostadsförsörjning!

10. Mer fokus på Åtvidaberg som turistmål!


Utnyttja din demokratiska rättighet (och skyldighet). Om du inte har förtidsröstat så gå till din vallokal på söndag och ta ställning för ALLAS vår framtid!

Kryssa gärna mig och rösta på Centerpartiet.

Jag önskar er alla en trevlig helg!

fredag, augusti 31

Vecka 35, Det är allvar nu.

God dag.

Den här veckan har vi haft beredning inför kommunstyrelsen samt ett extra styrelsemöte i RKHF Kopparsvanen.

Centerpartiets kampanjande har varit onsdag och idag fredag på torget i Åtvidaberg samt torsdagen i Grebo. Torsdagens dörr knackning var som vanligt väldigt givande och trevligt. Vi fick många bra synpunkter att ta med i vårt framtida arbete.

Behovet av bostäder och bostäder för äldre, det jobbar vi mycket för och hoppas på att våra driftiga företagare står ut med den nuvarande politiska majoriteten och orkar jobba vidare för att vi skall få fler bostäder i kommunen. De kan ju inte säga nej för alltid.....
Vi diskuterade genomfarten genom Grebo och hastigheten.
Vården och kompetensförsörjning inom Regionen/Landstinget måste prioriteras mer.
Lärare måste få vara lärare och andra arbetsuppgifter i skolan kan utföras av andra vuxna. Lärare måste kunna styra mer av sin kompetensutveckling.
Det var ett axplock av vad som diskuterades.
Stort Tack alla som medverkade till att ta Åtvidabergs kommun, Framåt.


Det är allvar nu.

Vi måste motverka klyvningen av Sverige. Det behövs nya krafttag, både på kort och lång sikt, mot hetsade och splittrande rörelser som vill förstöra vår demokrati. Rättsstaten måste markera kraftfullt här och nu när antisemitism och nazism visar sig med full kraft och vi behöver öka säkerheten för de organisationer som är utsatta.

Vi måste öka kunskapen hos unga människor så att de ska kunna stå emot en av historiens skadligaste ideologier samt hjälpa civilsamhället att fortsätta sitt viktiga arbete i människors vardag.

Vi måste stå emot. Vi måste värna jämställdhet och mångfald.

Sverigedemokraterna vill att Sverige skall sluta ta emot kvotflyktingar. Det är personer som är på flykt från sitt hemland, och som anses vara i särskilt behov av skydd. De blir utvalda av FN:s flyktingorgan UNHCR för att flytta till ett annat land. Det är de mest utsatta som Sverigedemokraterna nu ger sig på. Det är skrämmande så långt de nu vågar och kan gå med sin främlingsfientliga politik.

Det stannar inte där:
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna vill tillbaka till en tid då kvinnor ska vara hemma istället för på arbetsmarknaden, de vill inskränka aborträtten och återinföra sambeskattning.

Jag vill kämpa mot denna förlegade kvinnosyn. Jämställdhet för Sverige, Framåt!

I förra veckan så kom nyheten att Lars Elmendal hos Sverigedemokraterna i Åtvidaberg gjort många rasistiska inlägg på Facebook. Nu har det gått en vecka och jag hade faktiskt förväntat mig att höra/se någonting från dem hur de ser på dessa inlägg.

Nu måste Sverigedemokraterna i Åtvidaberg och ordförande Jan Svensson agera. Hur är det med nolltoleransen? Kommer Lars Elmendal att uteslutas och vad händer med de övriga i familjen Elmendal? Delar de samma åsikter?

Jan Svensson är också ordförande i Sverigedemokraterna i Östergötland. Hur utbrett är detta hos Sverigedemokraterna i Åtvidaberg och Sverigedemokraterna i Östergötland?

måndag, augusti 20

Vecka 34, Handlingsprogrammet del 2 av 2

God dag!

Miljö och klimat – ”Jag vill bruka utan att förbruka”

Ingen kan välja att inte påverkas av det som händer med naturen och klimatet. För att vi ska få ett hållbart samhälle måste alla ta ansvar. Att bruka utan att förbruka jordens resurser har alltid funnits i Centerpartiets själ. Vi ser att en kombination med tillväxt men med minskade utsläpp är fullt möjlig. Vi vill därför skapa goda förutsättningar för jobb och företagande med inriktning miljö och klimat.

Att bevara den bästa åkerjorden för odling är viktigt för vår framtida försörjning av såväl mat som energi. Vår matproduktion håller landskapet öppet, skapar kulturvärden och nya jobb. Sverige har tack vare ett långsiktigt arbete en låg läkemedelsanvändning som minskar risken med antibiotikaresistenta bakterier.

Centerpartiet vill:

 att alla ska ha rätt till en giftfri vardag inom kommunens verksamheter

 arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter

 se etablering av laddningsstationer vid alla kommunens arbetsplatser samt att kommunen skall arbeta för etablering av en biogasmack

 att kommunen skall ställa tydliga miljö- och klimatkrav vid all offentlig upphandling

 att kommunen skall anta Region Östergötlands och Länsstyrelsens framtagna Livsmedelsstrategi


Kultur och fritid – ”Jag vill ha ett rikt kultur och fritidsliv”

Alla skall kunna ta del av kultur eller delta i föreningslivet. Kulturen är skapande av gemenskap och upplevelse som kan ge oss perspektiv på vår egen och andra människors situation i tillvaron. Kulturen bör rymma både bevarande och nyskapande samt främja gemenskap, tolerans och personlig utveckling. Folkrörelser, studieförbund, fria grupper och enskilda utövare av kultur har stor betydelse både för kulturarbetet och som förnyare av kulturen. Målsättningen för kommunen bör i första hand vara att satsa på det idéburna och frivilliga föreningslivet. Den enskilda människans initiativförmåga, samarbete med andra och ansvarstagande, tränas i ett aktivt föreningsliv.

Centerpartiet vill:

 ge förutsättningar för ett levande förenings- och kulturliv

 ge studieförbunden stöd i deras viktiga roll

 att kommunen skall driva på och vara mer lyhörd för att ta tillvara på ungdomars idéer

 stötta närvaron av en simhall i Åtvidabergs kommun


Integration – ”Jag ser att arbete är vägen in i samhället”

Centerpartiet tror på alla människors lika värde. Människor som flytt undan förtryck och förföljelse och fått en fristad i Sverige ska så snart som möjligt, genom arbete eller utbildning, kunna försörja sig själv och sin familj. En bra integration underlättas även av kunskap om samhället man kommer in i. Det kan ske genom språket, möte med lokalbefolkningen eller genom idrotts- och föreningsliv. Det är viktigt att de som idag kommer till Sverige och redan har en hög utbildning så snabbt som möjligt får sin utbildning validerad och kompletteras för att passa den svenska arbetsmarknaden. Det är också viktigt att det skapas fler arbetstillfällen för de lågutbildade som finns i och kommer till Sverige.

Centerpartiet vill:

 att kommunen skall ha ett ökat samarbete med idrottsföreningar, ideella organisationer och studieförbund när det gäller samhällsorientering och att proaktivt arbeta med integrationsfrågor

 att kommunen skall inventera kompetenser och yrkesgrupper bland de asylsökande för att bidra till nya vägar för dem att snabbare komma in på arbetsmarknaden

 inrätta praktikplatser i kommunens verksamheter för att öka integrationen


Kommunikationer – ”Jag vill ha säkra kommunikationer”

Ökad tillgänglighet av viktiga samhällsfunktioner på landsbygden såsom kollektivtrafik, bättre vägar och bredband är nödvändig för landsbygden samt våra strategiska orters möjlighet att utvecklas.

Arbetet för en ökad trafiksäkerhet måste inriktas på att speciellt skydda barn, äldre och handikappade, och vid varje kommunal planering måste deras skydd vara högt prioriterat. Som ett led för ökad trafiksäkerhet måste kommunen vara pådrivande gentemot Trafikverket så att standarden förbättras på våra vägar i hela kommunen.

Centerpartiet vill:

 se fler rastplatser med toaletter längs RV 35

 öka bidragen till enskilda vägar

 att kommunen skall jobba både för upprustning av RV 35 och Tjustbanan

 att kommunen skall jobba för att 100 % skall ha tillgång till fiber i kommunen


Bostäder – ”Jag vill kunna välja där jag vill bo”

Vi har nu bostadsbrist på flera håll i landet så också i vår kommun. Vi måste göra flera insatser för att minska bristen av bostäder. Förtätningar i tätorten är en del av det men självklart är exploatering i våra strategiska orter samt även ströhus ute på landsbygden också att sträva efter. En av åtgärderna är att vi måste skapa attraktiva boendemiljöer på landsbygden och göra det enklare att bosätta sig där. Dessvärre äger kommunen på tok för lite mark. Fler åtgärder behöver till för att kommunen skall kunna få rådighet över mer mark och då i rätt lägen.

Kommunen måste ha mer kontakt med markägare. Vi som kommun måste också ställa frågorna på rätt sätt. Vi skall ställa frågor som: Vad krävs för att bygga? Vilka åtgärder skall kommunen ta för att ni skall ta steget för att exploatera? Var skulle du vilja exploatera?

Centerpartiet har som mål att i ett helhetsperspektiv effektivisera och minska energianvändningen och verka för en fossilbränslefri kommun. All samhällsplanering måste ske energismart, det gäller inte minst för all nybyggnation.

Centerpartiet vill:

 att kommunen skall planera samhället så att våld och otrygghet minimeras

 att kommunen skall som garant gentemot privata hyresvärdar kunna erbjuda etableringsbostäder

 att kommunen skall arbeta för att möjliggöra byggnation snabbare och enklare

 att kommunen skall utreda eventuellt behov av ett kommunalt bostadsbolag

 att kommunen skall uppmuntra byggnation av klimatsmarta bostäder

söndag, augusti 19

Vecka 33, Handlingsprogramet del 1 av 2

God dag!

Denna vecka har vi börjat med att stå på torget samt att knacka dörr.
Mycket roliga och givande aktiviteter båda två.
Var vi är och när kan ni läsa om på Centerpartiet i Åtvidabergs websida.

Veckan började med två möten under måndagen.
Vi hade beredning till kommunstyrelsemötet som är i nästa vecka samt så hade vi Planering- och Ekonomiutskott.
Jag återkommer i nästa vecka efter Kommunstyrelsen med lite politiska tankar.


Nu tänkte jag, så här några veckor innan valdagen, presentera vårt handlingsprogram.


Centerpartiet i Åtvidaberg, Handlingsprogram för mandatperioden 2019-2022

Centerpartiet är ett grönt, frihetligt parti med fötterna på jorden. Vi vill ha ett hållbart samhälle där man ska kunna bo, leva och verka i hela landet. Vi brinner för att människor skall få bestämma mer själva. Centerpartiet anser att politiska beslut skall ligga så nära medborgaren som möjligt. Det betyder att DU skall ha mer att säga till om för att din vardag skall fungera. Det är det vi kallar för ”Närodlad” politik!

Jobb och företagande – ”Det skall vara kul att vara företagare”

Vår ekonomi kommer av att så många som möjligt är med och bidrar. Alla som kan ska bidra till vår välfärd med att ha ett arbete efter bästa förmåga. Ju fler som bidrar desto större möjlighet har vi för en fortsatt hög nivå på den samhällsservice som vi anser att vi som kommuninvånare har rätt till.

Tillväxten av sysselsättning sker till stor del inom småföretagen, varför småföretagares villkor särskilt bör beaktas. Möjlighet att i privat regi utföra tjänster inom den offentliga sektorn behöver stimuleras. Initiativ från anställda som vill ta över verksamhet i egen regi måste välkomnas och stödjas. Kommunal upphandling bör utformas så att även små lokala företag kan delta.

Ett vitalt näringsliv är den viktigaste förutsättningen för en livskraftig utveckling i vår kommun. Vi måste vara en flexibel kommun och minska ned på byråkratin. Allt för en enklare kommunikation mellan näringslivet och kommunen.

Centerpartiet vill:

 att kommunen skall erbjuda alla gymnasieungdomar på Facetten, som står utan sommarjobb, sommarjobb i kommunens regi.

 underlätta till företagsetableringar i alla delar av vår kommun så att människor skall kunna bo och arbeta i hela kommunen

 ta fram en strategi för hur kommunen ska få ett ökat antal lärlingsanställningar som kan kombineras med gymnasiestudier samt lyfta upp möjligheterna till yrkesintroduktionsanställningar i de verksamheter som bedrivs i kommunal regi

 ge god kommunal service till ortens företag genom flexibilitet och lyhördhet

 dela upp upphandlingar och inköp för att gynna lokala näringslivet

 förbättra villkoren för jobbskaparna så att de kan växa och anställa fler

 utveckla besöksnäringen och uppmuntra privata initiativ inom turistbranschen


Skola och omsorg – ”Jag vill ha bästa skolan och omsorgen”

Utbildning är en av grundstenarna i vårt demokratiska samhälle. Det är det starkaste verktyg individen besitter för att utöka sina möjligheter oavsett social och ekonomisk bakgrund. Från förskola till forskning utgör utbildningen grunden för jobb, företag och vårt lands konkurrenskraft. En skola med eleven i centrum är den enskilt viktigaste reformen för att fler unga människor ska börja vuxenlivet med goda kunskaper och ett arbete. Alla barn har rätt att få de kunskaper som gör dem till delaktiga samhällsmedborgare. Vi behöver en skola där varje elev får förutsättningar att lyckas. Var du bor eller vilken bakgrund du har ska inte spela någon roll.

Till en bra ålderdom hör att kunna känna sig trygg, bemötas med respekt och ha ett meningsfullt liv. Att åldras är mycket individuellt, det ser olika ut för olika människor. Däremot finns det en sak som är lika – människors vilja att själva bestämma över sin vardag. Vården och omsorgen ska stärka människors trygghet och den ska erbjuda hög kvalitet. Vården ska vara på lika villkor, gälla alla skeden i livet och ska kunna fås efter det egna behovet. Vi ser även positivt på parboende så att makar inte påtvingas oönskad separation.

Centerpartiet vill:

 värna mångfald och vill därför stödja utbyggnad av alternativa förskolor, skolor och omsorg

 för att hålla en hög kvalitet skall kompetensutveckling för all personal förstärkas

 att all matlagning till förskola, skola och äldreboende ska ske på varje enskild enhet

 arbeta för att Åtvidabergs kommun ska ha en mindre trångboddhet i skolorna

 förstärka skolans resurser så att alla elever har möjlighet att nå sina mål

 att de fysiska aktiviteterna i skolan får ett större utrymme

 att öka närvaron av antalet vuxna i skolan, så att lärare får vara pedagoger och så att andra kan vara rastvakter, utföra administrativa uppgifter mm

 att skolorna samt förskolorna i de mindre orterna i kommunen ska vara kvar

 stärka studiernas koppling till arbetsmarknaden, oavsett om du läser ett teoretiskt eller praktiskt program

 införa och tillämpa LOV, Lagen om valfrihetssystem, i all omsorg

 ha fler trygghetsboende, även utanför tätorten

 uppmuntra kooperativa lösningar

 stödja och avlasta anhörigvårdare

 ge möjlighet att kunna läsa en andra gymnasiekompetens

tisdag, augusti 7

Vecka 32, Centerpartiets valkonvent

God dag!

I helgen var Centerpartiets valkonvent.
Jag var ej där men Annie Lööf presenterade bland annat "En stor satsning på ny teknik för att skapa minusutsläpp" i samband med sitt tal. Tekniken går ut på att lagra koldioxid som kommer från förnybara källor och därför redan är en del av kretsloppet. På det sättet kan vi inte bara minska utsläppen – utan till och med ta bort dem från atmosfären. Centerpartiet vill satsa 3,4 miljarder på testanläggningar och ett avdrag på 1000 kronor per ton lagrad koldioxid för företag som använder tekniken med minusutsläpp.

– Klimatförändringarna händer här och nu. Läget är så akut att det inte räcker med att bara minska utsläppen. Vi måste använda ny teknik som kan ta bort utsläpp från atmosfären. Om klimatmålen ska nås måste vi få till minusutsläpp, säger Annie Lööf.

På valkonventet presenterades också Centerpartiets valmanifest, som går under namnet ”Nytt ledarskap för Sverige framåt”. Manifestet fokuserar på tre områden som är särskilt viktiga för Centerpartiet i den stundande valrörelsen:

Framåt för ett Sverige som håller ihop.
Framåt för ökad trygghet.
Framåt för en grön framtid.

Valet i september kommer att vara ett värderingsval, vilket får stort utrymme i valmanifestet.

– En röst på Centerpartiet är en röst mot populism, extremism och främlingsfientlighet. Det är en röst för ökad frihet och jämställdhet. En röst för minskad otrygghet, för medmänsklighet och öppenhet. En röst för allas lika värde, säger Annie Lööf.

I sitt tal lyfte Annie en aktuell samhällsfråga som är starkt kopplad till värderingar, nämligen regeringens neddragningar på personlig assistans.

– Trots att barn inte kan andas själva får de inte hjälp. Andning ses nämligen inte som ett grundläggande behov. Barn som själva inte har förmågan att dra ner luft i sina lungor har fått assistansen neddragen, sade Annie Lööf.

– Centerpartiet går till val på att förändra lagstiftningen. Barn som inte kan andas själva ska ha lagstadgad rätt till assistans, sade Annie Lööf på Centerpartiets valkonvent.

Här kan ni läsa våra, Centerpartiets, prioriteringar:

Försvara demokratin mot främlingsfientlighet, islamistisk fundamentalism, vänsterextremism och nazism. Där vi alltid verkar för kvinnor och mäns lika rättigheter samt demokratiska fri-och rättigheter. Sverige ska vara ett medmänskligt land.
Genomföra långsiktiga och ansvarsfulla reformer för arbetsmarknad, bostadsmarknad, skatter och migration.
Minska klyvningen av arbetsmarknaden och förbättra integrationen. Alla som kan arbeta ska jobba och försörja sig själva.
Öka företagandet och förstärka Sveriges konkurrenskraft.
Landsbygden ska utvecklas, inte avvecklas. Hela Sverige måste få möjlighet att bidra och utvecklas.
Korta vårdköerna och skapa en närmare vård med primärvården i fokus i hela landet.
Öka tryggheten och minska brottsligheten genom att såväl bekämpa som förebygga brott.
Träffa en bred överenskommelse om en långsiktig migrationspolitik, som förenar ordning och reda med humanism och medmänsklighet.
Stärka det civila och militära försvaret och förbättra beredskapen och förmågan att möta kriser och naturkatastrofer i hela landet.
Ställa om till gröna transporter och ersätta fossil energi med förnybart. Östersjön ska bli friskare och vi ska få levande sjöar och vattendrag.

torsdag, augusti 2

Vecka 31, Klimatet och lantbruk

God dag!

Den torka som uppstått i sommar har skapat en kris hos de svenska bönderna och det innebär ett problem för hela det svenska samhället. Därför vill Centerpartiet genomföra åtgärder på kort sikt för att täppa till de akuta hålen i böndernas ekonomi och på lång sikt för att skapa bättre förutsättningar för ett konkurrenskraftigt svenskt lantbruk.

Det extremväder vi ser kommer att fortsätta påverka det svenska samhället och de svenska bönderna. För att kunna ha ett livskraftigt svenskt lantbruk krävs åtgärder här och nu, men också ett långsiktigt tänk och förståelse för lantbrukarnas behov.

Svenska bönder behöver lägre kostnader, konkurrenskraftiga villkor och minskat regelkrångel. Men de behöver också ett politiskt ledarskap som kan göra det som krävs för att här och nu åtgärda den exceptionella situation som uppstått till följd av torkan.

EU behöver ge oss möjlighet att fullt ut hjälpa de svenska bönderna. Centerpartiet vill därför att Sverige lämnar in en ansökan till EU-kommissionen om att kunna ge ett större statsstöd till det svenska lantbruket än vad som är tillåtet idag.

Vi i Centerpartiet gör en betydligt större satsning än regeringen. Den stora skillnaden är att vi vill ge en större peng per nötkreatur. Taket är detsamma, 150 000 kronor. Vi har EU:s statsstödsregler att ta hänsyn till (med ett tak på 15 000 euro) och då gäller det att maximera det stöd vi kan ge. Vi vill därför dubbla stödet per vuxet djur från regeringens 375 kronor till 750 kronor. Krisen är här och nu, då måste vi se till att maximalt med ersättning enligt statsstödsreglerna går till så många som möjligt och vi vill också utöka möjligheterna att öka stödet. Det är dags att EU ger oss möjlighet att hjälpa bönderna fullt ut.

Till skillnad från regeringens förslag på åtgärder omfattas även växtodlare av Centerpartiets. Växtodlingen är oerhört viktig inte bara för den svenska livsmedelsförsörjningen. För att även växtodlare ska få stöd redan under 2018 lägger Centerpartiet 200 miljoner kronor specifikt för växtodling.

De typer av åtgärder som ska ingå i det nationella krisstödet anser vi vara att stöden skulle i ett första steg kunna användas till extra kostnader som uppkommer med anledning av torka. I ett senare skede behöver man också överväga stöd för att täcka upp för slutliga förluster.

Centerpartiet vill på lång sikt sänka kostnader och regelförenkla för att kunna stärka konkurrenskraften, men just nu måste det till akuta åtgärder. Vi vill även stärka förutsättningarna för den svenska livsmedelsexporten. Centerpartiet vill också att framtida CAP innehåller åtgärder till för klimatanpassning så att jordbruket blir än mer rustat för att hantera framtida torrperioder. En av de viktigaste frågorna är också att stötta lantbruket för att ställa om till att bli fossilfritt.

Centerpartiet vill att den gröna omställningen av lantbruket skall skyndas på.
Centerpartiet vill se ett fossilfritt jordbruk och skogsbruk. Därför vill vi att den gröna omställning som pågår inom lantbruket går fortare. Tyvärr har den omställning som påbörjats stannat av på grund av avsaknad av långsiktiga och stabila spelregler för svenska biodrivmedel. Det är därför en prioriterad fråga för oss att minska de hinder som finns för att omställningen ska komma igång på allvar. Det måste löna sig för lantbrukare att tanka fossilfritt.

Centerpartiet vill därför inför ett utökat stöd för lantbrukare som tankar minst 85 procent förnybart. Dessutom vill vi se ytterligare åtgärder som sänkta kostnader, regelförenklingar och satsningar på forskning och utveckling till förnybara drivmedel. Centerpartiet föreslår därför att stödet till forskning om miljövänliga bränslen inom jordbruket ökas.

Stödutbetalningarna måste prioriteras, i dagsläget släpar de efter.
Det finns stöd för år 2016 som fortfarande inte betalats ut än. LRF sammanställde i slutet på 2017 hur läget kring stödutbetalningen såg ut. Då hade inte alla stöd för 2016 betalats ut, 9,3 miljarder av 9,7 miljarder hade utbetalats och det fanns fortfarande stöd för 2015 som inte utbetalats.

måndag, juli 16

Vecka 29, Centerpartiets politik för seniorer

God dag!

”Trygghet och valfrihet” – så sammanfattar Centerpartiet sin seniorpolitik.

Här nedan kan ni läsa om Centerpartiets politik för seniorer. I Rapporten finns 21 förslag för att förbättra vardagen för landets seniorer. Har man levt ett långt liv vet man också vad man vill. Seniorerna har tagit hand om oss, nu är det dags att vi tar hand om dem.

Centerpartiet vill öka människors självbestämmande i välfärden. Den enskilde ska ha rätt att bestämma vem som kommer hem till en och hjälper en. För oss är det en självklarhet. Vi vill ta makten närmre människan. Genom att säkerställa äldres valfrihet kan vi öka tryggheten för äldre i hela landet.

"Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i. Centerpartiet har en politik för fler jobb och en starkare välfärd. Vi har, steg för steg, flyttat den avgörande makten från politiker och tjänstemän till den enskilda människan. När äldre behöver hemtjänst ger idag merparten av landets kommuner den enskilde rätt att bestämma vem som ska utföra den. Det är en politik som för Sverige framåt.

På många sätt är dagens seniorer lyckligt lottade jämfört med tidigare generationer. Dagens pensionärer är mer sällan fysiskt utslitna, de känner sig friskare och är mer aktiva än förr. Seniorers livserfarenhet och kompetens gör att man i många fall arbetar lite längre. Då är man också en stor tillgång för samhället. Centerpartiet ser de stora positiva och kreativa möjligheterna med att vara senior.

I Sverige finns idag över två miljoner människor som är 65 eller äldre, samtidigt som vi lever allt längre. Åldersgruppen över 80 år växer, särskilt kraftig är ökningen för de som är över 85 år. År 2050 beräknas antalet 85-åringar och äldre fördubblas jämfört med idag. Det kommer att ställa välfärden inför stora utmaningar.
De senaste åren har vårdköerna vuxit och många får vänta alltför länge på att få vård i tid. Samtidigt som allt färre äldre har en fast läkarkontakt, är det äldre som får vänta längst på akutmottagningarna. Många äldre – inte minst ensamstående kvinnor – lever i ekonomisk utsatthet till följd av låga pensioner. Äldre personer som vill fortsätta att arbeta längre upp i åren kan inte göra det på grund av stelbenta regler och åldersdiskriminering.

De här utmaningarna kräver en offensiv politik för att skapa en tryggare vardag, en mer tillgänglig och nära vård, möjligheter att arbeta även efter 65 år och fler bostäder för äldre. Här har vi sammanställt beslutad centerpolitik som förbättrar villkoren för seniorer. Med ett nytt ledarskap för Sverige kan vi öka tryggheten och valfriheten för äldre i hela landet.


Vård och omsorg

En trygg och tillgänglig vård av hög kvalitet är viktigt för alla patienter, men framför allt för den som är gammal och svårt sjuk. Andelen äldre i befolkningen ökar samtidigt som denna grupp har ett stort behov av vård och omsorg. Det ställer nya krav på både hög kvalitet och effektivitet. Många äldre personer hamnar idag i kläm mellan olika system och får inte den trygga och sammanhållna vård som de behöver. Det kan till exempel handla om att ständigt ny personal skapar otrygghet och leder till få mänskliga möten eller att stödet i anhörigvården brister. Ensamheten kan vara ett allvarligt problem när människor blir gamla, särskilt om hemtjänsten inte fungerar. Det vill vi ändra på. Fler äldre ska få en fast läkarkontakt och gamla människor ska inte behöva sitta och vänta på akuten. Det är också viktigt att äldre själva ska få välja vem som kommer och städar i hemmet och har möjlighet att välja vilken typ av boende de ska bo på. Det måste finnas ett bra stöd för dem som vårdar en nära anhörig. För att stärka välfärden i hela landet vill Centerpartiet göra en stor satsning på höjda generella statsbidrag till kommuner och landsting.

Centerpartiet vill:

• Genomföra en primärvårdsreform med målet att fler ska få en fast läkarkontakt

• Göra det enklare för läkare att driva små mottagningar med ett begränsat åtagande

• Korta vårdköerna genom att satsa på en Tillgänglighetsmiljard

• Genomföra ett nationellt sjuksköterskelyft

• Säkerställa äldres valfrihet i hela landet

• Utreda ett särskilt äldrehälsovårdsprogram för att äldre ska få bättre stöd att förebygga ohälsa

• Ingå en nationell överenskommelse kring e-hälsa för att skapa en tryggare, mer tillgänglig och säker vård och omsorg


Ekonomi och arbete
Ge fler möjlighet till ett längre arbetsliv. Vi är friskare och lever längre och många av oss vill arbeta längre. Ett långt arbetsliv innebär mycket erfarenhet och kompetens. Ett längre arbetsliv innebär också en högre livsinkomst och bättre pension. Men många människor som vill fortsätta att arbeta länge kan idag inte alltid göra det. Det beror bland annat på åldersdiskriminering på arbetsmarknaden, men också om bristande möjligheter att växla karriär. För många kommer det inte att vara ett alternativ att arbeta långt upp i åren med tunga arbetsgifter. Då måste det vara möjligt att ställa om till andra arbetsuppgifter eller en annan karriär. Även för att klara välfärdens finansiering måste fler människor arbeta längre upp i åren.

För att ge fler möjlighet till ett längre arbetsliv, står Centerpartiet bakom pensionsgruppens förslag om höjd pensionsålder, införandet av en riktålder för pensionen som följer medellivslängden i Sverige samt att tjänstepensionerna anpassas till en allt högre medelålder. Vi vill även höja LAS-åldern och se sänkta arbetsgivaravgifter för äldre och dubbla jobbskatteavdrag från och med det år man fyller 65 år.

Om fler ska orka arbeta längre upp i åren, krävs att det finns goda möjligheter till omställning och karriärväxling. Därför måste kvaliteten höjas och bredden ökas i vuxenutbildningen. Det handlar bland annat om att stärka och bygga ut yrkeshögskolan. Yrkeshögskolan har en viktig roll att fylla i framtiden för den som vill komplettera sin akademiska utbildning efter många år i arbetslivet. Yrkeshögskolan bör därför ges förutsättning att verka långsiktigt genom längre tillstånd och mer resurser.
Centerpartiet vill:

• Motverka åldersdiskriminering på arbetsmarknaden

• Ge fler äldre möjlighet till ett längre arbetsliv genom bland annat höjd pensionsålder, höjd LAS-ålder och sänkta arbetsgivaravgifter för äldre

• Höja garantipensionen så att de pensionärer som idag har små marginaler ska få det bättre ekonomiskt

• Uppnå mer jämställda pensioner genom att bland annat göra det möjligt att dela pensionsrätterna rakt av mellan föräldrar

• Sänka skatten för äldre

• Att det ska vara lika beskattning av inkomst av pension och inkomst av förvärvsarbete

• Se över möjligheten att utvidga RUT-avdraget för äldre

• Skapa mer jämlika villkor för äldre i hela landet genom att genomföra en översyn av de utgifter och ekonomiska stöd som äldre har idag

• Se förbättringar av reglerna kring generationsskiften i fåmansföretag


Trygghet för äldre
På många sätt är Sverige ett tryggt land att åldras i. Men det finns personer och organiserade ligor som riktar in sig på att begå brott mot utsatta äldre. Ofta handlar det om att på olika sätt lura sig till att bli insläppt i någons hem i syfte att stjäla kontanter, kontokort och värdesaker. Men även olika former av bedrägeribrott, eller att överraska eller störa personer vid uttag av kontanter är vanligt förekommande.

Centerpartiet anser att arbetet mot denna brottslighet är mycket angeläget och att det är viktigt att polisen har god förmåga att skydda äldre från att utsättas för brott var de än bor i landet. Polismyndigheten bör därför få i uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa att brott mot äldre förebyggs och utreds effektivt i hela landet. Det arbetet bör följas upp och redovisas årligen till regeringen. Centerpartiet ställer sig också positivt till de nya regler som gäller skriftlighetskrav vid telefonförsäljning i syfte att stärka konsumentskyddet och motverka bedrägerier.

Centerpartiet vill:

• Ge Polismyndigheten i uppdrag att vidta åtgärder för att säkerställa att brott mot äldre förebyggs och utreds effektivt i hela landet


Bostäder
Tack vare att vi lever allt längre kommer andelen äldre i befolkningen att öka under de närmaste decennierna. Samtidigt vittnar många av landets kommuner om bostadsbrist. Många äldre vill flytta till en mindre och mer tillgänglig bostad, till exempel i centralorten, då de kanske bor i en villa utanför centrum. För att detta ska bli möjligt behövs på vissa platser fler billiga och mindre lägenheter. Det behöver både byggas nytt men också behöver flyttkedjorna komma igång. Många gånger är betalningsförmågan låg bland de äldre grupperna i förhållande till de höga hyror som nyproducerade bostäder innebär. På vissa platser är det svårt att sälja och äldre sitter kvar i alldeles för stora opraktiska dyra hus och barnfamiljer tvingas bo i mindre bostäder.

Centerpartiet har fört fram en rad förslag för att öka byggandet i hela landet. För att skapa fler platser för attraktiva bostäder krävs mer byggbar mark och att antalet riksintressen både minskas och definieras tydligare. Centerpartiet vill även reformera strandskyddet så att kommunerna får bestämma mer själva. Vi vill se över regler som rör exempelvis buller och detaljplaner och förändra systemet med hyresreglering. Det behövs även en översyn av de skatter som idag bromsar rörligheten på bostadsmarknaden.

Centerpartiet vill:

• Göra det enklare för äldre att flytta till en mindre och mer tillgänglig bostad

• Öka byggandet i hela landet genom bland annat mer byggbar mark samt en översyn av regler och skatter som bromsar byggandet och rörligheten på bostadsmarknaden



Civilsamhälle och ökat inflytande
Äldre människor är idag friskare och orkar mer längre upp i åren - allt från att umgås med familj och vänner till att läsa böcker och tidningar, ta del av nöjen och kultur och att resa. Det innebär också att fler äldre har möjlighet att vara aktiva inom politiken. Centerpartiet har ett tydligt mål att fler seniorer ska ha förtroendeuppdrag för partiet efter valet 2018. Civilsamhället är en viktig kraft för att skapa möjligheter för människor att mötas – inte minst när det gäller äldre personer. Det handlar till exempel om idrotts- och musikverksamheter för äldre och olika sociala tillställningar. Att delta i sådana aktiviteter kan vara ett sätt att bryta den ensamhet som många äldre upplever. För att det ska bli möjligt för dessa verksamheter att leva vidare och utvecklas, krävs att det finns tillräckligt med lokaler och mötesplatser runt om i landet. Centerpartiet vill satsa på att säkerställa att sådana lokaler kan få finnas kvar i hela landet.

Centerpartiet vill:

• Att fler seniorer har förtroendeuppdrag för Centerpartiet

• Säkerställa att det finns lokaler för mötesplatser i hela landet, för att inte minst äldre ska få fler möjligheter att delta i sociala aktiviteter"

onsdag, juli 4

Vecka 27 inlägg 2, Centerpartiets dag i almedalen, Satsning för fler i jobb

God dag!

I dag är det Centerpartiets dag i Almedalen.

Jag är inte på plats utan följer det politiska från fastlandet och kommunhuset.

Centerpartiet går till val på att 100 000 utsatta ska kunna komma in på arbetsmarknaden nästa mandatperiod, huvuddelen av dem nyanlända. Det behövs en svensk nystart där vi ger människor bättre möjligheter att etablera sig i Sverige och samtidigt ställer högre krav på egen ansträngning. Efter ett genomfört integrationsår ska de nyanlända ha grundläggande språkkunskaper, yrkesfärdigheter i svensk kontext och förståelse för det svenska samhället.


Här nedan bifogar jag ett utdrag ur rapporten "En svensk nystart – ett intensivt integrationsår".


"Trots att vi står på toppen av en högkonjunktur hålls stora grupper av människor utanför arbetsmarknaden. Det gäller framför allt alla de nyanlända som vill påbörja sina liv i Sverige men som fastnat i utanförskap och passivitet. Samtidigt ser vi hur politiken inte haft förmågan att genomföra de förändringar som krävs för att nyanlända ska kunna etablera sig i samhället. Den gångna mandatperioden har inneburit fyra förlorade år för integrationen, med en regering som har gett upp tanken om att alla ska med. Sverige behöver förändring. Centerpartiet har därför som målsättning att 100 000 utsatta, huvuddelen av dem nyanlända, ska komma i arbete under kommande mandatperiod. Detta mål kräver såväl strukturreformer som har effekt över tid som förändringar i dagens befintliga system. Centerpartiet vill genomföra
”Århundradets arbetsmarknadsreform” för att få till stora strukturförändringar på svensk arbetsmarknad. Vi har föreslagit en arbetsmarknadskommission och vi har det mest omfattande reformprogrammet för en bättre fungerande integration. För att Sverige ska klara integrationen krävs även ett nytt förhållningssätt i politiken.

Sverige ska kunna förvänta sig mer av de nyanlända och de nyanlända ska kunna förvänta sig mer av Sverige.
Det svenska samhället måste ge nyanlända en möjlighet att påbörja sina nya liv i Sverige och via jobb och språk stå på egna ben. Integrationspolitiken behöver ställa högre krav, bli mer intensiv och effektivare.

Centerpartiet presenterar därför ett förslag om en svensk nystart genom ett integrationsår där nyanlända som är särskilt motiverade ges en möjlighet att via ett intensivt integrationsår ta del av särskilt intensiva integrationsinsatser i toppklass för att snabbt kunna etablera sig i det svenska samhället. I utbyte förväntas de som deltar i integrationsåret jobba långa timmar och arbeta hårt. Under kommande mandatperiod satsar därför Centerpartiet 2,6 miljarder, 650 miljoner per år, för
att 50 000 nyanlända ska genomföra ett intensivt integrationsår.

Integrationsår för nyanlända:

• Intensiv yrkessvenska: yrkesförberedande och yrkesinriktad svenska för invandrare (SFI) kombinerat med korta utbildningar och praktik inom samma yrkeskategori.

• Intensiv praktik inom bristyrken, som varvas med korta yrkesutbildningar. En anordningspeng ges till arbetsgivaren.

• Obligatorisk samhällsorientering, för alla nyanlända, som ger tydlig bild av vilka förväntningar och regler som gäller i det svenska samhället.

• Ettåriga mentorskapsprogram där den nyanlände regelbundet träffar en mentor med svensk yrkeserfarenhet.

• Kunskapscertifikat för de som nått de högt satta målen för yrkeskunskap och språk, och som tydligt signalerar att individen är redo för svensk arbetsmarknad.

• Självfinansierat via etableringslån som betalas tillbaka enligt samma principer som studielån i CSN."

tisdag, juli 3

Vecka 27, Centerpartiets förslag för ett bättre företagsklimat i Sverige, del 3

God dag!

För ett bättre företagsklimat behövs det långsiktighet och ansvarstagande från politiken.

Centerpartiet står för den handlingskraft företagsklimatet i Sverige behöver och presenterar i en ny rapport 40 samlade förslag som vi lagt den här mandatperioden för att stärka företagsamheten, få fler människor i arbete och öka tillväxten under nästa mandatperiod. Vår målsättning är att återigen ge Sverige ett företagsklimat i världsklass.

Här kommer det sista utdraget ur rapporten samt vilka förslag som vi i Centerpartiet driver för att få ett bättre företagsklimat.


"En skattepolitik för ökad företagsamhet.
Företagen är grunden för hela Sveriges välstånd. Inte enbart för den skatt de betalar eller de jobb de skapar, utan främst för hur de med sina verksamheter utvecklar vårt samhälle. Att långsiktigt säkra det svenska välståndet kräver att skattesystemet görs om för att förenkla för företagen. Ska det skapas fler jobb i hela landet och om investeringarna ska öka är det helt avgörande. Att ha ett skattesystem som gynnar företagsamhet är dessutom viktigt för att långsiktigt säkra satsningar på sjukvården, polisen och resten av välfärden. Det behöver också löna sig mer att ta ansvar, vid en skattereform behöver principen om hälften kvar vara vägledande och skatterna på att driva företag bör sänkas.
För Centerpartiet är det också viktigt att inte aktiva, engagerade, arbetande småföretagare skattas mycket högre än passiva och institutionella ägare. Centerpartiets utgångspunkt i skattepolitiken är att skatterna ska vara låga på det som är bra för samhället, såsom arbete och företagande. Vi ser istället behov av att höja skatterna på det som är skadligt, exempelvis gifter och miljöförstöring.
För Centerpartiet är verklig solidaritet att ge människor kraft att stå på egna ben. Skattesystemet behöver ändras för att visa större solidaritet med de som har det allra sämst. Idag bygger skattesystemet upp höga trösklar som gör det svårt för de med en svagare ekonomisk ställning att stå på egna ben. Skatterna på låga inkomster behöver bli lägre och kostnaderna för att anställa sänkas.

26: Sänk skatten för alla som jobbar.

27: Sänk skatten för pensionärer med lägst inkomst.

28. Sänk marginalskatterna för att gynna utbildning och ökat ansvarstagande.

29: Förstärk jobbskatteavdraget för äldre som jobbar.

30: Ta bort skatten för företagets första anställda i två år.

31. Slopa fastighetsskatten för tomma lokaler på landsbygden.

32: Utöka investeraravdraget.

33: Sänk och förenkla beskattningen av personaloptioner.

34: Förenkla möjligheten för generationsväxlingar i familjeföretag.

35: Förenkla 3:12-reglerna


En utvecklad infrastruktur som håller ihop landet.
För att stärka företagsamheten i hela landet behöver infrastrukturen förbättras. Det är avgörande för att underlätta arbetspendling, transport av gods och för att underlätta för tjänsteresor. För Centerpartiet är det viktigt att inte någon del av landet lämnas efter när vi investerar i vägar och järnvägar. Företag på landsbygden är lika beroende av en fungerande infrastruktur som företagen i storstaden. Ska Sverige hålla ihop krävs det en fungerande infrastruktur i hela landet. Vi vill se ett infrastrukturlyft i hela landet där vi rustar vägar och järnvägar, och skapar goda förutsättningar för regionala flygplatser och för sjöfarten.

36: Genomför ett nationellt järnvägslyft för ökad punktlighet i hela landet och upprustning
av de lokala och regionala järnvägsbanorna.

37: Bygg höghastighetståg via ett separat offentligt bolag.

38: Inför miljöbilspremie och en grön drivmedelspremie för lastbilar.

39: Inför ett grönt avdrag som fungerar som ett dubbelt ROT-avdrag för att gynna privata
miljöinvesteringar.

40: Förbättrad bredbandsinfrastruktur"

tisdag, juni 26

Vecka 26, Centerpartiets förslag för ett bättre företagsklimat i Sverige, del 2

God dag!

För ett bättre företagsklimat behövs det långsiktighet och ansvarstagande från politiken.

Centerpartiet står för den handlingskraft företagsklimatet i Sverige behöver och presenterar i en ny rapport 40 samlade förslag som vi lagt den här mandatperioden för att stärka företagsamheten, få fler människor i arbete och öka tillväxten under nästa mandatperiod. Vår målsättning är att återigen ge Sverige ett företagsklimat i världsklass.

Här kommer lite mer utdrag ur rapporten samt vilka förslag som vi i Centerpartiet driver för att få ett bättre företagsklimat.


"För att företag ska kunna växa och utvecklas är kompetensförsörjningen avgörande. Här har politiken ett stort ansvar. Dagens arbetsmarknadspolitik är inte anpassad för framtidens arbetsmarknad. Centerpartiet har redan tidigare krävt en arbetsmarknadskommission, för att på djupet kunna visa vilka reformer som behövs för framtiden. Ska Sverige långsiktigt fortsätta vara ett starkt land med högt välstånd krävs det att arbetsmarknaden inte präglas av ett nostalgiskt synsätt som står i vägen för viktiga förändringar. Det är avgörande att föra en politik som säkerställer att företagen har tillgång till kompetent arbetskraft. Det är skadligt för tillväxten som helhet när företagen inte hittar tillräckligt kompetent arbetskraft. Centerpartiet vill därför stärka möjligheten till omställning mitt i livet, se ett utbildningssystem där utbildning leder till jobb och att utbildningarna på alla nivåer ska ha nära samverkan med arbetsmarknaden. Kombinationen av flexibilitet och omställning stärker både anställda och företag.

14: Bygg ut Yrkeshögskolan med 5000 fler platser.

15: Ge möjlighet till studiemedel högre upp i åldrarna.

16: Förstärk yrkesutbildningarna på gymnasiet med bland annat fler yrkescollege.

17: Öka antalet lärlingar och lärlingsanställda, genom incitament och lärlingsråd med
företagen.

18: Rekrytera fler lärare bland toppstudenter och starta nya förstklassiga lärarhögskolor.

19: Stoppa kompetensutvisningarna.


En bostadspolitik där fler får plats.
För att företagen ska kunna rekrytera kompetent arbetskraft är tillgången till bostäder avgörande. Ett av de största problemen på svensk bostadsmarknad är avsaknaden av billiga bostäder för människor med låga inkomster och att experter som flyttar tillfälligt till våra städer saknar hyresrätter utan tvingas köpa sin bostad. Såväl byggregler, hyressättning som strukturerna på bostadsmarknaden behöver i grunden arbetas om för att få fram möjligheten till en bostad för fler. Detta är inte bara solidariskt med de som har en svag ekonomisk ställning. Det är dessutom avgörande för att människor ska kunna ta de jobb som erbjuds eller för att kunna studera på annan ort.

20: Inför en friare hyressättning.

21: Skapa enklare byggregler och mindre markrestriktioner.

22: Skapa fler tillfälliga bygglov och lättnader i plan- och bygglagen.

23: Gör det enklare att hyra ut bostäder i andra hand.

24: Underlätta byggande utanför detaljplanelagt område.

25: Avskaffa det generella strandskyddet men behåll det i områden med stora naturvärden."

onsdag, juni 20

Vecka 25, Kommunfullmäktige med "Avfallsplan" och Motion om Trygghetsbostäder och RKHF Kopparsvanen

God dag!

Idag har det varit Kommunfullmäktige. Där beslutades det bland annat om kommunens nya "Avfallsplan".

Vi i Centerpartiet hade ett par yrkanden om tillägg/ändringar. Ni kan läsa om dem nedan. För övrigt så har jag lämnat in en motion om, "Ge RKHF Kopparsvanen i uppdrag att bygga trygghetsbostäder", jag bifogar motionen med detta inlägg,

"Ärende ”Avfallsplan för Åtvidabergs kommun”

Jag beklagar att det är så få av oss oppositionspartier som tar chansen att skriva remissyttranden. Även om man håller med i helhet kan man skriva det i ett yttrande.
Jag är tacksam för förvaltningens svar och synpunkter på vårt yttrande.
Jag tycker det är bra att vissa delar som vi skrev om har arbetats in.

Men det är en sak som vi vill vara mer tydliga på.
Ett av huvudmålen med avfallsplanen är att uppnå en hållbar hantering av matavfall. En del i detta är att uppnå mindre matsvinn i de kommunala köken. Det är jättebra att vi jobbar för minskat matsvinn i våra egna kök.

Men vi skulle kunna göra mer.

I uppföljningen av förra avfallsplanen för 2012-2016 kan jag läsa följande:
”2015 ska den totala mängden hushållsavfall i kommunen (per invånare och år) ha minskat med minst 10 % jämfört med 2010.” Målet är inte uppnått!
”Det ska senast 2014 finnas möjlighet till källsortering vid all kommunal verksamhet”. ”Upprätta handlingsplaner för hur det ska gå till”. Målet är inte uppnått!
”Kännedom om gamla avfallsupplag och dess miljöpåverkan ska vara god. 2014 ska en handlingsplan finnas för att vid behov åtgärda avslutade avfallsupplag”. Målet är inte uppnått!

Sen så har vi detta med:
”Källsortering av matavfall ska införas i och med ny insamlings- och behandlingsentreprenad, det vill säga från och med 2013.” Målet är inte uppnått!

När det gäller det här sista. Jag förstår problemen, jag förstår att det är en stor kostnad med just ”flerfackskärlen”. Men någonting måste vi göra.

Vi vill inte bara utreda vi vill utföra också.

Därför yrkar jag på lite tillägg gällande Mål 2 på sidan 17.
Jag yrkar på en ändring av målet till:
Utreda och utföra åtgärder för att samla in och behandla matavfallet separat i samband med planerad upphandling 2020.
I och med detta yrkar jag också på en ändring av åtgärder till:
Utreda och utföra åtgärder för insamling av matavfall. Detta ska utföras för såväl hushåll, restauranger, storkök och butiker."

Dessvärre fick vi inget gehör för vårt yrkande.


Här kommer motionen.

MOTION
”Ge RKHF Kopparsvanen i uppdrag att bygga trygghetsbostäder”

Centerpartiet vill främja tillskapandet av trygghetsbostäder. Vi anser att RKHF Kopparsvanen skall ta fram förslag till och genomföra byggnation av trygghetsbostäder.

Vi har en bostadsbrist. Vi måste få till fler bostäder. Då främst bostäder för äldre. Vi i Centerpartiet anser att tillskapandet av trygghetsbostäder skall ske nu, och då i hela kommunen.

Vi har ”Riksbyggens kooperativ hyresrättsförening Kopparsvanen”. En förening som är bildad för att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att till sina medlemmar upplåta bostadslägenheter med hyresrätt i Åtvidabergs kommun, vilka bostäder skall vara avsedda för vård-, omsorgs- och trygghetsboende.

Trygghetsbostäder är en boendeform som erbjuder ett boende med möjligheter till utökad service, social gemenskap, möjlighet att delta i gemensamma måltider och övrig samhällsservice vilket ger grund för trygghet och hög boendekvalitet för äldre. Vi vet ju att längtan efter bostäder för äldre i alla delar av kommunen är hög samtidigt som vi har många äldre i vår kommun.

Fler fördelar med trygghetsbostäder är att skapa nya möjligheter för att på ett rationellt och effektivt sätt bedriva kommunal vård- och omsorg i kommunens olika delar. Ytterligare fördelar är att i förebyggande syfte minska behovet av flytt till särskilt boende samt att öka rotationen på vår bostadsmarknad.


Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

♣ att kommunfullmäktige ger RKHF Kopparsvanen i uppdrag att snarast arbeta fram förslag till och genomföra byggnation av trygghetsbostäder.


Åtvidaberg den 11 maj 2018.
Centerpartiet i Åtvidaberg gm.
Joakim Magnusson

Jag önskar er alla en
Trevlig Midsommar!


onsdag, juni 13

Vecka 24, Centerpartiets förslag för ett bättre företagsklimat i Sverige

God dag!

För ett bättre företagsklimat behövs det långsiktighet och ansvarstagande från politiken.

Centerpartiet står för den handlingskraft företagsklimatet i Sverige behöver och presenterar i en ny rapport 40 samlade förslag som vi lagt den här mandatperioden för att stärka företagsamheten, få fler människor i arbete och öka tillväxten under nästa mandatperiod. Vår målsättning är att återigen ge Sverige ett företagsklimat i världsklass.

Här kommer lite utdrag ur rapporten samt vilka förslag som vi i Centerpartiet driver för att få ett bättre företagsklimat.

"För Centerpartiet betyder trygghet på arbetsmarknaden att det är enkelt att få ett nytt arbete och att det finns möjlighet att skola om sig mitt i karriären. Vad som är en trygg arbetsmarknad har förändrats. Vissa anställda står idag helt utan trygghet, medans andra är inlåsta i jobb de inte trivs med eller är lämpade för. Tryggheten är idag en lyx för de som redan har en stark ställning på arbetsmarknaden. Sverige behöver en arbetsmarknad där även de med en svagare ställning kan känna tryggheten i goda möjligheter till fortbildning och omställning, men framförallt av att det är enkelt att få ett nytt jobb. Därför måste arbetsmarknadslagstiftningen förändras i grunden för att skapa trygghet i en ny tid.

Centerpartiet vill:

1: Inför inträdesjobb, som kombinerar jobb med utbildning. Dessa jobb ska ha en något lägre
ingångslön under de första åren på jobbet för att ge plats för fler på arbetsmarknaden.

2: Ta bort arbetsgivaravgiften de två första åren en person etablerar sig på
arbetsmarknaden.

3: Inför ett sommarjobbsavdrag med helt slopad arbetsgivaravgift för personer under 18 år.

4: Lägg ner Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form och ge privata aktörer möjlighet att
förmedla jobb. Deras ersättning ska enbart baseras på vilket resultat de levererar i att få
människor i arbete.

5: Låt kompetens snarare än antal år man varit anställd vara vägledande i lagen om
anställningsskydd. Ta bort turordningsreglerna för företag med upp till 50 anställda.

6: Gör A-kassan till en omställningsförsäkring, med en något högre ersättning till en början
för att sedan trappas av.

7: Öka jobbstimulansen i försörjningsstödet så att det lönar sig att gå från bidrag till egen lön.


För att Sverige ska kunna följa med i den globala konkurrensen krävs att regler och skatter anpassas till den digitala ekonomins förutsättningar och inte blockera nya affärsmodeller. Med allt fler växande små företag och bredare företagande måste trygghetssystemen anpassas även till företagares behov. Vi behöver också entreprenörer med nya idéer för att förbättra välfärden i vårt land och möta efterfrågan på bättre välfärd. Därför är det oroväckande att den nuvarande regeringen med vinstförbud vill stänga ned en stor del av landets skolor, förskolor och vårdcentraler.

Centerpartiet vill:

8. Minska regelbördan för företagen genom att rensa bort regler i minst lika hög takt som
nya tillkommer, samt utvärdera och rensa bort regler som inte visar sig ha någon funktion.

9. Inför en digital dörr in för uppgiftsinlämning.

10. Garantera att innovativa affärsmodeller inom den digitala ekonomin inte blockeras av
ett föråldrat regelverk.

11. Skapa en ny form av mycket förenklad beskattning för de som startar eget i liten skala.

12. Tredubbla taket och bredda RUT-avdraget.

13. Anpassa trygghetssystemen så att företagare på heltid och deltid får samma sociala
trygghet per intjänad krona som alla andra."

Mer utdrag ur denna rapport kommer i kommande blogginlägg.

måndag, juni 4

Vecka 23, förra veckans Kommunfullmäktige med Politisk Organisation vår Motion om Trygghetsbostäder

God dag

Här kommer lite från förra veckans KF.

När det gäller den politiska organisationen så ville vi det här:

"Förslaget till Politisk organisation är genomarbetat och tydligt. Det är bra att det har varit två möten där vi har fått information om för- och nackdelar med utskott och nämnder samt kunnat diskutera och ge synpunkter.
Vi ser positivt på att tillfälliga beredningar kan tillsättas och att demokrati- samt näringslivsberedningarna utgår och ersätts av råd. Vi ser också positivt på att ett medborgarråd införs.
Däremot anser vi att ett pensionärs- och handikappråd skall införas. Det eftersom vi ser att just kunskapsspridning om tillgänglighetsfrågor och äldrefrågor är starkt efterfrågat. Dessa frågor riskerar annars att andra frågor inte får tid att tas upp under ett medborgarråd. Vi föreslår att det skall införas likt medborgarrådet under kommunfullmäktige. Vi säger inget om hur många möten per år ett Pensionärs- och Handikappråd skall hålla. Vi säger heller inget om hur frekvent Medborgarrådet skall vara. Det kan vara så att denna funktion ryms inom ett Medborgarråd. Men i dagsläget med den stora efterfrågan som vi i Centerpartiet anser att det är när det gäller dessa frågor så anser vi att det behövs ett råd. Vi måste göra det enklare för medborgarna i kommunen att komma med åsikter och tankar. Kommunen får dåligt betyg när det gäller om den lyssnar på sina medborgare. Det är en skyldighet att underlätta så mycket som möjligt för att kommunmedborgarna skall kunna ge sina synpunkter.

För kommunstyrelsen ser vi positivt på att behålla 15 ordinarie ledamöter. Däremot anser vi att ersättarna inte skall vara personliga och att antalet ersättare kan sänkas ned till 12 st. När det gäller utskott och nämnder ser vi positivt på att en Social myndighetsnämnd införs. För övrigt anser vi att förslaget till antal nämnder och utskott är bra. Det funkar bra med den organisationen vi har nu, med en liten ändring till det bättre nu då, så vi anser att antalet ordinarie ledamöter skall vara 15 med tanke på antalet utskott vi har. Däremot i och med den nya Sociala myndighetsnämnden, så skulle vi kunna sänka antalet ersättare i kommunstyrelse något, utan att minska antalet förtroendevalda som helhet. Vi behöver inte vara lika många ersättare som ordinarie, det är många kommuner med 15 ordinarie ledamöter som har kring 12 ersättare.

Jag yrkar på att: ett pensionärs- och handikappråd skall införas. Jag yrkar på att det skall införas likt medborgarrådet under kommunfullmäktige.
Jag yrkar på att: antalet ersättare i kommunstyrelsen skall vara 12 st."

Men det blev som vanligt som den politiska majoriteten lade fram.


Jag lämnade in en motion i maj som handlar om "Riktlinjer för trygghetsbostäder".

Här kommer vad jag sa i KF.

"Vi har en bostadsbrist. De som drabbas mest det är unga, äldre och de som har det svårast. Vi måste få till fler bostäder.

Det är svårt, med tanke på att vi inte är en större kommun, det är samma byggkostnader här som i de mest attraktiva kommunerna samt att vi inte har något eget bostadsbolag.

Men nu skall vi se till lösningar.

Det gör vi genom att marknadsföra oss på rätt sätt, ta rätt politiska beslut, underlätta på alla sätt och vis, till exempel genom att ta fram tomter för nybyggnation mm.

Vi vill växa, med förnuft så klart, vi kommer att växa, då gäller det att skapa rätt förutsättningar för att växa på rätt sätt.

Vi har nu ”Riktlinjer för bostadsförsörjning”. I dem så tog vi beslut på att verka för att komplettera utbudet av trygghetsbostäder. Helt rätt. Men hur gör vi då detta.

Vi i Centerpartiet anser att tillskapandet av trygghetsbostäder skall ske nu, och då i hela kommunen. Men vi måste också ha en plan för att det skall ske på rätt sätt och med rätt förutsättningar. Detta skall ske parallellt. Det krävs, speciellt då vi inte har ett eget bostadsbolag. Med upprättade riktlinjer ökar möjligheterna för tillskapande av trygghetsbostäder i hela vår kommun. Med upprättade riktlinjer får vi den helhetsbild över situationen som vi behöver. Vi behöver ta reda på vilka förutsättningar vår kommun har för att maximera våra bostäder för äldre.

Syftet med riktlinjer för trygghetsbostäder är att genom tydliga och förankrade riktlinjer främja byggandet och tillkomsten av trygghetsbostäder i kommunen.

Trygghetsbostäder är en boendeform som erbjuder ett boende med möjligheter till utökad service, social gemenskap, möjlighet att delta i gemensamma måltider och övrig samhällsservice vilket ger grund för trygghet och hög boendekvalitet för äldre. Vi vet ju att längtan efter bostäder för äldre i alla delar av kommunen är hög samtidigt som vi har många äldre i vår kommun.

Fler fördelar med trygghetsbostäder är att skapa nya möjligheter för att på ett rationellt och effektivt sätt bedriva kommunal vård- och omsorg i kommunens olika delar. Ytterligare fördelar är att i förebyggande syfte minska behovet av flytt till särskilt boende samt att öka rotationen på vår bostadsmarknad.

Därför yrkar vi i Centerpartiet med vår motion att;

♣ kommunen snarast upprättar ”Riktlinjer för Trygghetsbostäder”."

torsdag, maj 31

Vecka 22, Kommunfullmäktige med Årsredovisning och politisk organisation

God dag!

Igår var det Kommunfullmäktige.

Det som var anmärkningsvärt var att 4 st saknades från (M). Av de fyra var det de tre toppkandidaterna på deras nya KF-lista som saknades......mycket illa kan jag tycka, när det är årsredovisnigen för året innan som skall behandlas.

Det här är i alla fall mina tankar om Årsredovisningen för 2017:

"Kommunen har gjort mycket 2017. En del bra och en del mindre bra.

Det fanns osäkerhetsfaktorer för 2017 när vi beslutade om budget. Centerpartiet ville öka ramen för Barn- och Utbildningsförvaltningen med 1 350 000 kr. De medlen ansåg vi skulle användas till att fler vuxna skulle vistas och synas i grundskolans verksamheter. Kort sagt för att låta lärare vara just lärare och då behövs det att vi anställer fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande.

Kommunen gjorde ett bra ekonomiskt resultat för 2017. Vi hade klarat att göra mer satsningar på skolan. Det är just dessa satsningar på rätt ställen som bidrar till ett ännu bättre resultat i framtiden. Speciellt då resultat i form av mer samhällsservice till våra medborgare. Vi måste prioritera rätt. Vi behöver satsningar för att fortsätta växa. För hur många av er vill komma in i en negativ trend igen med nedåtgående medborgarantal och därmed en sämre ekonomi. Nä, vi kommer att växa men det gäller att göra det på rätt sätt.

Vi behöver satsningar när det gäller bostäder. Samhällsbyggnadsförvaltningen har fullt upp och kommer så ha under en framtid. Vi har som så många kommuner bostadsbrist. Därför måste vi jobba aktivt och ta tillvara på alla de möjligheter som ges för att få till nya bostäder i kommunen. Det arbetas med olika lösningar men jag anser att det måste läggas än mer fokus på att ordna bostäder. Då också bostäder för äldre, vi måste få till fler trygghetsbostäder.

Som jag sa har det ekonomiska resultatet varit bra. Men överskottet beror till störst del av ökade intäkter. Samhällsbyggnadsförvaltningen fick under 2017 spara då dessvärre stora utmaningar finns, inte minst inom Vård- och Omsorgsförvaltningen som går dryga 10 Mkr minus under 2017. Utmaningarna där kvarstår även i år och jag antar att åtgärder i erfoderlig omfattning utförs.

Detta medför problem. Vi måste våga och ha framåtanda. Lika rätt som det är att förvaltningen skall hålla budget och parera resultatet mellan förvaltningarna, lika fel är det att Samhällsbyggnadsförvaltningen får sparkrav. Det kostar mer att spara och inte utveckla vår kommun när det gäller bostäder och även gällande vår skolomsorg. Prioriteringar måste ske på rätt sätt.

I budget för 2017 ville vi stryka en post i investeringsbudgeten. Det gällde de 1 500 000 kr till ”Utveckling kulturcentrum”. Dessa pengar anser vi istället skall gå till åtgärder inom skolan som skolköken eller något som gynnar bostadsförsörjningen i kommunen. Men nu ser det ju ut att bli en bro………….

Dessa pengar behövs också till byggnation av fler gruppboende. Det behövs för att Vård- och Omsorgsförvaltningen skall gå bättre.

5 av 7 verksamhetsmässiga och personalmässiga mål uppnås 2016.
Är det tillräckligt? Det är ett mer än för 2016 så det är ett steg framåt.

Måluppfyllelsen inom förvaltningarna är på 50 %. Är det tillräckligt?
Ekonomin för året har varit bra men har det gått ut över verksamheten. Lika som för 2016 så finns tendensen eftersom ändå så liten del av de övriga målen uppfylls.

Ibland kan det vara små skillnader som gör att målen uppnås.

Med Centerpartiets förslag, som jag nämnde i början om utökade medel, så kan dessa skillnader göra att kommunen hade gjort ett än bättre resultat både när det gäller de ekonomiska målen samt de verksamhetsmässiga och personalmässiga.

Mycket har varit bra men visst kunde det varit bättre.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till förvaltningen för ett bra utfört arbete för 2017."


Till KF så hade (Sd) begärt en Interpellation gällande en bro vid Kulturcentrum.

Det här sa jag i talarstolen under KF:

"Som jag sa i tidigare bokslutsdebatt för 2017 så hade vi i Centerpartiet ett ändringsyrkande när vi beslutade om budget för 2017.

I budget för 2017 ville vi stryka en post i investeringsbudgeten. Det gällde de 1 500 000 kr till ”Utveckling kulturcentrum”.

När beslutet togs av kommunfullmäktige november 2017 så hur gjorde ni i Sverigedemokraterna då…………Jo, ni deltog ej i beslutet.
Är det att ta ansvar?

Det är när besluten tas som vi som politiker måste säga våra åsikter.
Det är då vi skall säga ifrån.

Vi i Centerpartiet gjorde det.
Ja, vi är inte emot kulturcentrum i sak.
Men det handlar om prioriteringar och tidpunkten för satsningar där är inte rätt.
Vi har så mycket annat vi måste investera i.

Till exempel, våra skolkök, skollokalerna i övrigt, gruppboenden eller något som gynnar bostadsförsörjningen i kommunen."

fredag, maj 25

Vecka 21, Nätverksträff inom äldrevård

God dag!

I veckan har jag varit på nätverksträff inom äldrevård. Det har med RKHF Kopparsvanen att göra. Som ni vet är vårt äldreboende Kopparsvanen en kooperativ hyresrättsförening som förvaltas av Riksbyggen. I den kooperativa hyresrättsföreningen finns en styrelse som består av boende och representanter från kommunen och från Riksbyggen som tillsammans kan fatta beslut i olika boendefrågor. Jag är en av de som sitter i styrelsen från kommunen.

I dagarna två (lunch-lunch) var jag i Nässjö på: Samverkanföreningen för av Riksbyggen förvaltade RKHF/KHF-föreningar nätverksträff. Boende för äldre.

Föreläsningar, runda bordssamtal, besök på Parkgården i Nässjö och föreningsstämma var det som stod på programmet.
Första föreläsningen som handlade om "Nära liv med Nära vår i en digitaliserad värld" hölls av Mats Olsson från Kairos Future. Den gjorde det än tydligare för mig att framtiden är redan här med en allt mer digitalisering. Större krav och ett ökat behov av digitalisering i form av e-hjälpmedel, wifi och digitala vanor kommer att sätta större krav på att dessa strukturer fungerar. Det gör att el, tele och fiber kommer att spela en ännu större roll än vad det gör idag och de kommunikationerna skall bara fungera. Stora prövningar är att vänta och då har jag bara tagit upp de fysiska. Det humanitära med bra och tillgänglig vård samt att kunna lösa rekryterings behovet är också utmaningar som skall lösas.

Vi gjorde ett besök på Parkgården i Nässjö. Ett boende som är kombinerat trygghetsboende och SÄBO. Det håller just nu på att renoveras och byggas om. Efter en genomgång av planer och beskrivning av boendet så är jag säker på att de kommer få det bra.

Dag 2 började med en föreläsning om "Utformning av trygghetsboende och äldreboende", av Susanne Clase på White.
Då fick vi en detaljrik genomgång av hur många olika boenden kan vara uppbyggda. Lite kort så kan man säga att utemiljöer är väldigt viktigt och skall utformas med omsorg. Öppenhet, struktur, hemtrevlig mm är andra ord som kan beskriva vad som är viktigt att tänka på.
Trygghetsboende kan beskrivas med några ord hur de skall bli ett mervärde i de äldres vardag. Det är: En boendemiljö som stödjer, Boende i gemenskap, Trygghet och säkerhet samt attraktivitet.

Efter detta hade vi rundabordssamtal där vi diskuterade utifrån dess två föreläsningar samt även om bovärdskap och fortsatt utveckling av befintliga föreningar. Där jag deltog i den sistnämnda.

Dagarna avslutade med föreningsstämma där jag var ombud för oss från RKHF Kopparsvanen.


Mina samlade intryck är:
Det gäller att hänga med i förändringarna gällande behov och krav.
Det gäller att kommunikationer skapas överallt och skall fungera.
Det gäller att ökade krav på digitalisering mm inte sätter gränser för människans valfrihet att välja var man vill bo.
Det gäller att vi skapar fler trygghetsboenden.

torsdag, maj 17

God dag!

I morgon fredag är vi i Centerpartiet på stationen i Åtvidaberg och delar ut Länstidningen. Denna veckas Länstidning innehåller en helsida om oss i Centerpartiet i Åtvidaberg och vad vi anser om fiber och trygghetsboenden.

Här nedan kan ni läsa det som står i tidningen:

"Utebliven fiber på landet slår hårt! Låt landsbygden bli modern, precis som tätorten!

Centerpartiet i Åtvidaberg tycker att utvecklingen av nätuppkoppling på landsbygden är för segdragen och att kommunen borde jobba hårdare för att alla invånare ska få ta del av internet. – Det är främst barnen och äldre som drabbas när fiber inte installeras på landsbygden, säger Joakim Magnusson, oppositionsråd i Åtvidaberg.

Medlemmarna skräder inte orden på Centerpartiets styrelsemöte när frågan om internetuppkoppling kommer upp på agendan och flera av partimedlemmarna tycker att det är en skandal. – Det händer ingenting. Man bygger ut fiber i tätorten och är snart färdiga här men trots att man har avsatt medel för landsbygden så händer ingenting i kringorterna. Det går för långsamt, säger Joakim Magnusson, oppositionsråd i Åtvidaberg. Frågan kan tyckas krånglig för den som inte är insatt och det är inte helt lätt. Många turer mellan privata fiberproducenter där minst 70 procent av de boende måste tacka ja innan grävandet kan starta. Många av dessa boenden är sommargäster och kanske inte alls har behovet av fiberuppkoppling. – Därför ser vi hellre att kommunen tar över och driver på. De har ju tagit initiativet i tätorten och då borde de ta samma ansvar
för landsbygden, säger Jeanette Bolin. Centerpartiet i Åtvidaberg menar att kommunen kan påverka mycket om de vill att alla på landsbygden ska få tillgång till fiber.
– Riksdagen har satt ett mål att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s år 2020 men Åtvidaberg har satt ett lokalt tak på
90 procent. Är inte det konstigt, frågar sig Jeanette Bolin.

Att landsbygden inte får tillgång till fiber slår hårt mot landsbygden och klyver Sverige. Barn som bor på landsbygden kan inte läsa läxor, som nuförtiden läggs ut på digitala plattformar, och kameraövervakning för äldre i hemmet är helt uteslutet. Inte heller kan landsbygden öka sin kompetens genom att utbilda sig på distans och lantbruken kan inte använda sig av robotmjölkning eller andra larmtjänster som är nödvändiga när man driver lantbruk. – För att inte tala om hur dålig uppkopplingen mot telemasten är. Jag undrar varje dag hur min mamma mår eftersom hon inte kan ringa från sin mobiltelefon. Den vanliga telefonin finns ju inte längre, säger en medlem.

Centerpartiet vill också öka antalet trygghetsboende både i Åtvidaberg och i kringorterna. De ser ett växande behov. Kön till boenden har blivit längre och generellt är det många äldre i Åtvidabergs kommun. – Det skulle också gynna rotationen på bostadsmarknaden om äldre som vill sälja sin villa också kunde det. I nuläget har de ju ingenstans att ta vägen, säger Joakim Magnusson.

Med trygghetsboende menas att lägenheterna har gemensamma utrymmen så som bland annat vardagsrum. Dessutom ser Centerpartiet positivt på att det skulle finnas personal på plats om så behövs. – Det skulle ju innebära en enorm trygghet även för anhöriga. Med fler trygghetsboenden i de mindre orterna; Grebo, Björsäter, Falerum, Kvarnvik och Hannäs, slipper äldre tvingas flytta till tätorten och lämna sin släkt och familj, säger Jeanette Bolin.

– Men det förutsätter att kommunen driver på för att landsbygden ska må bra. Mycket kan göras för kringorterna men i dagsläget är frågorna om fiber och trygghetsboenden de primära. Låt landsbygden bli modern precis som tätorten. Vi måste sluta att klyva Sverige och börja se tätorten och landsbygden som ett, säger Joakim Magnusson, oppositionsråd."

onsdag, maj 9

Vecka 19, Min motion om "Riktlinjer för Trygghetsbostäder"

God dag!

I förra veckan lämnade jag in en motion.

Den kan ni läsa om nedan:

MOTION
”Riktlinjer för Trygghetsbostäder”

Centerpartiet vill främja tillskapandet av trygghetsbostäder. Med upprättade riktlinjer ökar möjligheterna för tillskapande av trygghetsbostäder i hela vår kommun.

Syftet med riktlinjer för trygghetsbostäder är att genom tydliga och förankrade riktlinjer främja byggandet och tillkomsten av trygghetsbostäder i kommunen. Trygghetsbostäder är en boendeform som erbjuder ett boende med möjligheter till utökad service, social gemenskap, möjlighet att delta i gemensamma måltider och övrig samhällsservice vilket ger grund för trygghet och hög boendekvalitet för äldre. Detta i en tid då bostadsbrist råder och efterfrågan på just bostäder för äldre i alla delar av kommunen är hög.

För kommunen skulle tillskapandet av trygghetsbostäder bland annat leda till att skapa nya möjligheter för att på ett rationellt och effektivt sätt bedriva kommunal vård- och omsorg i kommunens olika delar. Ytterligare fördelar är att i förebyggande syfte minska behovet av flytt till särskilt boende samt att öka rotationen på vår bostadsmarknad.


Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

♣ att kommunen snarast upprättar ”Riktlinjer för Trygghetsbostäder”.


Åtvidaberg den 2 maj 2018.
Centerpartiet i Åtvidaberg gm.
Joakim Magnusson


Mer om denna återkommer jag till efter Kommunfullmäktige nu i maj.

onsdag, maj 2

Vecka 18, Kommunstyrelse samt Politiska organisationen

God dag!

Idag har vi haft kommunstyrelsemöte. Under förmiddagen var vi på företagsbesök. Jag var med i den gruppen som var på Etcon Automation AB samt Ternstedt Invent AB. Mycket givande företagsmöten där vi som politiker får möjligheten att ställa frågor om vad de anser viktigast för just deras företag och företagen får möjligheten att tala om för oss vad som skulle göra störst skillnad i deras vardag. Jag tackar de både företagen för en bra insyn i deras vardag och som kan ligga till grund för mitt fortsatta politiska arbete.

Under kommunstyrelsemötet tog vi ett förslag till beslut gällande den nya Politiska organisationen.
Här nedan ser ni vad vi som parti tyckte under remisstiden samt vilka yrkanden jag la under hanteringen av ärendet i Planering- och Ekonomiutskottet samt Kommunstyrelsen idag. Detta kommer sedan beslutas och debatteras om i Kommunfullmäktige.

"Remiss ”Diskussionsförslag till politisk organisation, 2019-2022”

Centerpartiets synpunkter.

Förslaget till ”Politisk organisation” är genomarbetat och är för läsaren mycket tydligt. Det är bra att det har varit två möten där vi har fått information om för- och nackdelar med utskott och nämnder samt kunnat diskutera och ge synpunkter.
Vi ser positivt på att tillfälliga beredningar kan tillsättas och att demokrati- samt näringslivsberedningarna utgår och ersätts av råd. Vi ser också positivt på att ett medborgarråd införs.
Däremot anser vi att ett pensionärs- och handikappråd skall införas. Det eftersom vi ser att just kunskapsspridning om tillgänglighetsfrågor och äldrefrågor är starkt efterfrågat. Dessa frågor riskerar annars att andra frågor inte får tid att tas upp under ett medborgarråd. Vi föreslår att det skall införas likt medborgarrådet under kommunfullmäktige.
För kommunstyrelsen ser vi positivt på att behålla 15 ordinarie ledamöter. Däremot anser vi att ersättarna inte skall vara personliga och att antalet ersättare kan sänkas ned till 12 st. Kommunstyrelsens presidium och oppositionsråd ser vi ingen orsak till att ändra på.
När det gäller utskott och nämnder ser vi positivt på att en Social myndighetsnämnd införs. För övrigt anser vi att förslaget till antal nämnder och utskott är bra."

Här är således mina yrkanden:
"Politisk organisation, 2019-2022

Jag yrkar på att: ett pensionärs- och handikappråd skall införas. Jag yrkar på att det skall införas likt medborgarrådet under kommunfullmäktige.

Jag yrkar på att: antalet ersättare i kommunstyrelsen skall vara 12 st."


onsdag, april 25

Vecka 17, Debattartikel om "Grönt avdrag"

God dag!

I veckan har jag skickat in en debattartikel till Corren och Länstidningen.
Den handlar om "Grönt avdrag".

Varför "Grönt avdrag" skall införas kan sammanfattas i tre punkter:

Centerpartiet vill sänka skatten på det som gynnar klimatet, så det blir billigare att välja klimatsmart och hållbart. Vi vill se fler solceller på taken och fler laddboxar vid husen. Klimatsmarta produkter och gröna tekniska lösningar ska vara tillgängligt för flera, de ska vara en del av vår vardag.

Regelkrångel ska inte vara hindret för människors vilja att leva klimatvänligt. Krångliga subventioner och långa väntetider slipper man med ett enda grönt avdrag som dras av direkt vid köptillfället. På så sätt får vi fart på och möjliggör för privatpersoner att göra miljöinvesteringar.

Det gröna avdraget sänker trösklarna för människor till att göra den första gröna investeringen och är en morot för att fler ska göra den gröna omställningen som vårt klimat långsiktigt behöver.

"Grönt avdrag" är mycket bättre än befintligt system för att i det gröna avdraget slås flera befintliga stödmöjligheter ihop samt breddas till att omfatta fler klimatåtgärder som tidigare inte omfattats, till ett enkelt system för den som gör miljöinvesteringen. Det sänker kundens kostnad direkt vid köpet, man behöver inte göra en särskild ansökan och man slipper vänta på att myndigheten ska behandla ansökningen. Grönt avdrag är smidigare än dagens befintliga bidrag och stöd, både för hushåll och för myndigheter, då hanteringen av ett antal befintliga stöd försvinner och det blir ett automatiskt avdrag på fakturan istället för ett stöd att söka i efterhand. Med grönt avdrag blir klimatsmarta investeringar lönsamma, enkla och förutsägbara.


Se min inskickade text här nedan:

"Det ska vara billigt och enkelt att vara snäll mot miljön. Att smutsa ned miljön däremot ska kosta. På det sättet uppmuntrar vi privatpersoner och företag att ställa från fossilt om till förnybart, från miljöfarligt till miljövänligt, oavsett om det handlar om att välja en klimatvänlig bil eller att välja bort plastkassen i mataffären.

Nu lanserar Centerpartiet ett nytt förslag som ska fungera som en morot för att delta i den gröna omställning som behövs om vi ska stoppa klimatförändringarna. Vi vill att den som gör en klimatinvestering i sin lägenhet eller sitt hus ska få sänkt skatt. Vi kallar det för Grönt avdrag.

Det ska fungera precis som ROT-avdraget, vilket innebär att man får en rabatt direkt på räkningen. Det kan till exempel handla om att installera solceller på taket, lagra energi i batterier i källaren eller sätta upp en laddbox till elbilen på uppfarten.

Till skillnad från det stöd som finns i dag slipper man ansöka, man slipper vänta på att ansökan ska behandlas och man slipper vänta på pengarna. Med Grönt avdrag blir klimatsmarta investeringar lönsamma, enkla och förutsägbara.

Grönt avdrag är dessutom ännu mer kraftfullt än ROT-avdraget. Dels vill vi att det ska vara dubbelt så stort, dels vill vi att det inte bara ska innefatta arbetskostnaden utan även materialet. Det innebär att man får ett avdrag på hela 60 procent för arbetskostnaden, samt på materialkostnaden upp till 20 000. För investeringar i energilagring beviljas avdrag för materialkostnader på upp till 50 000 kronor.

Så här tänker vi fortsätta jobba, för att människor ska vilja vara delaktiga i den gröna omställningen. Centerpartiet vill sänka skatten på det som gynnar klimatet, så det blir billigare att välja klimatsmart och hållbart.

Vi vill se fler solceller på taken och fler laddboxar vid husen. Klimatsmarta produkter och gröna tekniska lösningar måste bli tillgängliga för flera. De ska vara en naturlig del av vår vardag. Grönt avdrag är ett stort steg på vägen dit.

Joakim Magnusson (C), Oppositionsråd i Åtvidaberg”




fredag, april 20

Vecka 16, Veckans aktiviteter

God dag.

Denna vecka har jag haft flera aktiviteter och möten.

I måndags hade jag besök av Anders Åkesson (C) riksdagsledamot från Kalmar Län. Vi var på ett par verksamhetsbesök samt på ett möte strax söder om Åtvidaberg för att diskutera fiber, mobiltäckning mm.

Första verksamhetsbesöket vi gjorde var på vårt äldreboende Kopparsvanen. Jag är ledamot i RKHF Kopparsvanen och tänkte visa upp denna verksamhet lite mer. Vi har ett bra upplägg tycker jag mellan Kommunen och Riksbyggen vilket gör föreningen Kopparsvanen gott. På tal om gott så lagas maten på avdelningarna, mycket uppskattat. Det är väldigt viktigt med den dagliga kontakten med nylagad mat för människan, kanske speciellt för äldre kan det vara dagens stora höjdpunkt. Det som jag anser borde göras om i nästa upphandling av driften skulle vara att kökspersonalen inte skulle behöva ha vårdutbildning. Detta försvårar för kompetensförsörjningen av kökspersonal. För övrigt tackar jag Förenade Care för ett mycket bra mottagande och genomgång av äldreboendet mm. Jag tackar också återigen Åtvidabergs Sparbank för Solrummet som är mycket uppskattat.

Vårt andra verksamhetsbesök var på trygghetsboendet Trekanten. Där finns 11 lägenheter för de som är äldre än 70 år att söka. Nu är det fullt och det är många fler som är intresserade av att bo i ett trygghetsboende. Jag kommer att driva på för fler trygghetsboenden i kommunen. Då skall de verkligen vara i hela kommunen också, trygghetsboenden behövs i alla våra orter! Det finns många anledningar till att ordna fler trygghetsboenden, köer till SÄBO, stort behov av hemtjänst, få en bättre rotation på bostadsmarknaden mm.

Efter verksamhetsbesöken åkte vi till ett möte i Norrby/Västerby söder om Åtvidaberg. Där har de ingen fiber. De har dålig eller ingen mobiltäckning samt att kopparnätet har släckts för ett tag sedan. Skall det vara så i dagens samhälle att möjligheten till kommunikationer inte skall finnas? Nej, absolut inte! Det skall vara fullt möjligt att ringa sjukvården om man drabbas av sjukdom, barnen som bor på landsbygden har lika rätt till att vara på nätet som sina kompisar i tätorterna mm. Listan kan göras lång. Det är en situation som jag anser är fullständigt oacceptabel. Kommunikationer mm såsom el och tele/fiber skall finnas överallt i Sverige. Jag anser att kommunen skall göra mer för att få mer fiber på landsbygden.


I tisdags hade vi i Centerpartiet studiebesök på Hannäs Smide & Montage AB samt Hannäs Förskola. Stort Tack till er för att vi nyfikna Centerpartister fick komma. Som vanligt ger våra företagsbesök mycket nytta och hjälp för att driva kommunen framåt. Jag har samma reflektion här som efter måndagen att kommunikationer är av största vikt. Det jag även tar med mig är att möjligheterna med landsbygden skall tas till vara på ett bättre sätt, minsta kravet är i alla fall att de som bor på landsbygden inte skall drabbas av beslutet av bostadsplats. Vi måste också underlätta för fler att bosätta sig i hela vår kommun inte bara i tätorten.

Därefter hade vi vårt populära politikercafé i Hannäs Förskola. Stort Tack till alla som kom. Era åsikter tas självklart i beaktande vid vår kommande beslut och i drivandet av vår politik.


I onsdags var jag med på ägarmöte gällande våra bolag ÅRAB och ÅVAB. Efter det så var jag på en diskussion om landsbygden på ett arrangemang som nätverket "Hela Östergötland" håller i runt om i vårt län. Detta i syfte att lyfta landsbygdspolitiska frågorna och få igång diskussioner och samtal inför och efter valet 2018. Vi politiker som var där fick svara på några frågor och sen berätta om vår viktigaste valfråga. Det som jag pratade om är behovet av bostäder och då främst behovet av bostäder för äldre. Vi måste få mer trygghetsbostäder, som sagt, i hela vår kommun. Övriga frågor var till största delen om kommunikationer av alla de slag. Vi diskuterade även vad som är det positiva med att bo på landsbygden. Jag kan kort säga att jag bor där för att det är det jag vill! Men för att beskriva några av de fördelarna som jag anser det är med att bo som jag gör är: Frihet, Nära, Naturen, Vatten, Lugnet, Bra miljö att växa upp i.


I torsdags var jag på stämma i Åtvidabergs Sparbank. Där sitter jag som en av huvudmännen från kommunen. Jag kan stolt säga att jag anser att de är en bra drivande kraft i vår kommun och att jag värdesätter de insatser som utförs.


Nu är det snart helg och jag önskar er alla en trevlig helg.

onsdag, april 11

Vecka 15, En motion mm

God dag!

Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott samt Barn- och Utbildningsutskott.
På torsdag har vi i Kommunstyrelsens presidium möte med Revisionen.

Jag tänkte fortsätta lite med vad som hände på förra Kommunfullmäktige.
Då lämnade Ann Hemmingsson, Centerpartiet in en motion om "Rent vatten till alla".

Här nedan kan ni läsa motionen.

Motion, Rent vatten till alla

Centerpartiet vill att alla i Åtvidaberg ska ha tillgång till dricksvatten av god kvalitet. Vi har drabbats av låga grundvattennivåer flera år i rad, vilket innebär stora utmaningar. Med klimatförändringarna medför risk för både låga nivåer och höga flöden, vilket ökar risken att bakterier och föroreningar sprids. För att alla ska kunna fortsätta ha tillgång till rent vatten krävs även lokala insatser för att värna vårt vatten i vår kommun.

Att ha, näst intill, oändlig tillgång till rent dricksvatten har länge varit en självklarhet i Sverige. Vattenbrist innebär därför stora, och delvis nya, utmaningar för kommuner, småföretagare och hushåll. Tillgången till dricksvatten påverkas av flera faktorer: överutnyttjande, underinvestering i VA-infrastruktur samt förändrade flöden och nederbörd i klimatförändringarnas spår. Med klimatförändringar och effekter som översvämningar ökar även risken för jordskred, spridning av bakterier och förorenande ämnen.

Spridning av mikroplaster ut till våra vattendrag kommer från bland annat däckslitage, tvätt av textilier som innehåller syntetfiber eller från hygienartiklar med mikroplastpartiklar. Vilken effekt detta har på människor är oklart men i djurriket innebär detta fortplantningsstörningar, liksom att hela ekosystem rubbas.
Kommunen behöver en plan som belyser vattenresurserna som finns, både ytvatten och grundvatten. Vattenförsörjningen måste vara långsiktigt hållbar för att trygga medborgarnas hälsa nu och i framtiden Planen skall omfatta både tätorter, där kommunen idag ansvarar för vattenförsörjningen, samt landsbygden där vattenförsörjningen främst sker genom privata anläggningar. Tillgången till rent vatten följer inga kommungränser. Det grannkommunerna gör kan påverka vårt vatten och det vi gör kan påverka grannkommunernas vatten.

Centerpartiet föreslår kommunfullmäktige:

Att ge kommunstyrelsen uppdrag att se över kommunens långsiktiga vattenplanering och samtidigt tar fram en lokal vattenförsörjningsplan.
Att planen belyser både kvantitet och kvalitet av dricksvattnet.
Att planen gäller hela kommunen, både tätort och landsbygd.
Att kommunen samverkar med grannkommuner för en långsiktig och hållbar vattenförsörjning.
Att bygga vattenreningsverk för att minimera utsläpp av microplaster i våra vattendrag.

2018-03-10

Ann Hemmingsson
Centerpartiet i Åtvidabergs kommun

onsdag, april 4

Vecka 14, Mer från Kommunfullmäktige, Budgetdirektiv

God dag!

Idag har vi haft Kommunstyrelsemöte. På fredag skall jag vara med på ägarmöte med RTÖG.

För att klara göra vad jag sa i talarstolen på förra veckans KF så ser ni nedan mina argument för våra budgetdirektiv.

"Kommunen är nära att nå ”soliditetsmålet”.
Men kommunen har stora borgensåtaganden och pensionsförpliktelser som ligger utanför den soliditet som vi jämför oss med. Vi måste ta oss en funderare på om vårt målpaket är det rätta. Jag anser att det är bra att det ses över i och med nya ”Vision 2030”.

Vi i Centerpartiet har i alla fall landat i att för kommande år så är ett resultatmål på 21 Mkr okej. Det för att vi inte riktigt ”är där” än med soliditeten, men också med tanke på att stora investeringar väntar och behöver göras.

När det gäller de politiska budgetdirektiven så har vi flera punkter som jag yrkar på att vi skall besluta om var för sig.

Men först vill jag säga det att majoritetens förslag till direktiv, ja de är bra. Det finns nog ingen punkt som jag anser skall tas bort. Men de saknar spetsen och det där ”lilla extra”.

Vi i våra direktiv lyfter fram att det får vara nog nu. Vi måste lösa bostadsbristen. Vi måste våga lyfta på stenar som kan ses som orubbliga. Därför måste tanken på ett bostadsbolag tänkas. Vi vill att detta skall ses över så fort som möjligt.

Vi anser också att det skall vara en självklarhet att alla i kommunen skall kunna ha tillgång till fiberuppkoppling. Landsbygden har samma rätt till en så livsviktig sak som kommunikationer. Inte minst måste våra företagare på landsbygden få rätt förutsättningar för att driva sina företag.

Vi måste låta våra lärare vara lärare. Administrativa uppgifter mm som ej krävs pedagogisk utbildning för att utföra måste utföras av någon annan. Så måste alla kommuner börja tänka annars kommer vi ha en än större brist av pedagoger.

Jag var på möte med strategiska gruppen i Grebo för en vecka sedan. Där nämndes bland annat behovet av bostäder. Då även behovet av bostäder för äldre. Vi måste göra allt för att upprätta trygghetsboenden även i våra strategiska orter.

Vår mat i skolan och äldreomsorgen har fått större fokus. Måltidspolicyn är ett stort steg framåt. Men fortfarande vill inte ni i majoriteten anta den av Region Östergötland och Länsstyrelsen framtagna livsmedelsstrategin. Det vill vi och det nu.

Politik handlar om prioriteringar. Det måste vi göra för att satsa på rätt verksamheter. Skall jag ha en synpunkt gällande era (majoritetens) politiska direktiv så gäller det punkten om ”Fortsatt Centrumutveckling”. Vad ingår i detta och när? Om det är så att det enbart syftas till ”Kulturcentrum” vilket jag inte tror, men om det gör det, så är jag inte emot det men tidpunkten är inte den rätta för fortsatta satsningar där.

Vi måste se till kärnverksamheter som skolan, äldreomsorgen samt lösa vår bostadsbrist innan fler satsningar görs vid Kulturcentrum.


Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:


• att kommunen skall erbjuda alla gymnasieungdomar på Facetten, som står utan sommarjobb, sommarjobb i kommunens regi.

• att öka närvaron av antalet vuxna i skolan, så att lärare får vara pedagoger och så att andra kan vara rastvakter, utföra administrativa uppgifter mm

• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten

• att kommunen skall anta Region Östergötlands och Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”

• att kommunen skall ha ett ökat samarbete med idrottsföreningar, ideella organisationer och studieförbund när det gäller samhällsorientering och att proaktivt arbeta med integrationsfrågor

• att kommunen skall jobba för att 100 % skall ha tillgång till fiber i kommunen

• att kommunen skall arbeta för att möjliggöra byggnation snabbare och enklare

• att kommunen skall utreda eventuellt behov av ett kommunalt bostadsbolag"