onsdag, december 21

Vecka 51, Utveckling av Kommunen samt Kommunfullmäktige med "Hållbarhetsprogram"

God dag!

I måndags intervjuades jag av Åtvidabergsplatsen gällande "Handelsplats Åtvidaberg" och vår centrumutveckling.
En bra intervju och helrätt att ett lokalt förankrat företag med personer som har hjärta för Åtvidaberg får vara inblandade i processen med att utveckla vår kommun.
Jag tycker det är bra att Kommunen och NC (Näringslivscentrum) tar initiativ gällande framtida centrumutvecklingen för tätorten vilket kan ge en utveckling av hela vår kommun.

Jag anser att centrum i Åtvidaberg skall vara en naturlig handelsplats med service och boende i dess närhet. Att fokus borde öka från flera håll för att skapa mer förutsättningar för handeln, service, boende samt för att få mer liv och rörelse i centrum. Det skulle även ge ett mervärde för hela Kommunen.

När det gäller vad Kommunen kan göra så anser jag att Kommunen kan vara en stor part i bildandet av en centrumförening och till en början verka stöttande genom olika initiativ. Men huvudmålet måste vara att det blir självfinansierat inom kort. Alla idéer som skall bli verklighet är också viktigt att det förankras hos alla inblandade för att engagemanget skall finnas där och räcka hela vägen. Förutom detta så kan Kommunen vara med genom alla olika beslut som tas i Kommunen. Alla politiska beslut skall rikta sig till att göra vår Kommun mer attraktiv. Detta i form av en bättre skola, vård, infrastruktur och bostadsförsörjning. Det är det mest viktiga som Kommunen kan göra och skall göra för att öka både centrumhandeln och allt annat som ökar hela Åtvidaberg Kommuns attraktivitet.


På Kommunfullmäktige så togs det beslut om vårt nya "Hållbarhetsprogram".

Här nedan ser ni vad jag yrkade och sa i talarstolen.

"Det är första gången som vi har ett hållbarhetsprogram istället för ett miljöprogram. Det nya ”Hållbarhetsprogrammet” är bra. Det visar att vi är en del av en större värld men att vi som kommun måste göra vad vi kan för att inte äventyra våra barns framtid. Programmet tar upp mål på olika nivåer som kommunen skall bidra till att nå.
I och med att man byter namn från miljöprogram till hållbarhetsprogram kan man tro att det byter inriktning. Det gör det också till viss del. Men jag anser inte att miljöfrågorna eller synen på miljön har fått stå tillbaka. Det är bra att miljöfrågorna ses i ett större begrepp, i hållbarhetsbegreppet.

Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri Kommun”. Där trycker vi på att kommunen skall agera kunskapshöjande om gifterna runt om oss. Vi vill även ha en kartläggning och senare en utfasning av giftiga ämnen i kommunens verksamheter samt att kommunen skall upphandla giftfria produkter.
Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet. Det är ett bra första steg i rätt riktning som nu tas.

Däremot kan jag anse att det är för få mål samt att flera av målen i princip redan är uppfyllda. Det är mycket textmassa i dokumentet som inte handlar om vad kommunen skll uppnå. Men det som står är bra och målen som finns är bra. Som sagt det är första gången vi gör på detta sätt och det är bra, så låt oss anta programmet.

Men med några ändringar:
Jag yrkar på att stryka punkten på sidan 34 om ”Ett kulturellt centrum ……….”.
Det hör inte hemma i programmet att peka ut ett visst geografiskt område som mer viktigt än våra andra kulturvärden i kommunen. Sen håller jag inte med om tidpunkten, då det finns annat att prioritera.
Jag yrkar på att stryka punkten på sidan 41 om ”Ett kulturellt centrum ……….”. Samma motivering.

Jag yrkar också på en tillkommande text på sidan 40 gällande ”En energieffektiv och fossilfri kommun”.
Där står ett mål om att: Kommunen skall genom sin roll som arbetsgivare och samhällsaktör bidra till minskad användning av fossila resurser och energi hos invånare, personal, företag och föreningsliv.
Till det har vi att målet anses uppfyllt om Kommunen erbjuder rådgivning till och genomför informationskampanjer.
Jag har en tillkommande text under ”anses uppfyllt om”.
Min tillkommande text är: ”Kommunen skall verka för att utbudet av fossilfria drivmedel skall öka i kommunen.”
Jag anser att vi som kommun skall verka pådrivande för att få mer valfrihet och möjlighet att köra på fossilfria driivmedel."

Dessvärre blev det inget bifall på mina yrkanden.


Till sist vill jag bara nämna att när det gäller RTÖG och brandmännen så har jag nu tagit ut dessa brev som kommit in till Kommunen och jag anser att de borde ha tilldelats alla politiker i Kommunen och inte stannat hos förvaltningen och vår KSO.
Jag söker brandmännen i Åtvidaberg för att skaffa mig mer information.


Nu vill jag önska alla som läser detta en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

torsdag, december 15

Vecka 50, Kommunfullmäktige med "Måltidspolicy"

God dag!

Den här veckans möten består av Kommunfullmäktige samt Barn- och Utbildningsutskott. Kommunfullmäktige var igår och utskottet är i eftermiddag.

Kommunfullmäktige igår var viktigt av flera aspekter. Det var viktigt i och med att flera pristagare var där och fick sina pris. En mycket trevlig upplevelse som bjöd på tacktal som gick rakt in i hjärtat. Självklart finns det många fler i kommunen som skulle vara värda ett av de priserna som delades ut igår, det är jag helt säker på, men inte desto mindre var alla som fick priserna lika självklart värda det och jag önskar de all lycka i framtiden med sina olika engagemang.

Kommunfullmäktige var också viktigt i och med att några ärenden var uppe som ligger mig närmre hjärtat än vissa andra. Igår tog vi beslut om det nya "Hållbarhetsprogrammet" samt om vår nya "Måltidspolicy".
Två viktiga ärenden varav det ena dessvärre fick sig en törn i och med en debatt som (Sd) med sina ointressanta inlägg styrde mot rasism och rädsla mot det man inte förstår. Det gällde "Måltidspolicyn" där de aldrig slutade prata om saker som inte behövde tas upp till debatt för själva ärendet och som förslaget till ny "Måltidpolicy" såg ut. Detta gjorde att debatten kom att handla om något annat än om det viktigaste.

Jag ville att debatten skulle handla om att vi skulle säkerställa att vi skall gå mot mer närodlat och svenska råvaror, det kom nu dessvärre i skuggan tack vare deras oseriösa sätt att skapa debatt om något annat. Dessvärre fick vi i Centerpartiet inget gehör för att få in Regionens och Länsstyrelsens framarbetad mål gällande svenskt och närodlat. Dessa mål skulle verkligen gjort att vi skulle legat i framkant men nu står det bara om att öka andelen närodlat och det räcker inte anser jag.

Centerpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, ville också få in en text om rätt till alternativ kost. Denna text har flera av våra närliggande kommuner som är i framkant med i sina olika kost/måltidspolicy. Dessvärre lyckades (Sd) också där förstöra möjligheten för alla våra barn och äldre att känna sig välkomna i kommunens verksamheter.
Vi yrkade på att få in samma text som vi hade i vår tills igår gällande "Kostpolicy" samt som flera andra kommuner som sagt har.
"De som är i behov av alternativ kost pga medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl skall erbjudas det."
Dessvärre ville inga andra bifalla vårt yrkande utan nu så blev det en försämring för våra kommuninvånare som vi kan tacka sittande majoriteten samt (Sd) för.

Här nedan ses vad jag sa i talarstolen om "Måltidspolicyn".

"Intresset för vad vi serverar för mat i kommunens verksamheter är stort. Det är ett engagemang från allmänheten och övriga politiker här, som vi i Centerpartiet välkomnar och ser med glädje på. Vi har själva ett stort intresse av vilken mat som serveras i den offentliga sektorn. Det skall vara en mat som genomsyras av hög kvalitet. Vi i Centerpartiet vill att alla i förskolan, skolan och i omsorgen ska kunna sätta sig vid ett matbord med gott samvete och känna sig trygg både vad gäller miljön, djurskydd och sin egen hälsa. Vi har sedan tidigare lämnat in en motion om just kosten i kommunen. Det är med stor glädje att kommunen nu har en kostchef så att vi vet vad vi får för pengarna och vilken kvalitet vi har på maten som serveras.

Förslaget till ny ”Måltidspolicy” är mycket bra. Det står mycket i den som vi i Centerpartiet har tryckt på är viktigt för oss. Det står om närproducerat, svensk lagstiftning, antibiotika och andra miljöaspekter. Flera saker som vi har skrivit om i vår motion.
Det känns som att det är stort fokus på vilka råvaror som vi köper in, det är helt rätt. Det är inte vilken organisation som tillagar maten som är det viktiga. Det är tillagarens engagemang samt råvarornas kvalitet och ursprung samt tillagning på plats som är viktigast. För min del så kan en del av köken läggas ut på entreprenad. För övrigt vill jag ha fler tillagningskök. Men det blir en senare fråga när den nya organisationen har satt sig och vi har kontroll över situationen.

Innehållet i ”Måltidpolicyn” är som sagt bra. Men vi i Centerpartiet har några ändringar som jag yrkar på. Dessa yrkanden gör det mer konkret vilka mål vi har gällande närproducerat och svenskt samt att alla skall ha rätt till den kosten som de behöver av olika skäl. Vi vill också att ”Måltidpolicyn” skall vara ett helt levande dokument.
Därför yrkade jag på en tillkommande text i Kommunstyrelsen: ”Måltidspolicyn skall utvärderas varje mandatperiod” och fick bifall av övriga. Tack, då är vi ett steg till på rätt väg.
Mitt nästa yrkande som jag vill få bifall på är gällande valfrihet:
”De som är i behov av alternativ kost pga medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl skall erbjudas det.”
Jag förstår att det skall upprättas fler mer konkreta dokument för de olika förvaltningarna. Men det här är så viktigt så att jag anser att det skall stå i vår ”Måltidspolicy”.

Ser man till flera av våra närliggande kommuner som är i framkant både gällande matens ursprung och denna självklara rätt till ”alternativ kost”, så finns det i deras olika kostpolicy. Det finns inget motsägelsefullt mellan att erbjuda ”alternativkost” och närodlad eller svensk mat. ”Alternativ kost” kan självklart vara ett vegetariskt alternativ. Meningen är att det skall vara en fullständigt näringsberäknad måltid.

Regionen och Länsstyrelsen har jobbat fram en ”Livsmedelsstrategi” som vi i Centerpartiet tycker är väldigt bra. I den finns mål gällande svenskt och närodlat som jag tycker är en självklarhet att vi skall anta. Därför yrkar jag på dessa två tillkommande texter:
”Att beställaren har som mål att till år 2025 upphandlas >80%* livsmedel som är producerade i Sverige med delmål att till år 2020 upphandlas >60% livsmedel som är producerade i Sverige.”
”Att beställaren har som mål att till år 2025 upphandlas >50% lokalproducerade** livsmedel med delmål att till år 2020 upphandlas >30% lokalproducerade livsmedel. ”
Nytt från mitt yrkande i Kommunstyrelsen är att jag lagt till de båda förklarande texterna som Regionen har i sitt förslag.
*I procentsatserna exkluderas summan av de inköp som avser kolonialvaror (kaffe, kakao, kryddor, konserver etc.
**Med lokalproducerat avses här livsmedel producerat, förädlat och paketerat i Östergötland och/eller angränsande landskap.

Varför jag vill ha med dessa procent mål i ”Måltidspolicyn”. I förslaget till ”Måltidspolicy” står bara att andelen närodlat skall öka. Det är för luddigt och kan tolkas. Jag vill ha konkreta mål.

Vi vill också att samma höga krav för animaliska livsmedel skall gälla för vegetabilier. Det fick vi som en anteckning till protokollet från Kommunstyrelsen.
”Samma lagstiftning som vi har i Sverige för odling av vegetabilier skall gälla för upphandling av detsamma”.
Det anser vi uppfylla om vi antar procentkraven när det gäller svenskproducerade livsmedel."

Dessvärre så blev det inget bifall på mina och Centerpartiets yrkanden.

torsdag, december 8

Vecka 49, Planering och ekonomiutskott mm

God dag!

Denna vecka är en vecka med lite mindre inbokade möten och lite mer planering inför kommande aktiviteter och ärenden.
Det enda mötet jag har och deltagit i var tisdagens Planering- och Ekonomiutskott. Det var heller inget långt möte men det innehöll innehållsrika informationer.

Förutom ett ärende så var det sedvanlig information från kommunchef och ekonomichef. Gällande strategisk utveckling mm så vet vi att behovet av olika typer av bostäder är stort. Vi har ett stort behov i kommunen av flera olika typer av boenden till exempel gruppbostäder och trygghetsbostäder. Utöver detta behöver vi fler bostäder för nyanlända, yngre samt äldre för att få en bättre rotation på vår bostadsmarknad. Bra att förvaltningen jobbar aktivt med flera lösningar och åtgärder för att underlätta situationen.

Ekonomirapport får vi också på mötet. Prognosen för i år är positiv. Den satta budgeten är tuff i och med att vi har ett högre resultatkrav för att vi skall komma i kapp med soliditeten. Trots att vi har ett högt resultatkrav så verkar vi gå flera miljoner bättre än den beslutade budgeten.
Bra eller dåligt?
Självklart bra av den aspekten att ett bra resultat är bättre än ett dåligt. Det är också extra bra i och med att vi behöver stärka vår soliditet. Vi ser ett behov av mer investeringar. Med ett högre resultat under mandatperioden kan man göra mer investeringar. Men självklart innebär inte det att man har råd att göra fel investeringar eller bygga på sig verksamhet som kommer att kosta mer än vad den inbringar i intäkter i framtiden. Det får heller inte vara så att det har sparats för mycket inom kärnverksamheten för att få upp resultatet. Med den insynen jag har så anser jag dock inte att fallet varit så i år, utan det är några faktorer som gör att resultatet blir så mycket mer. Bland annat högre skatteintäkter, detta på grund av att vi är fler invånare. Vi har också mindre kostnader för våra "ensamkommande" än vad vi har fått bidrag för, det kan vi tacka en effektiv organisation för.
Utrymme för att sänka skatten?
Nja, det är aldrig bra att ta ut för mycket i skatt. Men framtiden innebär stora utmaningar. Enligt SKL kommer en skattehöjning att behövas för att kommunerna skall kunna upprätthålla sin nuvarande service inom de närmsta kommande åren. Det vore bra om vi kunde undvika den. Vilket innebär att förvaltningen måste vara mycket effektiv och att politiken måste rikta sin vilja och åtgärder mot rätt satsningar.

Nästa vecka är det Kommunfullmäktige med flera viktiga ärenden.

torsdag, december 1

Vecka 48, Budget 2017 i Kommunfullmäktige och (Sd)-ledamöternas oseriöshet

God dag!

Denna vecka har det varit fullt upp.

I måndagskväll hade vi i Centerpartiet "Politikercafé" samt "Fälldinutställning". Flera intresserade kom och tittade på utställningen om Thorbjörn Fälldin. En ikon, det behöver inte sägas mer än så. Tack alla närvarande som förgyllde kvällen.

I tisdagskväll hade vi i Kommunstyrelsens presidium "Politikercafé" i Björsäter. 16 intresserade kom och ställde frågor. Kosten, Strategiska gruppen, Fiber, Trygghetsboende och Bostäder var några av de ämnen som diskuterades. Tack för att just Du kom och bidrog till kommunens framtid.

I går onsdag var det Kommunfullmäktige. Mer om det nedan.

I dag är det Kommunstyrelse. Mer om det när de ärendena kommer upp i Kommunfullmäktige.


Så vad kan jag säga om Kommunfullmäktige i går? Bra debatt om Budget 2017, av de som ställde upp. Det finns ett parti som gillar att se sig själva som offer. Jag behöver inte nämna igen vilka de är. De är inte det, offer alltså, de har precis samma möjligheter som alla andra. De särbehandlas inte på något sätt. Vi har en demokrati i Sverige, vare sig de vill eller inte, så efter valresultatet så har (S) och (M) samverkan för att vara den största majoriteten. Detta för att kunna styra kommunen efter deras politik, vilket jag inte nämner något om här och nu, men så är det. Likaså har några av oss andra partier samverkan för att få ut så mycket av vår politik som möjligt.

När det gäller förfarandet gällande Budget 2017 så har alla partier samma möjlighet att fråga våra tjänstemän, alla partier närvarade på budgetgenomgången och alla partier har tillgång till historiska siffror för att själva kunna göra en egen budget. Man behöver inte vänta på majoritetens budget. Självklart kan man om man inte vill lägga en helt egen budget, vilket ingen brukar göra, rätt att yrka på ändringar och tillägg på majoritetens budget. Så brukar vi i Centerpartiet samt flera andra partier göra. Så gjorde också (Sd) förra året då de yrkade bifall till majoritetens budget men med vissa ändringar. Så hade de också förberett i år och lämnat in innan Kommunfullmäktige. Däremot i Centerpartiets förslag till ändringar och tillägg samt övriga partier så är vi mycket konkreta och skriver enbart om det vi vill ändra och som har med budget att göra. Det är så det skall vara. Allt skall vara med budget att göra för det är det ärendet gäller.

Men så gör inte (Sd) inte. De vill skriva ett helt valmanifest och lämna in. Det är ett valmanifest som pekar ut grupper och som syftar till att öka polariseringen i vårt samhälle och i världen. Det är ett valmanifest som innebär stora risker med tanke på dess innehåll. De förespråkar assimilering istället för integration. De har punkter och text som syftar till osanningar och som vill få oss att tro att läget i samhället är värre än det är. Kort så är riskerna med deras politik stora. De skriver mycket om deras åsikter i många olika frågor, som jag absolut inte håller med om, som inte alls har med budget att göra sen så skriver de på de sista sidorna om lite tillägg och ändringsförslag.

De ändringarna får de självklart lägga yrkande på och det fick de även i går. Men de väljer att inte debattera samt inte yrka på något av sina förslag. Jag antar att de gör så för att de inte fick debattera deras textmassa samt så klart för att försöka vara offer. Med all rätt så skall allt det som inte har med budget att göra ej tas upp och ej debatteras. Fullständigt oseriöst av dem att inte våga stå bakom sina förslag till ändringar och tillägg. Oseriöst att inte ta tillvara på chansen som medborgarna i kommunen har gett dem. De sitter i Kommunfullmäktige vårt ytterst styrande organ och så vägrar de att debattera och stå för sina åsikter. Oseriöst och ett svek mot alla kommuninvånare och speciellt de som lade sin röst på dem.


Här nedan ses vad jag sa i talarstolen och yrkade på.
Dessvärre blev det inget gehör för våra åsikter hos den styrande majoriteten.

"Förvaltningen har som vanligt gjort ett väldigt bra arbete med Budget 2017.
Det är även så att i majoritetens politiska direktiv finns det mycket bra.
Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag.
Men med lite tillägg och ändringar.

Liksom för innevarande år så får vi kommuner ett rätt så stort tillskott från staten för 2017 och vad det verkar för flera år framåt. ”Välfärdsmiljarderna”.

2017 får vår kommun 9,6 Mkr.
För övrigt kan jag säga att med Centerpartiets rikspolitik så skulle tillskottet till vår kommun blivit cirka 12 Mkr.

Stor del av de 9,6 Mkr har redan fördelats ut enligt majoritetens liggande budgetförslag, det är bra, men dock anser vi i Centerpartiet att det är för stor del som läggs på KS-oförutsett.
Det finns osäkerhetsfaktorer för 2017, men att inte gör välriktade satsningar är också en risk. Det är en risk Centerpartiet inte vill ta. Vi vill föra över mer av välfärdsmiljarderna till Barn- och Utbildningsförvaltningen.

De medlen anser vi skall användas till att fler vuxna skall vistas och synas i grundskolans verksamheter. Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna tillika avlastande för lärarna. Det kan i sin tur få fler att vilja jobba som lärare hos oss i Åtvidaberg utan att vara med i ett lönerace.
Genom den satsningen kan det också vara så att det ger ett mervärde i form av att vi kan söka mer statligt stöd och på så sätt få mer för pengarna.

Därför yrkar jag på att:
Föra över 1,35 Mkr från KS oförutsett till Barn- och Utbildningsförvaltningen

Centerpartiet anser att kompetensutveckling samt förmåner för våra anställda är av stor vikt. Medel för detta anser vi ryms i upprättat budgetförslag. Det behöver inte vara så kostnadskrävande åtgärder och jag ser fram emot att fler förslag kommer från Personalutskottet.

Om jag vet rätt så är inte budgeten för maten till exempel i Barn- och Utbildningsförvaltningen justerad från nuvarande år till kommande år. Detta trots kommunens satsning på att ta hem den i egen regi. Då som förespråkare av mer närodlade råvaror producerade enligt svensk lagstiftning antar jag att detta ryms i upprättat budgetförslag. Om kostnaderna för tillagning av maten drabbar inköpet av rätt råvaror så ser jag framemot en budgethöjning för just detta för 2018 när vi har facit för 2017.

När det gäller investeringar måste vi prioritera med tanke på det snäva investeringsutrymmet samt kommande behov.

Därför yrkar jag på att följande investeringar lyfts ur investeringsbudget 2017.
– Utveckling Kulturcentrum 1,5 Mkr

Målet gällande kommunens investeringar under mandatperioden anser vi skall nås och mycket investerades i början av mandatperioden. Biblioteket/Kulturcentrum har fått mer än nog.

Risken är för stor med att investera i fel saker när behovet är så stort som det är nu. Vi har stora utmaningar framför oss när det gäller bostadsförsörjning. Behov kan också uppstå för mer investeringar i våra kök. Vi har också ett stort behov av nya gruppbostäder. Den senare finns med i investeringsbudgeten men utan något belopp.


Jag yrkar dock på en utökning av investeringsbudgeten 2017.
- Landsbygdsutveckling 500 tkr


Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten och vår förhoppning är att den skall utnyttjas till något projekt som ökar hela kommunens attraktivitet.
Medlen för landsbygdsutveckling som fanns i budget för 2015 tror jag ej är använt och jag ser framemot att detta görs snarast."

tisdag, november 22

Vecka 47, "Elev för en dag" och rundresa med LRF

God kväll.

Idag var det återigen dags för mig att vara "Elev för en dag". Denna gång var jag på min hemmaplan och gästade 3-4:an i Björsäter. Med ett litet undantag så var jag med klass 3 då de hade separata lektioner. Det var en mycket rolig upplevelse som dessutom gav mig en bättre inblick av hur det är att vara just elev i dagens skola. Ett mycket bra arrangemang som behövs för att vi politiker skall kunna få en bättre känsla för hur vardagen ser ut i skolan. Tack Björsäter skola och klass 3-4 för en bra dag! Mycket bra gemenskap och med ett bra lärande. Jag tar med mig mycket från dagen och är extra stolt min lilla insats under bilden där jag medverkade till att göra ett collage.

I fredags i förra veckan deltog jag på LRF´s Utbildnings- och diskussionsdag. Det blev en mycket givande dag. Den började med att bussen avgick från Linköping. Direkt så började den som vanligt mycket engagerade och förtroendeingivande Peter Borring att prata om Östergötlands förutsättningar och det gröna näringslivet betydelse. Förutom nya lokala jobb och en ökad skattekraft gör ett aktivt grönt näringsliv Östergötland och Sverige till en vackrare och mer miljösmart plats på vår jord. Det bibehåller det öppna landskapet och kan ersätta fossil råvara med förnyelsebar. En tillväxt i jord- och skogsbruket leder inte bara till jobb spridda över landet, den leder också indirekt till många nya jobb i andra sektorer av samhället. Det är så att det blir jobb till många när jordbruket växer. En efterfrågeökning på 1 Mkr i jordbrukssektorn leder till hela 2,51 nya jobb i Sverige. Det kan jämföras med genomsnittet för hela den svenska ekonomin på 1,42 nya jobb per miljon. Förutom jobb och miljön så finns det många fler fördelar med det svenska jord- och skogsbruket. En stor fördel är den minimala antibiotikaanvändningen inom det svenska jordbruket. Sverige har den lägsta användningen inom EU vilket vi skall vara mycket stolta över.

Under resan gjorde vi två studiebesök på ett par mycket klimatsmarta lantbruksföretag. Jag tackar "Tåkerngrönt" samt "Blackert lantbruk" för två mycket bra och givande besök. Kort skrivet om de båda besöken så kan jag säga att det borde vara en självklarhet att de svenska producenterna av grönsaker skall få märka sina produkter med en svensk flagga och var produkten kommer ifrån. Vad gäller grisproduktion så anser jag att den svenska grisproduktionen är bäst, knorren är kvar, antibiotikan är minimal, platsen de är på är stor och de går på strö.

Ett stort Tack till LRF och medverkande för en bra dag.

Nästa vecka är det både Kommunfullmäktige och Kommunstyrelse. En vecka full med möten och med viktiga beslut.

tisdag, november 15

Vecka 46, Rapport från Entreprenörsdagen mm

God dag.

Denna vecka består av ett möte med revisionen samt Barn- och Utbildningsutskott. Utöver dessa möten skall jag vara med på en utbildnings- och diskussionsdag med LRF.

Utbildnings- och diskussionsdagen är på fredag. Det är LRF som bjudit in politiker och tjänstemän för att diskutera kring livsmedelsstrategier. Mycket givande tror jag och speciellt när vi nu skall besluta om kommunens nya "Måltidspolicy" på kommande Kommunstyrelsemöte.

Barn- och Utbildningsutskottet är på onsdag. Där skall vi bland annat ta beslut om "Årets Entreprenöriella samarbetsföretag 2016" samt "Årets Åtvidabergs pedagog 2016". Jag vill ju ändra utformningen för den senare utmärkelsen till det bättre och ge den mer status, men får tyvärr inget gehör för det. Får se hur jag ställer mig till den på utskottet.......

Idag är vi i Kommunstyrelsens presidium samt kommunchefen inbjudna till ett möte med revisorerna. Där skall frågor besvaras samt diskussion uppstå. Bra med aktiva revisorer, det behövs och är nyttigt.


I torsdags var det Åtvidabergs Entreprenörsdag 2016.
Ämnet för dagen var: Framtidens arbetsmarknad. Att skapa, attrahera och behålla kompetens.
Som jag skrev i förra inlägget mycket viktigt för framtiden.
Nu så deltog färre företagare än jag hoppats. Trots det var det en givande eftermiddag. Men jag hoppas att fler deltar i framtiden. Dialog bör hållas mellan NC, företagarna och kommunen för att fler skall delta och få nytta av dessa sammankomster.

Vi som deltog fick en dragning av Region Östergötlands framtagna "Utbildnings och arbetsmarknadsprognos". Den visar som jag tidigare skrivit på att det råder brist redan nu och att bristen blir ännu större i framtiden på kompetens i många yrken. Det visar på att vi måste få in fler nyanlända samt långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden för att trygga vår framtid. Vi måste bli fler som arbetar och bidrar till den svenska välfärden. Då måste vi inse att flera lätta jobb behövs och vi måste till exempel låta lärare vara lärare och anställa fler i skolan som kan utföra vissa av arbetsuppgifterna. Jag anser också att offentlig verksamhet måste ha fler praktikplatser för att lotsa in fler i arbete.

För att matcha kompetensbehovet behöver vi förstå hur morgondagens arbetskraft tänker och fungerar. Vi måste förstå och anpassa oss efter våra olika generationers värderingar. Det är mycket viktigt för att få alla att känna sig deltagande. Likaså tycker jag gällande allas våra olikheter kulturell bakgrund, kön, ålder mm. Globaliseringen finns där. Den kan anses vara både bra och dålig. Den är säkert lite av båda men jag tycker främst den är av godo. Vi är alla världsmedborgare och måste så vara för att vår jord skall kunna vara bebolig för många generationer framåt.

Vi fick även besök av nya regionchefen för Svenskt Näringsliv. Hon pratade om vikten av yrkesutbildningar. Mycket bra och inspirerande.

Sen pratade vår Utbildningschef om lokal kompetensförsörjning och därpå följde en paneldebatt. Vikten av en bred gymnasieskola slogs fast. Diskussion om "Lärlingsutbildning för vuxna" hölls och de flesta var positiva. Vi behöver komma fram med lösningar för att fylla kommande kompetensbehov. På följande paneldebatt las tyngden på vikten av bra kommunikationer, väg, tåg, fiber mm. Behovet av bostäder måste också lösas både på kort och lång sikt.

torsdag, november 10

Vecka 45, Åtvidabergs Entreprenörsdag mm.

God dag!

Den här veckan har vi haft Planering- och Ekonomiutskott.

Innan mötet fick vi lite information om arbetet med den nya Översiktsplanen. Till den informationen var också de partier som inte har någon i utskottet inbjudna. Alla fick chansen att ställa frågor. Bra att alla får chansen att sätta sig in i ärendet.
Översiktsplanen är ute för samråd. Ta nu chansen att komma på dragningarna som hålls på olika ställen i kommunen. Översiktsplanen ska inte vara en produkt som tas fram enbart av oss inom politiken eller av kommunens tjänstemän. Självklart är det bra om så många kommuninvånare som möjligt är med och påverkar planens innehåll. Genom att vara delaktig i processen kan du som invånare i Åtvidabergs kommun vara med och påverka din framtid. Sista datum för synpunkter är 5/12. Läs mer på kommunens hemsida.

På Planering- och Ekonomiutskottet togs också beslut om vår nya "Måltidspolicy" och vårt nya "Hållbarhetsprogram". Två mycket bra och väl genomarbetade dokument. Det märks att fokus läggs på maten och att vårt samhälle skall vara mer hållbart. Båda dokumenten innehåller viktiga saker som jag tror för vår kommun i rätt riktning. Text om närodlad mat enligt svensk lagstiftning är med i Måltidspolicyn och text och mål om en kemikaliesmart kommun är med i Hållbarhetsprogrammet. Dock så hade jag några yrkanden om innehållet i dem. Jag vill göra dem än mer skarpa. Mer om mina yrkanden kommer framöver för dessa båda dokument skall tas i Kommunstyrelsen och i Kommunfullmäktige innan jul.


I dag är det Åtvidabergs Entreprenörsdag.
Ämnet för dagen är: Framtidens arbetsmarknad. Att skapa, attrahera och behålla kompetens.
Programpunkterna för dagen är:
Framtidens arbetsmarknad.
Morgondagens arbetskraft.
Svenska yrkeslandslaget.
Lokal kompetensförsörjning.

4 bra områden som behöver lyftas och diskutteras om.

Vi behöver veta framtidens utmaningar i form av utbud och efterfrågan av arbetskraft. Vilka är bristyrkena och hur skall vi göra för att matcha det kompetensbehovet?
Hur skall vi göra för att utveckla morgondagens kompetens?
Hur kan vår kommun bidra till kompetensförsörjningen?
Det är några frågor som självklart vore bra att diskutera och söka svar på.


För övrigt så tog vi i förra veckan beslut i kommunstyrelsen gällande "Integrationspengen" som föreningar nu kan söka.
Vi tog bland annat beslut om denna text:
"Integrationspengen ska stödja verksamheter som har målsättningen att:
Öka förståelsen för kulturella skillnader i samhället.
Tillgängliggöra mötesplatser för alla människor oavsett grupp-, kultur- eller generationstillhörighet."

Bra texter anser jag och alla övriga i kommunstyrelsen inkl ersättare.
Men inte (Sd) inte.
De ville ändra.
De ville som vanligt vara protektionistiska och prata om etnisk tillhörighet.
De ville ändra till:
"Öka förståelsen för den svenska kulturen.
Tillgängliggöra mötesplatser för alla människor oavsett grupp alltså etnisk tillhörighet eller generationstillhörighet."

Detta visar än en gång på att de stirrar sig blinda på etnicitet och gillar att dela upp människor i olika fack.
Så är det både på riksnivå och här i kommunen. Det är inget missnöjesparti. Det är ett parti som gör skillnad på människor.

onsdag, november 2

V44, Kommunstyrelsemöte med Budget 2017.

God kväll

Nu kommer jag precis från novembermånads kommunstyrelsemöte.
Där har vi bland annat berett budget för 2017. Den kommer slutligen beslutas om på kommunfullmäktige i slutet av november.

Vi i Centerpartiet hade lite förslag till ändringar av majoritetens budget dessvärre fick vi inte igenom någon av våra punkter.

Vad vi yrkade ser ni här nedan.

"Centerpartiets budgetförslag för 2017

Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag. Men med dessa tillägg och ändringar.

Ramar.
Kommunerna får ett extra tillskott i form av ”välfärdsmiljarderna”. Det tillför vår kommun 9,6 Mkr mer enligt budgetförslaget. Stor del av detta har redan fördelats ut enligt liggande budgetförslag, detta är bra, men dock anser vi i Centerpartiet att det är för stor del som läggs på KS-oförutsett.
Vi i Centerpartiet vill styra över mer av välfärdsmiljarderna till Barn- och Utbildningsförvaltningen.
De medlen anser vi skall användas till att fler vuxna skall vistas och synas i grundskolans verksamheter. Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna tillika avlastande för lärarna.

Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri vardag”. I linje med den motionen så anser vi att arbetet med att avlägsna gifter i våra barns närhet borde öka och vi anser att medel för detta finns inom befintlig ram. Speciellt då en kartläggning av kommunens verksamheter kan utföras utan större kostnader. När den är utförd kan arbetet med att byta ut giftiga ämnen i våra barns närhet fortsätta och ersättas med nya giftfri produkter och inventarier.

Centerpartiet anser att kompetensutveckling samt förmåner för våra anställda är av stor vikt. Medel för detta anser vi ryms i upprättat budgetförslag. Det som är av störst vikt för 2017 är att vår personal inom kostverksamheten får den kompetensutveckling de anser sig behöva för att upphandla, tillreda och servera bra mat av närodlade råvaror till våra barn och äldre.
Vi anser också att upphandling av närodlade råvaror producerade enligt svensk lagstiftning ryms i upprättat budgetförslag.

Investeringar.
Landsbygden är lika viktig för tätorten såsom tätorten är viktig för landsbygden. Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten och vår förhoppning är att den skall utnyttjas till något projekt som ökar hela kommunens attraktivitet.

Centerpartiet vill också satsa på ett kulturellt centrum i Åtvidaberg men för att i nuläget kunna satsa på de just nu mer behövande kärnverksamheterna, måste denna kultursatsning vänta. Målet gällande kommunens investeringar under mandatperioden anser vi skall nås och mycket investerades i början av mandatperioden. Biblioteket har fått mer än nog. Vi har stora utmaningar framför oss när det gäller bostadsförsörjning. Behov kan också uppstå för mer investeringar i våra kök. Vi har också ett stort behov av nya gruppbostäder. Den senare finns med i investeringsbudgeten men utan något belopp så därför får vi avvakta med en del investeringar.
Centerpartiets yrkanden:

Ramar

Föra över 1,35 Mkr från KS oförutsett till Barn- och Utbildningsförvaltningen


Investeringsbudget

Utökning av Budget 2017.
- Landsbygdsutveckling 500 tkr

Centerpartiet vill att följande investeringar lyfts ur Budget 2017.
– Utveckling Kulturcentrum 1,5 Mkr


Åtvidaberg den 1 november 2016.
Centerpartiet i Åtvidaberg gm
Joakim Magnusson"

tisdag, oktober 25

Vecka 43, Kommunfullmäktige

God dag!

Under två dagar kommer jag delta på en konferens i mitt arbete så jag missar Kommunfullmäktige imorgon.

Här kommer vad jag skulle ha sagt i talarstolen och yrkat på gällande Åtvidabergs Pedagogen.

"Utmärkelsen ”Årets Åtvidabergs Pedagog”
Skall vi ha utmärkelsen "Åtvidabergs Pedagogen" så skall det vara något som får stor uppmärksamhet och som har stor status. Min uppfattning är att så är det inte idag. Det skulle kunna bli så men då tycker jag att det finns så många andra sätt att premiera våra duktiga pedagoger. Den enda anledningen att ha kvar utmärkelsen som jag ser det är att skolan får bra och positiv publicitet. Men den anledningen är inte tillräcklig för det tycker jag att vi skall ordna genom att ha en bra skola både för eleverna och alla pedagoger.
Så mitt första yrkande är: Att vi skall sluta dela ut utmärkelsen "Åtvidabergs Pedagogen".

Skall vi ha kvar utmärkelsen så vill jag yrka på några förändringar.
Detta för att ge utmärkelsen den status som den förtjänar. Tror vi inte att statusen på utmärkelsen höjs och därmed att den inte ger vår skola den extra positiva ”kicken” som den behöver så ser jag som sagt ingen anledning att behålla utmärkelsen.
Jag vill trycka mer på arbetslaget. Jag anser att det är lika viktigt att premiera ett arbetslag eller flera pedagoger som en enskild pedagog. Det är mitt viktigaste ställningstagande, att skall utmärkelsen vara kvar skall den breddas till att flera skall kunna dela den!
Så mitt yrkande blir att ändra i texten under kriterier så att det står ” Pedagogen/- erna, arbetslaget, skall ha utmärkt sig i sitt pedagogiska uppdrag och bidragit till ökad måluppfyllelse.

Så som vi pratade på utskottet kan det bli så att det är kriterierna för juryn att välja efter och inte nomineringskriterier. Men att kriteriet för att få utmärkelsen skall vara att "En pedagog som har utmärkt sig i sitt pedagogiska uppdrag och bidragit till ökad måluppfyllelse". Situationen kanske inte uppstår men jag vill inte att det skall kunna bli en beroende situation mellan pedagoger och föräldrar/elever.
Så mitt yrkande blir att det skall vara rektorer eller pedagogerna själva som skall nominera.
Inte elever och föräldrar. Det är jättebra med elevinflytande men svårigheten att veta om pedagogen har gjort något extra för att "bidragit till ökad måluppfyllelse" gör att jag är skeptisk? Det är heller ingen popularitetstävling! Det skall vara faktabaserade nomineringar. Så jag yrkar på att det är lärare och rektorer som skall nominera.

Gällande prissumman så är förslaget att det skall användas till kompetensutveckling. Det skall alla pedagoger ha rätt till! Det har vi i Centerpartiet tryckt på i flera år. Vi har velat utöka budgeten för Barn- och Utbildningsförvaltningen med tanke på att få mer kompetensutveckling. Kompetensutveckling är inget man skall tävla om!
Så mitt yrkande är att prissumman skall få användas fritt. Det skulle också höja statusen på utmärkelsen. Summan kan vara 5 000 kr.

Jag har en liten förändring i mina yrkanden från Barn- och Utbildningsutskottet.
Det är att mitt yrkande om att döpa om utmärkelsen. Det yrkar jag ej på. Eftersom jag anser att om skall utmärkelsen vara kvar men att fler skall kunna dela priset så kan utmärkelsen ändå fortfarande heta ”Årets Åtvidabergs Pedagog”."

onsdag, oktober 19

Vecka 42, Barn- och Utbildningsutskott, krisövning med Krisledningsnämnden samt Annie Lööf på besök

God kväll.

I tisdags så hade vi i Planering- och Ekonomiutskottet som också är kommunens krisledningsnämnd en kris-övning. Övningen innehöll två moment, ett kortare utbildningspass samt en scenariobaserad övning där vi diskuterade olika scenarier. En mycket välbehövlig övning som utfördes mycket bra måste jag säga. Sådana övningar ger alltid en tankeställare och behövs med jämna mellanrum för att öka tryggheten vid en uppkommen situation.

I dag onsdag hade vi Barn- och Utbildningsutskott. Vi var på verksamhetsbesök på Sandtagets förskola. Alltid givande och roligt med verksamhetsbesök.
Därefter hade vi ordinarie möte där vi gästades av fackliga representanter. En bra diskussion där de framförde lite åsikter om vad de och deras medlemmar anser vara viktigt. Bland annat fler vuxna i skolan, fokus på arbetsmiljö och bra lokaler, friskvårdspeng samt liknande åtgärder. Allt för att Åtvidabergs Kommun skall vara en attraktiv arbetsgivare. Mycket är bra och vi har flera saker som lockar pedagoger till att arbeta hos oss. Men det finns vissa saker vi som arbetsgivare kan göra bättre. Det är bra att vi påminns om det som kan göra kommunen mer attraktiv och det är bra att flera av de saker man kan göra faktiskt inte är okända. Sedan handlar det om prioriteringar.

I morgon torsdag skall jag vara i Norrköping på eftermiddagen och kvällen för att träffa Annie Lööf. Annie är inbjuden av oss i Östergötland för att träffa nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld och förtryck, Juno Blom. Det sker under eftermiddagen. Senare på kvällen så kommer Annie prata om behovet av ett "Nytt Ledarskap för Sverige" samt mingla med oss deltagare. Ett mycket trevligt arrangemang tror jag och som jag ser fram emot.

För övrigt så har mycket av min tid denna vecka gått åt till att sätta mig in i förvaltningens och majoritetens förslag till budget för 2017. Flera förslag till ändringar har jag redan i tanken. Kommande två veckor kommer vårt, Centerpartiets, ändringsförslag att utformas. Förhoppningsvis kommer det innehålla flera förslag som både majoriteten och några av övriga oppositionspartier vilja bifalla.

onsdag, oktober 12

Vecka 41, Planering- och Ekonomiutskott samt Region Strategiskt Samråd

God dag.

I fredags i förra veckan var jag på Strategiskt Samråd med Regionen.
Där avhandlades några ärenden som är väldigt stor vikt.

Det som jag tänkte skriva här är om den "Regionala kompetensplattformen".
Vi fick den framarbetade Utbildnings- och Arbetsmarknadsprognosen för vår region.
Att det har tagits fram en sådan ger oss mycket och värdefull kunskap. Denna behövs för att vi kunna samordna och samverka så att vi kan lägga fokus på rätt åtgärder för att trygga vår arbetsmarknad och vår framtid. Det står klart för mig att vi, Kommuner samt Regionen, måste lägga fokus på att förenkla för att fler skall ta sig in på arbetsmarknaden. Det är svårt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden idag. Det måste bli mycket lättare. Vi behöver bli fler som arbetar. Det är av stor vikt att till exempel ungdomar, nyanlända och långtidssjukskrivna kommer in på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen måste fungera bättre och det måste göras mer för att få in de grupperna på arbetsmarknaden.

De grupper av yrken som visar på det största "gapet" mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft är pedagoger samt sjuksköterskor. Där kommer bristen vara enorm om vi inte tar till åtgärder. Det är också som jag ser det där Regionen och Kommuner kan göra mest för det handlar om yrken som vi till stor del förfogar över. Vad kan vi göra då? Jo, mer praktikplatser kan vara en aktiv åtgärd. Vi måste också göra dessa yrken mer attraktiva. Vi komplicerar till det för mycket. En sak jag tänker på är gällande olika kulturer. Det finns olika kulturer och skall så vara. Då måste vi lära oss att hantera det och inte komplicera till det. Vi behöver en arbetskraftsinvandring och en bra integration för att vi skall kunna få mer arbetskraft. Sen säger jag inte att det är till dessa yrken som ungdomar, nyanlända eller långtidssjukskrivna skall gå eller börja med. Utan det viktiga är att få in fler på arbetsmarknaden. Då kan de nya på arbetsmarknaden gå in i alla olika typer av yrken vilket i sin tur kan ge att vissa från andra yrken väljer att bli pedagog eller sjuksköterska.


Innan Planering- och Ekonomiutskottet i går tisdag så gav majoriteten och förvaltningen under förmiddagen information till alla partier om sin Budget för 2017. Alla partier hade någon person som var där och lyssnade.
Sen på Utskottsmötet så beslutades om Budget 2017. Jag som nyss fått dokumentet i min hand sa och fick till protokollet att jag avser återkomma i Kommunstyrelsen med vårt (Centerpartiets) förslag. Vårt förslag är under framtagande och skall bli klart till Kommunstyrelsen.

Vi fick även på utskottsmötet information om hur långt den tillsatta Bostadsförsörjningsgruppen har kommit med framtagandet av en Bostadsförsörjningsplan. Man har kommit rätt så långt och mycket arbete har lagts ned. Det med stor rätt och det är av stor vikt att det kan omsättas i handling så snart den blir färdig. Det är viktigt att vi får igång en flyttkedja så att det blir lite rotation på bostadsmarknaden i kommunen. Behovet av fler bostäder är stort.

Behovet är så stort så vi fick också information om ett arbete som går under namnet "Möjligheternas mark". Det är ett arbete som har satts igång för att få fram och marknadsföra tillgänglig mark för byggnation i Åtvidaberg så fort som möjligt. Flera områden är framtagna där byggnation kan ske inom kort om någon/några byggherrar är intresserade. Jättebra att det arbetas med detta anser jag och att det läggs fokus på det.
Men......... de områden som är framtagna var bara områden i Åtvidabergs tätort. Kan vara så att de är attraktivast. Det säger jag inget om. Kan också vara så att de är enklast att få igång snabb byggnation på med tanke på gällande detaljplaner mm. Säger jag heller inget om. Men.... så klart anser jag att det skulle ha arbetats med några områden i våra strategiska orter eller på landsbygden också, en självklarhet tycker jag.

torsdag, oktober 6

Vecka 40. Kommunstyrelsen samt lite övriga möten.

God dag!

Denna vecka har det varit Kommunstyrelsemöte.
Dessvärre så togs fel beslut (anser jag) vad gäller "Åtvidabergs Pedagogen".
Majoriteten beslutade enligt sitt förslag. Jag kommer skriva mer om det här efter Kommunfullmäktige.

På Kommunstyrelsen så hade vi heldags möte. Det är bra när vi har det några gånger om året. Ibland får vi information inför kommande ärenden. Vi kan också vara ute hos företagen i Kommunen eller i Kommunens egna verksamheter. Denna gång så var vi i Kommunens egna verksamheter. På förmiddagen så var jag på besök hos Hemtjänsten. Vilket bra intryck jag fick! Det hade jag innan om organisationen och dess engagemang, men intrycket förstärktes. Mycket bra genomgång av vad de gör och vilka utmaningar/möjligheter som framtiden bjuder på. Hoppas det håller i sig, så får vi politiker se till att de får de resurserna som behövs för deras arbete. Roligt att trygghetsboendet är populärt. Kanske dags för att ha flera och då på flera ställen i Kommunen.

Sen var jag på Byggkontoret. En bra genomgång av vilka typer av ärenden och frågeställningar som kan dyka upp hos dem.

Mitt samlade intryck av förmiddagen var enbart bra.

Men trots det så yrkade jag ändå att vi skall minska ned antalet heldagar i Kommunstyrelse från 6 till 4 per år när vi skulle klubba sammanträdesdagarna för 2017. Det är väldigt bra informationer och möten som vi har. Men jag anser att 4 heldagar är tillräckligt.
För jag fick också till protokollet att jag vill ha Kommunfullmäktige i januari och augusti. Dels anser jag att i ett demokratiskt samhälle som vårt så har man Kommunfullmäktige under hela året, (undantag semester i juli). Jag anser också att dessa Kommunfullmäktigemöten kan och skall fyllas med informationer, utbildningar eller med debatter. Det senaste arbetar demokratiberedningen med så det är högaktuellt och jag tycker det behövs för att vitalisera Kommunfullmäktige. Så för att få Kommunfullmäktige i januari och augusti och att det inte skall belasta ekonomin så drar jag hellre ner på antalet heldagar i Kommunstyrelsen.

Idag torsdag har jag deltagit på ett möte med en representant från "En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism". Lägligt då vi igår på Kommunstyrelsen tog beslut på att Kommunen skall ta fram en lokal handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Ett viktigt arbete som måste göras. Det är viktigt att vi ser detta problem och jobbar med förebyggande åtgärder.

onsdag, september 28

Vecka 39. Kommunfullmäktige och företagsbesök

God dag!

I tisdags var jag på företagsbesök hos Hannäs Smide och Montage, i Hannäs.

Mycket trevligt att få vara där och titta på verksamheten. Vi pratade om utmaningar för företagande och kommunen, men även lite rikspolitik.
Mitt intryck är enbart positivt om företaget men med tankarna att mer borde göras för att underlätta för företagande i kommunen och på landsbygden i övrigt.

Vad kan kommunen hjälpa till med?
Jo att vara mer pådrivande i frågor gällande: kommunikationer, kompetens och förutsättningar för boende.

Gällande kommunikationer och boende: telefon, fiber, vägar och kollektivtrafik tycker jag att kommunen skall vara mer pådrivande och ställa högre krav för att öka servicen i hela kommunen. Det är viktigt att kommunen visar sitt engagemang och trycker på i alla instanser för att servicen skall öka på landsbygden. Vad kommunen kan göra för att öka servicen det är att arbeta hårdare för att få mer byggnation av bostäder på landsbygden och i våra strategiska orter. Ökar befolkningsunderlaget så ökar också servicen.
För att befolkningen skall öka så underlättar det också om vi har fler företag och arbetstillfällen i kommunen. Detta kan vi få om vi gör allt för att befolkningen skall ha rätt kompetens för de arbeten som finns i vår närhet. Då gäller det att se till att vi har rätt utbildningar på Bildningscentrum Facetten.

Som sagt även lite riksfrågor kom upp.
Att samtal som bryts på grund av för dålig täckning borde bekostas av mobiloperatören. Spännande fråga som främst berör landsbygdens invånare. Komplicerad och invecklad men spännande.
Att om man har fritidshus i en kommun så borde en viss del av skatten gå till den kommunen. Lika invecklad fråga tror jag men spännande för de kommuner som har många fritidsboenden.


I eftermiddag är det Kommunfullmäktige.
Inte så många ärenden och få ärenden som det kommer bli debatt om. Däremot har en interpellation inlämnats om "undermåliga kök". Den gäller om att flera av de ombyggda eller nybyggda köken inte klarar kraven. En bra fråga som behöver belysas mer. Trots att vi egentligen redan fått lite svar på den då Centerpartiets Astrid-Marie Jonsson redan har frågat om detta när vi hade ärendet om kostöversynen. Men det är bra att det tas upp igen och besvaras mer av majoriteten och förvaltningen.

fredag, september 23

Vecka 38, Barn- och Utbildningsutskott

God dag!

Denna vecka har det varit Barn- och Utbildningsutskott. På mötet beslutades om nya utformningen för utmärkelsen "Åtvidabergs Pedagogen". Som ni vet bifölls min och Centerpartiets motion om att utreda utformningen av denna utmärkelse.

Min syn på utmärkelsen "Åtvidabergs Pedagogen" samstämmer inte med vad majoriteten vill. Tur att vi har lite olika uppfattningar ibland så det blir lite livfullt på våra möten.

I motionen så tryckte jag på att om utmärkelsen skall handla om ett specifikt år så skall nomineringarna vara för just det året och för just en händelse som har skett under det aktuella året. Då jag skrev motionen pratade jag med flera lärare och rektorer. Jag kom fram till att arbetslaget har väldigt stor betydelse i dagens skola. Hur skall vi hänsyn till det i utnämningen av utmärkelsen? Vi har nu också tjänsten förstelärare, skall vi ta hänsyn till det vid nomineringsprocessen?
Det fanns många frågetecken med förra utformningen av utmärkelsen.

Enligt mig så finns det lite olika sätt att utforma utmärkelsen.
Skall utmärkelsen göras om helt och enbart handla om en händelse som skett under det aktuella året och att då alla de inblandade inom skolan skall få utmärkelsen. Detta är ett alternativ som jag och vi i Centerpartiet förordar. Detta nämnde vi också i vår motion.

Förvaltningen har kommit fram med ett förslag till utformning av utmärkelsen. Detta blev också utskottets beslut. Jag reserverade mig emot det till förmån för mina egna yrkanden.
Utskottets beslut om utformningen för utmärkelsen sammanfattar jag så här i korta drag:
” Alla, elever, föräldrar, personal etc ges möjlighet att nominera kandidater under en nomineringsperiod.
En jury bestående av Barn och utbildningsutskottets presidium samt skolchef tar fram tre kandidater bland de nominerade.
Barn och utbildningsutskottet utser Årets Pedagog bland de tre kandidaterna på sitt möte i november.
Den utsedda pedagogens förskola/skola får 15 000kr som ska användas till relevant kompetensutveckling för den utsedda pedagogen, tex en studieresa etc.""

Det var en kort sammanfattning.

I beslutstexten står också om kriterierna för nomineringen. Så som vi pratade på utskottet kan det bli så att det är kriterierna för juryn att välja efter och inte nomineringskriterier. Men det stod bland annat att kriteriet för att få utmärkelsen skall vara att "En pedagog som har utmärkt sig i sitt pedagogiska uppdrag och bidragit till ökad måluppfyllelse."

Då kommer jag till mina tankar och yrkanden!

Jag vill trycka mer på arbetslaget. Jag anser att det är lika viktigt att premiera ett arbetslag, eller en klass eller flera pedagoger som en enskild pedagog. Det är mitt viktigaste ställningstagande, att skall utmärkelsen vara kvar skall den breddas till att flera skall kunna dela den! Så det var ett yrkande.

Jag vill heller inte att det skall bli en beroende situation mellan pedagoger och föräldrar/elever. Den situationen kanske inte uppstår men ändock så anser jag att det skall vara rektorer eller pedagogerna själva som skall nominera. Inte elever och föräldrar. Det är jättebra med elevinflytande men svårigheten att veta om pedagogen har gjort något extra för att "bidragit till ökad måluppfyllelse" gör att jag är skeptisk? Det är heller ingen popularitetstävling! Det skall vara faktabaserade nomineringar. Så jag yrkade på att det är lärare och rektorer som skall nominera.

Att prissumman skall användas till kompetensutveckling. Det skall alla pedagoger ha rätt till! Det har vi i Centerpartiet tryckt på i flera år. Vi har velat utöka budgeten för Barn- och Utbildningsförvaltningen med tanke på att få mer kompetensutveckling. Det skall man inte tävla om! Så mitt yrkande blev att prissumman skall få användas fritt. Det skulle också höja statusen på utmärkelsen.

Under mötets gång förstår jag samma sak som jag redan trodde. Att ingen av mina ändringar skulle få något genomslag. Så är det när allt är bestämt sedan innan och våra utskottsmöten mm bara är en transportssträcka för majoriteten.

Så mitt första yrkande blev: Att vi skall sluta dela ut utmärkelsen "Åtvidabergs Pedagogen".

Skall vi ha utmärkelsen "Åtvidabergs Pedagogen" så skall det vara något som får stor uppmärksamhet och som har stor status. Min uppfattning är att så är det inte idag. Det skulle kunna bli så men då tycker jag att det finns så många andra sätt att premiera våra duktiga pedagoger. Den enda anledningen att ha kvar utmärkelsen som jag ser det är att skolan får bra och positiv publicitet. Men den anledningen är inte tillräcklig för det tycker jag att vi skall ordna genom att ha en bra skola både för eleverna och alla pedagoger.

Mitt andra yrkande blev mina ändringsyrkanden.

Som vanligt avslogs alla mina yrkanden av andra närvarande på mötet.



fredag, september 16

Vecka 37, Åtvidaberg Är Öppet

God dag.

Idag är det Åtvidaberg Är Öppet.

Ett bra projekt/arrangemang tror och hoppas jag att det är. Av mina samtal med företagen som ställer ut så är det ett bra tillfälle för våra företag att visa upp sig och för att knyta nya kontakter. Jag har än så länge varit på Facetten och pratat med företagarna som ställer ut där.

Jag har även deltagit på ett seminarium där Pierre Wallgren från WE-Consulting pratade om att rekrytera rätt och om att bygga motivation. Mycket inspirerande var det att höra om hur man som företagare skapar förmågan att attrahera och behålla kompetens.

Jag har även varit på en visning i "Geodomen" där SMHI och Länsstyrelsen påvisar vad som händer med vår jord, Europa, Sverige och Åtvidaberg om något inte görs för att minska befolkningens påverkan på naturen. Det jobbas mycket med olika miljöfrågor i vår kommun. Men självklart kan vi göra mera. Dels här i kommunen men främst att vi som invånare av denna vår enda planet börjar att ta ett större ansvar och med en starkare strävan efter att minska vår påverkan på klimatet. Mycket kan göras på individ nivå. Men politiken i världen måste också bli mer enig och jobba hårdare för att minska klimatförändringen.

Nu skall jag ut och besöka lite mera företag.

Först bara några ord om dagens artikel i Corren.

Ja, den som läser min blogg vet mina åsikter och värderingar.
Självklart är det så att vi olika partier har inte samma åsikter eller värderingar.
Men det är så att även om jag inte håller med andra, så går jag på möten i alla fall. Det är en självklarhet.

Sen kan det ju inte vara detta som är skälet till att (Sd) ej går på oppositionsrådets möten. Då jag skrev aktuellt blogginlägg i januari 2016 men de har från februari 2015 ej deltagit på några möten.

Jag tycker att så många som möjligt av de kallade skall komma på oppositionsrådets informationsmöten. Att gå på dem är ett sätt att skaffa sig information om vad som händer i kommunen. Skaffa information om vad som händer är ett sätt att ta ansvar för att kunna ta beslut i framtida ärenden. Går man inte på dem så missar man ett tillfälle att ta ansvar och jobba för vår kommuns bästa.

Det är allas vårt ansvar som politiker att jobba för det bästa för vår kommun.

onsdag, september 7

Vecka 36, Kommunstyrelsemöte mm

God dag.

Denna vecka bestod av mitt möte med oppositionen i måndags kväll samt heldag med Kommunstyrelsen idag onsdag.

I måndags informerade jag övriga oppositionen om aktuella ärenden mm. Synd som vanligt att deltagandet inte var stort. Eftersom jag hade en viktig sak att förmedla så blev det till att skriva ett mail om detta till oppositionspartierna efter mötet. Viktigt att göra men hade varit bättre och trevligare med större uppslutning på mötet. Jag inbillar mig att demokratin i en kommun främjas av att oppositionen, oberoende av vilka partier som den består av, träffas för att samtala om politiska ärenden. Hoppas flera är av den åsikten samt att deltagandet på oppositionsrådets möten ökar.

Idag var det Kommunstyrelsemöte. Idag var det som sagt heldag med mycket information om arbetet med det nya "Hållbarhetsprogrammet" under förmiddagen. Vi fick en mycket bra dragning. Informativ och givande. Nu ser jag fram emot att det blir klart så att vi kan anta programmet. Många bra saker står däri men dessvärre något mindre bra som jag ej tycker skall vara med. Vi får se vad slutresultatet blir.
På eftermiddagen hade vi vanliga delen av mötet med informationer samt beslutfattande. Ett beslut var att godkänna rapporten gällande "Utredningen av gymnasieskolan". Nu skall åtgärder behandlas på Planering- och Ekonomiutskottet i nästa vecka. Får se vad majoriteten vill och om det överensstämmer med vad vi i Centerpartiet vill.

torsdag, september 1

Vecka 35, Kost och hållbara inköp mm

God dag.

Den här veckan har det varit styrelsemöte i Kopparsvanen och KS-beredning. Inget speciellt att berätta från dessa möten.

För övrigt så har jag skrivit en debattartikel om kosten som jag hoppas publiceras i Corren. Håll utkik.

Jag kollar även upp våra riktlinjer för upphandlingar och inköp. Är riktlinjerna rätt utformade? Leder de till att vi gör rätt upphandlingar och inköp? Förhoppningsvis är de ett stort stöd och leder till detta. Men brister kan finnas. Gör vi till exempel hållbara upphandlingar eller inköp? Med hållbara menar jag både hållbara ur ett miljöperspektiv och med tanke på sociala och etiska villkor. Det är detta som behöver kollas mer på tror jag. Använder vi vårt miljöprogram när vi gör våra inköp. Enligt riktlinjerna så skall vi göra det i tillämpliga delar. Detta tycker jag behöver kollas upp. Nu upprättar Kommunen ett nytt hållbarhetsprogram. Hoppas kopplingen mellan riktlinjer för upphandlingar och inköpen med hållbarhetsprogrammet blir kvar eller till och med blir starkare än vad det är idag. Vi skall få en information och genomgång av arbetet med hållbarhetsplanen på nästa veckas Kommunstyrelsemöte. Mycket bra att alla partier får den informationen tycker jag.

Vill du bli medlem i Centerpartiet i Åtvidaberg för att kunna påverka din och dina barns framtid?
Hör av dig till mig på mail för att få mer information om vilken politik vi för och för att diskutera hur du skall kunna påverka för att göra din röst hörd!

joakim.magnusson@atvidaberg.se

onsdag, augusti 24

Vecka 34, Förnominering till Kyrkovalet 2017

God dag!

Denna vecka är det inga politiska möten för mig utan tiden går åt till att sätta mig in mer i aktuella och kommande ärenden.

Aktuella ärenden är utredningen om vår gymnasieskola Bildningscentrum Facetten och kommande är Kostupphandlingen/Kostpolicy samt Budget 2017.

Utredningen om gymnasieskolan är väl utförd och mer positiv än vad jag förväntat mig. Ändå sitter jag med i Barn- och Utbildningsutskottet. Det visar på att informationen vi får i utskottet inte alltid är den bästa. Men det tror jag inte beror på de som ger informationen eller på själva informationen, utan det är på grund av hur kopplingen mellan gymnasieskolan och resten av den kommunala förvaltningen fungerar. Vad jag förstår anser utredarna att styrningen av gymnasieskolan från huvudmannen (barn- och utbildningsförvaltningen) borde vara tydligare och organiserad på ett annat sätt, jag är beredd att hålla med där, det borde vara tydligare vad BUF vill med gymnasieskolan och vilka mål den skall uppfylla.
Mer om detta kommer närmre beslutstagandet.

Vad gäller kosten så skrev jag lite i förra inlägget. Jag gillar som sagt Regionens/Länsstyrelsens nya livsmedelsstrategi.

Jag håller på att utforma lite punkter inför Budget 2017. De utgår så klart från vårt Centerpartiets handlingsprogram för denna mandatperiod.



Nu lite om kommande år.
I veckan fick Centerpartiets medlemmar i kommunen hem ett brev om förnominering till Kyrkovalet. Nedan följer en del av innehållet i brevet.

"Det ska hållas Kyrkoval 2017 och Centerpartiet i Åtvidaberg har beslutat att i valet till Åtvidabergs församling ställa upp med egen lista!

Varför ska vi ställa upp i kyrkovalet? Det bedrivs väl ingen politik där?

Inte på det sätt vi tänker oss att bedriva politik, men det finns åsikter och intressen i församlingen som är grundade på ideologiska grunder! Det finns åsikter och intressen som vill att våra kyrkor i ytterområdena gärna borde stängas och att mer resurser bör tillföras kyrkorna i tätorten Åtvidaberg! De åsikterna är faktiskt grundade i politiska ideologier.

Centerpartiet har en annan syn och det är att alla kyrkor i församlingen ska ha en rimlig fördelning av de pengar som finns att tillgå. Vi kommer att driva frågor som vi anser vara av yttersta vikt för att kunna ha en kyrklig service i hela kommunen!

Varför det är viktigt att Centerpartiet får en stark ställning i Åtvidabergs församling!

- Vi vill öka arbetet med att förbättra miljöerna i både byggnader som i verksamhet.

- Vi vill behålla de församlingshem som finns kvar och stötta ekonomiskt där de tyvärr sålts.

- Vi vill satsa mycket mer på verksamhet i kyrkan. Bland annat vill vi anställa en diakon och skapa fler mötesplatser, till exempel ett språkcafé eller frukostmöten för daglediga.

Nu är det hög tid att börja förarbetet inför kyrkovalet och förnomineringen pågår fram till och med den 31 augusti i år!"

Förnominering är att alla medlemmar kan föreslå personer som de vill skall stå på listan för Centerpartiet i Åtvidaberg i Kyrkovalet 2017. Dessa föreslagna personer kollar sedan vi med om de vill stå på listan.

Har just Du någon som Du vill se som Din företrädare i Kyrkofullmäktige i Åtvids Församling eller vill Du själv delta där.
Skicka in dina förslag med namn, telefonnummer samt eventuell mailadress till vår ansvariga för kyrkovalet, se nedan.
Kravet för att stå på listan är att du skall vara medlem i Centerpartiet. Så är du inte medlem idag men vill vara med i Kyrkovalet så hör av dig till mig på joakim.magnusson@atvidaberg.se för att få reda på hur du kan bli medlem eller om du vill veta mer om vår politik.


Sista datum för förnominering är den 31 augusti.

Maila dina förslag till:

halvgarden@gmail.com

eller skicka den till

Anna Thuresson
Målbäck Halvgården
597 92 ÅTVIDABERG


onsdag, augusti 17

Vecka 33. Höstupptakt, Plan-Ek-utskott samt KS.

God dag!

I måndagskväll hade vi i Åtvidabergs Centerkrets vår höstupptakt för kretsens medlemmar. Höstupptakten var i Gullvivan i Grebo. En lokal jag blev imponerad av och som verkar väldigt bra. Jag hoppas att Grebo-borna tar vara på lokalen och utnyttjar den till många olika aktiviteter.
Höstupptakten gästades av Muharrem Demirok, Åtvidabergs FF nya ordförande. Han berättade om ordförandeskapet i ÅFF och hans syn på föreningen.
ÅFF är en stor förening där min känsla dessvärre har varit att ungdomsverksamheten inte fått tillräcklig uppmärksamhet under de sista åren. Murre var tydlig med att fokus på ungdomarna är viktigt och att det är ett strategiskt val att fokusen på ungdomarna nu skall vara stor. För övrigt så anser Murre och nuvarande styrelsen att det är viktigt att ÅFF ger tillbaka till civilsamhället då de är en stor del av det. Detta kommer märkas genom lite olika projekt som skall gynna civilsamhället och därmed Kommunen. Mycket bra anser jag.

Efter Muharrems inledning åt vi lite gott och därefter hölls ett styrelsemöte där de deltagande medlemmarna var med i diskussionerna.

Förutom genomgången av ärenden till veckans Kommunstyrelsemöte så diskuterades flera aktuella frågor. Kosten, landsbygdstrafiken, Kyrkovalet 2017 mm.

När det gäller kosten anser vi att en kostpolicy måste arbetas fram snarast möjligt. Detta för att få tid till att göra alla upphandlingar rätt samt för att hinna styra upp verksamheten. Vi är glada för Länsstyrelsens och Regionens framarbetade livsmedelsstrategi. Syftet med den regionala livsmedelsstrategin är att öka både produktion och försäljning av livsmedel producerade i Östergötland. Detta hoppas jag självklart på skall bli verklighet. Livsmedelsstrategin har fyra fokusområden med tre mål per område. Bland annat så inom fokusområde "Offentlig upphandling", att i Östergötland serveras Sveriges bästa offentliga måltider på svenska och lokala råvaror, finns ett mål om att till år 2025 upphandlas >80% livsmedel som är producerade i Sverige med delmål att 2020 upphandlas >60% livsmedel producerade i Sverige. Målet att till år 2025 upphandlas >50% lokalproducerade livsmedel med delmål att till år 2020 upphandlas >30% lokalproducerade livsmedel. Detta är mål som jag är stolt över att Centerpartiet som medstyrande av Regionen har fattat. En förutsättning för att dessa mål skall uppnås antar jag är att alla Kommuner skall ha samma mål eller minst samma mål. Kommunens mål får självklart vara högre satta. Allt för att vi skall få ett mer närodlat och hållbart samhälle.

Dessvärre är jag inte lika nöjd med den uppkomna situationen vad gäller landsbygdstrafiken. Jag vet att många är besvikna. Jag hoppas att alla uppkomna svårigheter för landsbygdsbor vad gäller att ta sig till arbete, skola eller in till stad/samhälle reds ut och underlättas. Det skall inte vara ett straff att bo på landsbygden.

På Planering- och Ekonomiutskottet igår fick vi en dragning av den utförda utredningen om Bildningscentrum Facetten. Vi fick en mycket bra dragning av de som gjort utredningen. En del är bra en del kan göras bättre. Beslut om åtgärder skall tas på nästa Plan-Ek-utskott. Jag återkommer med mina åsikter gällande detta.

Nu snart Kommunstyrelsemöte med få ärenden samt troligtvis där åsikter och värderingar inte skiljer så mycket mellan partierna.

torsdag, augusti 11

V 32. Tillbaka efter sommar och semester.

God dag!

Nu så är många liksom jag tillbaka på sina arbeten efter en fin och skön semester. Vädret har varit varierande. Det började med mycket sol och värme kring midsommar. Sedan blev det lite omväxlande innan det kom en period med mycket värme, sol och torka i mitten och slutet av juli. Det är i alla fall så jag minns mitt semesterväder.
Jag minns främst två väderrelaterade aktiviteter i sommar. Vi (familjen) var på den stora djur- och nöjesparken norr om oss. När vi åkte safaribanan så började det regna. Det var inte så lite heller utan något så grymt mycket. Samtidigt blåste det upp så regnet kom nästan helt från sidan så vi blev precis genomvåta. När vår korg, eller vad de kan kallas, passerade en annan del av linbanan så var de krogarna tomma. Vi antog att det var pga regnet. Men när vi kom tillbaka så var linbanan avstängd för nya passagerare pga åska. Det var tur att vi var så upptagna av det omöjliga uppdraget att skydda oss mot regnet så vi märkte inte att det varit åska. Det var en upplevelse.
Min andra upplevelse var arbetssam och drog ut på tiden men det var skönt att få det gjort. Vi la nämligen ny papp och satt ny läkt på ena sidan av taket. Det var en aktivitet som vi gjorde under den varmaste och torraste perioden i sommar. Så vi hade tur att det inte kom något regn eftersom arbetet tog många dagar då vi bara kunde jobba några timmar på morgonen och några timmar sent på kvällen för att resten av dagen var så varm och solig. Men nu är det gjort.
Det var min sommar och väderupplevelse.
Jag befarar att för våra lantbrukare så har inte sommaren varit gynnsam. Den har säkert varit för torr. Sen till råga på allt så kommer det väldigt många och hårda regnskurar nu när det skall skördas.
Så är det i vårt härliga land att vädret blir aldrig lagom. Men jag är nöjd över att min sommar varit så där riktigt lagom. Vilket jag hoppas er också har varit.

Nu är jag i alla fall tillbaka både på jobbet. Jag har även haft det första mötet efter sommaren inom politiken. Denna vecka så var det ärendeberedning med Kommunstyrelsen. Nästa vecka så börjar det på allvar med möten. Då har jag Planering- och Ekonomiutskott samt Kommunstyrelse. Jag har även mitt möte med övriga oppositionen. Undrar hur många som kommer och vill ta del av informationen denna vecka? Jag tycker fortfarande att det är sorgligt att vissa väljer att inte närvara för att få den informationen som finns att få.
På Planering- och Ekonomiutskottet skall vi få ta del av utredningsrapporten gällande översynen av gymnasieskolan. Jag antar att beslut också skall tas. Jag väntar med spänning på vad utredningen visar på. Något borde och skall göras åt den befintliga situationen, men vad?
På Kommunstyrelsen är det inte så många ärenden på dagordningen. Det är ett par beslut om förmåner för Kommunens anställda. Det är bra att det händer lite för att göra Kommunen som arbetsgivare mera attraktiv.

På måndag kväll 15/8 mellan klockan 18:00-21:00 har vi i Åtvidabergs Centerkrets vår höstupptakt. Det är ett evenemang som alla medlemmar i Centerpartiet i Åtvidaberg är inbjudna och välkomna till. Vi skall ha mötet i Gullvivan i Grebo. Mötet kommer att gästas av Muharrem Demirok, Åtvidabergs FF nya Ordförande. Han kommer att inleda mötet med att prata om ÅFF, kopplingen mellan ÅFF och Kommunen, Ordförandeskapet samt kanske lite övriga politiska diskussioner. Därefter så fortsätter vi mötet med att diskutera hur vi i Centerpartiet i Åtvidaberg vill att vår Kommun skall drivas för ett mer närodlat och hållbart samhälle. Jag önskar alla medlemmar varmt välkomna.

onsdag, juni 15

Vecka 24, Kommunfullmäktige med beslut om markförvärv i Grebo

God dag.

Nu har precis det sista Kommunfullmäktigemötet innan sommaren slutat.

Det var två ärenden som renderade i mer tid i talarstolen än de andra. Det var de båda ärenden som jag skrev om i förra blogginlägget.
Jag skriver inget om inriktningsbeslutet om Kommunens Kost- och måltidsverksamhet i detta inlägg eftersom vi alla var överens om det i Kommunfullmäktige.

Däremot kommer här lite om "Markförvärv i Grebo- del av Norrby 1:18".

I några punkter innan beslut om markförvärvet så tog vi beslut om att anta ett nytt "Naturvårdsprogram".
Vi (Kommunfullmäktige) fastställde Del 2 i Naturvårdsprogrammet som är benämnt "Åtgärdsprogram med strategier och åtgärder för Kommunens naturvårdsarbete".
För er som vi forska och läsa mer om det jag skriver här så står det på sidan 11 i Del 2 av Naturvårdsprogrammet.
Strategi: Uppmärksamma och verka för att värdefulla hela odlingslandskap samt enskilda värdefulla ängs- och hagmarker i kommunen bevaras.

Det här tycker vi i Centerpartiet är bra. Vi vill helst inte bygga på jordbruksmark.

Nu är det så att det området på den aktuella marken som majoriteten vill exploatera är just enbart på jordbruksmark.
Då gäller tydligen inte den nyss antagna strategin. Lustigt tycker jag!

För övrigt så tycker jag som jag sagt innan att Kommunen äger för lite mark. Kommunen skulle behöva exploatera mera och då i attraktiva lägen. Det finns många bra lägen i vår Kommun där jag ser att exploatering är möjlig.
Men är det inte bra då att Kommunen köper in del av Norrby 1:18? Är inte detta då ett bra läge?

Jag är osäker. Jag hade önskat och yrkade på återremiss. Det skulle kanske gjort så att jag fått fler positiva saker med markförvärvet att lägga i vågskålen. Vilket jag tyvärr inte fick då övriga utom vi Centerpartister yrkade på bifall till förslaget. (Sd) som i Kommunstyrelsen och även först i Kommunfullmäktige yrkade på återremiss ändrade sig när beslutet skulle tas. (Sd) pratade också om att de inte fått alla uppgifter om ärendet. Kommunalrådet (S) nappade på detta och sa att jag som oppositionsråd har till uppgift att förmedla uppgifter. Dessvärre svarade jag inte på denna kritik i Kommunfullmäktige men (Sd) har valt att inte komma på mina möten med övriga oppositionspartier. Detta beklagar jag djupt men det är ett val som får stå för dem.

För mig när jag beslutade mig för att yrka återremiss och i andra hand avslag så är det just nedanstående fakta som får min vågskål att väga över mot att marken är fel för Kommunen att förvärva:

En större elledning går precis igenom det område majoriteten och övriga i Kommunfullmäktige vill exploatera på.
Markens läge i förhållande till Grebo, fornminne, naturbiotoper mm. Det finns så många osäkerheter om denna markbit.
Helst hade jag velat att Kommunen kunde köpa in någon markbit som ligger närmare Grebo. Att börja med att köpa in mark som inte är sammankopplad med Grebo känns fel. Det är att börja i fel ände. Likaså skulle inte jag vilja köpa in en sådan stor markbit som det ändå är. Hellre då en mindre del av den aktuella marken och då en del som vi vet att vi kan exploatera på. Så som det verkar med denna markbit så är det ytterst lite som kan exploateras.

Om det nu är så lite som kan exploateras men att Kommunen har för avsikt att avyttra den andra marken som ej kan byggas bostäder på. Först så är jag osäker på om Kommunen skulle kunna göra så och (bli av med) ej önskvärd mark. Om Kommunen kan göra så är jag fortfarande osäker på att Kommunen kommer gå med vinst. Om Kommunen går tillväga på just detta sätt och mot förmodan går med vinst i markförvärvet inklusive avyttring av delar av marken så anser jag att det är fel. En Kommun skall inte spekulera så med skattebetalarnas pengar.

Men beslutet gick igenom så som majoriteten och övriga partier ville. Så nu är det bara att hoppas på det bästa för Kommunens invånare.

torsdag, juni 9

Vecka 23, Kommunstyrelse med "Kosten" och "Markköp i Grebo". Plus lite om min lilla semester.

God dag.

Vecka 23 tänker ni, vad har hänt med vecka 22?
Jo, förra veckan blev lite lustig och i väntans tider för mig.

Vi har sen tidigare bokat en resa till Legoland. Då skulle vi åka direkt efter Kommunstyrelsen på onsdag ner mot Varberg med övernattning innan vi skulle med båten tidig torsdagsmorgon. Resan blev av och allt var toppen. Molly stortrivdes och vi har gjort Legoland samt sett oss lite omkring i Danmark.

Däremot blev veckan fram till resan lite tokig då min bil gick sönder på måndagen. Jag fick låna en hyrbil i väntan på att min skulle bli lagad. Vilket dröjde.....
Vi skulle åka på onsdagskvällen. Men ingen ringde från verkstaden. Hyrbilen var jag tvungen att lämna in och då innan de stängde vid klockan 17. Jag fick ta beslutet att inte närvara på Kommunstyrelsen. Så som det artade sig skulle jag hunnit vara med på kanske 1 timma av informationerna men missat alla beslutsärenden. Då var det bättre att inte närvara alls och att ersättaren fick tjänstgöra på hela mötet. Tur att det finns bra ersättare. Sen eftermiddag ringde de från verkstaden och sa att bilen var klar, så då var det bara att packa in alla saker och åka och lämna tillbaka hyrbilen samt lasta över allt till min nylagade bil. Det hann vi precis innan 17. Så sen bar det av söderut.


Vad hände då på Kommunstyrelsen.
Det var ett långt Kommunstyrelsemöte med många informationer och ärenden.
Två av dessa ärenden skall jag utveckla lite mer om här nedan.


Markförvärv i Grebo - del av Norrby 1:18.

Kommunen äger på tok för lite mark. Ja så är det. Det anser i alla fall jag. Kommunen skulle behöva exploatera mera och då i attraktiva lägen. Det finns många bra lägen i vår Kommun där jag ser att exploatering är möjlig. Det finns lägen som passar både enfamiljshus och flerfamiljshus. Förtätningar i tätorten är en del av det men självklart är exploatering i våra strategiska orter samt även ströhus ute på landsbygden också att sträva efter. Det finns bra lägen i våra strategiska orter. Om jag då tar Grebo som ett exempel. Ja marken ner mot Ärlången är ett ställe som jag kan tänka mig att exploatera på. Där kan jag tänka mig att både villor, flerfamiljshus eller någon typ av 55+ boende eller trygghetsboende skulle kunna passa. Men är det inte bra då att Kommunen köper in del av Norrby 1:18?

Jag är osäker. Detta eftersom jag är osäker på om marken är den rätta för Kommunen att förvärva. Fler orsaker finns att fundera på, elledningen, markens läge i förhållande till Grebo, fornminne, naturbiotoper mm. Det finns så många osäkerheter om denna markbit så jag vill se många fler förklaringar från tjänstemännen och majoriteten om hur marken får och kan användas. Helst hade jag velat att Kommunen kunde köpa in någon markbit som ligger närmare Grebo. Att börja med att köpa in mark som inte är sammankopplad med Grebo känns fel. Det är att börja i fel ände. Likaså skulle inte jag vilja köpa in en sådan stor markbit som det ändå är. Hellre då en mindre del av den aktuella marken och då en del som vi vet att vi kan exploatera på.

Som sagt kunde jag ej närvara på Kommunstyrelsen. Astrid-Marie som var där för oss i Centerpartiet yrkade på återremiss. För vi vill veta mer och få mer klargjort. Vi fick gehör av de övriga i oppositionen. Röstningen blev ju då 10-5. Då skulle ärendet avgöras på mötet. Astrid-Marie yrkade då avslag på köpet men det ansåg ingen annan närvarande.


Kost- och måltidsverksamhet - inriktningsbeslut

Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion och är tydliga med att vi vill ha tillagning på varje enhet inom barn- och äldreomsorgen i Åtvidabergs Kommun.
Vi vill också att inköp av råvaror ska följa närhetsprincipen så långt det är möjligt.
Vi vill att upphandlingen skall utformas så att närproducerat och råvaror producerade enligt svensk lagstiftning premieras.

Vår syn på kosten är att fördelarna med att tillaga den på plats är väldigt stora och värt de pengarna extra. Om det nu är någon större kostnad, där kan man ha olika syn på saken. Enligt oss så är det ingen större skillnad på totalkostnaden för Kommunen gällande maten för att ha mer närproducerad mat som är tillagad på plats än vad det är att köpa in allt.

Enligt den utförda utredningen om Kommunens kost- och måltidsverksamhet så föreslås Kommunen att ta tillbaka kostverksamheten i egen regi. Detta blev också Kommunstyrelsens beslut, vilket var enhälligt.

Vi håller med om det är bra att ta tillbaka kosten i egen regi. Detta eftersom vi anser det vara viktigt att Kommunen har en kostchef eller liknande som kan ha kontrollen över vad vi får för pengarna vad gäller matens kvalitet. Men vi är tydliga med att detta är bara ett första steg. Det är när kostpolicyn formas som vi vill lägga energin på för att få så mycket bra mat som möjligt till våra äldre och barn. Det är viktigt att kostpolicyn utformas så snart som möjligt för att vi skall hinna upphandla allt som behövs innan sommaren 2017 då nuvarande avtal tar slut.


Mer om vår ställning gällande dessa ärenden skriver jag om efter Kommunfullmäktige.

fredag, maj 27

Vecka 21, Kommunfullmäktige samt information om kosten i kommunen

God dag!

I onsdags var det Kommunfullmäktige. Där behandlades bland annat Årsredovisningen för 2015.
När det gäller förordet i Årsredovisningen brukar dessvärre den politiska majoriteten förhäva sig. Så anser jag dock inte att fallet är i år. Det är sakligt och informativt. Det jag har att påpeka speciellt för 2015 är nedanstående punkter:

Resultatet för medborgarundersökningen visar på en minskning. Den trenden måste brytas. Så det är bra att det skall läggas en del fokus på det.

När det gäller det ekonomiska tycker jag att resultatet är lagom stort. Soliditeten förstärks.
Kan resultatet vara för stort? Jo självklart kan det vara så. Om resultatet är för stort så antar jag att antingen är skatten för hög eller så har kommunen haft för dålig samhällsservice. För 2015 så har skatteintäkterna minskat men det har även förvaltningens kostnader. Resultatet skulle enligt budget vara 21,2 MKr och utfallet blev 23 MKr. De kostnader som har minskat mest är de inom Kommunledningsförvaltningen, alltså inte inom Barn- och Utbildning eller Vård- och Omsorg våra två stora förvaltningar. Det anser jag vara bra. Då får man anta att minskningen av kostnader inte har försämrat servicen i de förvaltningarna i någon större omfattning.
Ett resultat så nära budget som möjligt men med ett litet plus anser jag är bra.

När det gäller måluppfyllelsen anser jag att den skulle varit högre. Sen håller jag med revisorerna (PWC) att när det gäller avsnittet om personal så borde vi utveckla och skriva mer kommande år om arbetsmiljö, rehabilitering och förmåner.

Mycket har varit bra 2015, lite kunde så klart varit bättre.

Det som jag inte håller med den sittande politiska majoriteten om handlar främst om saker som har med budget samt politiska prioriteringar att göra. Detta tycker jag inte hör till ett beslut om att godkänna årsredovisningen för ett år utan detta återkommer jag till när det läggs budget för kommande år.

För övrigt så tycker jag att själva dokumentet, alltså årsredovisningen, är läsvärd och att alla kommunmedborgare borde läs den någon gång för man får en bra inblick i vad kommunen gör och har åtagit sig att göra.


I tisdags eftermiddag hade vi ett extra Planering- och Ekonomiutskott.
På det så fick vi en genomgång av den utförda utredningen om kommunens kost- och måltidsverksamhet. Enligt den utredningen så föreslås kommunen att ta tillbaka kostverksamheten i egen regi. Detta blev också utskottets förslag till beslut. Jag sa att jag återkommer med mitt beslut gällande kosten i kommunstyrelsen. Vi har kommunstyrelse på onsdag i nästa vecka. Tills dess finns en del att tänka över. Jag återkommer med mina tankar om kosten och i vilken ordning det bör skötas i nästa vecka.

torsdag, maj 19

Vecka 20, Barn- och Utbildning på studiebesök och vår "träffa din politiker-kväll".

God dag!

Igår var vi i Barn- och Utbildningsutskottet på besök på Vreta Naturbruksgymnasium.
Efter presentation och lite lunch så fick vi oss en rundtur på skolan av Jan Wretemark (driftledare lantbruket).
Det var en informativ rundtur med roliga inslag. Vi fick se skolans lokaler, vilket jag tycker både verkar vara väldigt genomtänkt ur studiesynpunkt samt med bra arkitektur. Sen begav vi oss ut mot de olika byggnaderna ute som rymmer till exempel häststall, maskinhall, klassrum där simulator för skotare och skördare finns samt en byggnad där vi träffade på kor, kalvar och grisar. Det är alltid roligt och träffa på lite djur, som nafsande kalvar, födande grisar och 6-veckors grisar som gillar att springa omkring.
Som sagt det var roligt men framförallt informativt vilket jag stark uppskattar.

På vårt utskotts möte sedan så bifölls bland annat en av mig och Centerpartiet inlämnad motion. Vår motion om att utreda utformningen av utmärkelsen "Årets Åtvidabergspedagog". Det är bra att se över utformningen av denna anser vi.


I tisdagskväll så var vi i Centerkretsen i Åtvidaberg på MariNettes i Falerum. Där hade vi ett arrangemang som vi kallar "Träffa din politiker". Vi bjuder in medlemmar samt övriga intresserade till att samtala med oss i kretsstyrelsen över en kopp kaffe. Vi annonserade om detta i Åtvidabergsplatsen, jag skrev om det i min blogg och vi annonserade på vår Facebook-sida. Men vi fick en kommentar om att vi borde annonsera mer och på annat sätt. Så nästa gång skall vi utöka annonseringen.

Några av de saker som togs upp och diskuterades var:

Kommunens upphandlingar. Det framkom önskemål för att kommunens upphandlingar skall vara mer uppdelade och gynna det lokala näringslivet mer. Detta står vi så klart bakom och skall jobba mer för.

Bättre kommunikationer. En självklarhet.

Det blev lite diskussioner om Långbrottsskolan, Biblioteket mm. Där var uppfattningen samma som vi i Centerpartiet har haft. Det vill säga att Långbrottsskolan skall vara kvar samt att biblioteksflytten ser ut att bli mer kostsam än vad vi anser det vara värt.

Vikten av bostadsbyggande diskutterades.

Diskussion om kosten och upphandlingen. Vi i Centerpartiet har som tidigare sagts lämnat in en motion om detta. Vi ser med tillförsikt fram emot vad majoriteten kommer att presentera på mötet om kosten i nästa vecka.

En viktig lokal fråga diskuterades. Vikten av att rusta upp lekparken i Falerum. Det ställer vi oss så klart bakom.

Så lobbade vi också lite för Leader Folkungaland samt betonade vikten av att fler idéer skall förverkligas i projektansökningar.

En bra, trevlig och givande kväll var det med andra ord.

onsdag, maj 11

Vecka 19, Kommunstyrelsepresidieträff samt markförvärv i Grebo

God dag!

Idag har vi i Kommunstyrelsens presidium varit i Västervik och haft träff med Linköpings och Västerviks dito. Med var också kommunchefer-direktörer.
Det är en väldigt bra sammankomst där diverse frågor diskuteras. Det är viktigt med att samarbeta över kommungränser och detta är en av de aktiviteterna som är värdefulla att göra. Förutom information och frågor om det aktuella läget i våra kommuner så var det två frågor på agendan, Regionfrågan och Infrastukturfrågan.
När det gäller Regionfrågan så är vi alla överens och tycker att detta skall till så fort som möjligt, alltså 2019. Vi är också tillfreds (inte helt nöjda) med gränserna till vår tilltänkta region. Min åsikt, och jag tror även att de övriga från Östergötland håller med mig, är att en liten del av Sörmland också skulle varit med i nya regionen. Men nu jobbar vi utifrån det aktuella läget och hoppas att det blir av till 2019.
Den andra frågan gällande Infrastrukturen lyftes också. Västervik är väldigt tydliga med att de vill ha satsning både på Tjustbanan och RV 35. Det är viktigt hur anslutningen till Linköping blir. Från (S) och (M) i Åtvid skulle jag önska att mer tyngd lades på Tjustbanan. Men självklart anser jag att fokus på RV35 skall vara lika stort som nu om inte mer det med. Infrastruktur är viktigt och det ena tar inte ut det andra anser jag utan vår kommande region behöver båda transportsätten. Jag önskar också mer fokus från Linköping och att vi södra kommuner skall få mer draghjälp i upprustning av Tjustbanan, RV 35 och deras anslutningar till Linköping.

Igår hade vi Planering- och Ekonomiutskott. Där togs beslut på att föreslå Kommunstyrelsen att föreslå Kommunfullmäktige att förvärva marken utanför Grebo, del av Norrby 1:18. Jag sade att för min/vår Centerpartiets del att vi återkommer i Kommunstyrelsen. Detta för att jag är osäker på om marken är den rätta för Kommunen att förvärva. Fler orsaker finns att fundera på, elledningen, markens läge i förhållande till Grebo, fornminne, naturbiotoper mm. Jag vet ej också i dagsläget vad den politiska majoriteten kommer att föreslå gällande vår kostupphandling. Skall dessa kostnader ställas mot varandra? Jag kommer efter ett extra Planering- och Ekonomiutskott där vi får reda på om kostupphandlingen ta beslut om vad jag anser gällande markförvärv av den aktuella marken. För jag anser att Kommunen äger för lite mark och skulle behöva äga mer samt exploatera mera, detta anser jag helt och fullt, men är den aktuella marken den rätta???????

onsdag, maj 4

V.18, Kommunstyrelsen med företagsbesök

God dag.

I dag har vi Kommunstyrelsemöte.

När det gäller ärenden som behandlades i eftermiddag så var det inte så många ärenden som krävde debatt och då inte heller skilda åsikter.
Vi i Centerpartiet har en motion som var uppe för behandling, se nedan, där vi fortfarande tycker att en lösning borde gått att få fram för att behålla busslinjen i sin helhet. Så därför yrkar vi bifall till motionen.

"MOTION

Vi inom Centerpartiet strävar efter att hela kommunen skall leva. Därför är det av yttersta vikt att vi har en väl fungerande kollektivtrafik så att våra skolbarn kan ta sig så smidigt som möjligt till och från deras skola. Boende, inte minst våra ungdomar, på landsbygden måste kunna ha möjligheten att utnyttja kollektivtrafiken för sina resor både inom kommunen men också till våra närliggande kommuner. Vi inom Centerpartiet vill även främja miljön på bästa möjliga sätt och att ha en bra kollektivtrafik på landsbygden är en del i det.
För att kommunen skall växa och inte tappa mer befolkning så gäller det att hela kommunen skall vara en bra plats att bo, leva och verka i. I arbetet mot en mer attraktiv kommun så ingår det att satsa på landsbygden och underlätta för inflyttning. Bra kommunikationer mellan kommuner är viktigt och borde uppmuntras för att få levande kommuner. För oss i Åtvidabergs kommun är det inte bara bra kommunikationer till Linköping som är viktigt utan även bra kommunikationer till vår grannkommun Valdemarsvik är av stor vikt.
Så som världen ser ut i dag med oroligheter på flera håll och med stora flyktingströmmar så är det inte osannolikt att fler boenden för ensamkommande behöver upprättas. Ett ställe kan vara i Hannäs där lokaler finns. Då skulle det underlätta om linje 535 var kvar i sin helhet.
Vi befarar att om man nu gör en neddragning av linje 535 så minskar resandeunderlaget ännu mer och på så vis är hela linje 535 hotad. Utnyttjar man inte de befintliga bussturerna så kommer dessa minskas ytterligare och kanske avslutas helt. Det vore förödande inte bara för miljön utan även för kommunens ekonomi och hela vår landsbygd.

Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

♣ att kommunen, tillsammans med Valdemarsviks kommun, diskuterar fram en lösning med Östgötatrafiken så att linje 535 kan fortsätta att användas i sin helhet, Åtvidaberg-Valdemarsvik."


Dessvärre så anser den politiska majoriteten att denna busslinje inte är värd att bevara eller att kämpa för så de bifaller ej vår motion.

Motionen kommer upp till Kommunfullmäktige för behandling i slutet av maj.


När det gäller förmiddagen idag så var Kommunstyrelsen på företagsbesök. Vi delade upp oss i två grupper där vi besökte två olika företag klockan 09:00 och två andra företag 10:30. Första besöket var på Aluform och Nöjds Glas. Jag var på Aluform och blev imponerad över deras maskinpark och hur enkelt det kan se ut för att få fram så fina produkter med precision ur aluminium. Sen var vi Jorog service och Bok & Tryck. Jag var på Bok & Tryck där jag imponerades av deras affärssinne och entreprenörskap. Mycket bra intryck fick jag av företaget.

Hoppas företagen ser Kommunstyrelsens besök som något nyttigt och som en chans att marknadsföra sig och göra sin röst hörd.
Det är det som jag tycker är meningen med dessa besök i alla fall.

onsdag, april 27

Vecka 17, Kommunfullmäktige. Långbrottsskolan samt en fråga om bland annat Kommunens Landsbygdsprogram.

God dag.

I dag har det varit en dag full av möten.

Den började med styrelsemöte i Föreningen Kopparsvanen och därpå följde Årsstämman för föreningen.


På eftermiddagen har vi haft Kommunfullmäktige.
Där var jag uppe och ställde en fråga.

"Jag har en fråga om våra kommunala styrdokument.
När jag kollar på kommunens hemsida om vilka styrdokument som vi använder och är beslutade om så blev jag nästan mörkrädd.
Inte så mycket på grund av innehållet i dem eller vilka de är.
Men kan det verkligen vara så att de är så gamla eller finns det några nyare?
Min känsla är att det borde finnas några nyare än dessa.
De som finns är tagna 2002, 2004 och 2005.

Som Centerpartist så blir jag mest förskräckt över att Landsbygdsprogrammet är antaget 2002. Det är 14 år sedan. Men jag förundras inte över detta eftersom de budgeterade medlen för ”Landsbygdsutveckling” ej har använts på, ja hur många år.
Nu för 2016 finns inte denna post i investeringsbudgeten. Det antar jag är för att ni i majoriteten anser att någon satsning på landsbygden inte behövs.

Men tillbaks till mina frågor:

Finns det nyare styrdokument eller är det de nyaste som ligger ute på hemsidan? Där var svaret att de återkommer på nästa Kommunfullmäktige.

Om det är de nyaste. Har ni för avsikt att revidera dem inom en snar framtid? Samma svar.

Gällande Landsbygdsprogrammet. Så står det:
Verka för att kommunens inköp upphandlas lokalt!
För övrigt anser jag att detta även bör gälla för vår kostupphandling! Men det är en annan sak.

Min fråga är.
När det gäller boendet för ensamkommande i Björsäter. Handlas maten till de boende, nu lokalt av affären i Björsäter? Samma svar.



Under mötet togs också beslut gällande rivningen av Långbrottsskolan.

Detta var jag uppe i talarstolen och sade på mötet:

"Rivning av Långbrottsskolan. Det kan man anse vara ett sort beslut.
Tydligen ansåg inte majoriteten det eftersom man tyckte det skulle beslutas av Kommunstyrelsen.

Men nu skall vi ta beslut om det här i dag och det anser jag vara rätt.
Det är ett stort beslut. Det är ett beslut som är av betydande art för kommunens framtid både vad gäller kommunens verksamhet och ekonomi.
Det är ett så stort beslut så jag yrkar på återremiss.

Utredningsuppdraget bestod i att utreda rivning av Långbrottsskolan. Så det är det våra tjänstemän har gjort, utrett om själva rivningen. Ingenting om alternativa användningsområden eller om vad framtiden kan innebära för Långbrottsskolan.

Jag anser att andra användningsområden eller andra lösningar skall utredas.

Vad skulle man kunna titta på:

Rivningen beräknas gå på cirka 2,4 Mkr och med iordningsställande av marken runt omkring Långbrottsskolan skulle kostnaden bli cirka 3,5 Mkr. Detta är betydande kostnader för vår kommun. Skulle vi till exempel sälja marken till en byggherre som kan tänka säg att riva och bygga nytt eller iordningsställa befintliga lokalerna så skulle vi kunna slippa dessa kostnader.
Samtidigt som vi skulle få nya bostäder i kommunen. Behovet av nya bostäder är stort.

Ett annat scenario är om det till exempel skulle bli exploatering av ”Hallaholm”, då skulle det kunna innebära stort behov av Långbrottsskolan.

Vi har en rådande flyktingsituation som innebär att bostäder måste till. Skulle Långbrottsskolan vara ett alternativ för detta. Så klart efter en grundlig renovering av skolan med de ekonomiska medlen som staten skjuter till för just rådande flyktingsituationen. Skulle trycket på denna typ av bostäder sedan minska så skulle lokalerna sen vara renoverade och klara för andra ändamål. Till exempel ett aktivitetshus för ungdomar.

Det finns flera olika möjligheter med byggnaden och/eller marken. Detta är värt att utreda.

Så därför yrkar jag och Centerpartiet på en återremiss."

Dessvärre blev det ingen återremiss utan majoriteten ivrigt påhejade av övriga partier, förutom Liberalerna, beslutade om att riva Långbrottsskolan.

Ett misstag anser jag då fördelaktigare alternativ finns för kommunen och oss kommuninvånare (skattebetalare).

måndag, april 18

V 16. Larm om maten samt kostupphandlingen

God morgon!

Det var med stor oro som jag igår hörde nyheten om att Sodexo gick ut med information till sina kunder som tar emot matlådor att man upptäckt listeriabakterier i ett kylskåp i ett tillagningskök, där maten lagas innan den förpackas och levereras. Detta upptäcktes som tur var vid en av deras rutinkontroller.

Listierabakterien kan orsaka infektionen listerios, som är ovanlig hos människor, men kan drabba personer med nedsatt immunförsvar, framför allt äldre och gravida, så det gäller att ta det säkra före det osäkra när risk finns för att maten är smittad.

Enligt nyheterna så har Sodexo inte upptäckt någon bekräftad smitta i maten.
Det är låter bra och dämpar min oro.
Dessvärre är detta något som kan uppstå i vilket tillagningskök som helst om man inte handskas med livsmedel och tillagar maten på rätt sätt.

Sodexo ringde runt till de personer som får matlådor levererade. För oss i Åtvidabergs kommun rör det sig om 43 personer som köper sin mat via hemtjänsten från Sodexo. Dessa uppmanades att slänga maten. Vilket är en bra säkerhetsåtgärd tycker jag.
Det är inte bara vi utan uppemot 1400 personer i Sverige är drabbade.

Enligt Livmedelsverket förekommer listeriabakterier överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan därför lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och sprida sig i lokalerna eller på maskiner, exempelvis skärmaskiner.

Som sagt så kan detta hända var som helst med lite otur.

Men kommunen håller just nu på med att utforma hur maten skall handlas upp, vår kostupphandling.
Vi i Centerpartiet har lämnat in en motion och är tydliga med att vi vill ha tillagning på varje enhet inom barn- och äldreomsorgen i Åtvidabergs kommun.
Vi vill också att inköp av råvaror ska följa närhetsprincipen så långt det är möjligt.
Vi vill att upphandlingen skall utformas så att närproducerat och råvaror producerade enligt svensk lagstiftning premieras.

Vår syn på kosten är att fördelarna med att tillaga den på plats är väldigt stora och värt de pengarna extra. Om det nu är någon större kostnad, där kan man ha olika syn på saken. Enligt oss så är det ingen större skillnad på totalkostnaden för kommunen gällande maten för att ha mer närproducerad mat som är tillagad på plats än vad det är att köpa in allt.