onsdag, december 20

Vecka 51, Kommunfullmäktige och kommande mellandagar

God dag!

Den här veckans möten består av dagens Kommunfullmäktige.

På dagens KF var det utdelning av flera priser mm, en dragning om den nya kommunallagen samt övriga ärenden.

Att kommunen får in många "Medborgarförslag" tycker jag är viktigt och nödvändigt för att upprätthålla demokratin. Det skulle så klart vara ännu fler som lämnades in men jag är glad för de som kommer, även om vi förtroendevalda inte alltid tillmötesgår förslagen. Varför förslagen avslås, anses besvarade eller bifalles beror ofta på vad kommunen gör för insatser i dag eller har möjlighet att göra. Ett ärende idag var att svara på ett "Medborgarförslag". Just gällande detta förslag så tycker vi förtroendevalda olika. Det handlade om "Ökad service för besökare i Åtvidaberg". Den politiska majoriteten ansåg förslaget vara besvarat. Centerpartiet och flera andra partier i opposition ville bifalla en del av medborgarförslaget. Till skillnad mot den sittande politiska majoriteten så anser jag att man ökar inte värdet av eller intresset för en sak genom att göra en annan sak sämre. Det var nämligen en del av motargumenten mot mitt förslag, de ansåg att göra det bättre vid "Håckla" skulle göra så att tätorten får mindre besökare.

Här nedan är mitt yrkande och vad jag sa i talarstolen.

"Vi har en kommun med många mervärden. Fin natur och småskaligheten är bara ett par av dessa. Det går aldrig att få för mycket av ”Det lilla extra”, det som får personer att bosätta sig, arbeta eller bara komma till vår kommun som gäster. Oberoende var i kommunen det är.
Vi har en riksväg, Riksväg 35, som går igenom kommunen. Det gäller att vi utnyttjar det på alla sätt vi kan. Då är ett sätt att fixa en bättre upplevelse vid infarten till kommunens tätort, Åtvidaberg. Vi har en bra plats vid ”Håckla”. En jättebra plats strax innan infarten till tätorten. Ett ställe där man kan stanna till med bilen och göra………..ja vadå. Titta på naturen, ja visst. Men det skulle kunna vara så mycket mer. Det finns flera bra förlag i detta ”medborgarförslag”.

Ja, det kan ses som att ansvaret ligger på Trafikverket. Ja de har huvudansvaret.

Men vill kommunen vara attraktiv och skapa fler mervärden så anser jag att kommunen skall ta ansvar för att tillsammans med Trafikverket skapa en bättre plats för bilburna, eller till och med busslaster, att stanna i närheten av tätorten. Det finns alla möjligheter för kommunen att ta initiativ för att få till en bättre rastplats.

Det tar inte bort besök inne i tätorten, det ger ett bättre intryck och att fler skulle få en bättre upplevelse av Åtvidaberg.


Jag yrkar bifall på medborgarförslagets punkt A och att kommunen ska ta initiativ för att tillsammans med Trafikverket förverkliga en bättre och mer användarvänlig rastplats vid Rv 35.

Jag yrkar på en ny text i förvaltningens förslag till beslut, efter Trafikverket:
”men kommunen skall ta initiativ för att tillsammans med Trafikverket förverkliga en bättre och mer användarvänlig rastplats vid Rv 35.”"

Dessvärre lyssnade inte den politiska majoriteten. Trots att julen är nära när alla skall vara snälla :-).


Förvaltningen har jobbat fram en remissversion av riktlinjer för bostadsförsörjning. Vi partier, med flera, skall lämna in våra synpunkter senast den 18/1. Det är jättebra och mycket viktigt att beslut kan tas tidigt nästa år, borde som sagt varit taget för länge sen. Det blir ett av mina projekt under mellandagarna att skriva ned Centerpartiets synpunkter på det framtagna materialet. För övrigt kommer jag att fundera vidare på vad jag anser skall vara med i vårt, Centerpartiet i Åtvidabergs, handlingsprogram för nästa mandatperiod. Detta kommer också jobbas vidare med under jan-feb 2018 för att antas i februari på årsmötet. Har just DU något som du anser skall vara med i vårt handlingsprogram så hör av dig till mig eller någon annan i kretsstyrelsen.


Nu återstår det bara för mig att önska er alla:

EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR.

onsdag, december 13

Vecka 50, Fokus på vad som måste ske efter #metoo

God dag!

Denna vecka har jag Barn- och Utbildningsutskott samt möte med Leader Folkungaland.

Men i detta inlägg lägger jag fokus på vad som måste komma efter #metoo.
Här nedan kan ni läsa Centerpartiets konkreta förslag på åtgärder:

"Centerpartiets förslag för ett tryggt Sverige – för alla.

Ge elever en bra sex- och samlevnadsundervisning.
En förbättrad sex- och samlevnadsundervisning kräver att högre kompetenskrav ställs på dem som undervisar. Centerpartiet vill att undervisning i sex- och samlevnad ska bli obligatorisk på lärarutbildningen, att Skolverket får ett uppdrag att bistå skolor med nödvändig utbildning och göra kontinuerliga utvärderingar, samt att skolhuvudmännens skyldighet att ge elever bra sex- och samlevnadsundervisning görs tydligare så att ansvarsutkrävandet underlättas. Ett sådant förslag skulle kosta mellan 60 – 90 miljoner kronor per år, beroende på antal studenter på lärarutbildningen från år till år.

Höj straffen för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Att genom olaga tvång tvinga en person till en sexuell handling eller att sexuellt utnyttja en person i beroendeställning, till exempel en anställd, är ett brott som vid fällande dom ofta inte leder till något mer än några månaders fängelsestraff, villkorlig dom eller skyddstillsyn. Påföljderna ska spegla hur allvarligt vi ser på brott. Vi vill höja straffet för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till minst sex månaders fängelse och högst två år. För grova brott inom dessa kategorier vill vi höja straffet, från dagens 6 månader till minst ett års fängelse.

Höj straffen för samtliga våldtäktsbrott.
Domstolarna använder sällan hela straffskalan ens när det gäller väldigt grova brott. Våldtäkt är ett mycket integritetskränkande brott som ofta påverkar offret under flera år och ibland resten av livet. Straffet måste i högre grad spegla brottets allvar. Vi vill höja straffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn till fängelse mellan 3-7 år och straffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn till fängelse mellan 5-8 år. Vi vill också att brottet synnerligen grov våldtäkt, som föreslagits av Sexualbrottskommittén, ska leda till fängelse mellan 7-10 år, vilket är ett högre straff än kommittén föreslår.

Förläng preskriptionstiderna för sexualbrott.
Sexualbrotten är djupt integritetskränkande och brottsoffret tvekar ofta att anmäla. För att ge brottsoffren möjlighet till upprättelse och en fällande dom även då längre tid har gått vill vi förlänga preskriptionstiderna för sexualbrott.

Gör det enklare att säga upp personer som begår sexuella övergrepp eller trakasserar sina kollegor.
Vi vill se en ökad proportionalitet i hur uppsägningar hanteras i fall där någon betett sig illa eller trakasserat en kollega. Idag kan en sådan process ta orimligt lång tid genom att en uppsägning ogiltigförklaras. Förövaren kan därmed gå hemma med full lön under en lång tid. I praktiken belönas för sitt beteende.
Vi vill begränsa tiden då detta kan ske till sex månader Det gör att personer som misskött sig eller betett sig illa snabbare får lämna arbetsplatsen.

Stärk tjej- och kvinnojourernas arbete.
Kvinnojourerna behöver få stabilitet och ett hållbart arbetssätt. Idag ser vi hur kvinnojourer läggs ner när de behövs som bäst. Vi vill satsa ytterligare 100 miljoner kronor per år på kvinno- och tjejjourer. Det skulle räcka till en heltidsanställd på varje kvinno- och tjejjour i Sverige.

Fördubbla anslagen direkt till Nationellt Centrum för Kvinnofrid.
De statliga anslagen till Nationellt Centrum för Kvinnofrid ska ges direkt till centrumet för att inte riskera att verksamheten urholkas och kompetens går förlorad. Vi vill också att anslagen fördubblas, från 25 till 50 miljoner per år, för att fler kvinnor ska få kännedom och del av verksamheten."

tisdag, december 5

Vecka 49, mina möten i veckorna två

God dag!

I förra veckan hade vi Kommunfullmäktige, men det skrev jag om i förra inlägget.

Förutom det så hade jag beredning inför denna veckas kommunstyrelsemöte, styrelsemöte i RKHF Kopparsvanen, möte med landshövdingen och länsrådet, på träff med flera oppositionsråd i Centerpartiet samt helgen innan var jag på kurs i ledarskap och politik med Centerpartiet.

På styrelsemötet med RKHF Kopparsvanen så diskuterade vi utbyggnadsetapp 3 och tidsramarna för den. Beslut om hur vi gör skall först tas i Kommunfullmäktige under våren 2018. Tydligt är att behovet av fler platser är stort. Sen så behövs det diskuteras i vilken form och hur planen är för framtiden gällande Kopparsvanen.

I torsdags hade de båda kommunalråden, jag samt kommunchefen möte med landshövdingen och länsrådet. Frågor ställdes från båda håll. Kommunen eftersökte bättre dialog och flexibilitet när det gäller länsstyrelsens hanterande i mark- och miljöfrågor. Landshövdingen undrade bland annat hur det går med kosten i vår kommun och hur kommunen arbetar med jämställdhet. Bra samtal var det och jag är mycket glad för att initiativ tas från landshövdingen för att ha samtal med kommunerna.

I fredags var jag på SKL i Stockholm och träffade flera andra Centerpartistiska oppositionsråd. Väldigt trevligt och byta erfarenheter om hur det är i opposition i våra olika kommuner. Förutom partiinterna samtal så hade SKL en föreläsning om "Digitaliseringens möjligheter för kommun och skola". Där Anna Carlsson, programansvarig på avdelningen för digitalisering, förklarade för oss andra närvarande att arbetsmarknadens fokus vid nyrekryteringar nu ligger mer på samarbetsförmåga och förmågan att kunna anpassa sig istället för det traditionella strategiska tänkandet. Det står också klart att det som inte kan digitaliseras kommer att öka i värde. Förhoppningen är att digitaliseringen kan hjälpa till att minska lärarbristen, men det är viktigt att alla elever och personal får lika tillgång till digitaliseringens möjligheter.

För två helger sedan var jag på ledarskap och politik kurs med flera andra ledande Centerpartister. Vi var 14 st som deltog, ett par Riksdagsledamöter, någon företrädde oppositionen men de flesta var Kommunstyrelseordförande. Mycket givande och inspirerande dagar, bland det bästa jag deltagit på. Jag är imponerad att vi är så öppna med att dela erfarenheter, allt med sikte på så bra politik för landets (kommunernas) medborgare som möjligt. Programmet innehåll flera givande diskussioner som alla på något sätt bottnade i det "Politiska ledarskapet".


I dag har jag Planering- och Ekonomiutskott där vi skall anta ett förslag till beslut om att skicka ut de upprättade "Riktlinjerna för bostadsförsörjning" på en remissrunda. Detta skall även sedan beslutas om på Kommunstyrelsemötet i morgon onsdag. Det är bra och inte en dag för tidigt som detta dokument har tagits fram. Jag har dock redan synpunkter på riktlinjerna och dess mål för vår bostadsförsörjning. Hoppas att jag kan få gehör för något i alla fall så småningom när de skall behandlas politiskt.

Denna vecka så har vi haft kretsstyrelsemöte i Centerpartiet i Åtvidaberg där även många av de som skall stå på KF-listan till valet 2018 var med. Vi arbetade med vårt nya handlingsprogram för kommande mandatperiod. Ett hårt arbete återstår för att vi sedan skall anta programmet på vårt årsmöte i februari. Allt som står skall så klart rikta in sig på att underlätta för våra medborgare att bo, leva och verka i hela kommunen.
Detta med sikte på "ett nytt ledarskap för Åtvidabergs kommun"!



torsdag, november 30

Vecka 48, KF med budgetdebatt mm

God Kväll!

En kort text om kursen jag var på i förra helgen, denna veckas möten samt min dag på SKL (imorgon fredag) skriver jag om i nästa veckas blogginlägg, för att inte få ett oändligt inlägg denna vecka. Som dock blev väldigt långt. Önskar er alla en god läsning.

Jag kan konstatera att (M) saknade 2 stycken närvarande vilket känns trist när det är Budget som behandlas.
Dessvärre som vanligt blev det inget bifall på våra motioner eller vårt tillägg till budget 2018.

Här kommer mina inlägg i debatten om Budget 2018.

"Budget 2018.

Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag. Men med dessa tillägg och ändringar.

Ramar.

Vi har i våra direktiv inför budgetarbetet lyft dessa punkter:
• att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionen/Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”.
• att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar, för att premiera närproducerat.
• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet.
• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten.
• att öka närvaron av vuxna i skolan.
• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås.
• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”En kemikaliesmart kommun” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter.
• att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter.

Vi anser att ett stort steg för förverkligande av våra tre första punkter är taget i och med kommunens nya ”Måltidspolicy”. Vi anser också att upphandling av närodlade råvaror producerade enligt svensk lagstiftning ryms i upprättat budgetförslag. Vi eftersträvar ingen ramökning för kosten under 2018 men ser positivt på att förvaltningen under året håller koll på kosten och om ett tillskott under 2018 behövs för att upprätthålla en bra kost att vi då tar beslut på skjuta till från KS-oförutsedda, om detta är möjligt och ger önskad effekt. För kommande år därefter behövs en översyn om medlen för kosten skall höjas. KS-oförutsedda för 2018 anser vi ligger på en bra nivå i budget-förslaget.

I och med att det inte sätts några direkta besparingskrav på Barn- och Utbildningsförvaltningen så anser vi att steg kan tas inom ramen för att öka antalet vuxna i skolan. Vi ser fram emot att de lärare som vill kunna tillbringa mer tid med barnen istället för med administrativa uppgifter kan göra det. Vi måste också bli mer flexibla och kunna göra förändringar som gynnar elevernas lärande.

Vi ser positivt på den nya satsningen gällande fiber på landsbygden i investeringsbudgeten. Vi hoppas att de privata företagen kan hjälpa till så att målet uppnås. Annars är det kommunens ansvar att se till så att det antagna målet kan uppnås, vilket vi antar att den politiska majoriteten har koll på.

Vi anser att ett bra steg är taget mot en mer medveten kommun i och med vårt antagna ”Hållbarhetsprogram”.

Investeringar.

Landsbygden är lika viktig för tätorten såsom tätorten är viktig för landsbygden. Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten. Mycket bra att posten redan med i förvaltningens förslag till budget men vi vill utöka posten till totalt 500 tkr.

Centerpartiets yrkanden:

Investeringsbudget

Utökning av Budget 2018.
- Landsbygdsutveckling, ökas till totalsumman 500 tkr"



"När det gäller Simhallen.
Jag vill ha en simhall i Åtvidabergs kommun.
Jag tror inte det är många som inte vill ha det.
Men i nuläget vill inte jag att kommunen skall äga och driva en simhall. Det anser inte jag tillhöra en kommuns kärnverksamheter.
Vi är i det läget vi är med en allt bättre ekonomi, men långtifrån tillräckligt stark för att ha en egen simhall. När resurserna finns behöver vi först lägga mer på att lösa vår bostadsbrist, ge mer resurser till skolan, till omsorgen, fiber till alla var man än bor, miljöåtgärder, stimulera vårt lokala näringsliv och se över behovet av mer resurser för att alla våra barn och äldre skall få en bra måltidsupplevelse.
Räcker det med att åka till grannkommunen eller måste det finnas en simhall i tätorten? Kommer den i tätorten bara användas av de i tätorten Åtvidaberg eller av hela kommunen?
Det finns frågor som behöver ses över.
En simhall är nyttig för en kommun. Men vi i Centerpartiet anser inte att det skall finnas pengar i Budget 2018 till en simhall.
Däremot så anser jag att kommunen, den politiska majoriteten skall ta ansvaret att söka upp föreningen, om man nu inte redan har gjort det, för att få en bättre dialog om vad de har kommit fram till och vad som förväntas av kommunen.
Allt som kommunen lägger på simundervisning idag skall jämföras mot att få i gång en simhall med stöd från kommunen. Jag anser att kommunen skall göra en noga översyn av vad man kan räkna in och ändra, som har med en etablerad simhall i kommunen att göra, för att få fram ett stöd till simhallen i den storleken som behövs.
En översyn måste till snarast, men Nej, inga öronmärkta medel i budget 2018, för en simhall."


"Gällande Sd´s budget.
Jag anser återigen att ert inlämnade dokument inte är en budget utan det är ett valmanifest. Det är väldigt mycket text om vad ni vill men knappt något som är märkt med pengar. Ni gillar visst att vara inne och ändra på små saker hit och dit. Flera ändringar i ramarna men inte några större och till vad av allt ni skriver avser era ändringar, nja svårförståeligt.
En budget för den delen skall grunda sig på budgetdirektiven som vi har som beslutsärende på Kommunfullmäktige i mars. Vilka var nu igen era budgetdirektiv? Nä, ni hade ju inget yrkande.
Ni vill sänka resultatet för 2018. Var det något ni yrkade på i mars när vi tog beslut om vilka parametrar och resultat vi skall ha med i framtagandet av budget för 2018? Nä, ni hade ju inget yrkande där heller.
Jag yrkar avslag på Sd´s så kallade budget."



Här kommer mina inlägg gällande våra två motioner som besvarades på dagens Kommunfullmäktige.

"Vi i Centerpartiet har lämnat in denna motion om, ”En giftfri kommun”, i juni 2014.

Svaret på motionen anser vi ha dröjt. Det kunde ha utretts snabbare. Men nu har det resulterat i vårt nya ”Hållbarhetsprogram” vilket vi till största delen anser vara väldigt bra och dessutom efterlängtat.

Det finns flera saker i ”Hållbarhetsprogrammet” som är bra.

I vår motion om ”Giftfri Kommun”, trycker vi på att kommunen skall agera kunskapshöjande om gifterna runt om oss. Vi vill även ha en kartläggning och senare en utfasning av giftiga ämnen i kommunens verksamheter samt att kommunen skall upphandla giftfria produkter.
Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet.
Som ni skriver i svaret så har kommunen nu på allvar börjat att inse det som vi i Centerpartiet jobbat för länge. Därför ser vi positivt på kommunens nya förfarande vid upphandlingar, inköp, på kunskapshöjande insatser, hantering av kemikalier samt framtagandet av en handlingsplan.
Att kommunen har bytt ut vårt begrepp ”Giftfri kommun” till ”Kemikaliesmart” kan verka obetydligt eftersom innebörden är nästintill samma.
Men det är inte helt lika. Ser man till ”Miljömålet Giftfri Miljö” så handlar en stor del av det om kemikalier men inte allt.
Kemikalieinspektionen har ett uppdrag av regeringen för att jobba med handlings¬planen för en giftfri vardag. Det är ett steg på vägen att nå riksdagens miljökvalitetsmål Giftfri miljö.
Begreppet ”Giftfri” jobbas med i flera kommuner och på riksdag och EU-nivå. Varför skulle vi då enbart nöja oss med ”Kemikaliesmart”.
Riksdagens definition av miljömålet Giftfri miljö är:
”Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna."
Jag förstår att ni anser den besvarad i och med ”Hållbarhetsprogrammet”.

Men det räcker inte, vi vill ändå bifalla vår motion då vi anser syftet med den vara helt rätt.

Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

Bifall till motionen i sin helhet."



"Vi i Centerpartiet har lämnat in denna motion om, ”Måltider inom förskola, skola och äldreboende”, i mars 2015.

Egentligen är det inte riktigt då tidigare oppositionsrådet lämnade in den tidigare än det men sen försvann den av någon anledning innan den togs upp under ”motioner under beredning”.

Svaret på motionen anser vi därför ha dröjt. Det kunde ha utretts snabbare. Men nu har det resulterat i vår nya ”Måltidspolicy” vilket vi till största delen anser vara väldigt bra.

Det står mycket i den som vi i Centerpartiet har tryckt på är viktigt för oss. Det står om närproducerat, svensk lagstiftning, antibiotika och andra miljöaspekter. Flera saker som vi har skrivit om i vår motion.

Det känns som att det är stort fokus på vilka råvaror som vi köper in, det är helt rätt. Det är inte vilken organisation som tillagar maten som är det viktiga. Det är tillagarens engagemang samt råvarornas kvalitet och ursprung samt tillagning på plats som är viktigast. För min del så kan en del av köken läggas ut på entreprenad. För övrigt vill jag ha fler tillagningskök. Det är bland annat det som motionen handlar om.

Vi har kommit långt i arbetet mot mer närodlade råvaror och att det skall vara tillagat så nära gästen som möjligt. Men vi har en bit kvar när det gäller våra kök. Vi har ännu inte antagit Regionen och Länsstyrelsens framarbetade ”Livsmedelsstrategi”.

Ni i majoriteten anser att motionen är besvarad. Jag anser att den till viss del kan ses som bifallen i och med vår nya ”Måltidspolicy”. Det står även mycket bra i ”Hållbarhetsprogrammet” om kosten.

Men det räcker inte, vi vill ändå bifalla vår motion i sin helhet.

Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

Bifall till motionen i sin helhet."


torsdag, november 23

Vecka 47, Tågupproret mm

God dag!

Denna vecka har jag inga politiska möten i kommunen. Utan det är full fokusering på budget 2018 samt våra två motioner som kommer upp på KF i nästa vecka.

I helgen skall jag delta på en kurs inom Centerpartiet. Det ser jag framemot, det är mycket spännande upplägg och förhoppningsvis blir det riktigt givande.



Skriv på #tåguppropet

Visste du att Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller punktlighet för tågen? Under lång tid har underhållet varit eftersatt – med förseningar och inställda tåg som följd. Resenärer som inte kommer fram i tid, näringsliv som får svårare att fungera och pendlare vars vardagspussel inte går ihop . Dessutom drabbar det klimatet om fler tvingas välja bort tåget för att istället köra bil. Det här måste få ett stopp. Sverige måste satsa mer på en fungerande järnväg.

Tågen ska gå i tid!

Varför är det viktigt?

- Oavsett om man bor på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller i innerstaden ska man ha likvärdiga möjligheter att leva, arbeta, och driva företag. Då krävs en fungerande infrastruktur. Centerpartiet vill hålla ihop landet. Vi vill hindra den regionala och sociala klyvningen av Sverige. För oss är det en fråga om rättvisa.

Är problemet verkligen så stort?

- Ja, tyvärr. Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller punktlighet för tågen. Under lång tid har underhållet varit eftersatt, med förseningar och inställda tåg som följd. Resenärer som inte kommer fram i tid, näringsliv som får svårare att fungera och pendlare vars vardagspussel inte går ihop. Dessutom drabbar det klimatet om fler tvingas välja bort tåget för att istället köra bil.

Vi måste bli fler som säger ifrån. Digitala upprop i aktuella frågor är ett effektivt sätt att skapa interaktion, engagemang och uppmärksamhet för en viktig sak. Genom #tåguppropet sätter vi press på regeringen att ta tag i problemet och göra något åt saken. Ju fler som deltar, desto större chans att regeringen agerar.

Centerpartiet satsar stora resurser på en bättre fungerande järnväg. På vår stämma nyligen lanserade vi Järnvägslyftet, som innebär att vi lägger fyra miljarder kronor mer än regeringen på drift och underhåll av järnvägen. 2,5 miljarder för ökad punktlighet och underhåll av den svenska järnvägen, samt en riktad satsning på 1,5 miljarder för upprustning av de regionala tågbanorna.

Redan då Centerpartiet och Alliansen satt i regeringsställning dubblerades satsningarna på järnvägens drift och underhåll jämfört med tidigare socialdemokratiska regeringar. Steg för steg började vi beta av det berg av underhållsarbete som fanns. Det gjorde att enskilda människors vardag förbättrades och att hela samhället stärktes. Men det är uppenbart att mer måste göras.

Centerpartiets fyra miljarder extra innebär mer upprustning, som till exempel att åtgärda påtvingade betydande hastighetssänkningar på vissa banor, byte av slipers och byte och upprustning av spår, broar och spårväxlar, men också en öronmärkning i budgeten just för banorna på landsbygden. Underhåll av järnväg tar tid att planera och genomföra, just därför är det viktigt att tillskjuta medel. Exakt när effekten kommer bero på hur Trafikverket väljer att prioritera, men vårt järnvägslyft innebär ett viktigt tillskott som kan bidra till att finansiera fler upprustningsprojekt.




onsdag, november 15

Vecka 46, Utskott samt min rapport från Åtvidabergs Entreprenörsdag

God dag!

I dag har jag Barn- och Utbildningsutskott.
Eftersom det är ett utskott under kommunstyrelsen och inte en nämnd så blir det oftast förslag till beslut som arbetas fram. Men idag har vi ett av de få beslutsärenden som vi har varje år. "Årets Åtvidabergs pedagog". Jag är som ni vet kluven till detta eftersom jag anser att bra pedagoger borde premieras på något annat mer givande sätt. Men nu är det som det är.


I förra veckan var jag som sagt på "Åtvidabergs Entreprenörsdag".

Det var flera bra och underhållande punkter på programmet.

David Ståhlbergs föredrag om digitalisering och om att förstå sina kunders behov vara väldigt bra. Det var mycket som han tog upp som kommunen borde jobba efter. Det fanns även sånt som jag som privatperson kan knyta an till eller som politiskt aktiv i ett parti kan ha användning av. Han var både personlig och saklig vilket underlättar att förstå vad han ville förmedla. Jag skall här försöka förmedla det jag anser vara det viktigaste som han tog upp. Det blir ur mitt perspektiv såklart och till stora delar anser jag att jag redan jobbar för det men att dessvärre kommunen ej gör så.

Förstå sina kunders (medborgares) behov. Där måste man utgå från människan och inte efter tekniken. Tekniken skall endast ses som en möjliggörare. Det måste vara kundcentrerat. Kundens behov skall ge en lösning som i sin tur skall utföras efter de resurser som finns. Utmaningen är att det gäller att ha ett utifrånperspektiv för att kunna se behovet.

Lärande är den enda långsiktiga hållbara konkurrensfördelen. Utmana gamla sanningar/erfarenheter. I en snabb och föränderlig värld behövs det flexibilitet och mod för att testa nya vägar. Det behövs också att fler är insatta eftersom en person inte sitter med alla svar.

Prioritera ditt eget lärande. Viktigare med framtiden och drivet framåt än att se tillbaka på det du redan utfört. Dock ta intryck av tidigare erfarenheter. Intern motivation är bäst och det får man genom självbestämmande.

Var inte rädd för att kontakta de som du anser göra saker som du gör på ett bättre sätt. Det behövs för att ständigt kunna förbättra sig.


Åtvidabergs Sparbanks VD och profilen Ronny Mårtensson pratade om "Landet Åtvidaberg".
Vi har en ständig uppgång av antalet Aktiebolag men dessvärre för dåligt nyföretagande.
Totala omsättningen för företagen stiger men resultaten skiftar från företag-företag och från år-år.
Antalet anställda i Åtvidabergs företag ökar och lönesumman ökar, men för stor del är olönsamma fortfarande.

Några ställningstagande med hänsyn till det Ronny sa, gick igenom och gav uttryck för är:
Vi måste få mer inflyttade och då gärna med företag eller som vill starta företag.
Det medför att kommunen, och alla andra som kan bidra, ökar antalet bostäder.
Vi måste återigen förbättra skolans attityder till företagande.
Skolans utbildningsresultat måste öka.
Kommunens attityd till näringslivet och vice versa måste bli bättre.

Det här är saker som jag redan driver och som Centerpartiet tycker är viktigt! Men vi måste driva på än mer för att verkligen få ett Åtvidaberg med framåtanda.

torsdag, november 9

Vecka 45, Elev för en dag och Åtvidabergs Entreprenörsdag

God dag!

Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott, varit Elev för en dag och i eftermiddag skall jag delta på Åtvidabergs Entreprenörsdag.

På Planering- och Ekonomiutskottet fick vi den senaste prognosen för ekonomin. Den visar på ett resultat några miljoner över budget. Det är dessvärre rätt så stora skillnader i de olika förvaltningarna, men förklaringar finns. Det är för våra stora förvaltningar Barn- och Utbildning samt Vård- och Omsorg som kostnaderna är över budget. Jag hoppas att förvaltningen som helhet och majoriteten inte sparar för mycket på övriga mindre förvaltningar. Behovet av bostäder är stort och då underlättar det inte för framtiden om man sparar in på vissa funktioner i Samhällsbyggnadsförvaltningen bara för att hålla budget för i år. Jag säger inte att det är så och jag hoppas att våra rekryteringar kan utföras snarast möjligt för att ha en effektiv förvaltning. Bostadsförsörjningsplanen är framarbetad och är under korrekturläsning innan den släpps till oss politiker. Jag hoppas vi kan ta och behandla den så snart som möjligt.


Igår var jag "Elev för en dag". Denna gång besökte jag Facetten och NA15.
Mycket roligt då jag själv gick NV-programmet under min tid på gymnasiet i Västervik.
Det var ämnen jag kände igen som Fysik med lambda, cos, sin ,tan, experiment med laser mm. Matematik med sannolikhetslära. Kemi med syror och baser. Historian var rolig med lite nya vinklar, eleverna fick göra en FB-profil om historiska personer. Geografi med bergarter och mineraler var extra roligt då jag jobbar med detta i vardagen. Sammanfattat en som alltid mycket trevlig och rolig dag med jättetrevliga elever och lärare. Jag fick beröm för mitt engagemang, vilket jag tackar ödmjukast för. Tack alla som förgyllde min dag!

Några övriga intryck som jag tar med mig och kanske kommer att behandla politiskt är:
Att kosten var "lagom". Det finns säkert bättre och sämre. Huvudsaken är att det är enligt vår "Måltidspolicy". Sen vet alla vad mer jag skulle vilja gällande kosten i kommunen.
Lokalerna, tåls att se över. Är de ändamålsenliga? Är de okej ur arbetsmiljösynpunkt?
Mer fokus på våra studieförberedande program! Längs hela kedjan från politiken, allmänheten samt främst mellan Allé och Facetten. Dock utan att minska intresset för våra populära yrkesförberedande program. Det gäller med andra ord att öka intresset för hela vår gymnasieskola. Det är viktigt både för kommunen i stort och gällande vår ekonomi. Det är så att ju fler elever som väljer vår gymnasieskola desto mer resurser kan även vår grundskola mm få.
Lärarnas roll i skolan. Mer flexibilitet. Se vad de olika lärarna vill. Minska antalet obehöriga lärare.

Som sagt finns det mycket som fortfarande behöver ses över och jobbas hårt med.


Snart är det dags för mig att delta på Åtvidabergs Entreprenörsdag.
Den innehåller flera spännande och förhoppningsvis givande föreläsningar. Temat är "Digitalisering, Framgång och Framtid". Det är av stor vikt att kommunen som organisation, näringslivet och samhället följer med i utvecklingen samt hjälper till att dra varandra framåt. En viktig sak gällande förändringar är att förstå sig på dem, det underlättar både själva utvecklingen samt förståelsen för den. Annars finns risken att någon/några lämnas efter vilket inte gynnar vårt samhälle.

onsdag, november 1

Vecka 44, del 2, en tillbakablick på förra veckan. Kommunfullmäktige samt Regionala Kommundagar.

God dag!

I förra veckan hade vi Kommunfullmäktige.
Då jag bara skrev om debatten gällande Barn- och Utbildning i förra veckans inlägg så återkommer jag här med lite mer från KF.
Kommunfullmäktige inleddes med en mycket bra information av CKS, Josefina Syssner och Albin Olausson Algotsson. Det handlade om "Målbilder och genomförande i den lokala utvecklingspolitiken". De belyste fokusen på det lokala och att kommunernas roll blir allt viktigare. Att staten skall vara möjliggörare och att det skall gå från stödpolitik till tillväxtpolitik. Mycket bra om det kan bli så anser jag.

När det gäller ärendena om "Medborgarförslag under beredning" samt "Motioner under beredning" så var jag i talarstolen och uttryckte vikten av att behandla dem i tid. Vi har ett medborgarförslag som handlar om "Mat producerad på ett etiskt och hälsosamt sätt" som inkom under 2014. Speciellt eftersom vi för en tid sedan antagit en ny "Måltidspolicy" så anser jag att den borde kunna besvaras så fort som möjligt. Jag fick medhåll att den skall vara på väg att besvaras. Tråkigt bara att det skall ta sådan tid!
När det gäller motionerna så har vi en motion "Gemensam marktilldelning i Linköping och Åtvidaberg". Den lämnade jag in i april 2016, så det var i alla fall bara förra året. Men ändå tycker jag det tar tid. Det är ju ett hett ämne då vi nu har en bostadsbrist. Jag vet att förvaltningen arbetar så fort och bra den kan men jag kan i alla fall förvänta mig att motionen arbetas med. Jag frågade hur samarbetet med Linköping har varit om motionen. Jag fick till svar att de inte vet.........med andra ord är det ingen som jobbar med den. Jag förväntar mig större intresse både från Åtvidaberg och Linköping när det gäller denna motion!!!!

När jag ändå är inne på motioner så lämnade vi; Centerpartiet, Liberalerna samt Kristdemokraterna in en gemensam motion. Den ser ni här nedan.

"Motion till kommunfullmäktige i Åtvidaberg angående ersättares yttranderätt

Att ge ej tjänstgörande ersättare yttranderätt vid fullmäktiges sammanträden kan leda till att debatten vitaliseras, då fler får möjlighet att delta.
Framför allt för små partier med en eller ett fåtal ledamöter kan det vara svårt att sätta sig in i alla frågor för att delta i debatten, här skulle ersättares yttranderätt hjälpa till. Även för ersättare som är nya i politiken kan en inskolning vara bra.
Ett annat fall är när en ersättare tjänstgör och lämnar in en motion eller interpellation bör denne få yttra sig, även om man inte tjänstgör, när svaren behandlas.

Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna Föreslår att:

Det skrivs in i kommunfullmäktiges arbetsordning att ej tjänstgörande ersättare har yttranderätt vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Åtvidaberg 171016
Anders Byström Liberalerna
Joakim Magnusson Centerpartiet
Maire Skogstjärna Kristdemokraterna"


När det gäller Centerpartiets Regionala Kommundagar, för Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Östergötland, så var det som alltid mycket inspirerande att delta.
Jag var på två seminarier. Ett om Bostäder och ett om Kosten.
Det om bostäder handlade om hur man har gjort i Växjö och i Alvesta. Mycket fokus på träbyggnation samt på byggnation av boenden som skall uppfylla basbehovet och kunna byggas till en mindre kostnad.
Det om kosten hölls av en som varit kostchef i Älmhult. Mycket bra tankar och idéer som jag tar med mig hem till oss. Dessa skall jag nu fila på och se hur jag kan göra så att de blir verklighet. Mycket av det utförs just nu i och med vår nya "Måltidspolicy" samt kostchef, men det finns mer som vi kan göra för att öka intresset för maten, fixa mer närodlat och till en billigare peng.


Nu skall jag strax på distriktsstyrelsemöte och diskutera vårt valprogram på regional nivå samt se hur nomineringskommitténs förslag till Riksdagslista samt Regionlistor ser ut.

Vecka 44, Kommunstyrelsen med Budget 2018

God dag!

Idag har vi haft kommunstyrelsemöte. Där behandlades bland annat två av våra motioner samt budget 2018. Våra motioner återkommer jag till i samband med Kommunfullmäktige. Vårt förslag till ändringar gällande budget 2018 kan ni läsa nedan.

"Centerpartiets budgetförslag för 2018

Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag. Men med dessa tillägg och ändringar.

Ramar.

Vi har i våra direktiv inför budgetarbetet lyft dessa punkter:
• att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionen/Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”.
• att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar, för att premiera närproducerat.
• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet.
• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten.
• att öka närvaron av vuxna i skolan.
• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås.
• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”En kemikaliesmart kommun” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter.
• att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter.

Vi anser att ett stort steg för förverkligande av våra tre första punkter är taget i och med kommunens nya ”Måltidspolicy”. Vi anser också att upphandling av närodlade råvaror producerade enligt svensk lagstiftning ryms i upprättat budgetförslag. Vi eftersträvar ingen ramökning för kosten under 2018 men ser framemot att förvaltningen under året håller koll på kosten och om ett tillskott under kommande år behövs för att upprätthålla en bra kost.

I och med att det inte sätts några direkta besparingskrav på Barn- och Utbildningsförvaltningen så anser vi att steg kan tas inom ramen för att öka antalet vuxna i skolan. Vi ser fram emot att de lärare som vill kunna tillbringa mer tid med barnen istället för med administrativa uppgifter kan göra det.

Vi ser positivt på den nya satsningen gällande fiber på landsbygden i investeringsbudgeten.

Vi anser att ett bra steg är taget mot en mer medveten kommun i och med vårt antagna ”Hållbarhetsprogram”.

Investeringar.

Landsbygden är lika viktig för tätorten såsom tätorten är viktig för landsbygden. Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten och vår förhoppning är att den skall utnyttjas till något projekt som ökar hela kommunens attraktivitet. Mycket bra att posten redan med i förvaltningens förslag till budget men vi vill utöka posten till totalt 500 tkr.

Centerpartiets yrkanden:

Investeringsbudget

Utökning av Budget 2018.
- Landsbygdsutveckling, ökas till totalsumman 500 tkr

Åtvidaberg den 1 november 2017.
Centerpartiet i Åtvidaberg gm

Joakim Magnusson"


När det gäller budget för ett år så skall den ha sin grund på budgetdirektiven som alla partier har chans att lägga fram till mötet i mars.
Vi la direktiven ovan i mars och grundar således vår budget för 2018 på dem. För att utveckla vad som vi anser skall rymmas i budget 2018 återkommer jag till på Kommunfullmäktige.


onsdag, oktober 25

Vecka 43, Kommunfullmäktige med debatt om Skola och Utbildning.

God dag!

I dag på Kommunfullmäktige så hade vi en debatt om skola och utbildning. Mitt intryck är att denna debatt var lite mer engagemang i än den förra. Däremot kan det bli bättre. Men vissa ämnen är mer heta samt att vissa frågor är mer på en övergripande nivå och då blir det inte lika stora skillnader. Jag tycker det är synd att Miljöpartiet samt Kristdemokraterna ej deltog under debatten.

Här ser ni vad jag sa i debatten.

Mitt anförande:

"Allt börjar med en bra skola.

Helt rätt att vi debatterar skolan idag då denna lägger stor del av grunden till våra barns framtid och därmed hela vår världs framtid.

Utbildning är en av grundstenarna i vårt demokratiska samhälle. Det är det starkaste verktyg individen besitter för att utöka sina möjligheter oavsett social och ekonomisk bakgrund.

Från förskola till forskning utgör utbildningen grunden för jobb, företag och vår kommuns konkurrenskraft. En skola med eleven i centrum är den enskilt viktigaste reformen för att fler unga människor ska börja vuxenlivet med goda kunskaper och ett arbete. Alla barn har rätt att få de kunskaper som gör dem till delaktiga samhällsmedborgare.

Bra förskolor, skolor och fritidshem ska finnas i hela landet. Vi behöver en skola där varje elev får förutsättningar att lyckas. Var du bor eller vilken bakgrund du har ska inte spela någon roll.

Centerpartiets utbildningspolitik bygger på tre ben:

Lärare är avgörande för elevens framgång i skolan. Lärares status måste därför höjas genom tydliga karriärtjänster och högre lön, kontinuerlig och kvalitativ kompetensutveckling och inte minst mer tid för undervisning.
Valfrihet för elever, föräldrar och lärare.
Utbildning ska leda till jobb.

Barn- och utbildningsverksamheten i Åtvidabergs kommun år 2030. Det är inte långt dit, dryga 10 år. Vad hinner vi göra till dess?

Det är av stor vikt att alla barn lär sig läsa, skriva och räkna. Därför måste varje elev få hjälp och stöd för att få de bästa förutsättningarna att utvecklas och lära sig. Vårt mål är att varje elev lämnar skolan med godkända betyg.

Därför måste vi jobba hårdare med:
Förbättra insatserna riktade till elever som inte når kunskapsmålen.
Att de som har lätt för sig får utmaningar och stöd för att fortsätta utvecklas.
Att få fler lärare med specialpedagogisk kompetens.

Vi i Centerpartiet har under flera år yrkat på mer medel till Barn- och Utbildningsförvaltningen. Det för att vi har sett att hur viktigt det är att sätta mer fokus på att våra elever kan nå sina mål. För att måluppfyllelsen ska öka så är ett sätt att öka närvaron av vuxna i skolan.

Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna till lika avlastande för lärarna.
Det kan i sin tur få fler att vilja jobba som lärare hos oss i Åtvidaberg.

Vi i Centerpartiet anser att kompetensutveckling samt förmåner för våra anställda är av stor vikt. Därför har vi vid flertalet tillfällen lyft upp frågan om kompetensutveckling för våra pedagoger.
Det är inte bara investeringar inför framtiden i och med kompetensutvecklade pedagoger som vi uppnår med detta utan det kan också användas i marknadsföringssyfte. Det visar på att jobbar man i Åtvidabergs kommun så får man rätt till den kompetensutveckling som man efterfrågar.

Gällande maten i skolan. Nu har vi en väl genomarbetad ”Måltidspolicy”. Det är mycket i den som är väldigt bra. Det är av stor vikt att barnen får i sig energi så att de orkar att lära sig under hela skoldagen. Jag ser fram emot fler tillagningskök. Jag är säker på att lagas maten i närheten av våra barn och att de får vara med vid tillagningen, då blir aptiten högre vilket gör att barnen äter mer samtidigt som spill minimeras. Förutom de positiva sidorna, så får också våra barn en mer positiv upplevelse av skolan och lärandet, både för den egna kosten men även för alla andra ämnen.

Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri Kommun”. Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet. Det är ett bra första steg i rätt riktning som nu tas. Men vi vill mer.

Vi vill att en kartläggning skall utföras och att vi därefter vet vilka åtgärder som skall till.

Detta för att alla barn i våra skolor har rätt till en ”Giftfri” miljö.

Till er i majoriteten vill jag nu bara säga.
Ta tillvara på den här debatten. Ta åt er av alla förslag som sägs och av alla tankar som kommer fram. Vare sig det är era egna tankar och förslag eller om det är någon annans.
Det är för Åtvidabergs kommun och dess invånare vi har debatten.
Det som är bra för Åtvidaberg, det skall man lyssna på."


Mina andra två inlägg:

"Jag var på Centerpartiets partistämma för någon vecka sedan. Jag är stolt över många beslut där men ett när det gäller skolan är jag väldigt glad över.

Det gäller ”De små skolornas möjligheter”. Vi tog beslut om att en grupp tillsätts för att titta på hur vi kan tillvarata de små skolornas möjligheter samt att Centerpartiet verkar för att det inom den befintliga lärarutbildningen avsätts tid för utbildning av alla studenter i de små skolornas förutsättningar, utmaningar och potential. Utbildning i hur man arbetar på bästa sätt i b-form och andra arbetssätt som ofta används i våra små skolor. Allt detta för att sätta större fokus på våra mindre skolor. Det är även viktigt för oss i Åtvidaberg.

Jag tror på småskaligheten. Jag tror på den familjära skolan där elever, föräldrar och lärare gemensamt tar ansvar för en inkluderande och jämlik utbildning. Vi skall finnas i alla delar i vår kommun. Var man bor ska inte ha någon betydelse för elevers lärande. Onödiga transporter som dessutom är skadligt för vår miljö skall undvikas. Vi måste sätta mer fokus på skolorna i våra strategiska orter. Se till så att vi har bra lokaler, och med rätta morötter, se till så att den kompetens som behövs skall finnas."


"Mer tid för arbetsuppgifter som är kopplade till yrket, alltså konkret, mer tid för barnen och för för- och efterarbete. Ibland känns det som att lärarna lägger för mycket tid på att skriva åtgärdsprogram, göra kartläggningar, sitta i möten, osv. Skulle de istället lägga den tiden på att vara med barnen kanske det skulle ha större effekt. Om en administratör skulle hjälpa lärarna att administrera sjukfrånvaro, lösa dagen om det de inte har någon vikarie osv skulle de kanske kunna ha större fokus på barnen.

Ett sätt att förverkliga idén att lärare skall få vara just lärare, är att inför heltidsmentorer.

Vi politiker måste ge skolan möjlighet att använda resurserna på bästa sätt. Vi måste se till att verksamheten kan anpassa sig. Vi har nu en lärarbrist och vi måste ta itu med den på alla sätt vi kan. För att få verksamheten så effektiv som möjligt både ur ekonomisk och verksamhetsmässig synpunkt men självklart med fullt fokus på den enskilda elevens lärande.

Det finns de lärare som bara vill vara lärare. De anser att undervisa och se eleverna växa som individer är det bästa som finns. Men de vill inte ägna sig åt administrativa uppgifter. Då skall vi låta verksamheten anpassa sig och till exempel anställa några som heltidsmentorer."

onsdag, oktober 18

Vecka 42

God dag.

Denna vecka har jag varit på möte med revisionen samt haft Barn- och Utbildningsutskott.

Mötet med revisionen var med fokus på delårsrapporten 1/1-31/8-2017. Vi och revisionen fick en bra genomgång av rapporten av vår ekonomichef. Därefter diskuterades det om måluppfyllelsen samt kommande utmaningar. Utmaningarna för kommande år är stora. Det har varit behövliga men stora effektiviseringar för hela förvaltningen. Nu när vi tror på ett ökat invånarantal som leder till nya investeringar samtidigt som vi har en tuff ekonomi krävs det mycket tanke om hur vi skall växa. Kostnaderna kan bli stora till en början innan intäkterna hänger med, det är det som är den stora utmaningen nu när vi ställer om till ett tänk som innebär att vi kommer att växa.

På dagens Barn- och Utbildningsutskott så var vi på besök på Alléskolan.
Det var inga beslutsärenden på dagordningen. Vi fick informationer om ekonomi, verksamheten mm. I nästa vecka på Kommunfullmäktige skall vi ha en allmän debatt om Utbildning och Skola. Jag hoppas så många av er som möjligt tar chansen att komma och lyssna.



Lite om politiken på Riksnivå:

I Centerpartiets höstbudget "Nytt ledarskap för Sverige" presenteras kraftfulla åtgärder för att stoppa klyvningen mellan stad och land. Vi satsar 25 miljarder mer än den rödgröna regeringen till kommuner och landsting för att förstärka och förbättra vård, skola och omsorg i hela landet. Polis och rättsväsende får resursförstärkningar på cirka tre miljarder mer än regeringen de kommande tre åren, så att landsbygden inte ska bli en laglös och otrygg zon. För att förbättra infrastrukturen lägger Centerpartiet fyra miljarder mer än regeringen över tre år på drift, underhåll och på regionala och lokala banor för att tågen ska gå i tid. Vi föreslår också åtgärder för fler jobb runt om i landet, genom inträdesjobb som ger nyanlända och unga utan gymnasieexamen möjlighet att få ett första jobb, till en lägre ingångslön och med borttagen arbetsgivaravgift. Centerpartiet föreslår dessutom ett ingångsavdrag, där arbetsgivaravgiften tas bort för dem som är nya på svensk arbetsmarknad och en kraftig utbyggnad av RUT.

När regeringen presenterade höstbudgeten saknades rejäla åtgärder för att stärka skogsnäringen. Förutom åtgärder för att städa skogarna och skydda mer skog satsar regeringen en blygsam slant på laserscanning. Om regeringen menar allvar med sitt nationella skogsprogram borde de satsa mer kraftfullt på den biobaserade ekonomin. Centerpartiet satsar därför en halv miljard på att skynda på omställningen till en biobaserad och grön ekonomi, eftersom vi ser att det svenska skogsbruket spelar en viktig roll i att bromsa den globala uppvärmningen. Skogen kan med sina restprodukter värma upp hus på ett klimatvänligt sätt, producera fordonsbränsle och tillverka allt från mobilskal till medicinska proteser. Sverige har redan visat att det går att kombinera ett hållbart, aktivt skogsbruk med en effektiv klimatpolitik. Vi får därför inte tumma på den grund skogsbruket vilar på, frihet under ansvar. Biomassa från den svenska skogen har bland annat gjort man kunnat sluta värma upp husen med fossil olja. Samma utveckling pågår nu inom transportsektorn, där förnybara drivmedel står för 20 procent av energianvändningen. Det är därför Centerpartiets satsning på att utveckla biobaserade ekonomin behövs.


Lite från Centerpartiets Partistämma som jag var på i Malmö:

Under partistämman i Malmö beslutades att Centerpartiet ska verka för att ta fram en nationell handlingsplan som ska stärka svenskt hästföretagande. Det är dock ingen nyhet att Centerpartiet redan arbetar för att stärka hästnäringen. I fjol la vi en motion i riksdagen (En livskraftig hästnäring) som presenterade åtgärder för att förbättra villkoren för näringen. I våras fick också Centerpartiet tillsammans med alliansen igenom ett tillkännagivande om att undanta levande djur från konsumentlagstiftningen. Det blev ett viktigt steg i att sluta likställa hästen med saker som en brödrost.

fredag, oktober 13

Vecka 41, Veckans möten

God dag!

I tisdags hade vi Planering- och Ekonomiutskott. Innan ordinarie möte så utöver utskottet så var en från varje parti välkomna att höra förvaltningens förslag till Budget 2018. Kommunchef och förvaltningschefer hade en dragning om både verksamheten, målen samt ekonomin. En bra dragning och det är bra att alla partier var inbjudna till att närvara för att höra den. Det var ett parti som ej närvarade.
Senare på sammanträdet så togs det beslut om Budget 2018. Jag meddelade att jag återkommer i Kommunstyrelsen med Centerpartiets förslag.
Vår motion om "Måltider inom förskola, skola och äldreboende" var också som ärende. Förvaltningen och majoriteten har skrivit en text om vad som är utförts inom detta område och att de därmed anser motionen besvarad. Jag sa att det som har utförts har varit bra, men att vi gärna gått steget längre och att jag återkommer i Kommunfullmäktige med mer.

I tisdags var jag också på distriktsstyrelsemöte med Centerpartiet i Östergötland. Där behandlade vi vårt "valprogram" samt diskuterade våra regionala tågbanor. Styrelsen beslutade att anta följande ståndpunkt: Vi förväntar oss att staten rustar upp Stångådals- och Tjustbanan så att tågtrafiken kan bibehållas på nuvarande nivå. Det är glädjande att Annie Lööf, Centerpartiet på Riksnivå, Centerpartiet i Östergötland samt vi i Centerpartiet lokalt i Åtvidaberg trycker på och belyser vikten av dessa viktiga tågbanor. Centerpartiet inser vikten av att rusta upp lokala banor på den svenska landsbygden. Detta då de lokala banorna fyller en viktig pendlingsfunktion och godstransportfunktion, som har stor betydelse för jobb och tillväxt.

I går var jag på Centerpartiet i Östergötland "Kommunala sektion". Det är när vi ledande företrädare i våra kommuner träffas för att diskutera framtid, kommunala utmaningar mm. Denna gång var vi på studiebesök hos Tekniska Verken i Linköping. Ett stort Tack till Anna Lövsén och Vd Anders Jonsson för att vi fick komma. Stort Tack för de bra dragningarna om den nya "Läkemedelsreningen" samt om Tekniska Verkens vision och ägardirektiv. I och med min motion till partistämman i Centerpartiet och mitt fokus på att minska risken för antibiotikaresistens så är jag extra glad för detta initiativ som har tagits. Läkemedelsrester påverkar vattenmiljön negativt, hormoner har till exempel visat sig ge fiskar problem att föröka sig. Andra läkemedelsrester som kommer att reduceras vid ozonsteget är antibiotika, ångestdämpande preparat och smärtstillande mediciner, men även resistenta bakterier kommer att renas bort. Jättebra!

torsdag, oktober 5

Vecka 40, Kommunstyrelse mm

God dag!

Tillbaka efter mycket givande dagar på Centerpartiets Partistämma. Nu är det bara att hugga tag i kommunpolitiken på allvar igen.

I går var det kommunstyrelsemöte med några ärenden som vi har olika åsikter i.

De ärenden som vi har skilda åsikter i var, sammanträdesschemat för 2018 samt Målpaketet för Barn- och Utbildningsförvaltningen.

När det gäller sammanträdesdagarna så har vi haft 6 st heldagar med kommunstyrelsen per år. Det brukar vara bra informationer samt nyttiga studiebesök som vi gör, men.....Jag yrkade på att vi skall minska ner antalet heldagar till 4 per år. Varför? Jo, för att majoriteten tycker inte att vår högst beslutande församling och som är demokratinsvagga i en kommun, Kommunfullmäktige, skall hålla möten i januari och augusti. Det anser jag. För även om det inte är många ärenden under de två månaderna så är det ett ypperligt tillfälle att utbilda och ge alla kommunfullmäktigeledamöter mer information och kunskap. Därför ser jag mycket hellre att kommunfullmäktigeledamöterna får mer tid än att kommunstyrelsen skall ha 6 heldagar. Men det tycker inte majoriteten.

När det gäller Målpaket för BUF, så har förvaltningen tagit fram mycket bra mål för de olika skolformerna.
De övergripande målen: Våra barn ska erbjudas en god miljö för utveckling och lärande, Våra elever ska bli behöriga till gymnasieskolan, Våra elever ska ta gymnasieexamen samt Våra vuxenstuderande ska erbjudas attraktiv utbildning som leder till fortsatta studier på nästa nivå eller anställning, är mycket bra.
Likaså de flesta av målen rörande de olika verksamheterna.
Men jag hade ändringsyrkanden gällande två av målen.
Det gäller detta mål för grundskolan, "Pojkars betygsresultat skall öka". Det ville jag ändra till "Pojkars betygsresultat skall öka så att skillnaden mellan könen minskas". Det är det som jag anser vara meningen. Att sätta mer fokus på pojkars resultat för att deras resultat skall öka upp till medelnivån för flickornas resultat. Det är bevisligen så att pojkars resultat har minskat under de senare åren och för att vi skall ha en så hög utbildningsnivå som möjligt så behöver de som är lågpresterande få mer stöd, men självklart oberoende av om de är pojkar eller flickor.
Mitt andra yrkande var gällande målet för gymnasieskolan, "Vi ska för varje läsår öka andelen flickor på vår gymnasieskola". Det vill jag ändra till "Vi ska öka antalet flickor på vår gymnasieskola så att andelen mellan könen blir mer jämnställt". Jag tycker det är bra om vi ökar andelen flickor men vi skall inte minska ned på utbildningarna som pojkar väljer, därför tycker jag att det skall stå antalet istället för andelen.

Det roliga var att Liberalerna, Kristdemokraterna samt Miljöpartiet stödjer mitt och Centerpartiets yrkande.


I går var en av de dagarna som vi har heldag med kommunstyrelsen.
Under förmiddagen hade vi information samt grupparbete när det gäller nya "Vision 2030".
Mycket bra dragning av hur långt man har kommit i arbetet. Upplägget under förmiddagen var bra på så sätt att vi alla deltog aktivt, diskuterade fördelar och nackdelar med att bo i Åtvidabergs kommun. Vi belyste också kommande utmaningar och vilka möjligheter vi har som kommun.
Jag tror det kommer komma något bra ur detta arbete.

torsdag, september 28

Vecka 39, Partistämma, Inlägg 2, Mer om min motion

God dag!

Idag är det kommitté-arbete.

Min motion hör hemma i kommitté 2 och program 2.

Jag deltar i kommitté 9 om "Konstitution och regionfrågan". Mycket spännande kommitté. Jag kommer driva decentralisering och Närodlad politik hårt. Besluten skall tas så nära den berör som möjligt. Jag är så otroligt nöjd med att det är en av Centerpartiets viktigaste ståndpunkter.

Här nedan ser ni vad jag skulle kunna gå upp i talarstolen och säga i morgon när förhandlingarna börjar i plenum. Tiden är begränsad då gäller det att vara väl förberedd på vad man skall säga så det viktigaste kommer med.

Det är så otroligt många motioner som lämnats in och då det är 4 program som skall behandlas. Men jag är helnöjd, det är detta demokrati handlar om, att alla skall kunna vara med och påverka.

________________________________________________________________________

Ju mer antibiotika som används, desto större är risken för antibiotikaresistens.

Bakterier som utvecklat motståndskraft, resistens, mot antibiotika är ett växande folkhälsoproblem som orsakar ökad sjuklighet och dödlighet.

Det kan handla om dig, mig, våra barn eller barnbarn.

Jag yrkar på en ändring av att-sats 7 i program 2.

Partistyrelsens förslag lyder: För att minska ohållbar antibiotikaanvändning ska det vara möjligt att vid upphandlingar och inköp till offentliga kök ställa krav på (hållbar) antibiotika användning i produktionen.

Jag yrkar på en tillkommande text efter ”hållbar antibiotikaanvändning”.

”Samt att antibiotika ej använts rutinmässigt i förebyggande syfte” i produktionen.

Detta i linje med min motion 2:7 som handlar om att jag vill ha en märkning huruvida antibiotika använts förebyggande i produktionen.

Jag yrkar också på att motion 2:7 skall anses besvarad.

---------------------------------------------------------------------------------

I upphandlingsmyndighetens Krav ID 10416:1 gällande antibiotikaförskrivning står det att: Antibiotika ska inte användas i tillväxtfrämjande syfte samt att antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Detta gäller även EU.

Det är bra krav men de är långtifrån nog täckande. Bevisligen är det många länder i EU som det föreskrivs på tok för mycket antibiotika.
Det är därför jag vill att vi, Centerpartiet, skall medverka till en restriktivare antibiotika användning genom att anta det jag menar med hållbar antibiotikaanvändning.

Att vi som offentliga myndigheter skall kunna ställa krav på att antibiotika ej skall använts rutinmässigt i förebyggande syfte.

-----------------------------------------------------------------------------------

Jag är glad för Partistyrelsens text i programmet och jag är glad att det i en att-sats innehåller det jag tycker är viktigt, att minska antibiotikaanvändningen, att lägga fokus på vårt svenska och närodlade. Jag anser också att ursprungsmärkning är av stor vikt.

Men jag tycker inte att det räcker. Det är därför jag vill ha en ändring av att-satsen.

Jag tycker också att tillräckligt finns för att anse min motion besvarad.

Så åter igen yrkar jag att motion 2:7 anses besvarad.

Jag yrkar som sagt också på att det i att-satsen skall stå ”samt att antibiotika ej använts rutinmässigt i förebyggande syfte”

onsdag, september 27

Vecka 39, Partistämma, Inlägg 1, Gällande min motion

God dag!

I morgon bär det av mot Centerpartiets Partistämma!

Jag har lämnat in en motion som jag skrivit i tidigare inlägg.

Här nedan ser ni lite av mina tankar om just antibiotikaresistens mm.


Antibiotikaresistens är när en bakterie som tidigare oskadliggjorts av antibiotika slutar att göra det. Antibiotikaresistens är en naturlig följd av användning av antibiotika, men hur snabbt bakterier blir resistenta beror på hur mycket det används och på vilket sätt. Ju mer antibiotika som används, desto större är risken för antibiotikaresistens.

Antibiotika används idag både för att bota vanliga sjukdomar som halsfluss, lunginflammation, urinvägsinfektion och för att förhindra bakteriella infektioner i samband med operationer och strålbehandling av cancerpatienter. Om antibiotika skulle bli verkningslöst kommer betydligt fler människor dö framöver. Ett vanligt litet sår skulle kunna bli livshotande.

Antibiotikaresistens är ett verkligt problem som kan innebära att människor kan börjar dö, Det kan handla om dig, mig, eller våra barn och barnbarn.

Bakterier som utvecklat motståndskraft, resistens, mot antibiotika är ett växande folkhälsoproblem som orsakar ökad sjuklighet och dödlighet. Det medför också stora kostnader för sjukvården bland annat i form av förlängda vårdtider och dyrare läkemedel. Resistenta bakterier äventyrar inte bara behandlingen av svåra bakterieinfektioner. Vår moderna sjukvård är beroende av effektiva antibiotika.

På sjukhusen jobbar man för att minska resistensproblematiken, men samtidigt gynnas resistensutvecklingen genom att den mat som serveras är importerad.

Antibiotikaanvändning är kopplat till såväl uppkomst som spridning av resistens. Därför är det viktigt att antibiotika används rationellt – bara när det behövs och på rätt sätt.

Resistenta bakterier kan spridas mellan människor, djur och i miljön. Det otäcka är inte att bakterierna smittar utan att generna smittar. Resistensgener kan plockas upp i stort sett var som helst och så fort resistens blir en evolutionär fördel så kan problemet bli allt mer världsspritt.

I Sverige har vi en unikt låg användning av antibiotika inom djurhållningen.

På många håll ges antibiotika till köttproducerade djur för att få flocken att överleva. Men om behandling på det viset behövs så är flocken för stor för den yta de lever på. Det är samma sak med oss människor, ju hårdare vi packar djuren eller människorna desto snabbare kommer resistenta bakterier orsaka infektioner som är svåra eller rentav omöjliga att behandla.

Ur antibiotikaresistensens synpunkt så är det inte från vilket land maten kommer ifrån som är det huvudsakliga utan det är om djuret har fötts upp med en restriktiv användning av antibiotika.

Den svenska låga antibiotikaanvändningen inom djuruppfödningen skall ses som en tydlig konkurrensfördel. Handeln och det offentliga bör ta ställning till att bara sälja eller köpa svenskt kött med hänsyn till problematiken med antibiotikaresistens.

Svenska köttdjur utfodras inte med antibiotika i förebyggande syfte. Inte heller ekologiskt lantbruk, oavsett land, får använda antibiotika i förbyggande syfte i djurhållningen.

I Sverige håller vi våra djur friska med hjälp av våra mindre gårdar, vårt landskap, all uppföljning, rutiner och den bevarande skötseln!

HEJA Svenska råvaror!

Vecka 39, Kommunfullmäktige

God dag!

Idag har vi haft styrelsemöte i Kopparsvanen samt haft Kommunfullmäktigemöte.

På Kommunfullmäktige så hade vi ärenden bland annat om E-posthantering, Gruppbostad LSS, Delårsrapport RTÖG samt besvarande av några motioner och ett medborgarförslag.

Jag tänkte skriva lite här om Sd´s motion "Förbud mot offentligt och passivt insamlande av pengar".

Motionen avslogs av alla övriga partier samt 1 ledamot från Sd.

Jag kan inte ställa mig bakom ett generellt tiggeriförbud.
För det är ju det som motionen handlar om.
Det går inte och ska inte gå att förbjuda någon att be någon om hjälp.
De som driver frågan om förbud för tiggeri måste ställa sig frågan – är det vissa personer som vi ska förbjuda att tigga medan det för andra personer och organisationer är det okej att tigga och be om pengar. Då kan heller inte Frälsningsarmén stå där, eller där kan inte du eller jag fråga om någon har en tia, om man har glömt sin plånbok hemma men måste betala parkeringen, eller vad det nu kan vara.
Jag yrkade avslag på motionen.

Människor som kommer till Sverige för att tigga gör det knappast för det glamourösa livet utanför den lokala ICA-butiken, utan eftersom de inte har många andra val. Många tiggare kommer från diskriminerade eller marginaliserade folkgrupper i den fattigare delen av EU och har ofta ingen chans att få jobb eller försörja sin familj där hemma. Först när det är riktigt illa så blir tiggeri hundratals mil hemifrån det enda rimliga alternativet. Att då förbjuda dessa personer även från det vore så hjärtlöst att ingen i vårt rika och välmående land borde kunna stå för det.

Tiggeriförbud har föreslagits flera gånger på flera ställen de senaste åren, oftast av Sverigedemokrater. De vanligaste skälen till att föreslå det brukar vara att man inte anser att det är en värdig syssla eller att man tycker att det är obehagligt att behöva se tiggarna. Bägge skälen är fruktansvärt dåliga. Även om man själv tycker att det är jobbigt att se människor i fattigdom och lidande, så är det absurt och egoistiskt att försöka förbjuda dem från att sträcka fram sina händer och be oss andra om hjälp.

Centerpartiet ser inte förbud mot tiggeri som en lösning. Det stora problemet är den fattigdom som är orsaken till att människor tigger. I kommunerna behöver man ta hänsyn till hur utsatta de här människorna är. Det är trots allt en fråga om medmänsklighet att se till så att deras situation inte blir ännu mer ohållbar.
Att se till så att människor inte behöver tigga är en viktig del i en fungerande socialpolitik. Det är viktigt att kommunerna arbetar aktivt, bland annat med uppsökande verksamhet så man bland annat kan ge stöd åt de allra mest utsatta.

Många av dem som tigger kommer från andra länder. Ofta från andra EU-länder. I vissa fall handlar det om folkgrupper, däribland romer, som är utsatta för omfattande diskriminering i sina hemländer, andra har mist sitt jobb i södra Europa till följd av krisen. Den fria rörligheten inom EU gäller lika för alla EU-medborgare, också unionens fattigaste. Den är ett av få sätt för de allra fattigaste att göra något åt sin situation.

Arbetsmarknaden måste bli mer öppen för att människor med lägre utbildning och bristande språkkunskaper ändå ska kunna ha en chans att ta sig in på arbetsmarknaden.
Vi måste se till att trygga kompetensförsörjningen.



onsdag, september 20

Vecka 38, med fokus på Regeringens budget.

God dag!

Denna vecka har vi haft Barn- och Utbildningsutskott.
Vi hade ett beslutsärende. Vi tog vi ett förslag till beslut gällande ett målpaket för BUF för detta läsår.
Flera bra verksamhetsmål som förvaltningen arbetat fram.

För övrigt så var vi i Planering- och Ekonomiutskottet på besök i Vallastaden i Linköping.
Det var ett bra besök som planterade lite frön i hur man kan gå till väga för att få en bra bebyggelse med ett blandat utbud.


Gällande Regeringens budget:

Dessvärre är det så att klyvningen av Sverige fortsätter. Regeringen gör ingenting för att få in nyanlända i jobb. Det finns en stor, framväxande underklass som inte alls får ta del av högkonjunkturen. Det är dags att regeringen börjar prata om det bortglömda Sverige. Vi borde använda de goda tidernas medvind till att göra nödvändiga förändringar på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Nu missar man den chansen helt. Regeringen slösar bort den rådande högkonjunkturen.

Regeringen har höjt skatterna på jobb i tre år, och det har slagit mycket hårt mot de som har allra svårast att få ett jobb. Vänsterpolitiken ökar klyftorna och kommer samtidigt med överbud på en rad områden. Dessutom riskerar regeringen bränna pengar de inte har, när de använder ett reformutrymme till stor del byggt på glädjekalkyler. Det är inte trovärdigt.

Det är bra att satsningar görs. Alla partier har en lång rad satsningar i sina budgetar. Men regeringens satsningar kommer efter tre år av massiva skattehöjningar. Den rödgröna regeringen har sedan förra valet höjt skatterna på jobb och företagande med över 30 miljarder, och det har slagit mycket hårt mot de som har allra svårast att få ett jobb.

Tittar man på hur skattetrycket har rört sig sedan regeringen Löfven tog över har skattetrycket ökat. Det är lätt att minska skattetrycket när man ägnat tre år åt att höja det.

Regeringens satsning som handlar om att göra det billigare att anställa är en dålig kopia av ett förslag som Centerpartiet har drivit i flera år. Men i stället för att ta bort arbetsgivaravgiften för den första anställde, som vi vill, sänker man den bara. Därtill är satsningen tidsbegränsad, vilket inte skapar långsiktiga förutsättningar för företagen att växa. Sänkningen är en droppe i havet jämfört med de massiva skattehöjningar man också genomfört.

Det är förstås bra att regeringen vill sänka skatten för pensionärer. Vi i Centerpartiet vill också sänka skatten för pensionärer. Vår satsning är ännu större än regeringens nästa år och riktar sig mot de pensionärer med lägst inkomster. Regeringen har också delvis finansierat dessa sänkningar genom att höja skatten på äldre som arbetar, genom att införa en särskild löneskatt för äldre. Det är orimligt i en tid när fler måste jobba längre.

Just nu går ekonomin med stora överskott. Överskotten är en effekt av högkonjunkturen. I själva verket skulle överskotten ha varit ännu större utan regeringens politik, enligt siffror från Riksdagens utredningstjänst.

Enligt regeringen kommer arbetslösheten att sjunka och sedan bromsas upp, för att sedan sluta sjunka. Både Konjunkturinstitutet, Riksbanken och Ekonomistyrningsverket har betydligt mindre optimistiska prognoser än regeringen. De tror inte att arbetslösheten kommer sjunka lika mycket, för att sedan börja stiga.

Det här är regeringens sista budget innan valåret och det syns dessvärre på alla sätt. De öser ut pengar de inte har och mycket på åtgärder som inte kommer gynna Sverige och våra medborgare på lång sikt. NÄ, en dålig budget av en dålig vänsterstyrd regering.

fredag, september 15

Vecka 37, Vårt handlingsprogram gällande Kyrkovalet

God dag!

Här kommer vårt handlingsprogram för Kyrkovalet:

"VI VILL HA EN ÖPPEN FOLKKYRKA.

EN KYRKA SOM SÄGER VÄLKOMMEN OAVSETT VEM DU ÄR.
EN KYRKA SOM RÄKNAR MED DIG.
CENTERPARTIET I ÅTVIDABERG VILL UTVECKLA FOLKKYRKAN,
MITT I VÅR VARDAG, DÄR VI BOR.

Kyrkan mitt i samhället betyder en modern och rolig kyrka. Folkkyrkan ska finnas i livets allra lyckligaste stunder – för förälskade par, nyblivna föräldrar, djärva tonåringar och under goda vardagar. Vigslar, dop och konfirmation är därför mycket viktiga. Gudstjänster, konserter och nya spännande aktiviteter genomförs även gärna utanför kyrkorummen. Även i sorgen är folkkyrkan med. När kris och katastrof drabbar en människa, en familj eller ett helt samhälle ska Svenska kyrkan finnas där med sina skyddsnät. Folkkyrkan vet att varje människa är värdefull. Folkkyrkan tröstar – utan att ställa frågor. Den som behöver hjälp möter en varm famn.

Vi säger; alla människor har lika värde. Därför kämpar vi för jämställdhet, decentralisering, samspel med naturen, rättvisa och solidaritet. Centerpartiet försvarar den lilla församlingen. Där kan alla engagera sig. Där kan demokratin stärkas och en levande folkkyrka bidrar till en levande landsbygd.
Det är bästa vägen att vara folkkyrka i hela landet.

Några förslag på hur Centerpartiet vill utveckla folkkyrkan i Åtvidabergs församling;

• Vi vill att kyrkan ska vara en av de ledande aktörerna i miljö- och klimatfrågor och att arbetet med miljöcertifiering av kyrkans fastigheter ges hög prioritet.

• Där det är möjligt ska församlingens lokaler ställas om till miljöanpassade- och energieffektiva energisystem. Vi vill se solceller på församlingens lokaler.

• En levande folkkyrka som på många håll är bygdens centrum, kräver att det ska finnas laddstolpar för elbilar på parkeringarna utanför våra kyrkor.

• Den levande folkkyrkan har gratis WiFi, ett trådlöst nätverk för uppkoppling till Internet, för att t.ex. kunna ge kollekt via betalsystemet Swish eller ladda ner musik vid olika arrangemang.

• Diakonverksamhet i samverkan med offentliga organisationer, näringsliv och det civila samhället måste utvecklas.

• Åtvidabergs församling ska kännetecknas av att vara en effektiv och attraktiv arbetsplats med stor öppenhet och gott arbetsmiljöklimat."


SJÄLVKLART ANSER JAG DET VARA TILLIKA EN DEMOKRATISK RÄTTIGHET SAMT EN SJÄLVKLARHET ATT RÖSTA ÄVEN I KYRKOVALET.

VI SKALL VARA STOLTA ÖVER DET DEMOKRATISKA SAMHÄLLE VI LEVER I!


onsdag, september 6

Vecka 36, Motion till partistämman samt LRF-resa med Kommunstyrelsen

God dag!

Idag har vi haft hel dag med Kommunstyrelsen.

Under förmiddagen har vi varit på mycket givande företagsbesök i och runt om Björsäter. Vi började med att Patrik, Ylva och Inga-Britt från LRF presenterade sig under turen till Sunnebo lantbruk. Patrik hann understyrka vikten av att handla Svenskt kött och Svenska mjölk-produkter. Förutom alla andra fördelar med svenska produkter och livsmedel så är det kött- och mjölkproduktionen som håller våra landskap öppna. Samtidigt som det svenska är mycket bättre ur klimatsynpunkt. Dessutom behöver Sveriges självförsörjningsgrad öka.

När vi var på Sunnebo lantbruk hos Dennis och Åsa så trots att de är EKO- och KRAV-producenter så förespråkade de Svenskt framför utländsk EKO. Förutom kött-produktion så säljer de ved, säljer sol-el samt att Dennis jobbar med att göra skogsbruksplaner. Detta visar på att för att kunna vara en lantbrukare i dag så behöver man ha flera olika ben att stå på. Tack för ett mycket trevligt bemötande och informativt besök.

Därefter på väg mot Öö-gård så stannades bussen och Ylva pratade om antibiotika och antibiotikaresistens. Ingen blev gladare än jag att Ylva belyste detta problem som kan drabba världen hårdare och snarare än vad man tror.
Jag kommer att vara ombud på Centerpartiets partistämma i slutet av månaden. Det ser jag mycket fram emot och jag håller just nu på att läsa in mig på de cirka 1500 sidorna som skall behandlas på stämman. Jag har lämnat in en motion om "att Centerpartiet ska verka för att samtliga animaliska produkter som finns på livsmedelsmarknaden skall märkas med huruvida antibiotika använts förebyggande vid råvarans produktion eller inte." Läs hela motionen nedan.

När vi kom fram till Öö-gård så får vi av mjölk-producenten Oskar en bra insyn i hur företaget fungerar och drivs. De har 3 mjölkrobotar, producerar cirka 5000 liter per dag till Arla och har 6 anställda. De har växt mycket på senare tid men de ser en utmaning med framtiden. Det är att som i så många andra yrken så måste kompetensförsörjningen tryggas. Det är av mycket stor vikt för att behålla de lantbruk vi har. Tack för ett mycket bra besök.

Tack också LRF för en mycket bra förmiddag.

Innan mötet började var vi också på besök hos affären i Björs. Bra att Kommunstyrelsen får mer inblick hur viktigt det är med lanthandeln i våra strategiska orter och på landsbygden.


Här ser ni min motion som partistämman skall besluta om:

"Motion, Märkning av antibiotikaanvändning på animaliska livsmedel.

Vi konsumenter har idag ett mycket stort utbud av livsmedel att välja på när man ska handla i dagligvaruhandeln, på restaurangen eller caféet. Det finns alla möjliga sorter och former av varje produkt. Som exempel finns kött i många former, från många olika leverantörer och ursprungsländer. När man står där som konsument för att välja livsmedel saknas många gånger kunskapen om vilka konsekvenser valet av livsmedel kan få längre fram i livet.

En av de allra största upptäckterna i vår moderna historia är upptäckten av antibiotikans läkande kraft. Sjukdomar som halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion behandlas idag relativt enkelt med penicillin vilket gör att vi blir ganska snart friska igen. Det är inte säkert att antibiotikan kommer kunna erbjuda oss människor samma skydd i framtiden. Mycket av dagens animaliska livsmedel är producerade genom att djuren i förebyggande syfte ges antibiotika för att kunna drivas fram och födas upp fortare, hårdare, på mindre yta, ja kort sagt effektivare och därmed billigare. Detta är ett förfarande som inte är tillåtet inom svenskt jordbruk, men även på svenska tallrikar finns dessa livsmedel när maten importerats till Sverige.

Genom att djuren under sin levnad får i sig denna antibiotika utvecklar bakterier som finns i och kring djuren en resistens mot antibiotika. Dessa resistenta bakterier kan sedan finnas i köttet när det slaktas och följer med hem till konsumenten. Att utsättas för sådant livsmedel kommer påverka våra kroppar när vi sedan själva behöver behandling för diverse sjukdomar. Även de människor som arbetar med djuren i stallar och andra miljöer utgör väldigt stor risk av att vara bärare av resistenta bakterier, vilket de kan smitta vidare till andra människor.

Det gäller att man som konsument är väl informerad för att kunna fatta bra beslut när man gör val i sin vardag. De som köper dessa livsmedel behöver veta riskerna.

Med bakgrund av ovanstående föreslår jag partistämman att besluta följande:

att Centerpartiet ska verka för att samtliga animaliska produkter som finns på livsmedelsmarknaden skall märkas med huruvida antibiotika använts förebyggande vid råvarans produktion eller inte."

onsdag, augusti 30

Vecka 35, Snart Kyrkoval

God dag!

I måndags hade vi beredning inför nästa Kommunstyrelsemöte.
Utöver behandling av ett par medborgarförslag och en motion så är det få ärenden.
Mötet är en hel dag med företagsbesök i och kring Björsäter. Vi skall besöka ett par lantbruk och affären i Björs. Mycket bra val av besöksmål och så klart tror jag på givande samtal som skall hjälpa oss politiker att forma framtiden så att vi får en än mer levande landsbygd.


Snart är det Kyrkoval.

Den 17 september 2017 är det dags. Centerpartiet har deltagit som parti och nomineringsgrupp i valen till Svenska kyrkan både före och efter relationsändringen mellan kyrka och stat år 2000. Centerpartiet ställer upp som nomineringsgrupp i Svenska Kyrkans val 2017 under beteckningen ”Centerpartiet”. Beslutet som har tagit av partiet bekräftar den långa tradition av engagemang i Svenska Kyrkan som finns inom Centerrörelsen.
För oss i Centerpartiet är det viktigt att väljarna i kyrkovalet tydligt får ta del av vilka grundvärderingar och vilken ideologi som bär en nomineringsgrupp i valet. Alla människors lika värde och rättigheter, frivilligt engagemang, mångfald, lokala lösningar och hållbarhet är några utgångspunkter och kärnvärden i Centerpartiets politik. Genom att delta i kyrkovalet under partibeteckning blir det tydligt för väljarna att det är Centerpartiets värdegrund som våra kandidater utgår från.

Vårt lokala Valprogram kommer jag redogöra för här under veckan som valet är, men redan nu kan jag bjuda på lite inslag från vårt, Centerpartiets, valprogram på nationell nivå.

"Centerpartiet står för Närodlad politik. Vi tror att beslut blir bättre när makten växer underifrån. I över hundra år har handlingskraft, sunt förnuft och ansvarstagande varit vår modell. Centerpartiets historia börjar med den självägande bonden. Frågan hur landsbygdsbefolkningen kunde forma sin egen framtid är grunden till vår existens. Med åren breddades partiet. Böndernas bästa blev till alla småföretagares bästa, till barnfamiljens, pensionärens eller studentens bästa.
Vårt arv påminner oss om hur viktigt det är att vara rädd om miljön och använda våra resurser ansvarsfullt. Det går att bruka, utan att förbruka. Den inställningen var inte bara självklar, utan livsnödvändig, för de som grundade vårt parti.
I dag ser samhället annorlunda ut än när vi bildades. Vi har kvar våra rötter och vi har fortfarande fötterna på jorden, men vi har växt och utvecklats. Vi har en politik för hela landet och alla människor som bor här. Vi har en berättelse om närodlad politik.
Som den folkrörelse vi är har Centerpartiet alltid varit engagerat både i samhälle och i kyrka. Och vårt engagemang har varit betydelsefullt. Att kvinnor kan vigas till prästämbetet, att samkönade par kan vigas i Svenska kyrkan och att 16-åringar har rösträtt i kyrkovalet är några exempel där vårt arbete gett resultat.

Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik. Det gäller i samhället i stort och det gäller i vårt engagemang inom Svenska kyrkan.
Människors olikhet är en rikedom. Varje människa är unik och har samma rättigheter och samma skyldigheter, oavsett kön, livsåskådning, sexuell läggning, boende, etnisk eller social bakgrund. Mänskliga fri- och rättigheter har inga gränser, varken kulturella, nationella eller geografiska. Vi tror på varje människas förmåga att själv forma sin egen framtid.
Centerpartiets uppgift är att utgå från olika förutsättningar och utmaningar i olika delar av landet. Vi verkar för en bra balans mellan stad och landsbygd. Alla ska kunna leva och förverkliga sina drömmar oavsett var man vill bo. Därför behöver det lokala perspektivet stärkas. Vi kallar det närodlad politik."

fredag, augusti 25

Vecka 34, Annies Sommartal mm

God dag.

Denna vecka har jag inte haft några politiska möten.

Vad jag bland annat har tankar om just nu är hur Kommunen stöttar våra landsbygdsbutiker. Detta är något som vi i Centerpartiet i Åtvidaberg har lyft på våra styrelsemöten. Det är viktigt för våra strategiska orter att ha en livsmedelsbutik och vi vill att Kommunen skall satsa på hela Åtvidabergs kommun.
Gör vi som Kommun det som förväntas av oss.....Gör landsbygdsbutikerna något som Kommunen borde göra egentligen....Skall Kommunen ersätta landsbygdsbutikerna för någon tjänst de gör....
Det finns mycket som tåls att fundera på och därför hade jag samtal med våra handlare i Björsäter och Grebo i veckan.
Jag har även kollat upp hur det fungerar i många andra av Sveriges kommuner.
Jag återkommer....


I nästa vecka skall jag på Region Östergötlands seminarium "Bilder av en region – med landsbygden i fokus!"
Hur kan både stad och land växa? Vilken är bilden av landsbygden idag? Vad vet vi om förutsättningarna för olika platser? Hur kan vi bidra till att skapa attraktiva landsbygder?
Detta är lite av det som skall lyftas och diskuteras.
Med seminariet vill Region Östergötland visa exempel på hur man genom analys och statistik kan utmana bilderna av landsbygden.
Jag ser mycket fram emot att delta på detta.


I veckan höll Annie Lööf, Sveriges bästa partiledare, sitt sommartal. Där presenterade Annie 4 bra satsningar på vår framtid, våra barn och unga. Det är de och i sin tur deras barn som är vår världs framtid.

Därför vill Centerpartiet se en ökad trygghet för barn och unga i hela landet. I ett anständigt samhälle tar politiken ansvar för att barn och unga får hjälp när de mår dåligt. Idag tar det för lång tid innan barn, unga och deras familjer får hjälp och stöd när en ung människa mår psykiskt dåligt. Köerna är för långa och de regionala skillnaderna är för stora. Så kan vi inte ha det.

- Därför vill Centerpartiet ta krafttag för att korta köerna till psykiatrin för barn och unga. Vi satsar därför 300 miljoner kronor per år, de kommande tre åren, på att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin och göra så att fler unga människor kan få den hjälp och det stöd de behöver betydligt snabbare.

- Skolan har ett viktigt ansvar att agera när kränkningar och mobbing gör att unga människor mår dåligt. Centerpartiet vill därför skärpa möjligheten att omgående flytta elever som allvarligt stör studieron eller tryggheten för övriga elever. Om eleven inte kan flytta till en närstående skola ska hen kunna få hemstudier.

- Att begå ett sexualbrott mot ett barn hör till en av de allra mest avskyvärda handlingarna en människa kan göra. När det gäller sexualbrott mot barn måste samhället göra mer, markera ännu tydligare. Vi måste visa att vi står på barnens sida. Därför vill Centerpartiet se skärpta straff för sexualbrott och brott mot barn. Främst genom höjda ministraff. Att begå sexualbrott mot barn ska straffas hårt.

- Vi vill också slopa preskriptionstiderna för sexuella övergrepp mot barn. Eftersom många är barn när de utsätts och inte vågar berätta förrän de är vuxna .Vi kan aldrig acceptera att brottslingar som begår dessa vidriga brott kan skyddas av tiden, gömma sig och på så sätt undkomma sitt straff.


För övrigt var talet som vanligt bra och jag rekommenderar er som inte har sett det att gå in på Centerpartiets hemsida och lyssna på talet.

Jag önskar er alla en trevlig helg.

onsdag, augusti 16

Vecka 33, Veckans möten samt gårdagens jobb-uppgörelse i Alliansen.

God dag!

Denna vecka består av Planering- och Ekonomiutskott, Kommunstyrelsemöte, Centerkretsstyrelsemöte och Centerpartiets distriktstyrelsemöte.

På Planering- och Ekonomiutskottet i går så hade vi några detaljplaneärenden. Det är bra att förvaltningen jobbar på med att minska krisen inom bostadsförsörjning. Det behöver jobbas med att få fram mer bostäder innan bostadsbristen blir alltför stor. Vi hade också ett ärende med omedelbar justering som kom upp på dagens Kommunstyrelsemöte. Det är beslutet om att upprätta ett nytt stödboende för ensamkommande flyktingbarn. Ett mycket viktigt beslut som borde tagits tidigare. Detta är det mest kostnadseffektiva sättet att skaffa bostäder till de som kan bo på detta stödboende. Beslutet kan också medföra att något av våra nuvarande EKB kan göras om för att användas till bostäder.

På dagens Kommunstyrelsemöte togs också beslut utifrån vad förvaltningen kommit fram till i och med utredningen om vuxenutbildningen. Flera bra punkter, mycket bra arbete av förvaltningen. Men som sagt så yrkade jag på ytterligare en punkt. Jag vill att kommunen skall starta och utveckla lärlingsutbildning inom byggprogram med inriktning trä från och med vårterminen 2018. Det vill tyvärr inte den styrande majoriteten. Jag anser att det behövs mer lärlingsutbildningar och jag anser att vi i Åtvidaberg har precis rätt förutsättningar för att starta detta och bli en drivande aktör inom vår region inom Bygg. Arbetsmarknadens behov är stort och på vårt Facetten drivs idag ett mycket framgångsrikt byggprogram med inriktning trä. Det pratas om att det skall samverkas regionalt men då menar jag att det är hos oss i Åtvidaberg som förutsättningarna finns. Då är det rätt läge att satsa.


På mötet med Centerkretsen i Åtvidaberg så beslutade vi om flera kommande aktiviteter som vi skall ha för medlemmarna i höst. Det är också hög tid att nominera till Centerpartiets lista inför Kommunfullmäktige i valet 2018. Sista datum för alla att nominera sina kandidater är 30 september. Medlem som icke medlem är välkommen att både nominera någon annan eller sig själv. Man kan bli medlem i Centerpartiet efter att man har blivit nominerad. Så ta nu chansen alla att höra av er till någon av oss i kretsstyrelsen med dina nomineringar, tex till mig på följande mail joakim.magnusson@centerpartiet.se. Efter att vi samlat in alla namn och kollat så att alla ställer upp och är medlemmar så kommer vi ha en medlemsomröstning under november-december för att senare fastställa listan på vårt årsmöte i februari 2018.


I morgon torsdag har jag distriktstyrelsemöte. I samband med det mötet så skall listkommittén för Centerpartiets Riksdags- samt Regionfullmäktigelistor vara på plats och börja intervjua oss som har blivit nominerade att stå på någon eller båda av dessa listor.


Igår gick Alliansen ut med att man är överens om en enklare anställning, inträdesjobb, för dem som i dag har svårt att få jobb. Med inträdesjobb görs det möjligt att anställa nyanlända och unga utan gymnasieexamen till 70 procent av rådande ingångslön i branschen, upp till ett tak om 21 000 kronor i bruttolön per månad. En del av arbetstiden går åt till utbildning eller att lära sig jobbet. För den delen av arbetstiden utgår inte lön. Vi slopar dessutom arbetsgivaravgifterna under de tre år anställningsformen gäller.
Vilken typ av utbildning kan det gälla för? Jo, det beror på den anställdes förutsättningar och vilket jobb det handlar om. Det kan både vara att lära sig på jobbet eller annan utbildning på arbetsplatsen. Det kommer vara frivilligt och lösas från fall till fall. Det är viktigt att arbetsgivaren upplever det som enkelt och faktiskt anställer personen, utan att vi lägger ytterligare krav.
Nej. Det här innebär inte att Alliansen vill lagstifta om lönenivåer. De kommer fortsätta sättas av arbetsmarknadens parter. Det vi vill göra är att låta fler människor gå från att leva på låga bidrag och vara beroende av andra till ett jobb, en lön och en egen försörjning.

Ett mycket bra förlag anser också jag, som om det införs kan leda till så mycket som 25000-40000 nya jobb.
Bra där! Alliansen levererar!

torsdag, augusti 10

Vecka 32, ÖstgötaCenterns Riksdagslista och lista till Regionfullmäktige

God dag!

Hoppas ni alla har haft en trevlig sommar.

Nu efter en sommar utan politiska möten i kommunen så är det dags att börja igen.

I måndags så hade vi beredning inför Kommunstyrelsen. Så här efter sommaruppehåll är det rätt så få ärenden men några av stor vikt. På Barn-och Utbildningsutskottet innan sommaren hade vi ett beslutsärende som grundar sig i gymnasieutredningen. Där vill jag gå ett steg längre än majoriteten. Jag vill att det även inom "Byggarbetare trä" skall startas upp en lärlingsutbildning till våren 2018. Mer om detta i nästa vecka då ärendet tas på Kommunstyrelsen.


Vi i Centerpartiet har haft nominering till våra kommande listor för valet till Riksdag och Regionfullmäktige.
Jag är en av de som blivit nominerad. Det är en ära att få vara en del av Centerpartiet men det är en ännu större ära att få vara en representant för partiet och att vara förtroendevald. Jag tackar så klart JA.

Det här är vad jag brinner för och vad mitt fokus kommer att ligga på.

För mig är Centerpartiet det parti som mest står upp för allas lika rätt och värde vem man än är eller var man än bor.
Jag är med i partiet för att jag anser detta vara en självklarhet.

Jag tror att de flesta vill kunna påverka sitt liv själva, med hjälp av de beslut som individen själv tar. Jag vill att så många beslut som möjligt skall ligga hos den enskilda individen. För mig handlar detta om lika möjligheter för alla. Alla skall ha möjlighet att forma sitt eget liv!

Jag vill ha ett hållbart och grönt samhälle. Bruka utan att förbruka. Det gäller att använda jordens resurser på rätt sätt. Jorden skall vara ett hem även för kommande generationer att njuta av och må bra av. Självklart skall vi ha en tillväxt, men det skall vara med miljömedvetna val. Vi skall stimulera till miljömedvetenhet så enträget att det skall bli en större vana än vad det är nu. Hellre morot än piska.

Hela landet skall utvecklas och vara frodande. Oavsett var man bor – på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller innerstaden – ska man ha likvärdiga möjligheter att bosätta sig, arbeta och driva företag. Likvärdiga möjligheter innebär en bra skola, tillgång till mobiltelefoni och bredband, drivmedel, livsmedel, offentlig service, kommunikationer, kultur och natur. Likvärdiga möjligheter i hela landet innebär inte per automatik likformighet. Samma utmaning kan lösas på olika sätt i olika delar av landet. Politiken behöver därför utformas efter hur förutsättningarna och utmaningarna ser olika ut i olika delar av landet. En närodlad politik, där beslut fattas så nära människor som möjligt, möjliggör en sådan utveckling.

Inom kort så skall det hållas en medlemsomröstning i partiet och därefter skall listorna sedan fastställas på en stämma. Det finns så oerhört många duktiga och kompetenta Centerpartister som är nominerade att stå på dessa båda listor så jag är som sagt hedrad över att vara en del av detta. Inte desto mindre vill jag få chansen att representera Centerpartiet för att kunna påverka och bidra till en "Närodlad" politik som gynnar hela landet.

onsdag, juni 14

Vecka 24, Kommunfullmäktige, Barn- och Utbildning mm

God dag!

Denna vecka har mina politiska möten varit, Planering- och Ekonomiutskott, Barn- och Utbildningsutskott samt Kommunfullmäktige.


På tisdagens Planering- och Ekonomiutskott fick vi information om läget inför sommaren samt hur den ekonomiska prognosen ser ut för året. För övrigt var det få ärenden. Den nuvarande prognosen visar på att kommunen kan göra ett positivt resultat på några miljoner. Vi är knappt halvvägs in på året och mycket kan hända, åt båda håll, det gäller som alltid att prioritera rätt saker. På grund av lite personaländringar så kan planarbetet ta lite längre tid än vanligt. Det är synd tycker jag då vi är i en situation där det är av stor vikt att få fram detaljplaner samt att göra allt för att underlätta för mer byggnation. Men det är fullt förståligt att så blir det vid personaländringar, innan kapaciteten ökar igen.


På dagens Barn- och Utbildningsutskott så hade vi lite informationer samt ett par ärenden. Jag gläds över att gymnasiebehörigheten för Åk 9 har ökat och ligger på för oss en normal nivå. Ett mycket bra arbete av alla elever och pedagoger. Jag gläds också över att förtroendet för våra förskolor är så stort bland föräldrarna. För övrigt så måste samhället i stort jobba mer med kompetensförsörjning! Det börjar bli för många yrken som det saknas personal i. Skolan är en bransch. Mer av Centerpartiets politik behöver synas och tas i bruk för att vi inte skall få en alltför omfattande kris gällande kompetensförsörjning.

Ett ärende på dagens utskott handlade om "Utredning Vuxenutbildning". Mycket bra saker kommer av den utredningen. Men jag vill gå längre på ett område. Jag vill att kommunen skall starta och utveckla lärlingsutbildning inom byggprogram med inriktning trä från och med vårterminen 2018. Det vill tyvärr inte den styrande majoriteten. Jag anser att det behövs mer lärlingsutbildningar och jag anser att vi i Åtvidaberg har precis rätt förutsättningar för att starta detta och bli en drivande aktör inom vår region inom Bygg. Lite osäker är jag dock på tiden om det kan ske just nu men jag är övertygad om att gör vi det nu så blir det till sist bra. Bättre att vara aktiv än sitta still i båten och bara bli översköljd när kompetensbristen blir för stor.


På dagens Kommunfullmäktige var det flera valärenden eftersom (M) måste sätta in lite nya personer, annars var det ett fåtal övriga ärenden.


Nu har jag inga fler utskottsmöten eller liknande innan sommaren. Förutom något enstaka planerat möte inom politiken så kommer jag nu vara mer på mitt andra arbete under några veckor. Sen tar jag semester. Jag hoppas på en riktigt fin semester med mycket tid med nära och kära. En del åkande blir det så klart men för övrigt är det så skönt att bara vara hemma i huset. Jag kan komma att skriva något enstaka blogginlägg under sommaren annars så återkommer jag med bloggen vecka 32.


Jag önskar er alla en Trevlig Sommar.

onsdag, juni 7

Vecka 23, Kommunstyrelsen mm

God dag!

Denna vecka har jag i måndags haft mitt möte med oppositionen samt styrelsemöte med Centerpartiet i Åtvidaberg.

I dag onsdag har vi i eftermiddag Kommunstyrelsemöte.

På Kommunstyrelsen idag har vi Tertialrapporten för 2017, som visar på en prognos för 2017 med ett resultat över budget med cirka 7 Mkr. Det enbart genom ökade intäkter. Kostnaderna för förvaltningarna ligger fortfarande som budgeterat. Men för att vi skall nå dit krävs det hårt arbete och målmedvetenhet då läget är tufft i flera förvaltningar.
Vi skall ta beslut att föreslå Kommunfullmäktige besluta om att kommunen skall bygga en ny bostad med särskild service för personer enligt LSS. Viktigt att så nu sker då behovet har varit stort under en längre tid. Detta är en investering kring 17 Mkr.
Vi skall också ta beslut på att avsätta 75 Tkr samt 200 Tkr till de kommunala badplatserna i Fröjerum och Hannäs-Kvarnvik/Holmbo. Detta är en investering och pengarna ryms inom de 500 Tkr som finns för landsbygdsutveckling sen tidigare år. Det är på tiden att dessa avsatta pengar används. Behovet av en post i investeringsbudgeten för landsbygdsutveckling behövs och det kommer vi självklart att arbeta för.
För övrigt så skall vi besluta om att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan över Norrby i Grebo.


Centerpartiet växer så det knakar. Både gällande intresset för att bli medlem som opinionssiffror. Det återstår ett hårt arbete fram till valet och vill du vara med att påverka så är det nu du skall bli medlem. Centerpartiet är ett rakryggat parti som står fast när det blåser både från höger och vänster. Vi har också Sveriges populäraste partiledare. Just nu håller vi i Centerpartiet i Åtvidaberg på att arbeta fram vårt nya handlingsprogram som skall gälla för kommande mandatperiod. Ett mycket roligt arbete där vi senare på kretsårsstämman 2018 skall slå fast vår riktning. Medlemskap i Centerpartiet ger väldigt mycket. Det ges möjlighet att påverka politiken. både på lokalt plan och nationellt. Centerpartiet är ett utpräglat gräsrotsparti och till skillnad från vissa andra partier i svensk politik kan en medlem i Centerpartiet göra sig hörd genom egna motioner till stämman och medlemsinitiativ till distrikts- eller partistyrelse. Det erbjuds också många intressanta utbildningar, seminarier och andra träffar för medlemmar och så får man ju träffa så otroligt många härliga människor. Vi Centerpartister vet hur man umgås!

Bli medlem nu: Skriv ditt personnummer, mejladress och swisha 150 kr till nr 123 421 85 33.
eller så hör du av dig till närmsta Centerpartist och frågar hur man gör.